5 παραδοσιακά καφενεία του Αιγαίου που θες να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά

Μοσχοβολιστός καφές σε μπακιρένιο μπρίκι, ήχοι από ζάρια, γλέντια αυθόρμητα και χειροποίητοι μεζέδες, προσιτές τιμές... Τα καφενεία κερδίζουν πόντους κι εμείς επιλέγουμε μερικά από τα αγαπημένα μας για καλοκαιρινή ραστώνη σε αιγαιοπελαγίτικο φόντο.

5 παραδοσιακά καφενεία του Αιγαίου που θες να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά

Μοσχοβολιστός καφές σε μπακιρένιο μπρίκι, ήχοι από ζάρια, γλέντια αυθόρμητα και χειροποίητοι μεζέδες, προσιτές τιμές... Τα καφενεία κερδίζουν πόντους κι εμείς επιλέγουμε μερικά από τα αγαπημένα μας για καλοκαιρινή ραστώνη σε αιγαιοπελαγίτικο φόντο.

«Το Καφενείο της Μαριγώς» Πάρος

5 παραδοσιακά καφενεία του Αιγαίου που θες να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά - εικόνα 1

Στις Λεύκες, σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Πάρου, στην μικρή πλατεία μπροστά από την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Τριάδος, βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο της Μαριγώς. Θα καθίσετε στα ξύλινα τραπεζάκια του που απλώνονται στην πλατεία κάτω από την σκιά των δέντρων και η οικογένεια Χανιώτη θα σας περιποιηθεί και με το παραπάνω. Έχετε να επιλέξετε από νόστιμους μεζέδες, μια ποικιλία ούζου ή σούμας, μια ποικιλία κυκλαδίτικων τυριών, δυο τρία γλυκά του κουταλιού, τη φημισμένη πορτοκαλόπιτα, αλλά και ομελέτες για πρωινό.

«Το Καφενείο της Χαράς» Σχοινούσα

5 παραδοσιακά καφενεία του Αιγαίου που θες να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά - εικόνα 2

Χαμηλοί λόφοι με ανοιχτό ορίζοντα στο Αιγαίο, ξανθά φαβοχώραφα και μια Χώρα πάνω σε πλαγιά με αιγαιοπελαγίτικη θέα. Βρισκόμαστε στη Σχοινούσα και περπατώντας στη γραφική της Χώρα συναντάμε ένα από τα παλιότερα κτήσματα του χωριού, το οποίο φιλοξενεί το καφενείο της Χαράς. Στέκι της νεολαίας, ντόπιων και παραθεριστών, αλλά και όσων αγαπούν και επισκέπτονται συχνά το νησί. Φημίζεται για το πλούσιο πρωινό με τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών, από φρέσκα αυγά και ομελέτες, μέχρι βάφλες και χειροποίητα γλυκά. Τα βράδια έχουν την τιμητική τους οι ρακομεζέδες, ενώ μπορεί να πετύχετε και αυτοσχέδια γλέντια με βιολιά και λαούτα.

«Ο Φωτοδότης» Αμοργός

5 παραδοσιακά καφενεία του Αιγαίου που θες να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά - εικόνα 3

Η Χώρα της Αμοργού είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων και διασχίζοντας τα πλακόστρωτα σοκάκια της παίρνεις μία γεύση από αυθεντική, κυκλαδίτικη παράδοση. Στην πάνω γειτονιά, μόλις λίγα μέτρα από το πάρκινγκ, θα βρείτε το Φωτοδότη, ένα από τα ιστορικά καφενεία του νησιού. Θα πιάσετε θέση στα τραπεζάκια της αυλής του και θα δοκιμάσετε ντόπια προϊόντα του νησιού σε πολύ φιλικές τιμές. Από αμοργιανή ξινομυζήθρα και ντολμαδάκια με φρέσκα αμπελόφυλλα, μέχρι λαδερά και μαγειρευτά, όπως το πολίτικο χιουκιάρ μπεγεντί με ντόπιο μοσχαράκι κοκκινιστό και πουρέ μελιτζάνας. Επίσης, είναι πολύ πιθανό κάποια βραδιά να πετύχετε παραδοσιακό γλέντι με βιολιά.

«Το Καφενείο στην Πλαγιά» Ικαρία

5 παραδοσιακά καφενεία του Αιγαίου που θες να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά - εικόνα 4

Η Πλαγιά είναι ένα ορεινό χωριό στα νότια της Ικαρίας και στην πετρόκτιστη πλατεία του θα βρείτε, ίσως, το πιο αυθεντικό καφενείο του νησιού. Μπορεί ήδη να γνωρίζετε για τους χαλαρούς ρυθμούς της Ικαρίας, όπου όλα λειτουργούν από το απόγευμα και μετά, ωστόσο πρωτοτυπεί και στα καφενεία της, τα οποία είναι... γυναικεία υπόθεση. Ζωντανό παράδειγμα το παραδοσιακό καφενείο της Πλαγιάς, όπου καφετζής είναι γυναίκα με- κατά κύριο λόγο- γυναίκες θαμώνες. Θα καθίσετε σε κάποιο από τα τραπεζάκια στην πλατεία κάτω από τα δέντρα, θα πιείτε εξαιρετικό καφέ από γυναικεία χέρια ή θα συνδυάσετε τη ρακή σας με νόστιμους μεζέδες και σπιτικές πίτες.

Το καφενείο του Μουγγού, Αστυπάλαια

5 παραδοσιακά καφενεία του Αιγαίου που θες να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά - εικόνα 5

Κάτω από τον πανέμορφο οικισμό της Χώρας της Αστυπάλαιας, στην πλατεία δίπλα στους ανεμόμυλους, θα βρείτε το ξακουστό καφενείο του Μουγγού. Αυτό το καφενείο είναι, πράγματι, σαν μουσείο με το παλιό μωσαϊκό δάπεδο και τους γεμάτους τοίχους με δεκάδες φωτογραφίες εποχής, όπου αναμεσά τους βρίσκεις πρόσωπα από τη βασιλική οικογένεια μέχρι και τον Τσε Γκεβάρα. Πέρα από την ιδιαίτερη διακόσμηση, ο «Μουγγός» της Αστυπάλαιας ξεχωρίζει για το βεραντάκι του με την υπέροχη θέα. Αν είστε τυχεροί και βρείτε τραπέζι, να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τους νόστιμους ψαρομεζέδες, το ψητό χταπόδι, τα καλαμάρια και τις γαρίδες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.