Βρυξέλες

Εκμεταλλευτείτε τις νέες πτήσεις της Brussels Airlines και απολαύστε το ιδανικό weekend στις πολυπολιτισμικές και άκρως φθινοπωρινές Βρυξέλες όπου χτυπάει ο σφυγμός της νέας Ευρώπης.

Βρυξέλες

Εκμεταλλευτείτε τις νέες πτήσεις της Brussels Airlines και απολαύστε το ιδανικό weekend στις πολυπολιτισμικές και άκρως φθινοπωρινές Βρυξέλες όπου χτυπάει ο σφυγμός της νέας Ευρώπης.

Τo ιδανικο 48ωρo βημα βημα

Βρυξέλες - εικόνα 1

Παρασκευή απόγευμα Ξεκινήστε με μια βόλτα στο κέντρο της επάνω πόλης, στην Avenue Louise, την Toison d’Or και τη Chaussιe d’Ixelles. Στις galle΄ries (στοές) της περιοχής θα βρείτε τις πιο γνωστές μάρκες της αγοράς, αλλά και την upper class των Βρυξελιωτών. Στην άλλη πλευρά του δρόμου Toison d’Or, όπου δεσπόζει επιβλητικά το ξενοδοχείο «Hilton», βρίσκονται όλες οι παγκοσμίως γνωστές ακριβές φίρμες. Για να πάρετε μια ανάσα, σταματήστε στον πεζόδρομο Jean Stas, στο cafe ΄ με το περίεργο όνομα: «La vache qui regarde passer les trains» (Η αγελάδα που κοιτά τα τρένα να περνούν, www.lavacheonline.com).

Μην παραλείψετε να πεταχτείτε δίπλα, στο κατάστημα «Dille & Kamille» (www.dille-kamille.be) με προϊόντα μιας άλλης εποχής – θα σας αρέσει.

Σάββατο πρωi Για να δείτε την υπέροχη αρχιτεκτονική Art Nouveau και Art Deco των Βρυξελών, γρήγορα και με ανθρώπους που γνωρίζουν, δοκιμάστε τα λεωφορεία που κάνουν περιηγήσεις στην πόλη. Προτιμήστε αυτές της ARAU (www.arau.org) ή της Bus Bavard (www.busbavard.be). Μετά το τέλος της βόλτας, κατευθυνθείτε στην Grand Place. Η πανέμορφη πλατεία βρίσκεται στο κέντρο της κάτω πόλης, αποτελεί την ιστορική καρδιά των Βρυξελών κι είναι ένα υπέροχο μείγμα γοτθικής, φλαμανδικής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής.

Δοκιμάστε τις μοναδικές βελγικές μπίρες με μια ποικιλία τυριών στο «Chaloupe d’Or» και κάντε μια επίσκεψη στο πανάκριβο και bourgeois πια εστιατόριο «La maison du Cygne» (www.lamaisonducygne.be) – μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσά τους και ο Καρλ Μαρξ, το είχαν για στέκι.

Βρυξέλες - εικόνα 2
To Atomium, το ύψους 103 μέτρων μνημείο της Παγκόσμιας Έκθεσης των Βρυξελών το '58, αναπαριστά με τις εννιά ατσάλινες σφαίρες του την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου

Σάββατο απόγευμα Από την Grand Place, ξεκινήστε τη βόλτα σας στον πιο πολυσύχναστο δρόμο των Βρυξελών, τη Rue Neuve. Εδώ θα δείτε όλες τις φυλές και θα ακούσετε πάμπολλες γλώσσες. Είναι ο δρόμος των νέων και της street fashion. Ψωνίστε με λίγα λεφτά όμορφα και ποιοτικά ρούχα και παπούτσια κι ανακατευτείτε με το πλήθος. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στα τέσσερα megastores της Η&Μ. Για κάτι πιο design και avant-garde, περπατήστε στη Rue Antoine-Dansaert, τη «βιτρίνα» των προχωρημένων Βέλγων σχεδιαστών.Για μια στάση μετά τα μαγαζιά, αφού περάσετε την Gallerie Royale, πιείτε μια μπίρα Morte Subite (αιφνίδιος θάνατος) στο ομώνυμο και

ιστορικό cafe΄ , όπου φωτογραφίες και αυτόγραφα διασήμων κοσμούν τους τοίχους.

Σαββατόβραδο Για δείπνο, ανακαλύψτε την περιοχή της Sainte Catherine, όπου κυριαρχούν εστιατόρια με ψάρια και θαλασσινά. Πολύ καλό το «Chez Jean» (Rue des Chapeliers 6, 02/5119815). Αν θέλετε κάτι μοδάτο, κλείστε τραπέζι στο «Belga Queen» (www.belgaqueen.be), πρώην τράπεζα, πρώην ταχυδρομείο, νυν must. Η ιδανική βραδιά το Σάββατο στις Βρυξέλες τελειώνει στο «Jeux D’Hiver» – θα είναι όλοι εκεί. Προτείνουμε, ακόμα,

το πολύ κλασικό, αλλά πάντα στη μόδα «Amadeus» (Rue Veydt 13, 02/ 5383427). Μετά το δείπνο, μια βόλτα στη διπλανή Chausse΄ e de Charleroi με τα πολλά bars θα σας αποκαλύψει ένα κομμάτι της βραδινής ζωής της πόλης.

Κυριακή πρωί Ξεκινήστε τη μέρα σας μ’ ένα ωραίο πρωινό στου «Wittamer» στην Place Sablon. Το πρωί, ο ήλιος πέφτει σ’ αυτή την πλευρά της πλατείας κι όλοι οι Βέλγοι μαζεύονται εδώ. Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά Marolles, όπου την Κυριακή γίνεται το μεγαλύτερο παζάρι με αντίκες. Ανάμεσα στα άπειρα αντικείμενα που πωλούνται, μπορεί να ανακαλύψετε την ευκαιρία. Διαπραγματευτείτε οπωσδήποτε την τιμή. Κυριακή μεσημέρι Για brunch επιλέξτε το «Ricks», με βελγοαμερικάνικο στιλ, όπου μιλούν κυρίως αγγλικά. Για να κλείσετε το weekend σας όπως οι ντόπιοι, ανεβείτε την Avenue Louise μέχρι το Bois de la Cambre, ένα υπέροχο, καταπράσινο πάρκο-δάσος, κλειστό στα αυτοκίνητα το σαββατοκύριακο. Μπορείτε να ξαπλώσετε στο γκαζόν, να περπατήσετε γύρω από τη λίμνη ή ακόμη, αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, να εισχωρήσετε βαθιά στο μεγάλο δάσος του Soignes. Επιτόπου μπορείτε να νοικιάσετε roller ή ποδήλατο.

Δέκα «don’t miss» στις Βρυξέλες

Βρυξέλες - εικόνα 3
«Hotel Amigo»

1 Αγοράστε οπωσδήποτε πραλίνες του Pierre Marcolini (www.marcolini.be).

2 Νοικιάστε ένα ποδήλατο από αυτά που προσφέρει ο Δήμος Βρυξελών (www.cyclocity.be).

3 Δοκιμάστε μύδια με τηγανητές πατάτες (moules-frites), το εθνικό φαγητό του Βελγίου.

4 Κλείστε στη μισή τιμή εισιτήριο για θέατρο ή συναυλία στο www.arsene50.be.

5 Δείτε την έκθεση «Rubens» ως τις 27/1/08 (www.expo-rubens.be) και την «Europalia-50 χρόνια Ευρώπη» ως τις 3/2/08 (www.europalia.eu).

6 Muse΄ e Horta: οι Βρυξέλες οφείλουν το χαρακτήρα τους στο μεγάλο δάσκαλο της Art Nouveau.

7 Φωτογραφηθείτε μπροστά στο έμβλημα των Βρυξελών, το Manneken-Pis, το άγαλμα του μικρού αγοριού που έσβησε τη φωτιά του σπιτιού του... ουρώντας.

8 Επισκεφθείτε το σπίτι-μουσείο του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου Magritte και δείτε τους σπάνιους πίνακες (www.magrittemuseum.be).

9 Το πρώην κατάστημα υφασμάτων Old England και νυν μουσείο μουσικών οργάνων είναι χτισμένο με σίδερο και γυαλί σε ρυθμό liberty, ενώ το bar του τελευταίου ορόφου έχει μαγική θέα.

10 Grand luxe διαμονή στο «Hοtel Amigo» (www.lhw.com/HotelAmigo) ή φιλοξενία με άποψη σε σπίτια που νοικιάζονται από τους οικοδεσπότες τους (www.maisondhote.com).

Θανάσης Γανωτής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.