Γουμένισσα

Οι εκρηκτικοί, ξεσηκωτικοί ρυθμοί από τις μπάντες των χάλκινων στα πανηγύρια ή στις μεγάλες γιορτές είναι η πιο ιδιαίτερη εικόνα που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη αυτή η κωμόπολη της Κεντρικής Μακεδονίας (69 χλμ. Βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης) στους πρόποδες του Πάικου (υψόμετρο 250 μ.). Ακόμη και να μην είναι κάποια γιορτή, πάντως, υπάρχει πάντα η πιθανότητα την ώρα που περπατάτε στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, όπου ζουν λαϊκοί οργανοπαίκτες –κυρίως πνευστών–, να πετύχετε κάποιο αυτοσχέδιο γλέντι. Η Γουμένισσα με τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, τα άφθονα νερά και τα δείγματα προβιομηχανικής αρχιτεκτονικής –σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας που μπορεί να μαραζώνουν– έχει συσπειρώσει μια ομάδα νέων επιχειρηματιών οι οποίοι προσπαθούν να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά της και να την αξιοποιήσουν τουριστικά. Είναι ιδανικό ορμητήριο για να περιηγηθείτε το όρος Πάικο, ενώ παραμένει και το κέντρο μιας περιοχής που φημίζεται εδώ και αιώνες για τα κρασιά της. Ο συνδυασμός τοπίου, κρασιού, μακεδονίτικης κουζίνας και φιλοξενίας την καθιστούν ανερχόμενο προορισμό για εναλλακτικές, φυσιολατρικές αποδράσεις.

Πότε να πάτε : Για τις αποχρώσεις και μόνο των φυλλοβολών δέντρων στο Πάικο το φθινόπωρο είναι η εποχή που θα σας χαρίσει τις ωραιότερες φωτογραφίες. Η άνοιξη επίσης είναι ιδανική για περπατήματα στη φύση και το καλοκαίρι για να ζήσετε τα μακεδονίτικα πανηγύρια με χάλκινα.

Ψάχνουμε το ομορφότερο χωριό της Μακεδονίας και αυτές είναι οι πιο δυνατές υποψηφιότητες

Μετά την εξαιρετική δημοφιλία του challenge για να βρούμε το ομορφότερο χωριό της Ηπείρου, ταξιδεύουμε νοητά στα βουνά και τις λίμνες της Μακεδονίας, ανάμεσα σε επιβλητικά αρχοντικά και ελατοσκέπαστες πλαγιές.

Τα ραντεβού του φθινοπώρου

Από τα καθιερωμένα φεστιβαλικά ραντεβού με το animation στη Σύρο και το φιστίκι στην Αίγινα, μέχρι τις πρωτοεμφανιζόμενες ή και μη αθλητικές συναντήσεις σε Μεσσηνία, Εύβοια και Σπέτσες και με ατμοσφαιρικούς ξενώνες από τη Γουμένισσα μέχρι τη Λακωνία να οργανώνουν αγροτουριστικά τριήμερα, τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι γεμάτα με άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις για μίνι αποδράσεις.

Πάικο, Κρούσσια

Οδηγώντας ανάμεσα σε δάση, τρεχούμενα νερά και αμπελώνες στο Πάικο και τα Κρούσια, τα δύο βουνά του Κιλκίς, η Μαρία Κρύου απολαμβάνει εκπληκτικά μακεδονίτικα τοπία και συναντά νέους ανθρώπους που αναδεικνύουν τη γενέτειρά τους σε ανερχόμενο προορισμό. Ωραία ιδέα για weekend ή ακόμη και για μονοήμερη για όσους μένουν στη βόρεια Ελλάδα τώρα που περιοχή βρίσκεται σε μεθυστικό mood λόγω του τρύγου.

Γουμένισσα - Σκρα

Αυτό το άρθρο το γράψαμε νοερά, τη στιγμή που διασχίζαμε το υπέροχο μονοπάτι που σε φέρνει σχεδόν μέσα στους καταρράκτες του Σκρα. Ίσως η πιο θεαματική έκπληξη που μας επιφύλαξε ο Νομός Κιλκίς, αλλά όχι η μοναδική…

Weekend γεύσεων και αισθήσεων στην Κερκίνη

Μια Κερκίνη γεμάτη κορμοράνους, μια βόλτα ιππαστί, μια οινική παρέλαση, overdose βουβαλίσιων λουκάνικων κι ένας γενικότερος προβληματισμός περί φύσης, οικολογίας και άλλων (μη χθόνιων) δαιμονίων στη σκιά του όρους Μπέλες.

Νέοι φθινοπωρινοί ξενώνες

Από το Καρπενήσι ως το Πήλιο κι από τον Μυστρά ως τη Γουμένισσα, έξι νέοι ξενώνες σε αγαπημένους προορισμούς της εποχής μάς κινούν το ενδιαφέρον. Πάρτε μια πρώτη γεύση και θα επιστρέψουμε σύντομα με προσωπικές εντυπώσεις εκ των έσω.