Βρυξέλες: κόμικ και μπύρα

Πρωτεύουσα μιας Ευρώπης σε κρίση, πόλη γραφειοκρατών, βαρετή, άχρωμη και άοσμη; Ο Δημήτρης Καφίδας μας αποκαλύπτει τις «άλλες» Βρυξέλλες, αυτές που κρύβονται πίσω από τα κοστουμαρισμένα κλισέ. 

Βρυξέλες: κόμικ και μπύρα

Πρωτεύουσα μιας Ευρώπης σε κρίση, πόλη γραφειοκρατών, βαρετή, άχρωμη και άοσμη; Ο Δημήτρης Καφίδας μας αποκαλύπτει τις «άλλες» Βρυξέλλες, αυτές που κρύβονται πίσω από τα κοστουμαρισμένα κλισέ. Updated: 9/11/2012

Βρυξέλες: κόμικ και μπύρα - εικόνα 1

Alternative shopping Εντυπωσιακή η Grand Place, φουτουριστικό το Atomium, η ύψους 102 μέτρων κατασκευή που αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου μεγεθυσμένη κατά 165 δισεκατομμύρια φορές, χαριτωμένος ο Manneken-Pis, το αγαλματάκι σήμα κατατεθέν με το μικρό αγόρι που κατουράει… Όμως οι Βρυξέλλες δεν είναι όλα αυτά. Η καρδιά της πόλης χτυπάει στη συνοικία Marolles. Μόλις 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο, η λαϊκή αυτή συνοικία είναι ένα μείγμα από καταστήματα με vintage ρούχα, παλιά βιβλιοπωλεία, μαγαζιά με αντίκες, αρ νουβό κτίρια (π.χ. ο πρώην κινηματογράφος Rialto, Hoogstraat/rue Haute 205), απίθανες brasseries («Ploegmans», Hoogstraat/rue Haute 148, www.ploegmans.be), μικρά cafes άλλων εποχών («La Brocante», πλατεία Jeu de Balle), γραφικές ανθρώπινες φιγούρες και μια πλατεία, τη Jeu de balle (Vossenplein), όπου καθημερινά 7 π.μ.-2 μ.μ. γίνεται ένα ανοιχτό παζάρι με ό,τι μπορεί να βάλει ανθρώπου νους.

Chez Tintin Η αρ νουβό αρχιτεκτονική, τα κόμικς και οι μπίρες είναι σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών. Ο μεγάλος αρχιτέκτονας Victor Horta, από τους πρωτοπόρους της αρ νουβό, έχει αφήσει έντονο το αποτύπωμά του στην πόλη. Ένα από τα χαρακτηριστικά του έργα είναι το σημερινό Κέντρο των Κόμικς, rue des Sables 20 (www.cbbd.be). Μπείτε μέσα, δεν θα το μετανιώσετε. Αυτό το εκπληκτικό εσωτερικά κτίριο, που χτίστηκε πριν από 105 χρόνια και ήταν κατάστημα υφασμάτων, έχει μετατραπεί από το 1989 σε μουσείο με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις σχετικές με γνωστά και άγνωστα κόμικς, την ιστορία τους, τη δημιουργία τους και τις επιρροές τους. Μην ξεχνάτε ότι οι Βρυξέλλες είναι η πατρίδα του Τεν-Τεν και των Στρουμφ. Η πόλη έχει μεγάλη παράδοση στα κόμικς κι αυτό γίνεται αντιληπτό και από τις τεράστιες τοιχογραφίες στους δρόμους, οργανικά ενταγμένες στο αστικό τοπίο. Σημαντικά δείγματα αρ νουβό είναι το Maison Horta (rue Americaine 25, www.hortamuseum.be), μερικά τετράγωνα πιο πέρα τα Hotel Solvay και Hotel Tassel, στη συνοικία Schaarbeek το Maison Autrique (Chaussee de Haecht 266, www.autrique.be), καθώς και το Μουσείο Μουσικών Οργάνων (MIM), www.mim.be, πίσω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Βρυξέλες: κόμικ και μπύρα - εικόνα 2

Αυθόρμητη μπίρα Στην πόλη υπάρχει μία ζυθοποιία πόλος έλξης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο, που αξίζει την επίσκεψή σας: η Cantillon (www.cantillon.be) παρασκευάζει μια ιδιαίτερη κατηγορία μπίρας, τη lambic, η οποία είναι αποτέλεσμα «αυθόρμητης» ζύμωσης. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην περιοχή των Βρυξελλών εξαιτίας ενός βακτηριδίου στην ατμόσφαιρα! Μπιραρία to die for είναι η «A la Mort Subite» (www.alamortsubite.com) στη rue Montagne-aux-Herbes Potageres 7, στο κέντρο, καθώς και η επίσης κεντρική «Delirium Tremens» (www.deliriumcafe.be), Impasse de la Fidelite 4A, η οποία διαθέτει περισσότερες από 2.000 μπίρες.

Α la table Αξίζει να γευματίσει κανείς στα δύο πανέμορφα αρ νουβό εστιατόρια «Fallstaff» (www.lefalstaff.be) και «Le Cirio», στο κέντρο. Μην παραλείψετε, επίσης, να επισκεφθείτε κι ένα από τα μικρά εστιατόρια με θαλασσινά στην πλατεία Sainte Catherine, όπου μπορείτε να φάτε φτηνά, στα όρθια και με ένα ποτήρι κρασί παρατηρώντας τον κόσμο. Λίγο πιο δίπλα η πλατεία Saint-Gery γεμάτη νεανικά καφέ («Zebra», «Le Roi des Belges», «Mappa Mundo», «Kafka» κ.ά.) και μπαρ (L’Archiduc). Κάντε μια βόλτα από την πλατεία Flagey και μπείτε στο «Cafe Belga» (www.cafebelga.be): ίσως πετύχετε ζωντανή μουσική. Λίγο παραδίπλα, στο «Neptune» (rue Lesbroussart 48), θα έχετε μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία (ένα και μοναδικό μενού 5 πιάτων: € 36). Μην καθίσετε για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο της rue des Bouchers! Πρέπει να είναι ο μοναδικός δρόμος στον κόσμο που, ενώ λέγεται οδός των χασάπηδων, έχει μόνο ψαροταβέρνες. Αυτό το παράδοξο θα μπορούσε να είναι και γοητευτικό, όμως βασικό target group των εν λόγω μαγαζιών αποτελούν οι τουρίστες και η σχέση ποιότητας-τιμής είναι πολύ κακή, οπότε καλό θα ήταν να αρκεστείτε σε μερικές φωτογραφίες.

Το Μουσείο Magritte είναι από τα must της πόλης. Άνοιξε το καλοκαίρι του 2009 και στεγάζει έργα του μεγάλου σουρεαλιστή ζωγράφου Ρενέ Μαγκρίτ. Ξεκινήστε από τον τρίτο όροφο και καταλήξτε στον πρώτο, όπου και εκτίθενται τα πιο γνωστά έργα του καλλιτέχνη. Το εισιτήριο κοστίζει € 8.

Hotel spotting
To Dominican Hotel (www.thedominican.be, Rue Leopold 9, € 125-690) Ντιζάιν ξενοδοχείο (το πρώτο στο Βέλγιο), με εσωτερική αυλή, χτισμένο στη θέση ενός μοναστηριού του 15ου αιώνα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πίσω από την όπερα.
Sweet Brussels (www.sweetbrussels.be, Avenue de Stalingrad 78, € 85-120 με πρωινό) Χαρακτηριστικό παράδειγμα Bed & Breakfast με οικογενειακή ατμόσφαιρα, εξαιρετικό πρωινό και καλόγουστα δωμάτια. Πέντε λεπτά με τα πόδια από το κέντρο.
Sleep Well Youth Hostel (www.sleepwell.be, Rue du Damier 23, € 19-36 με πρωινό) Κεντρικό hostel, το οποίο διαθέτει μεταξύ άλλων και δωμάτια με δικό τους μπάνιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.