Wine trip στα βόρεια!

H Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των Οίνων Βορείου Ελλάδος, μας ξεναγεί στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα.

Wine trip στα βόρεια!

H Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των Οίνων Βορείου Ελλάδος, μας ξεναγεί στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα. Από τις πλαγιές του Ολύμπου σε εκείνες της Ηπείρου, και από τη Νάουσα στη Δράμα, στην Ξάνθη και στη Θράκη, κάνουμε wine safari με 4x4 και χανόμαστε σε αμπελώνες που κατηφορίζουν τις πλαγιές και σβήνουν στη θάλασσα, αλλά και σε διαδρόμους οινοποιείων με δεξαμενές, βαρέλια και φιάλες γεμάτες κρασί.

Wine trip στα βόρεια! - εικόνα 1
Υπέροχη θέα στο Μέτσοβο και ονομαστά τοπικά κρασιά απολαμβάνουμε στο «Grand Forest Metsovo»

Αφήνοντας την Αθήνα και ανηφορίζοντας προς τα αμπελοτόπια του Βορρά, θα σταματήσουμε λίγο μετά τα Τέμπη. Στα γραφικά χωριά Ραψάνη και Κρανία, στον Όλυμπο, ατενίζουμε το Αιγαίο Πέλαγος με τη ματιά ενός «θεού». Απαραίτητη η στάση στο μουσείο Οίνου, στη Ραψάνη, και εάν είμαστε τυχεροί, μπορεί να ζήσουμε, ανάλογα με την εποχή και τη δυνατότητα, τη μοναδική εμπειρία ενός wine safari με 4x4, στους αμπελώνες της οινοποιίας Tsantali, απ’ όπου προέρχονται οι οίνοι ζώνης ΠΟΠ Ραψάνη από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό. Πολύ κοντά, το boutique οινοποιείο του Κτήματος Κατσαρού σε μια ρουστίκ ορεινή βίλα, όπου η breath-taking view μαζί με ένα ποτήρι κρασί Chardonnay Κατσαρού θα μας καθηλώσει.

Στην Πύδνα Πιερίας, στους πρόποδες πλέον του Ολύμπου, συναντάμε το οινοποιείο Kitrvs. Ένα από τα πιο καινούργια οινοποιεία στην Ελλάδα, που ωστόσο έχει ήδη το κοινό του, εφόσον οι λίγες αλλά ιδιαίτερα προσεγμένες ετικέτες του αξίζουν την προσοχή μας.

Wine trip στα βόρεια! - εικόνα 2
To «Κτήμα Άλφα» στο Αμύνταιο

Κατευθυνόμαστε δυτικά, στην Ήπειρο και τους ορεινούς της όγκους, για να συναντήσουμε στο πάντα γραφικό Μέτσοβο το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, το μοναδικό οινοποιείο-ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Η ιστορική αξία του οινοποιείου, σε συνδυασμό με τις μοντέρνες πινελιές στην αισθητική του, κάνουν την ξενάγηση μια ευχάριστη έκπληξη, όπως και η all time classic ετικέτα Κατώγι Αβέρωφ: ένα χαρμάνι από Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο. Αξίζει να επισκεφτούμε ακόμη τους αμπελώνες του στο Γινιέτς (οι πιο ορεινοί της Ελλάδας) και φυσικά, το ίδιο το Μέτσοβο.

Βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων θα συναντήσουμε το οινοποιείο Ζοίνος και το Κτήμα Γκλίναβος. Είμαστε στη ζώνη ΠΟΠ Ζίτσα, την πατρίδα της τοπικής λευκής ποικιλίας Ντεμπίνα που δίνει πολύ ενδιαφέροντα λευκά και αφρώδη κρασιά. Μαζί με την Ντεμπίνα, γνωρίζουμε το Βλάχικο και το Μπεκιάρι. Στη Μεταμόρφωση Καστοριάς, το κτήμα της οικογένειας Στεργίου θα μας κατακτήσει με την απλότητα και τη ζεστασιά του, όπως και με τη λευκή ετικέτα του, ένα πολύ ενδιαφέρον χαρμάνι από Sauvignon Blanc και λίγο Riesling.

Wine trip στα βόρεια! - εικόνα 3
Μust γαστρονομική στάση στον βραβευμένο «Κοντοσώρο» στο Ξινό Νερό Φλώρινας

Το Κτήμα Δύο Φίλοι μάς περιμένει στη Σιάτιστα. Εδώ θα δοκιμάσουμε, μεταξύ άλλων, το γνωστό ηλιαστό σιατιστινό κρασί από τοπικές ποικιλίες και θα επισκεφτούμε το μοναδικό παραδοσιακό κελάρι της περιοχής για να μάθουμε πώς λειτουργούσε ένα οινοποιείο πριν από 200 χρόνια!

Στο Βελβεντό στην Κοζάνη, στο Κτήμα Βογιατζή, απολαμβάνουμε τη θέα του αμπελώνα, που «τσαλαβουτά» στα νερά της λίμνης Πολυφύτου, από τις εντυπωσιακές τζαμαρίες και τα μπαλκόνια του οινοποιείου, ενώ δοκιμάζουμε τα κρασιά του κτήματος παρακολουθώντας το πολύ ενδιαφέρον βίντεο παρουσίασης της ιστορίας του.

Ανηφορίζουμε στη ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο για να επισκεφτούμε το Κτήμα Άλφα. Η ξενάγηση στους αμπελώνες και στο οινοποιείο είναι μία εμπειρία, όπως και η γευσιγνωσία που ακολουθεί με τις δημοφιλείς σε όλους ετικέτες του κτήματος.

Wine trip στα βόρεια! - εικόνα 4
Ένα πολύ ατμοσφαιρικό wine-bar διαθέτει το ξενοδοχείο «Elisso» στην Ξάνθη

Επόμενος σταθμός, η Νάουσα. Το λες και νιώθεις ένα σκίρτημα μέσα σου! Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα, το οινοποιείο του συνεταιρισμού Βαένι στην Επισκοπή, το οινοποιείο Μπουτάρη στη Στενήμαχο, το οινοποιείο Έλινος στη Φυτειά. Περιπλανιόμαστε στους αμπελώνες τους για να νιώσουμε την έννοια και τη δύναμη του terroir και δοκιμάζουμε, τι άλλο από Ξινόμαυρα! Λευκά, ροζέ, ερυθρά, από τη δεξαμενή, φρέσκα, παλαιωμένα – έως και πολύ παλαιωμένα. Η επίσκεψή μας στη Νάουσα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα masterclass Ξινόμαυρου!

Στη Γουμένισσα έχουμε ακόμη ένα ραντεβού με το Ξινόμαυρο. Στο Κτήμα Χατζηβαρύτη θα δοκιμάσουμε ΠΟΠ Γουμένισσα, ένα χαρμάνι από Ξινόμαυρο και την τοπική ποικιλία Νεγκόσκα.

Ο δρόμος μάς οδηγεί στη Θεσσαλονίκη και στα οινοποιεία που βρίσκονται γύρω από αυτή. Στο οινοποιείο Στέλιος Κεχρής, στο Καλοχώρι, θα μάθουμε τα πάντα για τη Ρετσίνα, ένα προϊόν κατά παράδοση ελληνικό. Στο Κτήμα του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, στις πλαγιές του Βερτίσκου στην Όσσα Λαγκαδά, ή αλλιώς στο ναό του ελληνικού επώνυμου αποστάγματος, θα δοκιμάσουμε τσίπουρα από διαφορετικές ποικιλίες.

Wine trip στα βόρεια! - εικόνα 5
Στο κελάρι του Κτήματος Άλφα στην περιοχή της Δράμας

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου, στην Επανομή, θα περιηγηθούμε σε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα μουσεία οίνου παγκοσμίως ενώ στο τέλος, στον ειδικό χώρο φιλοξενίας, θα απολαύσουμε τα κρασιά του κτήματος, αγναντεύοντας τον αμπελώνα του, πάνω ακριβώς από το αμπελοτεμάχιο της Μαλαγουζιάς.

Υπάρχει αλλού σαν τη Χαλκιδική; Ας το ανακαλύψουμε από την άποψη ενός οινικού περιηγητή. Πρώτη μας στάση το οινοποιείο της Tsantali στον Άγιο Παύλο. Το μέγεθος των εγκαταστάσεων μας εντυπωσιάζει και εδώ θα μπορούμε να έχουμε μία πλήρη εικόνα για την παραγωγή του κρασιού, δοκιμάζοντας τις ετικέτες της Tsantali από τους αμπελώνες της στη Ραψάνη, στον Άγιο Παύλο, στο Μετόχι στο Άγιον Όρος και στη Μαρώνεια στη Θράκη.

Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, σταματάμε στο Πόρτο Καρράς. Η επίσκεψη στον ενιαίο αμπελώνα είναι must, μια και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη (ζώνη ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα), όπως και η γευσιγνωσία με τις ιστορικής αξίας ετικέτες του κτήματος.

Wine trip στα βόρεια! - εικόνα 6
Πρωτότυπα wine safari διοργανώνει το οινοποιείο Tsantali στη Ραψάνη

Για τους κυρίους που έχουν τη δυνατότητα εισόδου στο Άγιον Όρος, προτείνουμε την επίσκεψη στο οινοποιείο Μυλοπόταμος, στο Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, που ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας αλλά και στους αμπελώνες της Tsanali Μετόχι Χρωμίτσας.

Στην ορεινή Χαλκιδική, στην Αρναία, μας περιμένει το Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, για να απολαύσουμε τους οίνους του κτήματος στο χώρο ωρίμανσης και παλαίωσης του οινοποιείου.

Οδεύουμε ανατολικά στη Δράμα, για να επισκεφθούμε το Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια και το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι. Δύο οινοποιεία-διαμάντια του ελληνικού αμπελώνα με πανέμορφους χώρους ξενάγησης και γευσιγνωσίας, αντάξιους των ονομαστών κρασιών τους. Επόμενη στάση, το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι, ένα από τα πλέον εντυπωσιακά κτήματα της χώρας μας, με το επιβλητικό κτίριο του οινοποιείου να εποπτεύει τον υποδειγματικό του αμπελώνα.

Εδώ απολαμβάνουμε ορισμένες από τις πλέον δημοφιλείς στο ελληνικό κοινό ετικέτες, ενώ τη γευσιγνωσία μας εξάπτουν οι τελευταίες ετικέτες του κτήματος, Ροζέ και Ερυθρός Βίβλινος Οίνος από άγνωστη ακόμη ποικιλία. Πριν πάρουμε το δρόμο για τη Θράκη, ξαποσταίνουμε στο Κτήμα Χατζηγεωργίου με το όμορφο και φιλόξενο οινοποιείο του, για να δοκιμάσουμε το καινούργιο ροζέ του κτήματος, το Semper fi, που σημαίνει «πάντα πιστός».

Wine trip στα βόρεια! - εικόνα 7
Αποκριά στη Νάουσα με Μπούλες, Γενίτσαρους και άφθονο Ξινόμαυρο

Τελευταίος σταθμός της περιήγησής μας, το Κτήμα Βουρβουκέλη στα Άβδηρα Ξάνθης. Δίκαια το ροζέ του κτήματος είναι η πλέον δημοφιλής ετικέτα του, με την τοπική ποικιλία Παμίτι να υπερισχύει!

Το οινικό μας ταξίδι στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος τελειώνει εδώ, όμως κάθε φορά που θα σηκώνουμε ένα ποτήρι κρασί για να το φέρουμε στα χείλη μας θα ξαναζούμε τη μαγεία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, των πανέμορφων οινοποιείων του, που είναι συνυφασμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό της κάθε περιοχής, των ανθρώπων που συναντήσαμε και της εμπειρίας που βιώσαμε. Στην υγειά μας!

Αναλυτικές πληροφορίες για το οινοτουριστικό δίκτυο «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», στο www.wineroads.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.