Τα πανηγύρια του Αυγούστου

Από τα θρυλικά after γλέντια στα χωριά της Ικαρίας ως τους βουκολικούς χορούς με τα κλαρίνα στη Σαμαρίνα της Πίνδου ξαναθυμόμαστε μερικά από τα αυγουστιάτικα πανηγύρια που μας έχουν μείνει αξέχαστα.

Τα πανηγύρια του Αυγούστου

Από τα θρυλικά after γλέντια στα χωριά της Ικαρίας ως τους βουκολικούς χορούς με τα κλαρίνα στη Σαμαρίνα της Πίνδου ξαναθυμόμαστε μερικά από τα αυγουστιάτικα πανηγύρια που μας έχουν μείνει αξέχαστα.

Όλυμπος Καρπάθου

Τα πανηγύρια του Αυγούστου - εικόνα 1

Άρτος, καρπούζι και πλουμιστές μαντίλες

Το καλό γλέντι από το πρωί φαίνεται και εδώ δεν περιμένουν το βράδυ για να το «ρίξουν έξω». Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο οι Ολυμπίτισσες κυράδες και οι εγγονές τους ντύνονται τις πολύχρωμες φορεσιές με τις πλουμιστές μαντίλες και ανηφορίζουν τ' ασπρισμένα σοκάκια για την εκκλησία στην πλατειούλα. Ακολουθήστε τες με τη φωτογραφική μηχανή «ετοιμοπόλεμη», γευτείτε άρτο και καρπούζι, την πατροπαράδοτη προσφορά της ημέρας μετά τη λειτουργία και επιστρέψτε το ίδιο, αλλά και το επόμενο βράδυ, για να χορέψετε μαζί τους. Πέρα από τα πανηγύρια πάντως, τα υπέροχα καρπαθιώτικα σπίτια και η θέα στο Αιγαίο είναι αρκετοί λόγοι για να μην αφήσεις την Όλυμπο ούτε στιγμή. Αξίζει όμως να αφιερώσεις κάποιες στιγμές στο Απέρι, τον Όθο, τις Πυλές, στο γαλήνιο Μεσοχώρι, στα κυκλώπεια τείχη του Παλαιόκαστρου, αλλά και στις πιο νότιες παραλίες, από την Αχάτα και την Άπελλα ως τον απάνεμο κολπίσκο στου «Μιχαλιού τον κήπο» και τον Αγριλαοπόταμο.

Πού να μείνετε Σε μικρή απόσταση από την πόλη στο Sound of the Sea (22450/29023). Στην Αμμοοπή, στα μπανγκαλόους Ήλιος (22450/81148, από € 45). Στην Κάρπαθο, στα άνετα δωμάτια και τη μεγάλη πισίνα του Electra Beach (22450/23256-8, από € 77) και στο συγκρότημα διαμερισμάτων και στούντιο Nisia Apartments (22450/29127-8, από € 65). Στην Κυρά Παναγιά στο ομώνυμο ξενοδοχείο (22450/23036, από € 65).

Ικαρία

Ρασκά και after καταστάσεις

Νησί συνώνυμο των πανηγυριών η Ικαρία, διαθέτει περίπου 50 στον αριθμό πανηγύρια, όσα και τα χωριά που τα διοργανώνουν με εναρκτήριο το πανηγύρι «τ' άι Σί 'έρου» στο Πέζι (14 Μαΐου) και καταληκτικό το πανηγύρι της «Αγίας Σοφίας» στο Μονοκάμπι (17 Σεπτεμβρίου). Τον Αύγουστο σημειώστε αυτά της Κοίμησης της Θεοτόκου, στα χωριά Χρυσόστομος, Παναγιά, Περδίκι, Μονοκάμπι, Καραβόστμο και Δάφνη στις 15 Αυγούστου, του Αγίου Φανουρίου, στα χωριά Άγιος Παντελεήμων και Μάραθο στις 27 Αυγούστου και δύο μέρες αργότερα του Άγιου Ιωάννη του Πρόδρομος, στο Μαυράτο, με το χαρακτηριστικό χταποδοπίλαφο. Γενικά ο ψυχαγωγικός χαρακτήρας υπερέχει από τον καθαρά λατρευτικό με το γλέντι να κρατά όλη την ημέρα και τη νύχτα, με διάφορα παιχνίδια και χορούς όπως «καριώτικο» και τοπικό συρτό. Το μενού είναι σταθερό και περιλαμβάνει κρέας (βραστό και ψητό) από ημι-άγρια κατσίκια του βουνού (τα ονομαζόμενα «ρασκά»), άφθονο ζουμί δωρεάν από το βράσιμο του κρέατος, την «πρόθεση», και χωριάτικες σαλάτες μαζί με ντόπιο ικαριώτικο κρασί.

Πού να μείνετε Στον Αρμενιστή στα Erofili Beach (22750/71058-9, από € 75) και Cavos Bay (22750/71381-3, από € 38). Στον Εύδηλο, στον Αθέρα (22750/31424) και την Ευδοκία (22750/31502).

Αμοργός

Τα πανηγύρια του Αυγούστου - εικόνα 2

Ξιδάτο και ρακόμελα

Αν ακόμη και μια απλή βραδιά στα χωριά πάνω της Αμοργού, πάνω από την Αιγιάλη, δεν θέλει και πολύ να εξελιχθεί σε πανηγύρι με τα ρακόμελα να ρέουν και τους ντόπιους οργανοπαίχτες stand by, φανταστείτε τι γίνεται στο Δεκαπενταυστιάτικο πανηγύρι της Παναγίας της Πανοχωριανής. Γαϊδουράκια μεταφέρουν τους πιστούς στην ιστορική εκκλησία λίγο έξω από το χωριό Λαγκάδα, ενώ τα παλιά μαγειρεία παίρνουν φωτιά προκειμένου να ετοιμαστεί το παραδοσιακό πατατάτο (κοκκινιστό με πατάτες) και το ξιδάτο (σούπα σαν πατσάς) από ντόπια κρέατα -δωρεά των βοσκών της περιοχής. Μετά τη λειτουργία και το φαγητό, το γλέντι μεταφέρεται στα γύρω χωριά, στη Λαγκάδα, αλλά και στα Θολάρια και στον Ποταμό με μουσικές από ντόπιους οργανοπαίχτες, χορό και φαγητό. Ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό είναι και το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη, στις 29 Αυγούστου, που γίνεται στο Ρίχτη σε μια παλιά εκκλησία χρισμένη πάνω σε μια ελληνιστική ακρόπολη με θέα τη θάλασσα και άφθονα τοπικά γλυκά και ποτά.

Πού να μείνετε Στην Αιγιάλη: Αιγιαλίς, άνετοι χώροι με μαγευτική θέα στο Αιγαίο (22850/73393, από € 74), στο Lakki Village, λιτά δωμάτια χτισμένα πάνω στην παραλία της Αιγιάλης (22850/71636), και στο Levrosos Beach πλάι στη γνωστή παραλία της Λεβρωσού (22850/73526). Στα Θολάρια: στο Vigla Hotel, κλασικού ύφους ξενοδοχείο πολύ κοντά στην Αιγιάλη (22850/73288). Στα Κατάπολα: Στο Δυοσμαρίνι Appartments (22850/71636), περιποιημένο συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων στο Ξυλοκερατίδι με απίστευτη θέα, στο Apaggio (22850/71750, € 80) στο Τσεσεμέ, με όμορφη θέα και φροντισμένο κήπο, στη Villa Katapoliani, μικρή όαση στον οικισμό των Καταπόλων (22850/71064), άνετοι περιποιημένοι χώροι στο Landeris hotel (22850/71480), καταπράσινος κήπος και «γαλάζια» δωμάτια στο Voula Beach (22850/74052).

Σαμαρίνα

Κλαρίνα στην καρδιά της Πίνδου

Για κάτι πιο ηπειρωτικό στην καρδιά της Πίνδου, στα 1.450 μέτρα, η Σαμαρίνα είναι το μεγαλύτερο βλαχοχώρι της Ελλάδας που το χειμώνα έχει ελάχιστους κατοίκους, τα... παιδιά της Σαμαρίνας, όμως, γυρίζουν πάντα στα μέρη τους για τη γιορτή της Παναγίας. Στις 14 και 15/8 ακολουθούν τους αργόσυρτους ρυθμούς του κλαρίνου χορεύοντας και γλεντώντας στην πλατεία του χωριού και στις 16/8 συναντιούνται στην αυλή της εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς -προσέξτε το γέρικο πεύκο που έχει φυτρώσει στη στέγη της!- πιάνονται πίσω από τους γεροντότερους για να τραγουδήσουν και να χορέψουν τον πατροπαράδοτο -από την εποχή της Τουρκοκρατίας- τσιάτσιο. Όταν συνέλθετε, θα εκδράμετε στα ορεινά των Γρεβενών, από τη Βάλια Κίρνα (το «ρέμα του διαβόλου» στα βλάχικα), με τον πανύψηλο καταρράκτη, ως τη Βάλια Κάλντα.

Πού να μείνετε Στη Σαμαρίνα, δύο είναι οι βασικές επιλογές: ο Ξενώνας Σαμαρίνα (24620/95216), και το Λα Νόι (24620/95660, 6972/862275). Στη Σμίξη βρίσκονται τα δύο καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής, το Βάλια Νόστρα (24620/80151) και το Casa la Mundi (24260/25555-7) με άνετους κοινόχρηστους χώρους, ευχάριστα δωμάτια και υπέροχη θέα στις πλαγιές των βουνών. Στον κοινοτικό ξενώνα στη Σμίξη, ο οποίος στεγάζεται στο παλιό πέτρινο σχολείο του χωριού (24620/80776, 6936/516266). Τέλος, στη Σμίξη λειτουργεί και ο Ξενώνας Νεφέλη (24620/84736, 6944/656719 - ζητήστε να μείνετε σε ένα από τα δύο δωμάτια της σοφίτας).

Τήλος

Τα πανηγύρια του Αυγούστου - εικόνα 3

«Ολονυχτία» στο έρημο Μικρό Χωριό

Όταν οι Τηλιακοί λένε πανηγύρι, συνήθως εννοούν το διήμερο στο μοναχικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα τον Ιούλιο. Και αργότερα όμως βρίσκουν αφορμές για γλέντι. Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, π.χ., όλοι ανεβαίνουν στο ερειπωμένο, αλλά εντυπωσιακά φωταγωγημένο Μικρό Χωριό, όχι μόνο για το μπιτάτο μπαράκι που στεγάζεται σ' ένα ανακαινισμένο σπίτι, αλλά και για το πανηγύρι της κατάλευκης Θεοτόκισσας. Στα εννιάμερα της Παναγίας στις 23/8 οι χοροί μεταφέρονται στην Παναγία Πολίτισσα στα Λιβάδια και στην Καμαριανή στον Αγιαντώνη. Πέρα από τα πανηγύρια στην Τήλο σημειώστε τις δύο θρυλικές παραλίες-στέκια για τους ελεύθερους σκηνίτες: την αμμουδερή Έριστο και την πιο γαλήνια Πλάκα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.