City Breaks

Μπορεί το ένα μας μάτι να κοιτάει προς τα βουνά, το άλλο όμως είναι στραμμένο εντελώς downtown. Προτείνουμε τις καλύτερες ιδέες για φθινοπωρινά city breaks στις πιο ανερχόμενες και ατμοσφαιρικές πόλεις της Ευρώπης και της Ελλάδας.

City Breaks

Μπορεί το ένα μας μάτι να κοιτάει προς τα βουνά, το άλλο όμως είναι στραμμένο εντελώς downtown. Προτείνουμε τις καλύτερες ιδέες για φθινοπωρινά city breaks στις πιο ανερχόμενες και ατμοσφαιρικές πόλεις της Ευρώπης και της Ελλάδας.

City Breaks - εικόνα 1

Γιορκ - Chic ιστορία

Γιατί τώρα Η βράβευση του Γιορκ ως «Ευρωπαϊκή Πόλη Τουρισμού για το 2007» φέρνει στην επικαιρότητα την, άγνωστη στους πολλούς, ιστορική βρετανική πόλη.

Με ποιον Με τον καλό σου. Ιδιαίτερα αν λατρεύει τους Βίκινγκς, τον Πόε και τα Brit chic ξενοδοχεία με cigar rooms.

Must do Pομαντικές βόλτες στο ιστορικό κέντρο – από τον καθεδρικό και τα μνημεία μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής ως τα γεωργιανά σπίτια και το βικτοριανό σταθμό. Οι 2.000 ετών οδοί Stonegate και Petergate είναι οι κατεξοχήν shopping streets της πόλης. Τιμήστε τις σοφιστικέ μπουτίκ και τα μοντέρνα εστιατόρια βρετανικής κουζίνας «Melton’s Restaurant» και «The Oak Room at Middlethorpe Hall». Ακολουθήστε τους θεματικούς χάρτες για shopping του Οργανισμού Τουρισμού. Sightseeing must το JORVIK, το χωριό των Βίκινγκς με πάνω από 15.000 ευρήματα. Κλείστε τη βραδιά με κάποια από τις προτεινόμενες «ghost pub walks».

Info Στο νέο σοφιστικέ hotel & bistrot «Hotel du Vin» (www.hotelduvin.com).

Επίσης, στο www.visityork.org θα βρείτε ξενοδοχεία και bed & breakfasts για κάθε στιλ.

Βαλένθια - Η πιο hot πολη της Ευρώπης;

Γιατί τώρα Η αγαπημένη του διεθνούς ταξιδιωτικού Τύπου, η αποκαλούμενη και «νέα Βαρκελώνη», ζει αυτό τον καιρό τον παλμό μιας ταξιδιωτικής μητρόπολης εν τη γενέσει.

Με ποιον Με τους αρχιτέκτονες φίλους σου, αλλά και τους bon viveurs – η τοπική κουζίνα είναι must.

Must do Sightseeing στην Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών του Σαντιάγκο Καλατράβα. Περίπατος στο Barrio del Carmen, την πιο ζωντανή γειτονιά της πόλης, όπου τα grunge bars και τα τόσο-παρακμιακά-τόσο-ωραία tapas bars συμβιώνουν αρμονικά με τις μπουτίκ των cool designers και τα trendy στέκια. Θαλασσινά στο «Arribar» στη νέα μαρίνα. Paella στο «La Pepica», όπου σύχναζε και ο Χέμινγουεϊ. Νιώστε τον παλμό της πόλης στο Paseo Maritimo, στην Calle Caballeros, την κεντρική μεσαιωνική οδό της Βαλένθια, στο pavilion του αρχιτέκτονα David Chipperfield.

Info Στο εκπληκτικό, ολοκαινούργιο «The Westin» (www.starwoodhotels.com) ή στο design «Palau de la Mar» (www.hospes.es).

Αμβέρσα - Fashion & gay secret

Γιατί τώρα Ανερχόμενος προορισμός για σχεδιαστές μόδας, clubbers, shoppers, γκουρμέ, γκέι.

Με ποιον Με τους στιλίστες φίλους σας.

Must do Επισκεφτείτε το Mode Museum με την έκθεση του Μπερνάρ Βιγιέμ, δείτε τις δημιουργίες του Dries van Noten στην μπουτίκ του απέναντι και ξεχυθείτε στα καταστήματα της Prinsstraat και της Keizerstraat. Στο θέατρο Burla για καφέ ή φαγητό στο κλασικό «De Foyer» του πρώτου ορόφου ή στο bar-restaurant «Horta» στην Keizerstraat, ένα φόρο τιμής στον Φλαμανδό αρχιτέκτονα Horta. Στα εστιατόρια γύρω από την Groenlaats, moules frites και βελγική μπίρα. Στο Μουσείο Καλών Τεχνών για έργα των διάσημων Φλαμανδών. Στη Leopoldstraat για τις αγορές με τις αντίκες. Στάση στο καφέ «Take 5 Minutes in Paris» ή στο «Chez Fred» για στέικ τόνου.

Το «Hessenhuis» και το «Red & Blue» είναι τα πιο αγαπημένα gay bars. Οι στρέιτ προτιμούν το «Hans Christian Andersen», το «De Blokhut» και το «Le Caveau».

Info Στο «Hilton Antwerp» (www.hilton.com) ή στο hip «De Witte Lelie» (www.dewittelelie.be).

Βαρσοβία - Φιλική και relaxing

Γιατί τώρα Αν κι έχει μπει ήδη στις λίστες των hot πόλεων, κερδίζει τον τίτλο της πιο γλυκιάς και ήσυχης πρωτεύουσας.

Με ποιον Με το ποδήλατό σας! Είναι τόσο επίπεδη...

Must do Βάλτε σημάδι το Παλάτι της Κουλτούρας. Ο ουρανοξύστης ενθύμιο του «πατερούλη», που κάνει τους περισσότερους κατοίκους της να δυσανασχετούν, θα βοηθήσει τον προσανατολισμό σας. Η παλιά πόλη με τα πολύχρωμα κτίρια και τα τούβλινα τείχη δεν είναι απλώς ένα τουριστικό σημείο, αλλά και meeting point των ντόπιων. Αν την περπατήσετε Σάββατο και Κυριακή, θα έχετε ως έξτρα bonus το θέαμα δεκάδων γάμων. Ακολουθώντας το λεγόμενο «βασιλικό δρόμο», θα περάσετε κι από την κομψή οδό της Nowy Swiat. Στάση οπωσδήποτε στο καφέ «Blikle» για άρωμα παλιάς Βαρσοβίας. Bόλτα στο πάρκο Lazienki. Γκουρμέ γεύσεις στο «U Fukiera» και το «Belvedere» στο πάρκο Lazienki. Αυθεντική πολωνική κουζίνα σε απίστευτες τιμές στα bar mleczny, τα «εστιατόρια των προλετάριων».

Info Στο palace «Le Regina» (www.leregina.com) ή στο art hostel «Oki Doki» (www.okidoki.pl).

City Breaks - εικόνα 2

Μασσαλiα - STREET FEELING KAI ΓΕΥΣΗ

Γιατί τώρα Η μελαγχολία του φθινοπώρου της ταιριάζει. Επιπλέον, αποφεύγεις τη ζέστη και τα πλήθη.

Με ποιον Καλύτερα με φίλους – ιδίως adventure lovers.

Μust do Ξεκινήστε από τη Vieux Marseille, το Παλιό Λιμάνι, το Maison Diamantee, την παλιά Charite στο quartier du Panier. Πολύ κοντά, οι παλιές σιταποθήκες φιλοξενούν εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Στη Μασσαλία όμως θα πάτε για street μουσικές και καλό φαγητό. Χωθείτε λοιπόν στη μίνι red light περιοχή της και πάτε στου «Vincent» για σπαγκέτι με ψιλούτσικα οστρακοειδή, δίπλα σε νυχτόβιους και καλλιτέχνες. Για μια λιγότερο cult εμπειρία, στο παλιό αρσενάλι για ένα νόστιμο provencal δείπνο στο «Les Arcenaux». Εδώ ξεχωρίζει επίσης και το «Une Table au Sud» από το μαθητή του Alain Ducasse Lionel Levy. Ποτό στο τζαζ «Le Pelle Mele» ή στο κορσικάνικο καμπαρέ «Au Son des Guitares». Οργανώστε μια εκδρομή στις calanques (ακτές με χωριουδάκια). Για μπουγιαμπέσα στο «Miramar». Στο «L’Exodus» για έθνικ μαρσεγιέζικα live. Κάντε μια βόλτα και στην αραβική γειτονιά για μια γερή δόση πολιτισμικού fusion.

Ιnfo Στο «Le Petit Nice» (+33 04 9159 2592) για ατμόσφαιρα ή στο «Sofitel Vieux Port» (+33 04 9115 5900) για το καλό του location.

Κάιρο - ΕΥΖΩΙΑ ΣΕ «ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ» ΚΟΣΤΟΣ

Γιατί τώρα Μπορείς να καπνίσεις τη σίσα σου σ’ ένα μπαλκόνι στο Νείλο χωρίς να δυσανασχετείς για τη ζέστη. Το εξαιρερικό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης επιστρέφει έπειτα από ανακαίνιση $ 4.000.000.000.

Με ποιον Mε τους ευζωιστές φίλους που έχουν «φοιτητικό» budget, αλλά και μόνος – είναι εύκολη και ασφαλής πόλη.

Must do Πίνεις έναν ολόφρεσκο χυμό μάνγκα-γκουάβα-πορτοκάλι, συνεχίζεις στην Γκίζα, για πρωινό καφέ στο «Mena House Oberoi» με θέα στις πυραμίδες κι έπειτα περπατάς λίγο για να τις δεις από κοντά. Μετά Αιγυπτιακό Μουσείο, ηλιοβασίλεμα και δείπνο (λιβανέζικη κουζίνα) με θέα στο «Azhar Park», κι έπειτα σίσα στο ανοιχτό οριεντάλ καφέ του «Grand Hyatt» με θέα στον Νείλο ή βόλτα με πριβέ φελούκα. Το δεύτερο πρωινό καφέ και shopping στην αγορά του Khan al Khalili. μεσημεριανό ή χυμό στο «Naguib Mahfouz Oberoi» και σίσα στο cafe΄ «Fishawi». Εναλλακτικά, βόλτες για ψώνια στο Ζαμάλεκ ή στο mega-mall City Stars. Δείπνο grand style στο «Moghul Room» του «Mena House». Ποτό στο νέο «Budha Bar».

Info Στο καινούργιο «El Gezirah Cairo» της Sofitel (+20 2737 3737), στο «Nile Hilton» (+20 2257 80444) για ’70s vintage.

Βiλνιους - ΓΙΑ ΝΕΟ-ΜΠΟΕΜ

Γιατί τώρα Για να μυηθείτε σε μια μικροσκοπική, αλλόκοτη, παθιασμένη πόλη στη μέση του πουθενά. Το φθινόπωρο είναι χρυσαφένιο και το Φεστιβάλ Θεάτρου καταπληκτικό.

Με ποιον Μόνος/η, αλλά και με καλλιτεχνική παρέα.

Must do Βόλτα στην παλιά πόλη, ξεκινώντας από τον πύργο του βασιλιά Gediminas, πέρασμα από τις εκκλησίες που έχουν χτιστεί στα ερείπια παγανιστικών ναών και από τα πρώην αρχηγεία της KGB. Διασχίστε τον ποταμό Vilnia κι επισκεφθείτε την μποέμικη συνοικία των καλλιτεχνών, το Uzupio. Αγοράστε ένα ζευγάρι χειροποίητα γάντια της νεαρής Λιθουανής σχεδιάστριας Zoraza. Αυθεντικό παραδοσιακό γεύμα στο «Marceliukes Κletis». Απογευματινή βαρκάδα στη λίμνη Trakai και εκδρομή στο εκεί μεσαιωνικό κάστρο. Δείπνο στο φινετσάτο «Ζemaiciu smukle». After βότκα στο «Cozy» και τουπόγειο club «Gravity».

Info Στο σικ «Le Meridien Villon Hotel» (www.lemeridien.lt) ή στο budget «Ratonda Hotel» (www.centrumhotels.com).

Νάπολη - Ζωή και βέσπα!

Γιατί τώρα Τα πλήθη έχουν αποχωρήσει, οι βραδιές είναι γλυκές και οι δρόμοι αποκτούν μια όμορφη αίσθηση.

Με ποιον Με καλλιτεχνόφιλη, trend-hunting παρέα.

Must do Bόλτες στα δρομάκια της Spaccanapoli που χωρίζει στα δύο το centro storico. Eσπρέσο στο λογοτεχνικό cafe «IntraMoenia» στην Piazza Bellini. Εδώ μπορείς να περάσεις τη μισή σου μέρα: αντικερί γύρω από τη Santa Maria di Constantinopoli, Αρχαιολογικό Μουσείο... Γεύμα στην πιτσαρία «Port’ Alba» ή το «Da Carmela». Πάρτε το τελεφερίκ για το ηλιόλουστο Vomero. Galleria Umberto, Teatro San Carlo (από το 1737), βόλτες στον παραλιακό της Santa Lucia με τον Βεζούβιο πίσω σας και pizza στου «Ciro» ή risotta alla champagne στης Θείας Τερέζας («Zi’ Teresa»). Σύγχρονη τέχνη στο μοντερνιστικό Palazzo delle Arti Νapoli. Κινηθείτε με το μετρό – είναι και το ίδιο προσανατολισμένο στην τέχνη με σπουδαία έργα... Must και το Museo e galleria Nazionale di Capodimonte. Βόλτα στο παρελθόν, στο μεσαιωνικό Decumanus και τη Via Tribunale.

Ιnfo Μπελ επόκ luxe στο «Grand Hotel Vesuvio» (www.vesuvio.it), για ατμόσφαιρα dolce vita στο «Hotel Excelsior» (www.excelsior.it).

Αμβούργο - ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙO VIBE

Γιατί τώρα Θα σας γοητεύσει με την ατμόσφαιρα βορειοευρωπαϊκού λιμανιού και τις μοντέρνες, μη τουριστικές γωνιές.

Με ποιον Με νεαρή παρέα που δεν φοβάται τον ποδαρόδρομο και λατρεύει τις art & design ανακαλύψεις.

Must do Bόλτα στο Schanzenviertel, πρωινό στο «SAAL II», shopping στη Schanzenstrasse, που είναι γεμάτη χαριτωμένα μαγαζάκια. Στάση στο Wohngeschwister για πρωτότυπα έπιπλα και βιβλία. Συνεχίστε στο Schlachthof, όπου κάθε Σάββατο έχει υπαίθρια αγορά, και επισκεφθείτε την Galerie der Schlumper. Στη Marktstrasse για μαγαζιά με νέους σχεδιαστές, δισκάδικα και cafe΄s, όπως το «Panther». Μη χάσετε τα υπέροχα πετσετένια ζωάκια με ρετρό prints στο Andreas Linzer. Στην Anna Fuchs για ρούχα με υπογραφή. Παραδοσιακή και ανεπιτήδευτη κουζίνα στο «Elbkate». Για κάτι πιο εκλεπτυσμένο στο «Brachmanns Galleront» με νοτιογερμανική κουζίνα. Την επομένη, ξεκινήστε από το σιδηροδρομικό σταθμό Altona, περπατήστε προς το ποτάμι στο Altonaer balcon και κατηφορήστε στον ποταμό Elbe. Brunch στο «Strandperle». Πάρτε το καραβάκι HVV και κατεβείτε στο Landungsbrucken. Στο καινούργιο λιμάνι δείτε το κτίριο της Όπερας να χτίζεται και εξερευνήστε την αναπαλαιωμένη γειτονιά Speicherstadt. Nightlife στη Reeperbahn, τη Red-light district, και στην bar street Hamburger Berg. Ξημέρωμα στην ψαραγορά για σάντουιτς.

Info Με στιλ στο «Fritzhotel» (+49 4082 22283-0), οικονομικά στο «Jugendherberge Hamburg» (+49 4031 3488).

City Breaks - εικόνα 3

Zαγκρεμπ - Walk on the wild side

Γιατί τώρα Για να ανακαλύψτε την «άλλη Πράγα» και το μπιτάτο streetlife της που αξίζει να ζήσετε πρώτοι.

Με ποιον Σίγουρα με ένα ζωηρό arty τσούρμο.

Must do Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία Ban Jelacic. Ανηφορίστε για τον καθεδρικό ναό στο Kaptol και ακολουθήστε τις μυρωδιές προς τα πεντανόστιμα κεκάκια του σπιτιού από ζαχαρωτά «Ivica I Marica». Συνεχίστε στα σοκάκια της πανέμορφης Gorji Grad (Άνω Πόλη) ή κάντε μαραθώνιο shopping στο πολύχρωμο χωνευτήρι της Donji Grad (Κάτω Πόλη) και lunch break στο «Nova». Απογευματινή museum visit στο εντυπωσιακό Mimara και στο Mirogoj, νεκροταφείο-ανοιχτό βιβλίο ιστορίας. Ποτό στην πολύχρωμη Τkalciceva στο «Kika», με βαλκανικές μουσικές και alternative vibe.

Info Στο arty «Hostel Fulir» (+38 5148 30882) ή στο «The Movie Hotel» (Savska 141-Zagrebacka Zupanija) με θέμα το σινεμά.

Γκετεμποργκ - Family και γκουρμε

Γιατί τώρα Nέα απευθείας πτήση από Αθήνα, καλό shopping και εξαιρετική γαστρονομία.

Με ποιον Με όλη την οικογένεια: η πόλη είναι family friendly.

Must do Ξεκινήστε αγοράζοντας από το κέντρο πληροφοριών το πάσο Go¨teborg Pass για μεταφορές, ξεναγήσεις, είσοδο στα μουσεία, στο πολύ ενδιαφέρον ενυδρείο Universeum, στο Liseberg. Η Kungsportsavernyn, η μεγάλη λεωφόρος που ξεκινά από το λιμάνι με την Όπερα και το Ναυτικό Μουσείο και διασχίζει την κεντρική αγορά του Γκέτεμποργκ Stora Saluhallen (για μεσημεριανές γευστικές στάσεις), το πάρκο Tradgardsforeningen, το θέατρο Storan και καταλήγει στο λόφο με το Μουσείο Καλών Τεχνών. Η Avenyn είναι το κέντρο του shopping (οπωσδήποτε στο ΝΚ). Εκλεκτά θαλασσινά στο «Fond» και στο «Basement». Σκανδιναβική μόδα: Charlotte Ryding, Victoria of Sweden.

Ιnfo Στο κεντρικό «Lisemberg Heden» (www.lisemberg.se) και στο city «Elite Park Avenue» (www.parkavenue.elite.se).

Tαλiν - MΟΔΑΤΟΣ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ

Γιατί τώρα Για να ζήσεις την ιδιοσυγκρασιακή ατμόσφαιρα της πιο ανερχόμενης πόλης της Βαλτικής. Για να υποδεχτείς πρώτος το χειμώνα περπατώντας στο φρέσκο χιόνι.

Με ποιον Με το έτερον ήμισυ φυσικά – είναι ερωτική πόλη.

Must do Oι βόλτες στην παλιά πόλη ξεκινούν από την πύλη Viru, που χωρίζει το χθες με το σήμερα. Στάση στην κεντρική πλατεία Raekoja για γεύμα στo «Οld Hansa» ή για τάρτες σ’ ένα από τα cafe΄s. Στο τουριστικό γραφείο της πόλης κλείστε ένα διαφορετικό city tour με μουσικούς ντυμένους με παραδοσιακά ρούχα. Shopping στο μεγάλο εμπορικό της πόλης De la Guarde, και στο nu Nordik, ένα lifestyle κατάστημα με έργα Εσθονών καλλιτεχνών. Clubbing στα «Parliament», «Hollywood» και το avant-garde bar-θέατρο «Von Krahli». Must η σάουνα – θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά ακόμα και σε εστιατόρια όπως το trendy αφρικανικό «Αfricankitchen».

Ιnfo Στο design «The Three Sisters» (www.designhotels.com). Στο πρώτο Small

Luxury «Hotel Telegraaf» (www.slh.com/telegraaf).

Zυρiχη - High shopping και ευζωiα

Γιατί τώρα Από το restart του θρυλικού «Cabaret Voltaire» ως τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του ιστορικού ξενοδοχείου «Τhe Dolder Grand», διά χειρός Νόρμαν Φόστερ, το χρηματιστήριο της καλοπέρασης ανεβαίνει διαρκώς στη Ζυρίχη.

Με ποιον Με «κολλητούς» και γεμάτο πορτοφόλι.

Must do Shopping στην Bahnhofstrasse (όλες οι υψηλές υπογραφές) και σοκολάτα στο ιστορικό «Confiserie Sprungli». Περπατώντας προς την παλιά πόλη, στην Uraniastrasse μπείτε στηn «Brasserie Lipp» κι ανεβείτε για πανοραμική θέα στο cafe΄-bar «Jules Verne». Από εδώ, τα πάντα είναι σε απόσταση πεζοπορίας: από τα πλακόστρωτα σοκάκια με τις αντικερί και τα βιτρό του Σαγκάλ στη Fraumuenster ως το ποτάμι. Στη Muensterbruecke ανοίγεται μπροστά σου η μποέμικη, φοιτητική ανατολική όχθη. Τρεις must στάσεις: στις συλλογές τέχνης του Kunsthaus, στο «Cabaret Voltaire» απ’ όπου ξεκίνησε το κίνημα Dada και στο παλιομοδίτικο ζαχαροπλαστείο «Schober». Must η παλιά βιομηχανική γειτονιά με ενδιαφέροντες πολυχώρους και συλλογές σύγχρονης τέχνης και το πιο underground chic Zuerich West, γύρω από τη Langstrasse.

Ιnfo Στο cool «Widder Hotel» (+41 44224 2526) ή

στο φοιτητικό και αρτίστικο «Otter» (+41 43251 2207).

City Breaks - εικόνα 4
Βαρσοβία

Λεμεσός - SPA VS BOOZING

Γιατί τώρα Η εποχή είναι ιδανική για spa και εδώ θα βρείτε τα καλύτερα. Γιατί αναχωρούν για τις πατρίδες τους οι low budget τουρίστες, ο καιρός γλυκαίνει, αλλά υπάρχει αρκετός ήλιος για ηλιοθεραπεία. Kαι οι τιμές μειώνονται πολύ.

Με ποιον Με παρέα που έχει διάθεση για ξενύχτι, έντονη νυχτερινή ζωή, πολυεθνικές γεύσεις ή spa ανανέωση.

Must do H Λεμεσός είναι ιδανική για περπάτημα – στο ιστορικό κέντρο αλλά και στην αναβαθμισμένη παράκτια περιοχή. Τo nightlife της φυσάει. Το «Basement» συγκεντρώνει μεγάλο μέρος τη νεολαίας με house και r&b. Εναλλακτικές επιλογές με εμπορική μουσική το «Sesto Senso» και το «Insomnia».Τα πιο in στέκια για ελληνικά είναι οι «Καμάρες» και το «Half Note». Οι multiethnic γεύσεις είναι must. Δοκιμάστε finger food στα «Πιατάκια», αφρικάνικους μεζέδες στα «Κοκκαλάκια», Japanese στο «Kyoshi» στο «Hawaii Grand Resort», κινέζικο στο «Shanghai Far East» και το «Seasons Oriental» στο «Four Seasons».

Ιnfo Top spa στο «Le Meridien» (+35 7258 62000).

Πολυτέλεια στο «Four Seasons» (+35 7258 58000).

Θεσσαλονίκη - Βορράς update

Γιατί τώρα Έχουν επιστρέψει όλοι από τις διακοπές τους, η ΔΕΘ με το συνωστισμό είναι παρελθόν, ενώ ο καιρός είναι ιδανικός (ούτε ζέστη ούτε πολύ κρύο, άρα... θερμοκρασία δωματίου). Τα new entries (και όχι μόνο) της πόλης ετοιμάζονται για γενναίο opening – όλο το σύμπαν της διασκέδασης συνωμοτεί…

Με ποιον Με οποιονδήποτε έχει αντοχές σε ξενύχτι, κατανάλωση αλκοόλ και λιπαρών γευμάτων (ο Βορράς δεν συμπαθεί τα light προϊόντα) – η εμμονή στα τσουρέκια με μερέντα από τον Τερκενλή είναι προαιρετική.

Must do Πάρτε δυνάμεις τρώγοντας πρωινό με διάφορες ποικιλίες τσαγιών, σπιτικές μαρμελάδες και ομελέτες στο «Orient». Για τη συνέχεια, επιβάλλονται βόλτες για shopping σε Τσιμισκή και Μητροπόλεως με επισκέψεις απαραιτήτως στη Fena Fresh, το Intervista, τον Χιονίδη και το Batton Premiere για γυναικεία παπούτσια. Αν αγαπάτε τα σπάνια ουίσκι, θα πάτε οπωσδήποτε στο Whisky Shop και θα δοκιμάσετε λιχουδιές στο «Daily Deli». Κάντε ένα break για μεσημεριανό στο «Αγιολί» του «Electra Palace», που κάθε μήνα έχει διαφορετικό μενού από καταξιωμένους σεφ, και συνεχίστε το απόγευμα με καφέ το στο new entry «Pollock», έναν τελείως arty χώρο. Η βραδιά ξεκινά με δείπνο στο «Β.» του Βυζαντινού Μουσείου, ένα εστιατόριο-ωδή στο μινιμαλισμό και τις προσεγμένες γεύσεις. Την ώρα που όλη η πόλη αρχίζει να «κινείται», πιείτε ένα mojito στο πάντα κομψό και busy «Shark», με οπτική πρόσβαση σε καλοντυμένο, comme il faut κόσμο και ολόκληρο τον Θερμαϊκό, και προχωρήστε για το δεύτερο ποτό στο «Liebe», το νέο club από το team του Elvis, στον πολυχώρο του «Μύλου». Κι όταν κουραστείτε από το clubbing και θελήσετε να γεμίσετε το στομάχι σας, must είναι η κρεατόσουπα στις «Εσπερίδες», το cult ξενυχτάδικο, παρέα με όλα τα τοπικά σχήματα τραγουδιστών.

Η δεύτερη μέρα ξεκινά με πρωινό ρόφημα στο «Social», το στέκι που προσφέρεται για ατελείωτο people watching. Κι όταν πεινάσετε, δοκιμάστε tapas και «έξυπνα» σάντουιτς στο «Gioiello», το food bar του «Daios Luxury Living», με την υπογραφή του εστιατορίου «Μανδραγόρα» ως εγγύηση. Τριγυρίζοντας την πόλη, κάντε μια βόλτα και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – διαθέτει όμορφο art shop για να προμηθευτείτε δώρα για τους φίλους σας. Όσοι έχουν διάθεση να απομακρυνθούν από το κέντρο, το Mediterranean Cosmos προσφέρει αρκετές καταναλωτικές επιλογές, ενώ το Mega Outlet που λειτουργεί στην περιοχή ανακουφίζει με τις χαμηλές τιμές του, διαθέτοντας επώνυμα στοκ. Στην Κάβα Μέθη, από τις πλέον αναγνωρίσιμες στην πόλη, θα βρείτε εκλεκτά κρασιά. Έπειτα από τόσο περπάτημα και shopping, κάνουμε στάση για μεσημεριανό στον «Αχινό», την πιο μοντέρνα πρόταση για θαλασσινά με στιλ και up tempo ατμόσφαιρα κι αργότερα απολαμβάνουμε έναν espresso στο «Radio Cafe», με φόντο το… catwalk της Παραλίας, προτού πάμε για ένα χαλαρωτικό μασάζ στο νέο spa του «City Hotel», με την υπογραφή των Elemis από την Αγγλία. Για μια ακόμα έντονη νύχτα στη Θεσσαλονίκη, ξεκινήστε με ένα κοκτέιλ στο «Λιμάνι», το νέο bar του Αντώνη Κανάκη και της ομάδας του και συνεχίστε στο «Fix», ακούγοντας κάποιο από τα live ελληνικά σχήματά του. Αν πάλι θέλετε λίγη δόση dance «παρακμής», ιδανικό είναι το «Decadence», το παλαιότερο χορευτικό club στην πόλη.

Κι η βραδιά μπορεί να τελειώσει κλασικά, με πρωινό στον «Τσαρουχά», φημισμένο για τις σούπες του.

Γιαννενα - Weekend στη λιμνη

Γιατί τώρα Βόλτες στο κάστρο, νυχτερινή ζωή, το ζεν της λίμνης... Από τις πιο αγαπημένες πόλεις του χειμώνα.

Με ποιον Με την παρέα σου – για σφηνάκια στη Σκάλα.

Must do Το κάστρο μονοπωλεί το χρόνο μας, με βόλτες στα σοκάκια της εβραϊκής συνοικίας, στη βυζαντινή ακρόπολη και το τζαμί του Ασλάν Πασά και στάση στο «Φίλοιστρον» για καφέ. Μετά, βόλτες στον παραλίμνιο δρόμο, δίπλα στα τείχη. Για πανοραμικό πλάνο της πόλης στο πάρκο Λιθαρίτσια ή στις Λιγκιάδες – σταματάμε και για το παραδοσιακό γεύμα με βραστή γίδα. Το βράδυ, κλείστε τραπέζι στο «1900», ένα παλιό εβραϊκό σπίτι που έχει μεταμορφωθεί σε ψαγμένο εστιατόριο με μεσογειακό μενού. Κλασικό σημείο για άραγμα το καφέ «Διεθνές» στην κεντρική λεωφόρο της πόλης. Ανερχόμενη περιοχή αυτή γύρω από την οδό Ανεξαρτησίας, με μπαράκια και ουζερί.

Info Νέες αφίξεις που μας κινούν την προσοχή: ο «Ξενώνας Μάτσα» δίπλα στα τείχη του Κάστρου (26510/22431, www.xenonas-matsa.gr), το «Κεντρικόν» στην παλιά αγορά (26510/71771, www.hotel-kentrikon.gr)

και το «Πατρικόν» (26510/65500, www.patriko.com.gr).

Μέσα στο Κάστρο: «Κάστρο» (26510/22866) και «Φιλύρα» (26510/83560).

Ναυπλιο - Ρομαντισμος κατω απ’ το καστρο

Γιατί τώρα Γιατί είναι Παρασκευή και σου την έδωσε!

Με ποιον Θεωρείται η επίσημη ζευγαρούπολη της Ελλάδας.

Must do Βόλτα στα σοκάκια της πόλης μ’ ένα παγωτό χωνάκι (χειμώνα-καλοκαίρι!) από την «Antica Gelateria di Roma» Kαφές στον παλιό σταθμό – η πλατεία εδώ έχει νεοκλασική φινέτσα, αλλά το μισό κόσμο απ’ ότι στην πλατεία Συντάγματος. Εκτός από τις κλασικές ταβέρνες όπως ο «Βασίλης», πίσω από το σταθμό των ΚΤΕΛ προτείνουμε τον «Νούλη», ένα ιδιόρρυθμο μαγειρείο (ανοιχτό μόνο το Σάββατο). Περνάμε από τις «Αγνύθες» για να χαζέψουμε τον αργαλειό και ν’ αγοράσουμε ένα χειροποίητο «κάτι». Το βράδυ, καταλήγουμε στο «Λάθος» για ν’ απολαύσουμε για μία ακόμη φορά το ντεκόρ σε στιλ «διαταραγμένο παλιατζίδικο».

Info Ατμοσφαιρικός ξενώνας είναι η λέξη-κλειδί

για να περάσετε καλά. Παραδείγματα το «Amymone» (27520/99477) ή η «Πανσιόν Μαριάννα» (27520/99365). Τέλος, αν για σας ρομαντισμός είναι μια απλόχωρη σουίτα και full παροχές, υπάρχει το «Nafplia Palace» (27520/70800).

City Breaks - εικόνα 5

Εδεσσα - Ριλαξ για δυο

Γιατί τώρα Λατρεύουμε τις φθινοπωρινές μυρωδιές και τους νέους ατμοσφαιρικούς ξενώνες της.

Με ποιον Με τα μάτια του/της μόνο! Η υπόθεση σηκώνει ρομάντζο για δύο.

Must do Γελαστό ξύπνημα στο σιδερένιο κρεβάτι στον ξενώνα «Χαγιάτι», με «ξυπνητήρι» το ρυάκι που κυλά απέξω. Τα παιδιά κάτω στη σάλα θα έχουν ήδη ανάψει το τζάκι και θα ετοιμάζουν πρωινό: χυμό πορτοκάλι, χορταστική ομελέτα, μελωμένες τηγανίτες... Με το που δρασκελίζουμε το κατώφλι, στ’ αριστερά μας έχουμε την ιστορική συνοικία Βαρόσι με τα διατηρητέα αρχοντικά και το βυζαντινό ναό της Θεοτόκου. Από κει, δρόμο για τον «Βράχο», για τη θέα από ψηλά στον κάμπο και μετά γυρνάμε προς το υπαίθριο Μουσείο Νερού, με τα εντυπωσιακά παλιά βιομηχανικά κτίρια και τους φασαριόζικους καταρράκτες. Καφεδάκι θα πιούμε στο κέντρο, στην πλατεία Τημενιδών ή στον πεζόδρομο πλάι στους μικρούς καταρράκτες και για φαγητό –αγριογούρουνο μου μύρισε– θα πάμε στον ατμοσφαιρικό σταθμό του τρένου στην ομώνυμη ταβέρνα. Έτσι χαλαρά θα συνεχίσουμε και το βράδυ, αλλά πιο ψηλά, με ποτάκι στον Φυσιολατρικό Όμιλο στο δάσος της Γαβαλιώτισσας.

Info Στα ατμοσφαιρικά αναπαλαιωμένα αρχοντικά «Βαρόσι» (23810/21865) και «Χαγιάτι» (23810/51500).

Καλαματα - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Γιατί τώρα Για την πανέμορφη παλιά πόλη (όχι τόσο γνωστή όσο της αξίζει). Kαι για μια παράταση καλοκαιριού.

Με ποιον Με παρέα που θέλει πόλη,βουνό και θάλασσα.

Must do Μετά το πρωινό, χάζι στο πολύχρωμο feel good lobby του ριζικά ανακαινισμένου «Classical Filoxenia», του πιο ιστορικού ξενοδοχείου της πόλης, που δεσπόζει στο τέλος της παραλίας. Στην Καλαμάτα, θα ευχαριστηθείς περπάτημα: στην προκυμαία με τους φοίνικες, στην παραλία για βαθιές ανάσες και θέα σε θάλασσα, βουνό και σ’ ολόκληρη την πόλη που απλώνεται μπροστά σου. στην παλιά πόλη, ξεκινώντας από την πλατεία 23ης Μαρτίου με το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων κι ανηφορίζοντας μέχρι την εμβληματική εκκλησία της Υπαπαντής – περάστε οπωσδήποτε κι από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το πανέμορφο Λαογραφικό Μουσείο. στο πάρκο του παλιού ΟΣΕ και φυσικά κατά μήκος της οδού Αριστομένους. Lunch break στη «Μυλόπετρα», με υπέροχες σπιτικές γεύσεις, όπως το άπαιχτο χωριάτικο λουκάνικο, όπου θ’ αγοράσεις και τα διάσημα μεσσηνιακά προϊόντα – εκτός από εστιατόριο, είναι και το πιο ενημερωμένο deli της πόλης. Must η εκδρομή μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς (και λιγότερο γνωστούς) αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου.

Info Μοντέρνα αισθητική, πολυτέλεια και άνεση στο ριζικά ανακαινισμένο «Classical Filoxenia» (27210/23166), φινέτσα και άρωμα άλλων εποχών στο «Rex» (27210/94440).

Χανια - ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ

Γιατί τώρα Για το πιο καρτποσταλικό λιμάνι της Ελλάδας χωρίς πλήθη και τα «καζανιάσματα» της ρακής.

Με ποιον Με όποιον/α διψά για ρομάντζο και γεύση.

Must do Πρωινό στη βατσαλωτή αυλή του «Casa Delfino» που διατηρεί τα σκήπτρα του πιο ατμοσφαιρικού βενετσιάνικου ξενοδοχείου στην καρδιά της παλιάς πόλης. Περιπλάνηση σε μια πόλη που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την κρητική κουλτούρα με τη βενετσιάνικη εσάνς. Αρχαιολατρία και μινωικός πολιτισμός στο υπέροχο Αρχαιολογικό Μουσείο. Απολαμβάνεις μυρωδιές από κρητικά βότανα στη Δημοτική Αγορά (κτίριο του 1913, χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής), ενώ στο deli «Μηδέν Άγαν» βρίσκεις και όλο το γευστικό πλούτο της Κρήτης... συσκευασμένο. Τσέκαρε την έκθεση στο εντυπωσιακό Μεγάλο Αρσενάλι όπου στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, πάρε ιδέες για φολκ σουβενίρ στα μαχαιράδικα στην οδό Σήφακα και ικανοποίησε τα καταναλωτικά σου ένστικτα στο Philly της οδού Θεοτοκοπούλου με τα ντιζαϊνάτα ρούχα (Jezebel, Cuantum, Poison Babe). Διάλειμμα για φαγητό στο «Ταμάμ» με πολίτικες σπεσιαλιτέ και περιβάλλον παλιoύ τούρκικου χαμάμ ή τέλειο οn the road μέχρι την εναλλακτική «Μηλιά» για ονειρεμένες χανιώτικες γεύσεις. Ωραιότατα δείγματα δημιουργικής κουζίνας με άρωμα Ανατολής στο ολοκαίνουργιο πανέμορφο μεζεδοπωλείο «Μεσογειακό». Η νύχτα κλείνει κλασικά στα «Δύο Λουξ».

Info Υψηλή αισθητική και βενετσιάνικη αρχιτεκτονική στο «Casa Delfino» (28210/87400). Ατμόσφαιρα μπουτίκ στο «Nostos Hotel» (28210/94743) με θέα τον ενετικό Φάρο.

Ηρακλειο - στουσςδρόμους του El Greco

Γιατί τώρα Γιατί ομορφαίνει όλο και περισσότερο και λόγω της ταινίας για τον Γκρέκο είναι και επίκαιρο.

Με ποιον Με όποιους δεν έχουν δει ακόμη την Κνωσό (ντροπή!) και είναι μερακλήδες στο φαγητό.

Must do Τρίβεις τα μάτια σου στη θέα του φρουρίου Κούλε έτσι όπως απλώνεται μπροστά από τα υπέρκομψα δωμάτια του «Lato Hotel» και κατηφορίζεις προς το μόλο που καταλήγει στο φρούριο για να πάρεις τον αέρα σου όπως οι αριστοκράτες Ηρακλειώτες των αρχών του 20ού αιώνα. Ανηφορίζεις την 25η Αυγούστου με τα αναπαλαιωμένα ρομαντικά νεοκλασικά, περνάς από τον επιβλητικό ναό του Αγίου Τίτου και τσεκάρεις το all time classic «Παγοποιείο», για να τσιμπήσεις κάτι αργότερα, όπως και τον περίφημο «Κιρ Κορ» με τις φοβερές μπουγάτσες του λίγο πιο πάνω, μπροστά από την Κρήνη Μοροζίνι. Τα δίνεις όλα στο shopping στους δαιδαλώδεις πεζόδρομους Δαιδάλου, Κοραή και Περδικάρη, βολτάρωντας μπροστά από τα ατελείωτα cafe΄s, και παίρνεις μαθήματα του μινωικού πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Επόμενη στάση η Κνωσός, με όλο της το μεγαλείο και τον τεράστιο κάμπο γύρω της, και συνεχίζεις για τις Αρχάνες που βγάζουν την Κρήτη ασπροπρόσωπη με τη θαυμάσια αναπαλαίωσή τους.

Στα γευστικά must της πόλης σημειώστε το καινούργιο εστιατόριο «Brillant» του «Lato Hotel» με μοντέρνα αισθητική στο απόγειό της και διεθνείς γεύσεις. Την επόμενη μέρα, ανεβαίνεις για πρωινό στον 5ο όροφο του εντυπωσιακού «GDM Megaron Hotel» κι έχεις να διαλέξεις μεταξύ ξεμουδιάσματος στο απόλυτα ζεν περιβάλλον των 720 στρεμμάτων του The Crete Golf Club ή να νιώσεις για λίγο Ζακ Κουστό στο Ενυδρείο Cretaquarium Θαλασσόκοσμος στις Γούρνες, το μεγαλύτερο της ανατολικής Μεσογείου.

Info Στιλ και διακριτική πολυτέλεια στο «Lato Hotel» (2810/240350). Αν επιθυμείτε κάτι πιο resort, αξίζει να επισκεφτείτε το ολοκαίνουργιο «Out of the Blue Capsis Elite Resort» στην αγνώριστη φέτος μονάδα στην Αγία Πελαγία (2810/811112, www.capsis.gr).

Από τους Βένια Βέργου, Νίκο Βουλαλά, Νατάσσα Γιανναράκη, Ιωάννα Γκομούζα, Ιλειάνα Δημάδη, Δέσποινα Ζευκιλή, Ιωάννη Ιωαννίδη, Ελένη Κούκη, Δημήτρη Μαχαιρίδη, Δανάη Μολόχα, Βαγγέλη Μονογυιό, Βίκυ Νταλακώστα, Χάρη Σταυρίδη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.