Τήλος

Υπέροχες παραλίες, αντίσκηνα κάτω από τ' αρμυρίκια, γλεντζέδικα πανηγύρια κι ένα σιωπηλό χωριό-αίνιγμα που ζωντανεύει μόνο τη νύχτα... Αν ονειρεύεστε το απόλυτο ραχάτι, καιρός να γνωρίσετε τη μακρινή Τήλο.

Τήλος

Ένας κρυμμένος παράδεισος

Υπέροχες παραλίες, αντίσκηνα κάτω από τ' αρμυρίκια, γλεντζέδικα πανηγύρια κι ένα σιωπηλό χωριό-αίνιγμα που ζωντανεύει μόνο τη νύχτα... Αν ονειρεύεστε το απόλυτο ραχάτι, καιρός να γνωρίσετε τη μακρινή Τήλο.

Τήλος - εικόνα 1

Άγονη γραμμή στα Δωδεκάνησα, είκοσι ώρες με τον «καρβουνιάρη» από τον Πειραιά. Οι δύσκολες συγκοινωνίες ορίζουν ακόμα τη ζωή της Τήλου, κι αν αυτό είναι βάσανο για τους ντόπιους, για μας που αγαπάμε την άπλα, τα γαλανά νερά και τη... μοναξιά πρέπει να ομολογήσουμε ότι στάθηκε ταξιδιωτική ευτυχία. Υπάρχει βέβαια και πιο εύκολη λύση για να φτάσετε σ' αυτή την απόμακρη γωνιά του Αιγαίου. Πετάτε για τη Ρόδο και από εκεί με το Sea Star είστε σε μία ώρα και είκοσι λεπτά στο νησί.

Το πλοίο σάς αφήνει στα Λιβάδια, το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό, με αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και μια συμπαθητική παραλία. Αν θέλετε να έχετε… ταβάνι πάνω απ' το κεφάλι σας, το πιθανότερο είναι ότι θα μείνετε εδώ. Οι κατασκηνωτές θα συνεχίσουν για την ακτή της Ερίστου. Ο δρόμος που οδηγεί στην πιο δημοφιλή παραλία της Τήλου διασχίζει μια προφυλαγμένη πεδιάδα σπαρμένη με εκκλησάκια του 13ου έως και του 15ου αιώνα και προσπερνά το Μεγάλο Χωριό.

Τήλος - εικόνα 2

Σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά, κάτω από τα ερείπια ενός ελληνιστικού κάστρου, το Μεγάλο Χωριό σε γοητεύει με τ' ασπρισμένα γραφικά σοκάκια και τις λουλουδιασμένες αυλές του. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το μικρό μουσείο που φιλοξενεί ευρήματα από το σπήλαιο Χαρκαδιό και την εκκλησία του Ταξιάρχη και ξαποστάστε στο καφενεδάκι ακριβώς δίπλα. Από το μπαλκόνι του η θέα στον κάμπο και τη θάλασσα είναι υπέροχη. Για πιο μποέμ ψαγμένο περιβάλλον ανεβείτε το δειλινό στην ταράτσα της «Ηλακάτης», για να απολαύσετε τον ανοιχτό ορίζοντα και τα σούπερ σπιτικά γλυκά.

Το καλό με το κάστρο του Μεγάλου Χωριού, σε αντίθεση με τις διάσπαρτες οχυρώσεις που άφησαν οι ιππότες σε όλο το νησί, είναι ότι το προσεγγίζεις εύκολα (κανένα εικοσάλεπτο δρόμος από το ανηφορικό μονοπάτι). Μπροστά ο κάμπος και η Έριστος και στην πίσω, βορινή πλευρά ο λιλιπούτειος παραλιακός Αγιαντώνης, «βαμμένος» κόκκινος από το ηλιοβασίλεμα.

Τήλος - εικόνα 3

Έτοιμοι για βουτιές

Για κάθε χωριό που της λείπει, η Τήλος σε αποζημιώνει με παραλίες. Η «ντίβα» Έριστος, απλόχωρη κι αμμουδερή, έχει εξελιχτεί στο αγαπημένο μυστικό των εναλλακτικών, που στήνουν αντίσκηνα κάτω από τα φουντωτά αρμυρίκια. Στην αριστερή πλευρά της ξεκινά ένα μονοπάτι που σύντομα καταλήγει σε δύο μικρούς κολπίσκους με κόκκινο χώμα. Αρμυρίκια κι ελεύθερους κατασκηνωτές θα βρείτε και στην Πλάκα, μια βοτσαλάδα με σούπερ νερά. Προσωπικά πάντως λατρεύω τα γαλήνια βοτσαλωτά Λεθρά, ίσως γιατί χρειάστηκε να «ψηθώ» περπατώντας τρία τέταρτα στον ήλιο πριν χαρώ τα δροσερά νερά τους. Το μονοπάτι ξεκινά από τα Λιβάδια, αμέσως μετά το ξενοδοχείο Ilidi και συνεχίζει στην άκρη του βράχου πάνω από τη θάλασσα. Από άλλο μονοπάτι θα φτάσετε στη γειτονική Σκάφη, εκτός κι αν προτιμήσετε την άνεση της βαρκάδας. Δύο καΐκια σαλπάρουν καθημερινά από τα Λιβάδια για απρόσιτες οδικώς παραλίες, όπως η Σκάφη, το Θολό και ο Άγιος Σέργιος.

Τήλος - εικόνα 4

Ξενύχτι και πανηγύρια

Στις 26 και 27/7 όλο το νησί χορεύει στον Άγιο Παντελεήμονα. Το πέτρινο μοναστήρι με τα βοτσαλωτά δάπεδα, τις παλιές τοιχογραφίες και τα πανύψηλα δέντρα βρίσκεται στο τέρμα του μοναδικού ασφαλτόδρομου που διασχίζει το νησί. Κρεμασμένο σε μια άγρια βράχινη αγκαλιά, ατενίζει το απέραντο γαλάζιο σαν μοναχικός φρουρός στο τέλος του πουθενά. Το παράδοξο σ' αυτό το απόμακρο μέρος είναι οι κάτοικοί του: ελάφια, παγόνια, κότες, γάτες, πουλιά, τόσο εξοικειωμένα με τον κόσμο, που κυκλοφορούσαν ανενόχλητα ανάμεσά μας ένα απομεσήμερο στην αυλή. Με ή χωρίς γλέντι στους πάγκους κάτω από τα πλατάνια θα σας σερβίρουν την πιο αγνή, απλή κι ανεπιτήδευτη κουζίνα: ντοματοσαλάτες με κάππαρη, ομελέτες, πατατούλες, όλα χορταστικά και σπιτικά. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μικρό Χωριό. Εγκαταλελειμένο από χρόνια, είναι πια ένας σωρός χαλάσματα. Την ημέρα δεν θα πετύχετε ψυχή, με το που πέφτει η νύχτα όμως εδώ χτυπά η καρδιά του νησιού. Όχι μόνο στο πανηγύρι της κατάλευκης Θεοτόκισσας, αλλά κάθε βράδυ, αφού σ' ένα από τα παλιά σπίτια στεγάζεται το πιο μπιτάτο μπαρ του νησιού. Τελευταία ευκαιρία για πανηγύρι δίνουν τα εννιάμερα της Παναγίας στις 23/8, στην Παναγία Πολίτισσα στα Λιβάδια και την Καμαριανή στον Αγιαντώνη.

Τήλος - εικόνα 5

Shopping Tip

  • Shopping στην Τήλο; Κι όμως, στα Λιβάδια βρήκαμε δύο μαγαζάκια που θα τα ζήλευε και η… Σαντορίνη.

    Στο «Σοκάκι» η Μαρία Γαϊτάνη φτιάχνει ψαγμένα καλοκαιρινά κοσμήματα με υφάσματα και πέρλες, ενώ μας προμήθευσε και παρεό. Λίγες πόρτες πιο κάτω ένα ζευγάρι Σκωτσέζοι φτιάχνουν υπέροχα χειροποίητα σαπούνια με τα φημισμένα μυρωδικά βότανα του νησιού.

    INFO Πώς θα πάτε: Κάθε Τρίτη και Παρασκευή σε 20 περίπου ώρες με τα συμβατικά πλοία της GA Ferries (2104582640) ή καθημερινά από τη Ρόδο με το Sea Star. Διαμονή: Λιβάδια: Πολυτελέστερες λύσεις με πανοραμική θέα οι βίλες Stefanakis Vilage (22460/44384, 22460/44360) και τα διαμερίσματα Ilidi (22460/44293), στις δύο αντικρινές άκρες του κόλπου. Απλά, ήσυχα, κλιματιζόμενα και με θέα: Marina Beach (22460/44064), Φάρος (22460/44068). Έριστος: Μεγάλα, οικονομικά διαμερίσματα και στούντιο στο Έριστος Μπιτς (22460/44025). Μεγάλο Χωριό: Απλά, με ωραίο κήπο, τα ενοικιαζόμενα Μήλιος (22460/44204). Φαγητό: Αγιαντώνης: Στο «Δελφίνι» φρέσκα ψάρια από το καΐκι τους. Λιβάδια: Μαγειρευτά, ψητά και ψάρι στον «Μιχάλη» και το «Φάρο» και ψάρι στην «Ήρινα». Μεγάλο Χωριό: Ωραία θέα, αλλά σέρβις της… υπομονής στον «Αγγελιδάκη». Ψητά στην «Καλή Καρδιά». Διασκέδαση: Καφεδάκι στο «Εν Πλω» στην Έριστο. Γλυκά στην «Ηλακάτη» στο Μεγάλο Χωριό. Βραδινά ποτά στο «Ino» στα Λιβάδια. Χορό μέχρι τελικής πτώσης στο μπαράκι του Μικρού Χωριού.
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    17/04/2024

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

    Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

    Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

    Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

    Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

    Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.