#metrorama a project by athinorama

Λελούδας: Η γεύση έχει τη δική της ιστορία

Ελαιώνας

Πλησιάζοντας τον έναν αιώνα στην υπηρεσία της νοστιμιάς, η θρυλική ταβέρνα "Λελούδας" είναι ο πιο γευστικός λόγος για να πάρεις το μετρό για τον Ελαιώνα. Στη νοσταλγική σάλα με τα δρύινα βαρέλια, όπου εξακολουθεί να φυλάσσεται το γλυκόπιοτο κρασί που οινοποιούν στον  "Λελούδα” και για τους μυημένους αποτελεί μέρος της εμπειρίας, στην off Brodway γειτονιά του Βοτανικού, στέκει αναλλοίωτο μες στις δεκαετίες από το 1928, ένα στέκι της παλιάς Αθήνας, Ένα στέκι που αξίζει να αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι, βέβαια, ως μουσείο, άλλα ως ένας ζωντανός πυρήνας όπου συνεχίζουν να αχνίζουν γευστικές παραδοσιακές μνήμες και ερχόμαστε αβίαστα πιο κοντά. 

Το αποδεικνύει και το ίδιο το κοινό της ταβέρνας, που έχει ταΐσει προσωπικότητες και εξακολουθεί να υποδέχεται αδιακρίτως εργάτες και ρεμπέτες, ανθρώπους των τεχνών και της διανόησης, ψαγμένους foodies και επώνυμους που θέλουν να ξεφύγουν από τα μαγαζιά της μόδας. Στα τραπέζια τους φτάνουν μαμαδίστικα πιάτα που ανανεώνονται ανάλογα με τα εποχικά καλούδια, χωρίς να λείπουν ποτέ οι διαχρονικές αξίες όπως τα τραγανά κεφτεδάκια και ο ελαφροτηγανισμένος μπακαλιάρος με σκορδαλιά που είναι όσο αλμυρός χρειάζεται για να "τραβιέται" το κρασί. 

Οι κατσαρόλες βγάζουν κοκκινιστό ζυγούρι αλλά και μαυρομάτικα με σπανάκι, οι τραγανές τηγανητές πατάτες συνοδεύονται με κιμά και ξερή μυτζήθρα Καλαβρύτων, το κρασί με τη σφραγίδα του φοιτητή οινολογίας - τρίτης γενιάς Λελούδα σιγοντάρει τα πιάτα κι όλα μπερδεύονται γλυκά στο νοσταλγικό κουτούκι που όταν ανοίγει ο καιρός σερβίρει κάτω από τις πολύχρωμες ομπρέλες της Σαλαμινίας.

Σαλαμινίας 8-10, Ελαιώνας, 2103464167

Σαλαμινίας 8-10, Ελαιώνας 2103464167