Σχοινούσα

Υπέροχες παραλίες και πολύ ενδιαφέροντα σημεία για φαγητό. Η «μικρή» των Μικρών Κυκλάδων επιφυλάσσει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις για όσους αγαπούν τις διακο­πές με εσάνς «άγονης γραμμής».

Σχοινούσα

Υπέροχες παραλίες και πολύ ενδιαφέροντα σημεία για φαγητό. Η «μικρή» των Μικρών Κυκλάδων επιφυλάσσει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις για όσους αγαπούν τις διακο­πές με εσάνς «άγονης γραμμής». Φωτό-κείμενο Θάνος Λαμπρόπουλος

Σχοινούσα - εικόνα 1
Ψιλή Άμμος

Kάτω από το αλμυρίκι...

Η Σχοινούσα είναι ένα από τα πιο μικρά νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Νάξου και σ' ελάχιστη απόσταση από τα Κουφονήσια. Χαμηλοί λόφοι, αμμουδερές παραλίες με βαθυγάλανα νερά, μια Χώρα βγαλμένη σαν από καρτ ποστάλ του ’50 κι αγροτικά ενσταντανέ (με πρωταγωνιστές κάτι πράα γελάδια!) συνοψίζουν το τοπίο των διακοπών σας εδώ. Πέρα από το λιμάνι, θα βρείτε ακόμη δύο οικισμούς, τη Χώρα (ή Σχοινούσα) και τη μικρούλα Μεσσαριά στον Βορρά. Το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες και στις περισσότερες παραλίες φτάνει μόνο χωματόδρομος, αυτό όμως αποτελεί μάλλον ακόμη ένα στοιχείο γραφικότητας.

Οι αναρίθμητες παραλίες είναι ένα από τα πιο μεγάλα ατού της Σχοινούσας. Το Λιβάδι, το Τσιγκούρι –που διαθέτει και κάποιες υποδομές (cafe, εστιατόριο)– κι η Αλιγαριά είναι μεγάλες, με άμμο και αλμυρίκια. Πιο μικροί κολπίσκοι είναι η Μερσίνη, δίπλα στο λιμάνι, ο Γερολιμιώνας, στα βόρεια του νησιού, η Ψιλή Άμμος και του Λιόλιου – βολική για μικρά παιδιά, επειδή είναι μάλλον ρηχή.

Η Χώρα, όπως και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, είναι χτισμένη στο ψηλότερο σημείο του νησιού, αθέατη από τη θάλασσα. Χαμηλά ασβεστωμένα σπίτια με γαλάζια παράθυρα και μικρές λιθόστρωτες αυλές με λουλούδια αποτελούν τον κυρίως οικισμό. Στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε τα περισσότερα μαγαζιά και τα cafes. Nightlife δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ιδιαίτερο, δύο όμως από τα cafes μένουν ανοιχτά μέχρι αργά.

Σχοινούσα - εικόνα 2
«Ο Νικόλας της Σχοινούσας»

Κολοχτύπες και κακκαβιά

Οι γεύσεις της Σχοινούσας μας εξέπληξαν. Απλά ταβερνάκια με σπιτικό φαγητό αλλά και δυο-τρία εστιατόρια με εμπειρία και τεχνική μάς δίνουν το περιθώριο μιας καλής επιλογής.

Στο λιμάνι, λοιπόν, διαπρέπει το team της κ. Σοφίας, κόρης του «Νικόλα της Σχοινούσας» (2285071254), με κορυφαίες επιλογές την ψαρόσουπα, το ριζότο αστακού με dry Martini και, φυσικά, το άψογα ψημένο κουφονησιώτικο ψάρι. Στα συν το ζυμωτό ψωμί, το όμορφο setting και το εξυπηρετικό σέρβις. Στη Χώρα, το «Deli» (2285074278) της Ευδοκίας και των δύο Δημήτρηδων είναι ένα καλοστημένο cool εστιατόριο-μπαρ (σερβίρει πάντως και πρωινό), με θέα 180 μοιρών και πιάτα δουλεμένα με γνώση, φαντασία και καλά υλικά. Μας άρεσαν ιδιαίτερα το κριθαράκι με καραβίδες, η πίτα με μάραθο, κολοκύθι και καππαρόφυλλα και το μυρωδάτο λευκό κρασί τους σε ποτήρι. Πιάστε τραπέζι στην άκρη της βεράντας και στο φως του δειλινού ξεκινήστε με καλό mojito. Λίγο πιο κάτω, στον ίδιο δρόμο, θα βρείτε την «Κυρα-Ποθητή» (2285071184): στο μενού της εναλλάσσονται πέντε μαγειρευτά κάθε ημέρα. Εμείς τιμήσαμε δεόντως τη δροσερή πράσινη σαλάτα με τηγανητό κατσικίσιο τυρί κι ένα κατσικάκι κοκκινιστό μούρλια! Στη μικρή παραλία του Λιόλιου –όχι μακριά από τη Χώρα–, στο εστιατόριο του ολοκαίνουργιου ξενώνα «Στης Ακαθής» (2285071575) βρίσκουμε τη μητέρα του ιδιοκτήτη, την κυρία Ακαθή, που προσφέρει όλη την τεχνογνωσία της μαμάς στην κουζίνα. Μετά το μπάνιο, ξαποστάστε στη μεγάλη βεράντα με θέα στην Κέρο και την Αμοργό και απολαύστε καλοφτιαγμένο μαγειρευτό και σαλάτα με κηπευτικά από το μποστάνι παραδίπλα.

Τέλος, η πιο cult διεύθυνση για φαγητό είναι η ψησταριά «Βεγγέρα», ένα από τα τελευταία κτίσματα στη Χώρα, στο δρόμο προς την παραλία του Λιόλιου, με την αυτοσχέδια ψησταριά φτιαγμένη από μισό θερμοσίφωνα!

Σχοινούσα - εικόνα 3
Τσιγκούρι

Πού θα μείνετε

Τα πιο οργανωμένα ξενοδο­­χεία του νησιού είναι το «Iliova­­silema Hotel» (2285071948, www.iliova­silemahotel.gr) και το «Grispos Tsigouri Beach Villas» (2285071930, www.grisposvillas.com). Περιποιημένο είναι και το καινούργιο συγκρότημα «Στης Ακαθής» (2285071575), που αποτελείται από τέσσερα λευκά σπιτάκια με θέα στη θάλασσα. Τέλος, το «Λιβάδι» (2285071995), στην ομώνυμη παραλία, είναι ένα συγκρότημα με απλά στούντιο και το προνόμιο της απόλυτης γειτνίασης με τη θάλασσα. Η μονάδα διαθέτει κι εστιατόριο.

Δύο θαλασσινές εκδρομές

Με βάση τη Σχοινούσα, μπορείτε να γνωρίσετε όλες τις Μικρές Κυκλάδες. Τσεκάρετε τα δρομολόγια της Αιολίας (www.aeolia.gr, 6938317320), ενός νέου σκαριού χωρητικότητας 50 ατόμων, που κάθε μέρα σαλπάρει για Ηρακλειά, Κουφονήσια κ.λπ. >Αν είστε σε φόρμα και θέλετε να πάτε κολυμπώντας (!) στο Κουφονήσι και στην Ηρακλειά, επικοινωνήστε με το www.swimtrek.com.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.