Δημήτρης Κυριακόπουλος: "Η Μακεδονική Κουζίνα είναι μία πετυχημένη "συνταγή" γαστρονομικού τουρισμού"

Με βασικό της μέλημα τη διάδοση της γαστρονομικής παράδοσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας βρίσκεται στην αιχμή της εμπέδωσης της Μακεδονικής Κουζίνας ως κρυφό άσο στην ανάπτυξη του γαστροτουριστικού δυναμικού της Κεντρικής Μακεδονίας, κι ο πρόεδρός της, Δημήτρης Κυριακόπουλος, μας αποκαλύπτει τα γοητευτικά της γευστικά δέλεαρ.

Δημήτρης Κυριακόπουλος Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος

Με βασικό της μέλημα τη συνεχή επιμόρφωση των μελών της στις διαρκώς εξελισσόμενες μεθόδους της γαστρονομίας, αλλά και την προώθηση και διάδοση της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, η 'Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος – μια φυσική εξέλιξη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος – έχει στα 30 χρόνια δράσης της εκπροσωπήσει τη χώρα σε πολυάριθμους διαγωνισμούς, γαστρονομικά events, συνέδρια και διοργανώσεις κερδίζοντας σειρά από πρωτιές και μετάλλια, ενώ η Ένωση βρίσκεται πίσω και από τη διοργάνωση του διετούς διαγωνισμού International Culinary Competition of Southern Europe, του μεγαλύτερου διαγωνισμού μαγειρικής σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Η ζωηρή της δραστηριότητα, όμως, δεν είναι παρά το μέσο για έναν μεγαλύτερο σκοπό: τη διάδοση κι εδραίωση του πλούσιου γευστικού καμβά που αποτελεί η Μακεδονική Κουζίνα.

Με προίκα της μερικές από τις πιο ζηλευτές πρώτες ύλες της Μεσογείου, και παράδοση που αντλεί από τη γαστρονομική κληρονομιά Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσαναίων, Μικρασιατών, Εβραίων κι Αρμενίων, η Μακεδονική Κουζίνα έχει καταφέρει να γοητεύσει παλέτες λαών τόσο απομακρυσμένων όσο το Βιετνάμ, η Ισλανδία, οι Μαλδίβες και η Σουηδία, που έχουν δει πιάτα της να εντάσσονται σε μενού εστιατορίων υψηλού επιπέδου, ενώ διακρίσεις όπως τα χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής το 2020 στη Στουτγάρδη και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής το 2022 στο Λουξεμβούργο, επιβεβαιώνουν τη δυναμική της απέναντι σε ισχυρούς διεθνείς αντιπάλους, δείχνοντας πως η αληθινή νοστιμιά δε έχει σύνορα. Κάτι που φροντίζει να υπογραμμίζει με κάθε της δράση η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, με κάθε της βήμα.

Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος Χάλκινο Μετάλλιο Ολυμπιακοί 2020
Χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής το 2020 στη Στουτγάρδη

Η Κεντρική Μακεδονία έχει τα τελευταία χρόνια δει το πλούσιο γαστρονομικό υπόβαθρό της να αναδεικνύεται δυναμικά μέσα από τη δράση της Μακεδονικής Κουζίνας, στην οποία συμμετέχετε ενεργά σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Τι είναι όμως η Μακεδονική Κουζίνα και τι είναι αυτό που την ταυτοποιεί, σε σχέση με την ευρύτερη ελληνική παραδοσιακή κουζίνα;

Η Μακεδονική Κουζίνα αποτελεί μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη της πλούσιας γαστρονομικής παράδοσης της Μακεδονίας σε συνάρτηση με τα τοπικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν καταγραφεί και παρουσιαστεί σειρά από αυθεντικές συνταγές του τόπου μας, όμως η ιδιαιτερότητα της Μακεδονικής Κουζίνας εναπόκειται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, συνδυάζοντας πέντε διαφορετικές και πλούσιες σε γεύσεις και αρώματα κουζίνες: Την ποντιακή, τη βλάχικη, τη σαρακατσάνικη, τη μικρασιατική, την εβραϊκή και την αρμένικη. Αυτή η ποικιλομορφία γαστρονομικών πολιτισμών που την χαρακτηρίζει, είναι που της προσδίδει και την ιδιαίτερη ταυτότητα της, ενώ παράλληλα τη διαφοροποιεί από την ευρύτερη ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Κι όπως κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της τοπικά προϊόντα, που επηρεάζουν τις μαγειρικές της συνήθειες, έτσι κι η Μακεδονική Κουζίνα βασίζεται στα εκλεκτά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που παράγονται στον εύφορο τόπο της Μακεδονίας – δηλαδή τα ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά της, τα γαλακτοκομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της και τα θαλασσινά της.

Διαβάστε Επίσης

Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να τονίσουμε ότι υπάρχει μία αλυσίδα στοιχείων που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα ενός πιάτου και κατ’ επέκταση μίας δράσης με στόχο την ανάδειξη μίας γαστρονομικής κουλτούρας. Τα εύσημα και η προσοχή μας θα πρέπει να δίνονται σε όλους τους τομείς, που αποτελούν κομμάτι μίας πετυχημένης "συνταγής". Ξεκινάμε από την παραγωγή των εκλεκτών και μοναδικών σε αρκετές περιπτώσεις προϊόντων μας, την μεταποίηση τους και συνεχίζουμε με το υψηλό επίπεδο μαγειρικής τέχνης, την παρουσίαση και προβολή της εκάστοτε κουζίνας και τέλος την ανάδειξη και προώθηση της.

Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής 2022
Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελο Μαγειρικής 2022 στο Λουξεμβούργο

Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, με αιχμή τη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες δημοφιλείς και γαστρονομικά δραστήριες περιοχές, όπως η Χαλκιδική, έχει δει το εστιατορικό της τερέν να αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει, αισθάνεστε, επαρκής εκπροσώπηση της Μακεδονικής Κουζίνας σε αυτήν την εξέλιξη, και πώς συμβάλει ο φορέας σας στην εμπέδωσή της;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται στοχευμένες ενέργειες, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους τοπικού φορείς της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, κι η Μακεδονική Κουζίνα αποτελεί τη βάση για πολλές από αυτές τις δράσεις. Παράλληλα παρατηρούμε ότι ο χώρος της εστίασης στην περιοχή μας επιδεικνύει ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο γαστρονομίας, από τεχνικής, ποιοτικής και γευστικής άποψης και το ευτύχημα είναι ότι πράγματι η εκπροσώπηση της Μακεδονικής Κουζίνας φαίνεται να είναι αρκετά διαδεδομένη, αφού την συναντάμε σε αρκετές κουζίνες εστιατορίων και ξενοδοχείων της περιοχής μας. Σαφώς, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Η 'Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας, άλλωστε, έχει ως κύριο μέλημα, πέρα από την κατάρτιση των μελών της σε νέες τεχνικές μεθόδους μαγειρικής, την ανάδειξη και προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας, καθώς και των τοπικών μας προϊόντων, μέσα από τις διεθνείς της δράσεις. Ενδεικτικά, κάθε δύο χρόνια διοργανώνουμε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό μαγειρικής της Νότιας Ευρώπης, το International Culinary Competition of Southern Europe, στον οποίο συμμετέχουν chef και σχολές μαγειρικής από όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού αυτού, δίνονται στους διαγωνιζόμενους μερικά τοπικά προϊόντα, ώστε να έρθουν σε επαφή μαζί τους και να τα χρησιμοποιήσουν στις συνταγές τους.

Πέρα από τη διοργάνωση του International Culinary Competition of Southern Europe, όμως η Ένωση έχει τη Μακεδονική Κουζίνα ως αιχμή της και σε άλλες διεθνείς δράσεις και συναντήσεις στις οποίες συμμετέχει. Ποιες είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές επιτυχίες της τα τελευταία χρόνια;

Πράγματι, είναι ένα από τα μελήματά μας να βοηθούμε τη Μακεδονική Κουζίνα να ταξιδέψει, συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής με την ομάδα της Culinary Team Greece, όπου πέρα από διακρίσεις όπως το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής το 2020 στη Στουτγάρδη και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής το 2022 στο Λουξεμβούργο, επιδιώκουμε να παρουσιάζουμε στο κοινό και στους κριτές ένα μενού βασισμένο στην Μακεδονική Κουζίνα και στα τοπικά μας προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζεται η γαστρονομική μας κουλτούρα σε ένα κοινό το οποίο αποτελεί κομμάτι του παγκόσμιου γαστρονομικού τουρισμού, ενώ παράλληλα δημιουργούνται επαφές, στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γαστρονομίας.

Μεταξύ της πληθώρας των δράσεων που έχουμε πραγματώσει στο πλαίσιο της διάδοσης της γαστρονομικής μας κουλτούρας, είναι και η συμμετοχή μας στο Street Food στο Βιετνάμ το 2016, το 2017 και το 2019, όπου παρουσιάσαμε ένα πλούσιο μενού βασισμένο στην Μακεδονική Κουζίνα, σε ένα κοινό το οποίο, ενδεχομένως ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τις μακεδονικές γεύσεις. Παράλληλα, το Φεβρουάριο του 2024 η Culinary Team Greece θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Μαγειρικής στη Στουτγάρδη, ενώ στο μενού με το οποίο θα διαγωνιστούμε και βασίζεται στη Μακεδονική Κουζίνα, έχουμε επιλέξει να αναδείξουμε ένα ιδιαίτερο τοπικό προϊόν, το κεράσι, που αποτελεί παραδοσιακό προϊόν του Νομού Πέλλας.

Πιάτο Μακεδονικής Κουζίνας από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος

Ποια είναι πιστεύετε τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τη Μακεδονική Κουζίνα μια κουζίνα ιδιαίτερα γοητευτική για το διεθνές κοινό, και ποσό συμβάλει η κουζίνα αυτή στην τουριστική δυναμική της περιοχής;

Η Μακεδονική Κουζίνα πλαισιώνεται από μία πληθώρα τοπικών προϊόντων, που μας δίνει το πλεονέκτημα να έχουμε, ως πρώτες ύλες για τις συνταγές μας, προϊόντα με πλούσια γεύση και άρωμα. Δουλειά μας είναι να αναδείξουμε, μέσα από την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία των μελών μας, τα μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών. Θεωρούμε ότι η Μακεδονική Κουζίνα αποτελεί μία πετυχημένη "συνταγή" για την προσέλκυση του γαστρονομικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια διαρκώς αποκτά περισσότερους λάτρεις σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τουριστική δυναμική του τόπου μας. Εξάλλου, η τεχνογνωσία και το μεράκι των επαγγελματιών μαγειρικής στην περιοχή μας έχουν αναβαθμίσει κατά πολύ όχι μόνον τον γαστρονομικό, αλλά και κάθε τύπο τουρισμού.

Ως προς τη γοητεία της Μακεδονικής Κουζίνας, μέσα από το Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης που διοργανώνουμε, έχουμε την ευκαιρία να ξεναγήσουμε τους επισκέπτες μας (κριτές, συμμετέχοντες, παρατηρητές) όχι μόνο σε χώρους εστίασης, αλλά και καλλιέργειας και μεταποίησης προϊόντων. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι οι διεθνείς μας επισκέπτες εντυπωσιάζονται από το επίπεδο, την πληθώρα και την ποικιλομορφία των μενού που γεύονται, αλλά και από όλη τη γραμμή παραγωγής που ακολουθείται στον τόπο μας. Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι πέρα από το τελικό αποτέλεσμα, καθοριστικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι παραγωγοί της περιοχής μας παράγουν εκλεπτυσμένα προϊόντα, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, τα οποία μάλιστα εξάγουν σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Τέλος, ως Ένωση έχουμε σχέσεις συνεργασίας με ένα παγκόσμιο δίκτυο chef, καθώς είμαστε επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (Worldchefs). Μέσα από αυτές τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει σε βάθος χρόνων, έχουμε καταφέρει να ενταχθούν πιάτα της Μακεδονικής Κουζίνας στο μενού gourmet εστιατορίων, τα οποία δεν έχουν ελληνικό χαρακτήρα, και πιο συγκεκριμένα στο Βιετνάμ, στην Ισλανδία, στις Μαλδίβες και στη Σουηδία. Το γεγονός αυτό, αναδεικνύει το ενδιαφέρον που προκαλεί η γαστρονομική μας παράδοση και παράλληλα αποτυπώνει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας για τη διάδοση της.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.