Βρυξέλες - Γαστρονομία

Τα μύδια είναι η τοπική σπεσιαλιτέ. Στα εθνικά βελγικά πιάτα σημειώστε το warerzoi (κοτόσουπα), το hochepot (βραστό χοιρινό πόδι), τη φλαμανδική καρμπονάρα, το stoemp (πουρές πατάτας και λαχανικών) και τα χέλια. Φημισμένο είναι το βελγικό αντίβ, οι βελγικές βάφλες, η σοκολάτα και οτιδήποτε περιέχει σοκολάτα και, φυσικά, οι τηγανητές πατάτες. Άλλωστε, οι Βέλγοι υποστηρίζουν ότι είναι οι εφευρέτες τους! Σίγουρα έχουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση σε τηγανητές πατάτες, οι οποίες λέγονται στα φλαμανδικά «fritkots». Όπως κι αν έχει δοκιμάστε τις, αξίζουν μαζί με κρύα μπίρα. Η τελευταία αποτελεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο εδώ, καθώς η ιστορία της πάει πολύ πίσω, στα μεσαιωνικά μοναστήρια, και σε μερικές μπιραρίες μπορείτε να βρείτε μέχρι και 400 διαφορετικές ποικιλίες. Προσοχή, όταν κάνουν λόγο για μεγάλα ποτήρια το εννοούν: είναι του ενός λίτρου και απαιτούν υπερπροσπάθεια από τους αμύητους. Στις Βρυξέλλες θα βρείτε, τέλος, και το «half en half», στην ουσία ένα συνδυασμό σαμπάνιας και λευκού κρασιού.