Τήλος

Άγονη γραμμή στα Δωδεκάνησα, ανάμεσα στη Νίσυρο και τη Χάλκη, η Τήλος βρίσκει τους καλοκαιρινούς μήνες το κοινό της στους λάτρεις των ήσυχων διακοπών και του ελεύθερου κάμπινγκ. Οι σκηνίτες αναζητούν δροσιά κάτω από τα αρμυρίκια στη δημοφιλή αμμουδιά Έριστο και στην πιο απομακρυσμένη Πλάκα, οικογένειες και ζευγάρια καταλύουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια κατά βάση στο τουριστικό λιμάνι Λιβάδια και όλοι γράφουν διαδρομές στον έναν (και ουσιαστικά μοναδικό) ασφαλτόδρομο που ξετυλίγεται στη ραχοκοκαλιά του νησιού, από το λιμάνι μέχρι το μοναστήρι-αετοφωλιά του Αγίου Παντελεήμονα. Φεύγοντας από τα Λιβάδια και αφού διασχίσετε μια προφυλαγμένη πεδιάδα σπαρμένη με εκκλησάκια της περιόδου μεταξύ του 13ου και του 15ου αιώνα, δεσπόζει σε λοφοπλαγιά το Μεγάλο Χωριό, η γραφική πρωτεύουσα του νησιού κάτω από το κάστρο. Μια παράκαμψη μέσα από την κοιλάδα με τις αγροτικές καλλιέργειες οδηγεί στην Έριστο. Αν όμως συνεχίσετε στον κεντρικό δρόμο, θα φτάσετε στο ψαροχώρι του Αγίου Αντωνίου, στην παραλία Πλάκα και τελικά στη μονή του πολιούχου του νησιού. Ιδιαίτερες ανακαλύψεις στην ενδοχώρα: το εγκαταλειμμένο Μικρό Χωριό και το (μη επισκέψιμο εσωτερικά) σπήλαιο Χαρκαδιό, όπου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά νάνων ελεφάντων.

Eco chic αποδράσεις στα «πράσινα» νησιά του Αιγαίου

Αλόννησος, Αστυπάλαια, Τήλος και Λειψοί «δουλεύουν» σκληρά για να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να προστατεύσουν το ιδιαίτερο οικοσύστημα που τα περιβάλλει και τα καθιστά αληθινούς παραδείσους επί γης.

7 low cost νησιά

Αν θέλετε να κρατήσετε το budget σας χαμηλά, χωρίς να τσιγκουνευτείτε σε εμπειρίες, σας προτείνουμε επτά νησιά, τα οποία, παρόλο που οι μετοχές τους ανεβαίνουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια, παραμένουν εξαιρετικά value for money προορισμοί και συνδυάζουν γραφικότητα, καλό φαγητό και ιδιαίτερες εμπειρίες.

Τήλος

«Για κάθε χωριό που της λείπει, η Τήλος σε αποζημιώνει με τις παραλίες της», είχε γράψει πριν από τρία χρόνια στο «αθηνόραμα» η Ιωάννα Γκομούζα. Φέτος το καλοκαίρι διαπίστωσα ότι πλέον το νησί διαθέτει θαλάσσια δρομολόγια, υποδομές και ανάπτυξη που του επιτρέπουν να σε αποζημιώνει για πολλές από τις επιθυμίες σου, αρκεί να μην είσαι fan της επιτηδευμένης πολυτέλειας.

Τα πανηγύρια του Αυγούστου

Από τα θρυλικά after γλέντια στα χωριά της Ικαρίας ως τους βουκολικούς χορούς με τα κλαρίνα στη Σαμαρίνα της Πίνδου ξαναθυμόμαστε μερικά από τα αυγουστιάτικα πανηγύρια που μας έχουν μείνει αξέχαστα.

Νοικιάζω βίλα

Οι Ευρωπαίοι έχουν ανακαλύψει εδώ και δεκαετίες την προσιτή πολυτέλεια του να νοικιάζεις ένα εξοχικό στα μέτρα σου. Τώρα ήρθε και η σειρά μας να μπούμε στο παιχνίδι. Οι βίλες και τα αυτοεξυπηρετούμενα σπίτια προς ενοικίαση δεν είναι απλώς μια νέα τάση, αλλά μια απάντηση στις ανάγκες του ταξιδιώτη της εποχής για προσωποποιημένες διακοπές, κυνήγι εμπειριών και back to basics πολυτέλεια.

Τήλος

Υπέροχες παραλίες, αντίσκηνα κάτω από τ' αρμυρίκια, γλεντζέδικα πανηγύρια κι ένα σιωπηλό χωριό-αίνιγμα που ζωντανεύει μόνο τη νύχτα... Αν ονειρεύεστε το απόλυτο ραχάτι, καιρός να γνωρίσετε τη μακρινή Τήλο.