Βρυξέλες

Πρωτεύουσα του Βελγίου αλλά και της σοκολάτας, της μπίρας, των cafes, της αρ νουβό αρχιτεκτονικής, του σουρεαλισμού και των κόμικς. Γεμάτο αντιθέσεις, δύο γλώσσες (φλαμανδικά και γαλλικά), πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα, πλούσια Ιστορία, σε καμία περίπτωση δεν θα αποκαλέσετε «βαρετό» το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας και διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Grand Place να δεσπόζει σε αυτό. Όμως υπάρχουν και το προάστιο Jette, το οποίο ενέπνευσε μερικά από τα σημαντικότερα έργα των σουρεαλιστών, και το μοδάτο Sablon. Εντυπωσιακή είναι η σκεπαστή αγορά Galeries Royales Saint-Hubert στο κέντρο, γεμάτη cafes, θέατρα και ακριβά καταστήματα. Χτίστηκε το 1847 –και αποτελεί μέχρι σήμερα highlight της πόλης–, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η σύγχρονη αρχιτεκτονική των κτιρίων της Ε.Ε. Και, βέβαια, η καθημερινή ζωή εδώ είναι ιδιαίτερα ευχάριστη: η αγορά πολύ καλή, ενώ τα εστιατόρια, τα ζαχαροπλαστεία και η νυχτερινή ζωή στις pubs και στα jazz bars προσθέτουν πόντους.

Πότε να πάτε : Όπως συμβαίνει με όλη την Κεντρική Ευρώπη, έτσι κι εδώ η high season είναι από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αυτήν την περίοδο διοργανώνονται και τα περισσότερα φεστιβάλ: ο φημισμένος Brussels Jazz Marathon (Μάιος), η τριήμερη έκθεση ανθοπαραγωγών στην Grand Place (Αύγουστος) και το Belgian Beer Weekend (Σεπτέμβριος).

Oι γιορτές στις Βρυξέλλες συνδυάζουν το κλασικό και το πολυεθνικό!

Η κλασική κεντροευρωπαϊκή γοητεία μιας πρωτεύουσας γεμάτης πάρκα, μουσεία και αρχιτεκτονικά landmarks συναντά το πολυεθνικό vibe και τη νεανική ατμόσφαιρα μιας μητρόπολης-χωνευτήρι πολιτισμών.