Το "Jerár" στρέφει τους προβολείς στη Δάφνη

Off Broadway περιβάλλον, χαλαρή διάθεση αλλά και μια μπιστρονομία με μοντέρνο ελληνικό πρόσημο διά χειρός Χάρη Νικολούζου είναι τα συστατικά του πιο καινούργιου «ντάρλινγκ» της πόλης.

jerar1

Με είχε προειδοποιήσει ο Χάρης Νικολούζος πως από την πρώτη μέρα γίνεται χαμός, γι’αυτό και επέλεξα να πάω από νωρίς στο "Jerár" που δημιούργησε ο βραβευμένος σεφ παρέα με τους Γιώργο Καβακλή και Κώστα Καρατζόγλου ("Spoiled", "Barro Negro") στη Δάφνη. Ο χώρος, δύο παλιές φαρμακαποθήκες που ενώθηκαν και ανακαινίστηκαν εκ βάθρων, ξεχωρίζει από μακριά σε έναν ήρεμο πεζόδρομο μιας περιοχής που μέχρι πρότινος δεν βρισκόταν στα γευστικά μας ραντάρ και δεν αργεί να γεμίσει με κυρίως μοντέρνες παρέες που κινούνται στον αστερισμό του καινούργιου. Ένας από τους παλιούς τοίχους διατηρείται μέχρι ενός σημείου στο μέσον της σάλας, αποκρύπτοντας τρόπον τινά τη δράση από την μία πλευρά προς την άλλη, ενώ τριγύρω, τα ψυχρά στοιχεία όπως το τσιμέντο και η γυμνή δομή σε κάποιους τοίχους συναντούν τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα σε γλυκό καραμελέ χρώμα και την ανοιχτή τερακότα στο πάτωμα που ζεσταίνει το σύνολο. 

jerar2

Το μάτι στέκεται στην ολόλευκη ανοικτή κουζίνα, τόσο μεγάλη που νομίζεις ότι παρακολουθείς κάποιο masterclass μαγειρικής. Την ίδια στιγμή ωστόσο, δημιουργεί και εκείνη την εγγύτητα και την οικειότητα που ο σεφ ήθελε εξ αρχής να υπάρχει ανάμεσα στους θαμώνες και την ομάδα της κουζίνας, αντλώντας έμπνευση από τα αγαπημένα του νεοπαριζιάνικα μπιστρό. Το ίδιο και οι γεύσεις του, που κινούνται στο φάσμα μιας μπιστρονομίας με μοντέρνο ελληνικό χρώμα και συνδυάζουν το οικείο, το χαλαρό και ενίοτε το παιγνιώδες με το απροσδόκητο και το πιο fine. 

Την αρχή κάνει φανταστικό χειροποίητο ψωμί από προζύμι ωρίμανσης με τραγανή κόρα που πάνω του αλείφεις επίσης δικό τους βούτυρο, ξινούτσικο και απολαυστικό. Τα δαντελένια σπανακοπιτάκια, σαν μικρές τραγανοτηγανισμένες μαργαρίτες με καλή γέμιση και συνοδεία από σπιτικό γιαούρτι, όπως και τα σουδάκια που γεμίζονται με μοσχαρίσιο ταρτάρ και γαρνίρονται με μπεσαμέλ στα πρότυπα του μουσακά είναι καλοφτιαγμένα και νόστιμα. Το τηγανιτό κουνέλι είναι πιάτο παιχνιδιάρικο που κλείνει το μάτι στα chicken nuggets με επίπεδο και φαντασία, ενώ το σκουμπρί σαβόρο με πουρέ από χουρμά (αντί για τις κλασικές σταφίδες) και ζωμό από πίκλες λαχανικών, αν και κρύο, είναι πολυεπίπεδο και σοφιστικέ.

jerar3

Ο γάμος της cacio e pepe με τις γαρίδες Μικρολίμανο φέρνει σε κοντράστ την κρεμώδη και πιπεράτη γοητεία του ζυμαρικού με τον μινιμαλισμό ενός πολύ καλού ταρτάρ γαρίδας και σερβίρεται μέσα σε βαθύ μπολ που απογεμίζεται με παχύρευστη μπισκ. Στο φίνο και ζουμερό κοτόπουλο παστιτσάδα πάλι, ο σεφ αναφέρεται με τον τρόπο του στην Κέρκυρα από την οποία κατάγεται, βάζοντας ακόμα στο πιάτο πουρέ από ψωμί και κρεμμύδι, ενώ σαν δορυφόρος του έρχεται ανοικτό κορφιάτικο πιτόγυρο με ψιλοκομμένο μπούτι κοτόπουλου και την ίδια σάλτσα. Για το τέλος υπάρχει αφράτη ρώσικη μελόπιτα medovic με κρέμα καραμέλας και χειροποίητο παγωτό μελιού, ενώ η λίστα κρασιών προτείνει καλοδιαλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό και τον γαλλικό αμπελώνα, αρκετές εκ των οποίων και σε ποτήρι. 

Aγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη, 6973039276, τιμή: € 35-45

( + ) Ο συνδυασμός χαλαρής ατμόσφαιρας και ψαγμένου φαγητού σε off Broadway περιβάλλον

( - ) Το τηγάνι θέλει προσοχή στα σπανακοπιτάκια, διότι δεν ήταν όλα εξίσου τραγανά και αέρινα.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Jerár

Aγίας Βαρβάρας 55, Δάφνη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To "NJV Athens Plaza" καλωσορίζει τον executive Chef Παναγιώτη Αναστασίου

Ο νέος Chef, με την μακρά μαγειρική του πορεία, έρχεται να ενσωματώσει την Ελληνική μαγειρική παράδοση και την μεσογειακή διατροφή στην διεθνή, δημιουργική, comfort κουζίνα.

Αστεράτο δείπνο στην ακροποταμιά του διαστήματος: Ο Rasmus Munk ετοιμάζει ένα μενού για την στρατόσφαιρα

Και όμως είναι γεγονός! Το 2025 6 γαστροναύτες θα απολαύσουν ένα μοναδικό conceptual δείπνο βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει πίσω από τη Γη από 30.000 μέτρα ύψος! Θα το μαγειρέψει ο πιο δημιουργικός σεφ σήμερα στον πλανήτη, ο Rasmus Munk του "Alchemist" στην Κοπεγχάγη. Η γαστρονομία θα πετάξει σε νέα οραματικά ύψη.

Στη γλυκιά στοά του "Dessert Wise"

Ένα καινούργιο εστιατόριο γλυκού μόλις πήρε θέση στην καρδιά της πόλης, "κρυμμένο" σε μια στοά της Ακαδημίας. Πήραμε μια πρώτη γεύση και αναμεταδίδουμε.

Το ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI φέρνει την επανάσταση στην απόλαυση του ελληνικού καφέ

Η αγαπημένη ελληνική συνήθεια μπαίνει σε νέα εποχή με το πάτημα ενός κουμπιού και άλλα πολλά οφέλη που προσφέρει το καινοτόμο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ BRIQI.

Pharaoh Fire Nights: Ο Δημήτριος Μούδιος μαγειρεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο σπουδαίος R & D σεφ θα μαγειρέψει ένα ειδικό μενού ταϊλανδέζικης κουζίνας χρησιμοποιώντας κυρίως ελληνικά προϊόντα.

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.