Εσύ ποιά από τις Μικρές Κυκλάδες επιλέγεις;

Τα πιο μοδάτα... αντι-μοδάτα νησιά των τελευταίων χρόνων, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, μας συστήνονται.

Εσύ ποιά από τις Μικρές Κυκλάδες επιλέγεις;

Τα πιο μοδάτα... αντι-μοδάτα νησιά των τελευταίων χρόνων, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά, μας συστήνονται.

Δονούσα

Εσύ ποιά από τις Μικρές Κυκλάδες επιλέγεις; - εικόνα 1

Το βορειότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων, αγαπημένο των ελεύθερων κατασκηνωτών. Τα κατάλευκα σπιτάκια του σχηματίζουν πέντε γραφικούς οικισμούς: τη Δονούσα ή Σταυρό, το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, την Καλοταρίτισσα, τον Τρούλο, τη Μεσαριά (Χαραυγή) και τη Μερσίνη. Ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι με τα γαϊδούρια τους, μπορεί κανείς να περπατήσει όλο το νησί σε περίπου 5 ώρες.

Εσύ ποιά από τις Μικρές Κυκλάδες επιλέγεις; - εικόνα 2

Το νησί αγαπά τους σκηνίτες, προσφέροντάς τους απλόχερα δωρεάν διαµονή στην αµµουδιά του Κέδρου µε ντους, τουαλέτες και πάρτι στο beach bar (στο βυθό της παραλίας υπάρχει το ναυάγιο γερμανικού πλοίου) και στο «μυστικό» Λιβάδι, το βασίλειο των γυµνιστών (φτάνεις µε το τουριστικό­ πλοιάριο ή µε κατηφορικό μονοπάτι από το Μερσίνι). Αγαπά και τους περιπατητές που δεν θα λογαριάσουν τον ποδαρόδροµο για να φωτογραφήσουν τη βορειοδυτική ακτογραµµή µε τα άγρια βράχια που κατακρηµνίζονται κάθετα στο πέλαγος (ακολουθώντας το μονοπάτι από το μεγαλύτερο οικισµό, τον Σταυρό, μέχρι την Καλοταρίτισσα) ή για να κολυµπήσουν μοναχικά ακόµη και τον Αύγουστο (π.χ. στο αµµουδερό Φύκιο, δίπλα στο Λιβάδι, ή στο Βαθύ Λιµενάρι µε τα χοντρά βότσαλα, κάτω από το µισογκρεµισµένο ανεµόµυλο).

Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, προστάτη του νησιού, που είναι χτισμένη το 1902 κοντά στο λιμάνι, αλλά και την πηγή της Μερσίνης με τον πλάτανο και τα τρεχούμενα νερά. Στην περιοχή της Μεσαριάς υπάρχουν δύο ανεμόμυλοι και ερείπια γεωμετρικών οικισμών. Άλλα αξιοθέατα του νησιού είναι η φωκοσπηλιά στον κάβο του Μοσχονά, ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας, και η Σπηλιά του Τοίχου με τους σταλακτίτες, στον όρμο του Ξυλομπάτη.

Δείτε τα καλύτερα εστιατόρια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ και τα καλύτερα ξενοδοχεία εδώ

Ηρακλειά

Εσύ ποιά από τις Μικρές Κυκλάδες επιλέγεις; - εικόνα 3

Τραχύ ανάγλυφο και οκτώ σηματοδοτημένα μονοπάτια συνθέτουν το σκηνικό του μεγαλύτερου σε έκταση (αλλά λιγότερο κατοικημένου) νησιού των Μικρών Κυκλάδων. Το δυτικότερο λοιπόν νησί του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων είναι συνώνυμο των ήσυχων χαμηλών τόνων διακοπών. Διαθέτει μόλις δύο οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο, το λιμάνι, και την Παναγιά ή Πάνω Μερά.

Εσύ ποιά από τις Μικρές Κυκλάδες επιλέγεις; - εικόνα 4

Αν έρθετε ως εδώ, αξίζει να επισκεφθείτε το Κάστρο στο Λιβάδι, που διαθέτει εκπληκτική θέα στα γύρω νησιά, καθώς και το Σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη, ένα από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας. Άλλα αξιοθέατα του νησιού είναι ο ναός του Ταξιάρχη με το περίτεχνο τέμπλο, η Αγία Παρασκευή και το εκκλησάκι του Αγίου Μάμα.

Όσο για τις παραλίες του νησιού, καλύπτουν όλα τα γούστα. Αν θέλετε ήρεμες, αμμώδεις ακτές με γαλάζια νερά, επιλέξτε τον Άγιο Γεώργιο, το Λιβάδι, τη Βορινή Σπηλιά και την Αλιμιά. Αν πάλι προτιμάτε το βότσαλο, πηγαίνετε στο Τουρκοπήγαδο, το Αμμούδι του Μέριχα και τον Καρβουνόλακκο με τα μαύρα βράχια. Βραχώδεις παραλίες είναι ο Ξυλομπάτης και ο Τρίμπουνας. Το νησί προσφέρεται και για καταδύσεις, καθώς διαθέτει πλούσιο βυθό και υποθαλάσσια ζωή.

Κουφονήσια

Εσύ ποιά από τις Μικρές Κυκλάδες επιλέγεις; - εικόνα 5

Τα Κουφονήσια της άγονης γραμμής μπορεί να μην είναι το ίδιο άγνωστα όπως παλιά, ωστόσο διατηρούν αυτή τη λιτή και απέριττη ομορφιά και συστήνονται με το δικό τους τρόπο στους όλο και περισσότερους επισκέπτες που αναζητούν την καλοκαιρινή ανεμελιά… Κι αν απορείτε προς τι ο πληθυντικός «Κουφονήσια», η απάντηση είναι εύκολη και απλή. Μιλάμε για δύο νησάκια: το Κάτω Κουφονήσι με τις λιγοστές κατοικίες και το γραφικό λιμανάκι στο οποίο καταφτάνουν τα εκδρομικά καραβάκια μεταφέροντας τουρίστες που εξαπλώνονται σε χρόνο dt στις λίγες αλλά μαγευτικές παραλίες και το Πάνω Κουφονήσι που είναι το κέντρο της δράσης. Το προσωνύμιο «Μύκονος των Μικρών Κυκλάδων» που τους έχουν προσδώσει τους πάει γάντι αφού τα τελευταία χρόνια συρρέουν εδώ διαφόρων λογιών ταξιδιώτες: από σκαφάτοι μέχρι εναλλακτικοί campers.

Εσύ ποιά από τις Μικρές Κυκλάδες επιλέγεις; - εικόνα 6

Το νησί είναι ο παράδεισος του ποδηλάτη καθώς ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι δεν υπάρχουν και το ΙΧ είναι περιττό. Νοικιάστε ένα ποδήλατο, γυρίστε τα σοκάκια στο Πάνω Κουφονήσι, στρώστε την πετσέτα σας σε μία από τις υπέροχες αμμώδεις παραλίες με τα καταγάλανα νερά, δοκιμάστε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά σε συμπαθητικά ταβερνάκια και διανυκτερεύστε σε ένα από τα προσιτά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κάντε μια βόλτα ως το λευκό ανεμόμυλο, το σήμα κατατεθέν της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής στην άκρη του λιμανιού, και απολαύστε το τοπίο. Όπως στα περισσότερα Κυκλαδονήσια, έτσι κι εδώ οι εκκλησιές έχουν τη γοητεία τους. Επισκεφθείτε στο Πάνω Κουφονήσι τα εκκλησάκια του Αγ. Γεωργίου, του Αγ. Νικόλα και του Προφήτη Ηλία και στο Κάτω Κουφονήσι την εκκλησία της Παναγίας.

Και αν ρωτήσετε τους ντόπιους πού να στήσετε την ομπρέλα σας οι περισσότεροι θα σας δείξουν το παραλιακό μονοπάτι το οποίο οδηγεί σε μια υδάτινη συστάδα από αμμουδερές και βοτσαλωτές παραλίες: η εξωτική Μεγάλη Άμμος, η παραλία του Φανού, το αποκομμένο Πορί με τις φημισμένες σπηλιές, η εντυπωσιακή παραλία της Ιταλίδας (Πλατιά Πούντα) με τη χρυσαφένια άμμο και τα κρυστάλλινα νερά και η πολυσύχναστη ακτή του Χαροκόπου. Στο Κάτω Κουφονήσι, η παραλία Νερό φιλοξενεί τους γυμνιστές και όσους… δεν έχουν ταμπού. Από εκεί με 20 λεπτά περπάτημα σε βορειοδυτική κατεύθυνση, φτάνετε στην έρημη βοτσαλωτή παραλία Φύκιο που έχει θέα προς τη Νάξο.

Δείτε τα καλύτερα εστιατόρια στα Κουφονήσια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ και τα καλύτερα ξενοδοχεία εδώ

Σχοινούσα

Εσύ ποιά από τις Μικρές Κυκλάδες επιλέγεις; - εικόνα 7

Στη Σχοινούσα πατάτε γη, μυρίζετε αλμύρα και το τοπίο θυμίζει την Ελλάδα του ’50 και του ’60. Τρώτε ντόπια κρεατικά, υπέροχη­ φάβα, το διάσημο κατσούνι, φοβερή ξινομυζήθρα και καταλαβαίνετε το μεράκι που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ταβέρνες και τα εστιατόρια για ποιοτικό και νόστιμο φαγητό.

Η Σχοινούσα είναι ένα από τα πιο μικρά νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νάξου και σ' ελάχιστη απόσταση από τα Κουφονήσια. Το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες και στις περισσότερες παραλίες φτάνει μόνο χωματόδρομος, αυτό όμως αποτελεί μάλλον ακόμη ένα στοιχείο γραφικότητας.

Εσύ ποιά από τις Μικρές Κυκλάδες επιλέγεις; - εικόνα 8

Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να ψάχνετε για τη δική σας παραλία θα μετρήσετε γύρω στις είκοσι γαλαζο-πράσινες, αμμουδερές, βοτσαλωτές, απομονωμένες, πιο παρεΐστικες ή εντελώς πριβέ θαλασσινές επιλογές. Κοιτάζοντας τις αποστάσεις, θα διαπιστώσετε ότι κανένα σημείο δεν απέχει από τη Χώρα πάνω από 3 χλμ. Το Τσιγκούρι (500 μ.) είναι η πιο διάσημη παραλία. Η παραλία του Λιόλιου (2,7 χλμ.). Οι ψαροντουφεκάδες, πάλι, ας ετοιμαστούν για τις παραλίες Αλιγαριά (ή Κάμπος), Αυλάκι του Παπά, Γερολιμιώνας, Σιφναίικο, Άγιος­ Βασίλειος και Μόλοι.

Η Χώρα, όπως και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, είναι χτισμένη στο ψηλότερο σημείο του νησιού, αθέατη από τη θάλασσα. Χαμηλά ασβεστωμένα σπίτια με γαλάζια παράθυρα και μικρές λιθόστρωτες αυλές με λουλούδια αποτελούν τον κυρίως οικισμό. Στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε τα περισσότερα μαγαζιά και τα cafes. Nightlife δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ιδιαίτερο.

Ο άλλος οικισμός του νησιού, η μικρούτσικη Μεσσαριά, βρίσκεται στην ενδοχώρα (2,8 χλμ. από τη Χώρα) με ένα ταβερνάκι για κρεατοφαγία και την πανέμορφη παραλία Ψιλή Άμμος στα 500 μ. Το αυτοκίνητο είναι ίσως περιττό.

Μια μοναδική, ατμοσφαιρική εμπειρία, αν μάλιστα έχει φεγγάρι, είναι να πάρετε το παλιό μονοπάτι που ξεκινάει από το σπιτάκι της κοινότητας και καταλήγει στο λιμάνι.

Δείτε τα καλύτερα εστιατόρια στις Μικρές Κυκλάδες αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ και τα καλύτερα ξενοδοχεία εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.

Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική η τελική πρόβα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα "γεννηθεί" στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ενώ τη Χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο 9ο Φόρουμ των Δελφών

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και ο τουρισμός της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία για Πάσχα στην Κρήτη

Κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι, μοναδικά φαράγγια, αξέχαστες παραλίες μας περιμένουν να απολαύσουμε μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς της Ελλάδας χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού και με τον γλυκό καιρό της άνοιξης για σύμμαχό μας.