Καθαρά Δευτέρα στα ουζερί της Νέας Αρτάκης

Value for money ολόφρεσκα θαλασσινά με θέα τον ήλιο να δύει στον Ευβοϊκό σε μια γαστρονομική κουλτούρα, που έφεραν οι Αρτακηνοί-Κυζικηνοί πρόσφυγες, αλλά απλώθηκε από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

Νέα Αρτάκη Εύβοια, ουζερί για θαλασσινά, Σαρακοστή, Καθαρά Δευτέρα © Χριστίνα Τσαμουρά

Πότε έφυγες από την Αθήνα, πότε βρέθηκες σε τραπέζι με θέα τον Βόρειο Ευβοϊκό να ρίχνεις τα πρώτα παγάκια στο ποτήρι περιμένοντας το μυδοπίλαφο και τη γαριδομακαρονάδα, ούτε που θα το καταλάβεις. Ιδανική για κοντινή, μονοήμερη εκδρομή, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας, μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, με μια "πανστρατιά" από παρεμφερείς ψαροταβέρνες-ουζερί, που απλώνουν τα τραπέζια τους στο πεζοδρομημένο παραθαλάσσιο μέτωπο, είναι κατεξοχήν προορισμός για μίνι αποδράσεις από την Αθήνα σε προσιτές τιμές. Απ’ αυτούς που αγαπούν οι οικογένειες και οι μεγάλες παρέες με περιορισμένο μπάτζεντ και την Καθαρά Δευτέρα αλλά και όλη τη Σαρακοστή έχει, βέβαια, την τιμητική της.

Νέα Αρτάκη Εύβοια, ουζερί για θαλασσινά, Σαρακοστή, Καθαρά Δευτέρα


Ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα σε έκταση δεν θα δεις. Θα δεις όμως κάθε απόγευμα τον θαλασσινό ορίζοντα να βάφεται στα χρώματα του δειλινού και την πορτοκαλένια δύση να ομορφαίνει ό,τι αγγίζει, σπίτια, μαγαζιά και ανθρώπους. Εικόνες θαλασσινής γαλήνης σε περιμένουν βολτάροντας την πλακοστρωμένη Αγίου Νικολάου μέχρι το ομώνυμο νεότευκτο εκκλησάκι και το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες. Εδώ, μάλιστα, θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα (3 Μαρτίου 2025) "Παραδοσιακό Γλέντι με Σαρακοστιανά Εδέσματα και Άφθονο Κρασί" που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων και συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής. Η γιορτή ξεκινάει στις 11.00 π.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νέα Αρτάκη Εύβοια, ουζερί για θαλασσινά, Σαρακοστή, Καθαρά Δευτέρα


Εδώ όλα τα τραπέζια βλέπουν θάλασσα


Στη Νέα Αρτάκη γενικά δεν δυσκολεύεσαι να βρεις "τραπέζι με θέα στη θάλασσα" για τον απλούστατο λόγο ότι όλα τα τραπέζια έχουν θέα στη θάλασσα. Ειδικά όμως την Καθαρά Δευτέρα, που προμηνύεται κοσμοσυρροή, καλό είναι να κινητοποιηθείς νωρίς νωρίς για τραπέζι σε κάποιο από τα γνωστά μαγαζιά όπως το "Ψαράκι" (Αγ.Νικολάου 50, 2221045386), η Ουζερί-Ταβέρνα "Ο Νικόλας" (Αγίου Νικολάου 48, 222161750), ο "Τέσκος" (Αγίου Νικολάου 42, 2221040605) ή η "Κληματαριά" (Αγίου Νικολάου και Μάρκου Μπότσαρη, 2221042484). Φρέσκο ψαράκι, χταπόδια, γαρίδες, όστρακα και λογής λογής θαλασσινά (εδώ έχει τη βάση του ένας από τους πιο δυνατούς αλιευτικούς στόλους της χώρας, που τροφοδοτεί εν πολλοίς και το Λεκανοπέδιο) σε λογικές τιμές και πάνω στο κύμα, είναι επόμενο να μαγνητίζουν τους επισκέπτες. 

Νέα Αρτάκη Εύβοια, ουζερί για θαλασσινά, Σαρακοστή, Καθαρά Δευτέρα

Νέα Αρτάκη Εύβοια, ουζερί για θαλασσινά, Σαρακοστή, Καθαρά Δευτέρα

Διαβάστε Επίσης


Ψαράκι και αλίπαστα, μια προσφυγική παράδοση


Η Νέα Αρτάκη, πάντως, γνώριζε από μεζεκλίκια της αλμύρας πριν αρχίσει να τα σερβίρει στα ουζερί της. Η πόλη δεν χρωστά μόνο το όνομά της στους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τη θάλασσα του Μαρμαρά (και την Αρτάκη της Κυζίκου) για να ριζώσουν -καθόλου τυχαία- δίπλα σε μια νέα θάλασσα. Χρωστά και τη γαστρονομική της ταυτότητα. Προσφυγική παράδοση ήταν τα αλίπαστα, που συνοδεύουν άξια τα δυνατά αποστάγματα, προσφυγική παράδοση και το ίδιο το ψάρεμα. Οι Αρτακηνοί ερχόμενοι στα νέα μέρη βρήκαν έναν πλούσιο, παρθένο και αναξιοποίητο Ευβοϊκό και επιδόθηκαν συστηματικά στην αλίευση, λέξη σχεδόν άγνωστη τότε για τους ντόπιους Ελλαδίτες. Η αγάπη τους ειδικά για τον γαύρο, που αφθονούσε, αποτυπώνεται μάλιστα στις πάρα πολλές παραδοσιακές τους συνταγές. 

Νέα Αρτάκη Εύβοια, ουζερί για θαλασσινά, Σαρακοστή, Καθαρά Δευτέρα

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Αρτάκης

Λαογραφικό Μουσείο Νέα Αρτάκη Εύβοια, ουζερί για θαλασσινά, Σαρακοστή, Καθαρά Δευτέρα


Περισσότερα για την προσφυγική ιστορία της Νέας Αρτάκης θα μάθεις στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, ψυχή του οποίου είναι η Σμαρώ Ψαθέρη-Μιμίκου, πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών. Στον προσωρινό του σπίτι, στον αριθμό 6 της Αγίου Νικολάου, θα δεις πώς ήταν το αρτακηνό σπιτικό πριν οι Αρτακηνοί-Κυζικηνοί ξεσπιτωθούν και πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς -ήσυχα και με δικά τους καΐκια. Εδώ υπάρχουν σωσμένα και διατηρημένα αυθεντικά σκεύη, ρούχα, αντικείμενα και κειμήλια-μάρτυρες της καθημερινής και κοινωνικής ζωής στην Αρτάκη της Μικράς Ασίας των αρχών του προηγούμενου αιώνα και παλιότερα. Επισκέψιμο κατόπιν επικοινωνίας.  (Αγίου Νικολάου 6, 6972294120)
 

Λαογραφικό Μουσείο Νέα Αρτάκη Εύβοια, ουζερί για θαλασσινά, Σαρακοστή, Καθαρά Δευτέρα

Λαογραφικό Μουσείο Νέα Αρτάκη Εύβοια, ουζερί για θαλασσινά, Σαρακοστή, Καθαρά Δευτέρα

Νέα Αρτάκη Εύβοια, ουζερί για θαλασσινά, Σαρακοστή, Καθαρά Δευτέρα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα

Τα ξενοδοχεία του χειμώνα: Πού θα μείνεις στις φετινές χειμερινές σου εξορμήσεις

Αν ετοιμάζεστε για χειμερινές και Χριστουγεννιάτικες διακοπές στην Ελλάδα αυτά είναι τα ξενοδοχεία που πρέπει να τσεκάρετε!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/12/2025

Eliamos Villas Hotel & Spa: Το boutique καταφύγιο στην Κεφαλονιά με θέα που κόβει την ανάσα

Ένα wellness retreat όπου η πολυτέλεια συναντά τη φύση και την αυθεντικότητα του Ιονίου.

Amirandes: Η ψυχή της Κρήτης γίνεται εμπειρία όπως μόνο η Grecotel ξέρει

Όσοι έχουν έρθει στo "Amirandes" το γνωρίζουν. Δεν είναι απλώς ένα από τα κορυφαία resorts στην Ελλάδα, αλλά η επιτομή του πώς η Grecotel ξέρει να κάνει την ψυχή ενός τόπου αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτόν το χειμώνα ζούμε την Κρήτη αλλιώς.

Η Αθηναϊκή φινέτσα του "The Dolli"

Στο σημείο όπου η ελληνική πρωτεύουσα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της, ο επισκέπτης συναντά τον αληθινό εαυτό της, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας, ανόθευτης κομψότητας και ταξιδιωτικής έμπνευσης.

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!