Καθημερινές υγιεινές συνήθειες

Είναι πιο εύκολο να ελέγξεις τι βάζεις στο ψυγείο, στο ράφι ή στην κατσαρόλα σου, αλλά κι εκτός σπιτιού, με λίγο ψάξιμο, βρίσκεις μικρά... ευεργετικά ξέφωτα.

Καθημερινές υγιεινές συνήθειες

Είναι πιο εύκολο να ελέγξεις τι βάζεις στο ψυγείο, στο ράφι ή στην κατσαρόλα σου, αλλά κι εκτός σπιτιού, με λίγο ψάξιμο, βρίσκεις μικρά... ευεργετικά ξέφωτα.

Καθημερινές υγιεινές συνήθειες - εικόνα 1
«Mama Tierra»

Ολοι τρέχουμε καθημερινά σε πολύστροφη πίστα – αντοχής, κομψότητας, αποδοτικότητας κ.λπ. Αλλά ακόμη και σε συνθήκες συλλογικής επιτάχυνσης το πρόχειρο φαγητό που απλώς πετυχαίνει κάποιος μπροστά του την ώρα που πεινάει δεν είναι η μόνη επιλογή. Με ­διάφορα διατροφικά μανιφέστα να εξελίσσονται, τυλιγμένα ενίοτε και με το σχετικό hype, και να σπέρνουν καινά δαιμόνια, οι πιο υγιεινές εναλλακτικές πληθαίνουν. Δεν είναι ανάγκη να γίνουμε πειθήνια στρατιωτάκια κάποιου –του όποιου– σκληροπυρηνικού διατροφισμού. Αλλά το να τρώμε με ποικιλία και ισορροπία, χτίζοντας ένα οπλοστάσιο θρεπτικών συστατικών που δουλεύουν από κοινού και ισχυροποιούν τον οργανισμό μας, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Στο ράλι της ημέρας χωράει μια στάση στα πιτ για φαγητό, delivery ή take away, βάζοντας πού και πού στην καθημερινή διατροφική ατζέντα...

...φρέσκους χυμούς και smoothies

Καθημερινές υγιεινές συνήθειες - εικόνα 2
«Nova Gea»

Τα juice bars πολλαπλασιάζονται τελευταία, συνδυάζοντας στα ωφέλιμα και νόστιμα blends τους φρούτα, λαχανικά και βότανα ιδανικά για ενεργειακό boost, αποτοξίνωση, την ενίσχυση του νευρικού συστήματος και πάει λέγοντας. Νέα παγκόσμια τάση οι αποχυμωτές ψυχρής συμπίεσης (cold press), δίνουν και στην Αθήνα το «παρών» και είναι αρκετοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι χυμοί τους διατηρούν το maximum των θρεπτικών συστατικών και περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία κι ένζυμα. Και οι κλασικοί αποχυμωτές, πάντως, την κάνουν τη δουλειά τους, οπότε με την πρώτη ευκαιρία πάρε ένα φρέσκο χυμό στο χέρι και περιπάτει.

Δοκίμασε: Ένα χυμό Super Green με πράσινο μήλο, αχλάδι, κόλιανδρο, μαρούλι, σέλινο, σπανάκι, λεμόνι και φύκι dulse κι ένα smoothie Bee Strong με γάλα αμυγδάλου, goji berries, βούτυρο­ καρύδας, λάδι κάνναβης, γύρη και βανίλια στο «Juicy Bee by Apivita» στο Κολωνάκι (Σόλωνος 6, 2103640560) ή πέρνα το κατώφλι του «Nova Gea», που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην Πλάκα (Βύρωνος 6 & Βάκχου, 2114017427), για ένα γυάλινο βαζάκι είτε με αντιοξειδωτικό χυμό με φράουλα, παπάγια, μήλο, πορτοκάλι, goji berries, κρόκο Κοζάνης και σταφύλι είτε με χυμό από λάχανο, καρότο, πιπεριά, ευκάλυπτο, φασκόμηλο και ιπποφαές.

...superfoods for thought!

Καθημερινές υγιεινές συνήθειες - εικόνα 3
«Mama Tierra»

Στα ελληνικά τις λέμε υπερτροφές και, παρότι έχουν και αυτές τις μόδες τους και οι προβολείς πέφτουν πότε εδώ και πότε εκεί (κάπως έτσι φέτος διαβάσαμε ένα σωρό άρθρα για το kale, μια λαχανίδα-διασημότητα στο παγκόσμιο διατροφικό billboard), είναι εν γένει τρόφιμα που συγκεντρώνουν πληθώρα θρεπτικών ουσιών και προάγουν την καλή υγεία. Όπου βρεις π.χ. φράουλες, διάφορα μούρα, αβοκάντο, goji berries, λιναρόσπορο, κινόα, σπανάκι, μπρόκολο, τζίντζερ, βασιλικό πολτό, μέλι, ξηρούς καρπούς, μην πεις όχι...

Δοκίμασε: Τη δροσερή και χορταστική σαλάτα με αβοκάντο, μάνγκο και κινόα με dressing από λάιμ στο άρτι αφιχθέν στο αθηναϊκό κέντρο «Mama Tierra» και φρέσκο σολομό φούρνου με κρούστα από κριθάρι, εσπεριδοειδή και βότανα πάνω σε ταμπουλέ από κινόα και λιναρόσπορο με σάλτσα μουστάρδας και μελιού στο «Nice ’n’ Easy» σε Κολωνάκι και Κηφισιά (Παπαδιαμάντη 7, 2108082014).

...σιτηρά ολικής άλεσης

Καθημερινές υγιεινές συνήθειες - εικόνα 4
«Avocado»

Τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά που περιέχουν το πίτουρο, το φύτρο και το εσωτερικό του σπόρου διατηρούν πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος), ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Το ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης είναι πιο εύκολο να το βρεις και πλέον κυκλοφορούν σάντουιτς σε πολλές εκδοχές για όσους το προτιμούν. Αν ψάξεις όμως λίγο παραπάνω, θα βρεις και ζυμαρικά, και ζύμη για πίτσα.

Δοκίμασε: Τη vegan πίτσα με ζύμη από αλεύρι ολικής άλεσης με ντομάτα, λαχανικά, ελιές και αβοκάντο στο «Avocado» αλλά και σπαγκέτι ολικής άλεσης με πέστο βασιλικού και βιολογικό κοτόπουλο που σερβίρουν στο «LowCal Athens» στο Κολωνάκι.

...όσπρια κλασικά ή έθνικ

Καθημερινές υγιεινές συνήθειες - εικόνα 5
«Indian Kitchen»

Γενικά τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Πάντα θα βρεις ένα πιάτο φασόλια, φακές, μπιζέλια ή ρεβίθια σε ένα κλασικό ελληνικό μαγέρικο, αλλά αν θέλεις μια γευστική εναλλακτική, μπορείς να τα δοκιμάσεις και βαμμένα με έθνικ χρώματα. Στα χορτοφαγικά curries, τα οποία σερβίρουν τα ινδικά εστιατόρια που πληθαίνουν στην πόλη, τα όσπρια συναντούν τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών: η κιτρινόριζα π.χ. εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες κι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχει και το κύμινο, ενώ το κάρι είναι φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος – και δη αντικαρκινικό.

Δοκίμασε: Ρεβίθια φούρνου με φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο και ντομάτα στον «Βλάσση» στα Ιλίσια (Μαιάνδρου 15, 2107256335), Dal Chana, δηλαδή φακές με διά­φορα μπαχαρικά και κόλιανδρο στο «Little India» στη Νέα Ερυθραία και κρεμώδεις, πολύ συμπαθητικές Dal Makhani στο «Ιndian Kitchen».

...άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς

Καθημερινές υγιεινές συνήθειες - εικόνα 6
«Γη»

Πλουτίζουν τα πρωινά δημητριακά ή μια σαλάτα, λειτουργούν όμως μια χαρά και σόλο, ως υγιεινό σνακ. Αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φουντούκια, φιστίκια ­Αιγίνης κ.ά. διατηρούν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά όταν είναι άψητα. Με ωφέλιμα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε είναι επίσης πηγές μαγνησίου, καλίου, χαλκού και φυλλικού οξέως.

Δοκίμασε: Τη σαλάτα με μάνγκο, λόλα, κάσιους με σάλτσα από μηλόξιδο και σιρόπι αγαύης στο «Rosebud» στο Κολωνάκι. Αλλά πιες κι ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα παρέα με μια φούχτα άψητα, αλλά πολύ νόστιμα αμύγδαλα που αρωματίζονται με λιαστή ντομάτα, κόκκινο πιπέρι, τσίλι και θυμάρι στη «Γη» στη Γλυφάδα· μαζί με άλλους ωραίους συνδυασμούς, μπορείς να τα πάρεις σε σακουλάκι και για το σπίτι.

...γλυκά vegan raw

Καθημερινές υγιεινές συνήθειες - εικόνα 7
«Grafitto»

Τελευταία όλο κι εμφανίζονται γλυκά που ξεφεύγουν από την κλασική ζαχαροπλαστική, ακολουθώντας το δρόμο της χορτοφαγίας/ωμοφαγίας, και αξίζουν μια δοκιμή ακόμη κι αν δεν είσαι της ανάλογης φιλοσοφίας. Πραγματικά δεν υστερούν ούτε σε γεύση ούτε σε αισθητική. Και χωρίς ζάχαρη, γάλα, βούτυρο και αβγό (ζωικά λίπη), έχουν λιγότερα κατεργασμένα συστατικά και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Δοκίμασε: Τη raw τάρτα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, με κακάο, λάδι καρύδας και αβοκάντο σε βάση από χουρμάδες και αμύγδαλα στο «Avocado», την τάρτα αβοκάντο με γεύση λεμονιού, με φρέσκια φρουτοσαλάτα και σάλτσα φράουλας στη «Γη» και τα εναλλασσόμενα γλυκά του πολυχώρου «Grafitto» στο Κολωνάκι (Σόλωνος 34, 2103608936): έχουμε πετύχει σοκολάτα-πορτοκάλι, σοκολάτα-μόκα, κέικ καρότου...

Περισσότερες πληροφορίες

Βλάσσης

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Nice ’N’ Easy

Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Avocado

Νίκης 30, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Little India

Π. Ιωακείμ & Κρήνης 2, Ν. Ερυθραία
  • Ethnic κουζίνες

Γη

Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Mama Tierra

Ακαδημίας 84, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.