Η Αθήνα νηστεύει! 43 στέκια για κλασικές και εναλλακτικές σαρακοστιανές γεύσεις

Σημάδι των καιρών, αλλά έπειτα από πολλά πολλά χρόνια που το εαρινό σαρανταήμερο νηστείας ήταν μόνο για τους πιστούς, σήμερα όλο και περισσότεροι παραδινόμαστε στη γοητεία του διαφορετικού της Μεγάλης Σαρακοστής και επιλέγουμε στέκια με ωραία νηστίσιμα για την έξοδό μας.

Η Αθήνα νηστεύει! 43 στέκια για κλασικές και εναλλακτικές σαρακοστιανές γεύσεις

Σημάδι των καιρών, αλλά έπειτα από πολλά πολλά χρόνια που το εαρινό σαρανταήμερο νηστείας ήταν μόνο για τους πιστούς, σήμερα όλο και περισσότεροι παραδινόμαστε στη γοητεία του διαφορετικού της Μεγάλης Σαρακοστής και επιλέγουμε στέκια με ωραία νηστίσιμα για την έξοδό μας.

Η Αθήνα νηστεύει! 43 στέκια για κλασικές και εναλλακτικές σαρακοστιανές γεύσεις - εικόνα 1
«Βλάσσης»

Για όποιους λόγους κι αν νηστεύουμε –ως δήλωση πίστης ή πειθαρχίας, για λόγους αποτοξίνωσης, ακόμα και δίαιτας για ορισμένους– η Σαρακοστή αποτελεί πλέον ένα απέραντο γαστρονομικό τερέν, με τους vegan και τους χορτοφάγους, στο ένα άκρο, να πανηγυρίζουν και τους περιστασιακούς μη κρεοφάγους, στο άλλο, να αλληλοσυγχαίρονται για την αυτοσυγκράτησή τους. Στο ενδιάμεσο, εμείς, οι περισσότεροι, που ζητάμε αφορμή για ατέλειωτες ουζοκατανύξεις «μέρες που ’ναι», σαν έτοιμοι από καιρό, θα τα δώσουμε όλα σε μαγαζιά με νηστίσιμα: όστρακα, καραβιδούλες και γαριδούλες, χορταράκια, τιμημένα λαδερά και όσπρια, πίτες (και με τυράκι και αβγουλάκια, ως παρασπονδία), σουπιές με σπανάκι και χταπόδι με μακαρονάκι, και (ας το στρογγυλέψουμε το θέμα)... «ψάρια πάνω στις φλογίτσες, αθερίνες, μαριδίτσες…».

Από τη μεριά τους πολλά είναι τα μαγαζιά που συντάσσονται πρόθυμα κάτω από τη σημαία της Σαρακοστής και βάζουν περήφανα στο μενού τους ολίγη (ή και πολύ) από παράδοση, με την άνοιξη να δίνει τον τόνο της παιγνιώδους γεύσης πριν από το βαρυσήμαντο Πάσχα. Η (περίπου) νηστίσιμη βόλτα μας στα στέκια με σαρακοστιανά περιλαμβάνει μαγαζιά που προσθέτουν στο μενού τους αυτές τις μέρες παραδοσιακά ελληνικά νηστίσιμα φαγητά, ψαρομάγαζα, μαγαζιά και στριτφουντάδικα με έθνικ κουζίνες και, φυσικά, vegan και χορτοφαγικά εστιατόρια.

Τα ελληνικά

Η Αθήνα νηστεύει! 43 στέκια για κλασικές και εναλλακτικές σαρακοστιανές γεύσεις - εικόνα 2
«Κούβελος»

Ο Κούβελος, στο Κουκάκι, με την όμορφη αυλή και την ατμόσφαιρα παλαιότερων εποχών, προσφέρει ποικιλία νηστίσιμων μαγειρευτών και κάποια θαλασσινά. Ο Φιλίππου, σημείο αναφοράς στο Κολωνάκι για τη σπιτική ελληνική κουζίνα του, προσφέρει ένα ιδιαίτερα πλούσιο σαρακοστιανό μενού: σουπιές, λαδερά, γίγαντες και άλλα πολλά. Συνεχίζουμε κλασικά στο Δίπορτο, το cult υπόγειο οινομαγειρείο πίσω από την Αγορά, για ρεβίθια, σαρδέλες, γαύρο και μπακαλιάρο παστό, πατάτες γιαχνί με σέλινο, και στον Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα για παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα και πολλά μαγειρευτά, όπως σουπιές σπανάκι, γίγαντες, φάβα, ταραμοσαλάτα, χόρτα, σπανακόπιτα.

Η Αθήνα νηστεύει! 43 στέκια για κλασικές και εναλλακτικές σαρακοστιανές γεύσεις - εικόνα 3
«Μικρές Κυκλάδες»

Στην ξακουστή Ροζαλία πηγαίνουμε για αυθεντικά ελληνικά μαγειρευτά, την ωραία αυλή τις καλές μέρες και πολλά νηστίσιμα πιάτα, όπως και στο παλιό, αυθεντικό μαγέρικο Οινομαγειρείο του Καμπανά στο Κουκάκι (2109219818). Στο ίδιο μήκος κύματος και η Παλιά Φάβα στο Παλαιό Φάληρο (2109311994) όπου η κυρία Ντίνα βγάζει από τις κατσαρόλες της μεγάλη ποικιλία νηστίσιμων, νόστιμων πιάτων που θα σας χορτάσουν σε πολύ χαμηλές τιμές.

Φυσικά δεν ξεχνάμε τον Τζίτζικα και Μέρμηγκα, τη μίνι αλυσίδα με τις όμορφες νεο-ταβέρνες με 5-6 σταθερά νηστίσιμα και άλλα 3-4 πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται καθημερινά. Σε μοντέρνο ζεστό look, το Κουκουνάρι του Χολαργού βάζει τα ελληνικά σαρακοστιανά στο τραπέζι με τη δική του δημιουργική πινελιά. Οld fashioned αστική μαγειρική στον Βλάσση στα Ιλίσια, κάτω από αυθεντικούς ζωγραφικούς πίνακες και κοινό τόπο για τους πελάτες, το τσουκάλι που όλους τούς ενώνει. Μεγάλη σειρά από νηστίσιμα μαγειρευτά και αλοιφές και στα Γιουβετσάκια, παλαιάς κοπής εστιατόριο στην Άνω Γλυφάδα με σημαία την ελληνική κουζίνα και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Πολλά νηστίσιμα και ένας μοναδικός συνδυασμός ατμόσφαιρας από τα παλιά, μουσικής και προσεγμένης γεύσης και στην Άλλη Σκάλα στα Καμίνια.

Tα ethnic

Η Αθήνα νηστεύει! 43 στέκια για κλασικές και εναλλακτικές σαρακοστιανές γεύσεις - εικόνα 4
«The Sushi Bar»

Πολλά χορτοφαγικά πιάτα με όσπρια και ρύζι σε περιβάλλον Bollywood σε πολύ καλή ποιότητα, γεύση και τιμές θα βρείτε στο Red Elephant. Street food από την Ασία και τη Μέση Ανατολή στο Etnico στην Κολοκοτρώνη από την ομάδα του «Altamira»: φαλάφελ, μπουρίτος, σαμόσας, Margaritas και Agua de Jamaica (τσάι με άρωμα ιβίσκου). Στο μικρούτσικο Little India στη Ν. Ερυθραία, γεύσεις από τη μεγάλη γκάμα της απέραντης ινδικής κουζίνας και πάρα πολλά χορτοφαγικά πιάτα. Αραβικές λιχουδιές «στο χέρι» από την κυρία Φεϊρούζ στο Feyrouz στο Μοναστηράκι: λαχματζούν χωρίς κρέας, χορτόπιτα, χούμους, μπαμπαγανούς, σούπες λαχανικών, σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ζεστοί κόκκινοι και κεραμιδί τόνοι στο Indian Mashala στο Θησείο, πολλά χορτοφαγικά πιάτα και ξεχωριστό πιάτο το tarka dal, κίτρινες φακές με την πικάντικη, πυκνή σάλτσα. Στο ανανεωμένο Soleto στη Γλυφάδα κάντε focus στις japanese-peruvian προτάσεις του σεφ Δημήτρη Κατριβέση. Μενού με 110 διαφορετικά είδη maki rolls, nigiri και sashimi από το The Sushi Bar σε μοντέρνο, νεοϋορκέζικου στιλ περιβάλλον σε Παγκράτι, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Φάληρο. Όλα τα κλασικά (και μη) σούσι αλλά και ζεστά πιάτα στο Ιki Sushi Lounge, το χαλαρό γιαπωνέζικο του Ψυχικού.

Τα ψαρομάγαζα

Η Αθήνα νηστεύει! 43 στέκια για κλασικές και εναλλακτικές σαρακοστιανές γεύσεις - εικόνα 5
«Αιόλου 68»

Σε διπλή γευστική ρότα το Varoulko Seaside στο Μικρολίμανο από τον Λευτέρη Λαζάρου: το μεσημέρι μεζεδοπωλείο, το βράδυ γαστρονομικές δημιουργίες υψηλού επιπέδου. Στο Μικρολίμανο και η Θέα Θάλασσα, με αλλιώτικους ψαρομεζέδες: τηγανητό μαρούλι της θάλασσας (φύκι), πετροσωλήνες με μουστάρδα, ψίχα στρειδιών με φύκι σε λαδολέμονο. Εδώ και ο Ζέφυρος, το πιο παλιό μαγαζί για ψάρι στο Μικρολίμανο (από το 1940), με σπεσιαλιτέ το μυδοπίλαφο και το διάσημο σαγανάκι του με μύδια ή γαρίδες και ντομάτα.

Η απόλυτη δεξιοτεχνία του Παπαϊωάννου στο Μικρολίμανο και η εξαιρετική πρώτη ύλη δίνουν φίνα ελληνικά «σασίμι», όπως το κορυφαίο καρπάτσιο καραβίδας με φύκια, ενώ η προσιτή ψαροφαγία του μαέστρου της ψαροσύνης πρωταγωνιστεί και στα τρία μαγαζιά Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάνου, που κινούνται στη λογική των ουζο-τσιπουρο-ψαρομεζέδων. Η low budget ποιοτική ψαροφαγία που έκανε διάσημο το Σαρδελάκι στη Γλυφάδα «διπλώνει» με δεύτερο Σαρδελάκι… με θέα στη Βουλιαγμένη, και με ένα ωραίο oyster bar. Στη Γλυφάδα και το Mezze, όπου ο καταξιωμένος σεφ Νίκος Φωτιάδης δημιουργεί ανάμεσα σε άλλα πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες.

Η Αθήνα νηστεύει! 43 στέκια για κλασικές και εναλλακτικές σαρακοστιανές γεύσεις - εικόνα 6
«Ψαράδες»

Από το Κερατσίνι στη Ν. Ερυθραία το Ε/Γ Ταξιδεύοντας και το Ε/Γ Ταξιδεύοντας… στα Βόρεια βγάζουν από τη μαρμίτα μανέστρα με όστρακα, κυδώνια, γυαλιστερές και μύδια αλλά και σουπιές με καστανό ρύζι μαγειρεμένες στο μελάνι τους. Μεγάλο ατού η ονειρεμένη θέση του Καστελόριζου Βάρκιζας πάνω στο γραφικό λιμανάκι, συν τα φρέσκα θαλασσινά και τα ψάρια αλλά και το θαλασσινό «μενού της παρέας» με 7 πιάτα και κρασί ή ρακή σε απεριόριστη ποσότητα.

Εδώ κοντά και τα Ψαράκια και Θαλασσινά, με μύδια, καλαμάρια και λογιών λογιών ψαράκια και καλές τιμές (τσεκάρετε και τα αδερφάκια του σε Κηφισιά και Χαλάνδρι). Με θέα στη θάλασσα της Σαρωνίδας, η Ψαρού αραδιάζει στα τραπεζάκια της όστρακα και νόστιμα θαλασσομαγειρέματα και στο Ψαράκι στη Βουλιαγμένη, η κ. Έφη ετοιμάζει χταπόδι τηγανητό, γαρίδες με σουσάμι και σος κοκτέιλ, λιγκουίνι με γαρίδες κ.ά. Στην «ενδοχώρα» τώρα, ο σεφ Βασίλης Τσατσάκης στους Ψαράδες στη Ζησιμοπούλου φτιάχνει καρπάτσιο χταποδιού, πικάντικο λευκό σαγανάκι με sweet chili και άλλες νοστιμιές, και στο μαγαζί Αιόλου 68 βρίσκετε πιάτα όπως γαρίδες με τρούφα, φούσκες σεβίτσε και μπραντάδα Σαντορίνης.

Η Αθήνα νηστεύει! 43 στέκια για κλασικές και εναλλακτικές σαρακοστιανές γεύσεις - εικόνα 7
H Μυρσίνη Λαμπράκη στο «Ουζομπάρ»

Ουζομεζέδες από τη Μυρσίνη Λαμπράκη στο Ουζομπάρ στο Μαρούσι – από ολόφρεσκα όστρακα και καραβιδοουρές μέχρι χταπόδι χιώτικο με πετιμέζι. Στο Δουράμπεης Οyster στο Ψυχικό, απίστευτη ποικιλία από ό,τι όστρακο μπορείς να φανταστείς, συν ολόκληρη η θαλασσινή κουλτούρα του διάσημου μαγαζιού. Στο Ψυχικό και η Πιπεριά, με κοσμοπολίτικο κατάλογο που βασίζεται στα όστρακα, τα θαλασσινά και τα μικρόψαρα και καλύπτει ολόκληρη τη Μεσόγειο φτάνοντας μέχρι την Ασία. Όστρακα ωμά αλλά και δημιουργικά πιάτα –χταπόδι σπεντζοφάι, κριθαρότο με σπανάκι κ.ά.– βρίσκουμε και στη μοντέρνα «τρατορία θαλασσινών» Ιώδιο.

Τέλειο το cult κουτουκο-ψαρομάγαζο Το Ουζερί του Λάκη στην πλατεία Βικτωρίας – στα «οπωσδήποτε», η μοναδική σουπιά με μακαρόνια που βράζουν μέσα στο μελάνι της. Ανεβαίνοντας στην Ηλιούπολη, ο Σχοινουσιώτης Αντώνης Κωβαίος στις Μικρές Κυκλάδες βάζει στο τραπέζι γάμπαρη Αμβρακικού με γλυκό σκορδοβούτυρο και κονφί ντομάτας και φοβερό ριζότο με φούσκες. Καινούργιο και πολυτελές το Oceano στο Μαρούσι, με μεγάλη ποικιλία από σούσι, όστρακα και θαλασσινά συν ένα ωραίο wine bar. Επιλογές από τον κατάλογο αλλά και το μενού «της παρέας» σε πολύ χαμηλή τιμή και απεριόριστη κατανάλωση, στο χαριτωμένο ψαρομεζεδάδικο Ρακί μεζέ στην Καλλιθέα.

Τα χορτοφαγικά

Η Αθήνα νηστεύει! 43 στέκια για κλασικές και εναλλακτικές σαρακοστιανές γεύσεις - εικόνα 8
«Rosebud»

Το Avocado, στο Σύνταγμα, με εποχικά υλικά χαράζει γευστικές διαδρομές από τη Μεσόγειο μέχρι και την Ινδία. Πάνω στην Ακαδημίας, η Mama Tierra, προτείνει διεθνή χορτοφαγική γαστρονομία, στο Κολωνάκι, το Rosebud προσφέρει χορτοφαγικό και vegan menu, brunch, ευρηματικούς χυμούς, κρασιά και ωραίες jazz και funk μουσικές. Τέλος, προς θάλασσα μεριά, η Γη, ένας πανέμορφος all-day χώρος στη Γλυφάδα, διαθέτει vegan raw φιλοσοφία («φέτα» από κάσιους, sushi rolls με «ρύζι» από μαρινάτο κουνουπίδι κ.ά.).

Περισσότερες πληροφορίες

Ζέφυρος

Ακτή Κουμουνδούρου 48, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Ροζαλία

Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Φιλίππου

Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας στα Κάρβουνα

Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Ουζερί του Λάκη (Το)

Ελπίδος 16 (πεζόδρομος), Πλ. Βικτωρίας
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Πιπεριά

Άγγ. Σικελιανού 8 & Αδριανείου, Ν. Ψυχικό
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Οικονόμου

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Κούβελος

Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Sushi Bar (the)

Γεωργίου Βλάχου 38, Ν. Ψυχικό
  • Ethnic κουζίνες

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Μητροπόλεως 12-14, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Δροσίνη 12-14, Κηφισιά
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Sushi Bar (the)

Άτλαντος 1, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Γιουβετσάκια

Ιθώμης 20 & Μορέως, Άνω Γλυφάδα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Μικρές Κυκλάδες

Πανταζή 56, Ηλιούπολη
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Avocado

Νίκης 30, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Red Elephant

Λαρίσης 42 (πλησίον στάσης μετρό Πανόρμου), Αμπελόκηποι
  • Ethnic κουζίνες

Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου

Αγγέλου Μεταξά 48, Γλυφάδα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Mezze Glyfada

Φοίβης 11 & Αγγ. Μεταξά 34, Γλυφάδα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Δουράμπεης Oyster

Αδριανείου 37, Ν. Ψυχικό
  • Εστιατόρια

Ψαράδες

Ζησιμοπούλου 52, Παλαιό Φάληρο
  • Εστιατόρια

Ταξιδεύοντας... στα Βόρεια

Ευαγγελιστρίας 36, Ν. Ερυθραία
  • Εστιατόρια

Varoulko Seaside

Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο
  • Εστιατόρια

Little India

Π. Ιωακείμ & Κρήνης 2, Ν. Ερυθραία
  • Ethnic κουζίνες

Γη

Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Soleto

Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Κουκουνάρι

Λεωφ. Μεσογείων 262, Χολαργός
  • Εστιατόρια

Feyrouz

Καρόρη 23 & Αιόλου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Δίπορτο

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Mama Tierra

Ακαδημίας 84, κέντρο
  • Εστιατόρια

Αιόλου 68

Αιόλου 68 (στοά), κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
28/04/2024

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.