Delicious France: Γαλλικό πανοραμίκ

To 5ο Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας ξεκινά και στήνει στην Αθήνα από τις 17/11 μέχρι τις 15/12 ένα ολόκληρο δίκτυο γεμάτο κάθε λογής νοστιμιές στέλνοντας ένα μήνυμα γευστικού πολιτισμού.

Delicious France: Γαλλικό πανοραμίκ

To 5ο Φεστιβάλ Γαλλικής Γαστρονομίας ξεκινά και στήνει στην Αθήνα από τις 17/11 μέχρι τις 15/12 ένα ολόκληρο δίκτυο γεμάτο κάθε λογής νοστιμιές στέλνοντας ένα μήνυμα γευστικού πολιτισμού.

Delicious France: Γαλλικό πανοραμίκ - εικόνα 1
Άμα Λάχει Chez Violette

«Fluctuat nec mergitur» («χτυπιέται από τα κύματα αλλά δεν βυθίζεται») γράφει ο θυρεός του Παρισιού. Έτσι πάει. Ακόμη κι όταν η θλίψη είναι ακόμη νωπή, o καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς μια τραγωδία είναι να προχωρήσει παραπέρα. Μερικές μέρες αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, λόγω των γεγονότων στη γαλλική πρωτεύουσα, το πέμπτο κατά σειρά Delicious France που διοργανώνεται στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ξεκινά με τη συμμετοχή γνωστών εστιατορίων και με τη συμβολή γαλλικών brands και γνωστών σεφ. «Θυμίζουμε ότι το Παρίσι εκπέμπει πάντα joie de vivre. Απέναντι στη βαρβαρότητα, αντιτάσσουμε τον γαλλικό πολιτισμό και την αγάπη των Παριζιάνων για τη ζωή και τις ποικίλες απολαύσεις της», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το φεστιβάλ γαλλικής γαστρονομίας. Κι ανοίγει, από τις 17/11 μέχρι τις 15/12 χάρτες γευστικής περιπλάνησης, με μπαγκέτες και κρουασάν, κροκ μεσιέ, τερίνες, κρεμυδόσουπες, ταρτάρ, μιλφέιγ, σουφλέ και άλλες γευστικές ατραξιόν με γαλλικό αξάν.

Delicious France: Γαλλικό πανοραμίκ - εικόνα 2
Tartare

Αντλώντας ιδέες από συνταγές, τεχνικές και υλικά μιας γευστικής κουλτούρας με περίοπτη θέση στο γαστρονομικό πάνθεον, που επηρέασε όσο καμία την εξέλιξη της μαγειρικής τέχνης, πολλά αθηναϊκά ρεστοράν θα διαμορφώσουν μενού ειδικά για τη γιορτή της γαλλικής γαστρονομίας. Η «Σπονδή», θεσμός του μοντέρνου γαλλισμού στην εστιατορική σκηνή της Αθήνας, το καλαίσθητο «La Suite Lounge» του «St George Lycabettus», το διακριτικά πολυτελές «Σπύρος και Βασίλης» στο Κολωνάκι και το «2Μαζί» στην Πλάκα βρίσκονται στη λίστα.

Delicious France: Γαλλικό πανοραμίκ - εικόνα 3
Το Food Truck θα φτιάχνει street food με γαλλικά υλικά

Το ίδιο συμβαίνει και με το «Μama Roux» στην Αιόλου, το «Θείο Τραγί» στα Πετράλωνα, το bar-restaurant «Osterman» στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, το γλυκύτατο γαλλικό «Άμα Λάχει Chez Violette» στα Εξάρχεια, τον επί χρόνια πρεσβευτή της κλασικής γαλλικής κουζίνας «Tartare» στη Γλυφάδα, το «Αrtisanal» στην Κηφισιά και το «Karavi» στο ξενοδοχείο «Sofitel» στο Αεροδρόμιο, στα μπαρ και ρεστοράν του οποίου δίνει μέχρι το τέλος του φεστιβάλ τo Βeaujolais Nouveau του 2015. Γαλλικός αέρας θα φυσάει επίσης σε wine bars του κέντρου όπως το «Fabrica de Vino» στην Εμμανουήλ Μπενάκη, το «Vintage» στη Μητροπόλεως, το «Κiki de Grece» στον πεζόδρομο της Ηπίτου και το «By the glass» στην όμορφη στοά Ράλλη.

Delicious France: Γαλλικό πανοραμίκ - εικόνα 4
Artisanal

Έχει και συνέχεια. Η οποία γράφεται με κρουασάν ολικής άλεσης με μύρτιλα, κροκ μαντάμ, γεμιστά μπριός… Κάθε σαββατοκύριακο μέχρι τις 13/12 στο καινούργιο «Clap the Restaurant» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» η σεφ Ντίνα Νικολάου θα χρωματίζει γαλλικά το brunch με προϊόντα της Délifrance Hellas μεταφέροντας την παριζιάνικη εμπειρία της (βλ. εστιατόριο «Evi Evane»). Στο ίδιο εστιατόριο δε, τη Δευτέρα 30/11, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός για το καλύτερο σάντουιτς με συμμετοχή σπουδαστών σχολών μαγειρικής, ο νικητής του οποίου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διεθνές Délifrance Sandwich World Cup –η φετινή θεματική θέλει τα σάντουιτς εμπνευσμένα από τοπικά πιάτα της πατρίδας των συμμετεχόντων.

Delicious France: Γαλλικό πανοραμίκ - εικόνα 5
H Ντίνα Νικολάου θα βάλει τη γαλλική πινελιά της στο brunch του Clap The Restaurant

O Δεκέμβρης έχει στο πρόγραμμα γαλλική βραδιά στο «Νoel» στην Κολοκοτρώνη την Πέμπτη 10/12 με γαλλικές μουσικές από παραγωγούς του Pepper 96.6 και, προφανώς, γαλλικά ποτά – είναι ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσετε το Creole Negroni με κονιάκ Henessy αντί για τζιν, Campari αρωματισμένο με μπανάνα και γλυκό βερμούτ με αρώματα καρπών κακάο. Έχει και street food που μιλάει γαλλικά: την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12/12 το γνωστό πλέον «Food truck» θα σταθμεύσει στην πλατεία Μαβίλη από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις δύο το βράδυ σερβίροντας γαλλικές λιχουδιές.

Delicious France: Γαλλικό πανοραμίκ - εικόνα 6
Σπονδή

Το Delicious France, λίγο πριν μας πει «au revoir», την Κυριακή 13/12, μας επιφυλάσσει γαλλικό απεριτίφ στη στοά Αρσάκειου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και τη σχολή Etoile, με την ομάδα Athens Boogie να δίνει το χορευτικό τόνο. Φαντάζομαι ότι μέχρι τότε θα έχετε πάρει γευστικό ντοκτορά. Περισσότερα στο www.facebook.com/FestivalGallikisGastronomias/

Περισσότερες πληροφορίες

Σπύρος και Βασίλης

Λάχητος 5, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Σπονδή

Πύρρωνος 5, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Suite Lounge (La)

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Tartare

Αλ. Παναγούλη 52, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

2Μαζί

Νίκης 48, Πλάκα
  • Εστιατόρια

By the Glass

Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων (Στοά Ράλλη), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Kiki de Grece

Ηπίτου και Βουλής 38, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Vintage

Μητροπόλεως 66-68, Μοναστηράκι
  • Εστιατόρια

Artisanal Lounge & Gardens

Ζηρίνη 2, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Noel

Κολοκοτρώνη 59Β, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα στην Αθήνα: Ένας οδηγός της τελευταίας στιγμής

Σε περίπτωση που δεν επιλέξεις Πάσχα στο χωριό (ή στο νησί), οι παρακάτω γραμμές σε ενδιαφέρουν.

Το 'Albion' παραμένει σουξέ του Ψυχικού

Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά bar restaurants της πόλης διατηρεί ατόφια τα ατού του και επενδύει περαιτέρω σε αυτά.

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.