Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι

Ένα από τα ομορφότερα κοντράστ πράσινου και γαλάζιου στην Ελλάδα αλλά κι ένας προορισμός-ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, που ανανεώνεται διαρκώς χωρίς να χάνει την ταυτότητά της, η Χαλκιδική είναι ένας αυτόνομος μικρόκοσμος διακοπών που χωράει πολλά διαφορετικά στιλ και budgets.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι

Ένα από τα ομορφότερα κοντράστ πράσινου και γαλάζιου στην Ελλάδα αλλά κι ένας προορισμός-ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, που ανανεώνεται διαρκώς χωρίς να χάνει την ταυτότητά της, η Χαλκιδική είναι ένας αυτόνομος μικρόκοσμος διακοπών που χωράει πολλά διαφορετικά στιλ και budgets. Δύο συντάκτριες του «αθηνόραμα Travel», η Άρτεμις Τζίτζη και η Ντίνα Γκρουμούτη, μοιράστηκαν τα πόδια της και τα γύρισαν με αυτοκίνητο για να τσεκάρουν τις νέες αφίξεις, τις διαχρονικές ομορφιές και τα γευστικά και ξενοδοχειακά highlights αλλά και να επαληθεύσουν τη ρήση των Βορειοελλαδιτών ότι σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!

Στην Κασσάνδρα χτυπάει η καρδιά της Χαλκιδικής

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 1
Από τις must θάλασσες στο Πευκοχώρι, ο Γλαρόκαβος συγκεντρώνει κόσμο κάθε ηλικίας.

Δάσος και θάλασσα, γραφικά χωριά, πολυτελή resorts και beach bars, γκουρμέ εστιατόρια, τιρκουάζ νερά και ηλιοβασιλέματα για καρτ ποστάλ... Η φύση παίζει στο ίδιο επίπεδο με τη διασκέδαση στην κοσμοπολίτικη Κασσάνδρα, το πιο «έξω καρδιά» πόδι της Χαλκιδικής και δίνει την ευκαιρία για αξέχαστες διακοπές sur mesure.

Σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, το πιο κοντινό στους δρόμους του Νότου πόδι της Χαλκιδικής, η Κασσάνδρα, παίζει σε όλα τα ταμπλό και αποτελεί δικαίως τον αγαπημένο τόπο διακοπών των Θεσσαλονικιών και χιλιάδων επισκεπτών. Πράσινη και γαλάζια, με ενδιαφέρον ανάγλυφο, πευκοδάση, ελαιώνες και υπέροχες παραλίες, η Κασσάνδρα, αν και αναπτύχθηκε νωρίς τουριστικά, διατηρεί τις φυσικές ομορφιές της και μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη ό,τι θελήσει: ηρεμία και χαλάρωση, οικογενειακές διακοπές, κοσμικότητα και διασκέδαση, που αρχίζει από το απόγευμα στα φημισμένα beach bars και μπορεί να φτάσει μέχρι το ξημέρωμα στα κλαμπ. Όλοι θα βρουν εδώ αυτό που θέλουν και στην τιμή που μπορούν να υποστηρίξουν.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 2
Κουκλίστικο λιμανάκι, νοικοκυρεμένο χωριό, η Νέα Φωκαία είναι η κλασική στάση για ψαροφαγία και ουζερί.

Πολυτελή ξενοδοχεία, boutique hotels, βίλες, ενοικιαζόμενα κάθε κατηγορίας. Ταβέρνες, ουζερί κι εστιατόρια υψηλής κουζίνας. Η ποικιλία και οι δυνατότητες διασκέδασης είναι τα δυνατά της χαρτιά. Δεν λείπουν όμως και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, με highlights το Φεστιβάλ Κασσάνδρας στο αμφιθέατρο της Σίβηρης και το Sani Festival στο λόφο της Σάνης.

Η ολοήμερη διασκέδαση στη θάλασσα έχει αναδειχτεί σε σήμα κατατεθέν του πρώτου ποδιού. Tα beach bars εδώ είναι προορισμός: από τη μία αυτά που φημίζονται για τα πάρτι με guest DJs και από την άλλη τα premium lounge beach bars σε σκηνικό που θυμίζει Ίμπιζα. Κρατήσεις απαραίτητες, στιλάτο summer περιβάλλον, elegant εστιατόρια και μπαρ, ναργιλέδες, beautiful people και σινιέ εμφανίσεις. Χερσόνησος ή νησί; Θα μπορούσες να τη δεις και σαν νησί. Η Κασσάνδρα χωρίζεται από την υπόλοιπη Χαλκιδική με τη διώρυγα της Ν. Ποτείδαιας, που ενώνει δύο κόλπους, τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο. Ανατολή και Δύση σε απόσταση αναπνοής, για να επιλέξεις πού θα κολυμπήσεις, ανάλογα με τον αέρα – τα γεωγραφικά κι αισθητικά πλεονεκτήματα του νησιού ισχύουν κι εδώ. Η Δύση έχει θέα τον Όλυμπο και η Ανατολή τη Σιθωνία. Μια πρώτη στάση στην παραλιακή πόλη των Νέων Μουδανιών επιβάλλεται. Μεγάλο αλιευτικό κέντρο –υπάρχει μάλιστα και μουσείο Παραδοσιακών Σκαφών κι Εργαλείων– και με ζωντανό λιμάνι-περαντζάδα.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 3
Το «Gust» στα Νέα Μουδανιά πρωτοστατεί στο fine drinking.

Αυτό, σε συνδυασμό με την προσφυγική «καταγωγή» της εγγυώνται το καλό φαγητό. All day ποιοτικό σημείο συνάντησης εδώ το όμορφο wine & cocktail bar «Gust», με specialty καφέδες και προσεγμένο φαγητό. Ο ήσυχος, επίσης προσφυγικός οικισμός της Νέας Ποτείδαιας βλέπει σε δύο θάλασσες. Σημείο ενδιαφέροντος η γραφική διώρυγα, ιδιαίτερα το τελευταίο τμήμα της που ανοίγει στον Θερμαϊκό, με ερείπια από το ιστορικό διατείχισμα. Η θέα των σκαφών που τη διασχίζουν το ηλιοβασίλεμα είναι μαγική. Είναι και η καλύτερη ώρα για να απολαύσεις θαλασσινά και ψάρια μαγειρεμένα με κάθε τρόπο στην «πλώρη» της «Μαρίνας», της βραβευμένης ψαροταβέρνας που έλκει τους μυημένους ψαροφάγους.

Στη Νέα Φώκαια κλασική στάση είναι το κουκλίστικο λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες δίπλα στο λόφο με το μεσαιωνικό πύργο. Νοικοκυρεμένο χωριό, με όμορφη πλατεία και καλά ουζερί. Λίγο πιο κάτω, συναντάμε­ την Άφυτο, τον ωραιότερο και καλύτερα ­διατηρημένο οικισμό της Κασσάνδρας. Χτισμένη σε απότομο ύψωμα πάνω από την ακτή, με πέτρινα σπίτια και γραφικά δρομάκια που καταλήγουν σε ένα «μπαλκόνι» με συγκλονιστική θέα στον Τορωναίο Κόλπο, αποτελεί σαφώς τουριστικό προορισμό. Η μεγάλη παραλία της, με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά, είναι από τις ωραιότερες της Κασσάνδρας. Το κομψό café-bar «Νότος» έχει την καλύτερη θέα.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 4
Το «Pearl» στην Καλλιθέα είναι από τους πιο δυνατούς προορισμούς για clubbing αλά ελληνικά.

Η κοσμοπολίτικη Καλλιθέα, ο πιο τουριστικός οικισμός της Κασσάνδρας, είναι συνώνυμο της διασκέδασης. Μεγάλα ξενοδοχεία, καταστήματα, casual εστιατόρια, νυχτερινή ζωή αλλά και μια όμορφη αμμώδης παραλία προσελκύουν κυρίως ξένο αλλά και ντόπιο τουρισμό. Εδώ θα έρθετε και για τη βραδινή σας διασκέδαση. Το πολύ καλό «Spitaki cocktail bar» (2374023130) είναι το πιο ενδιαφέρον της περιοχής. Το «Aqua music bar» έχει κυρίως ελληνικό ρεπερτόριο, ενώ για ξενύχτι μέχρι το πρωί προσφέρονται τα clubs «Pearl» (6947044568), κυρίως με ελληνική μουσική, και το open air «Angels» (6951027037), με mainstream σάουντρακ.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 5
Το «Sani Resort» είναι προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν casual πολυτέλεια.

Η Σάνη, στα δυτικά, είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με το πράσινο να φτάνει μέχρι τις λευκές αμμουδιές και ηλιο­βασιλέματα για φωτογράφηση. Παρότι πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Κασσάνδρας, έχει πλέον ταυτιστεί με το ομώνυμο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το «Sani Resort» είναι προορισμός, για διαμένοντες και μη. Η χαλαρή, casual πολυτέλεια κυριαρχεί παντού. Περνάς καλά είτε έχεις μικρά παιδιά είτε αναζητάς ήσυχη διαμονή μέσα σε κινηματογραφικό σκηνικό. Η μαρίνα με τα πολυτελή σκάφη, τα επώνυμα καταστήματα και τα εστιατόρια τονίζουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του.Οι αμμουδιές κατά μήκος του «Sani Resort» είναι από τις ωραιότερες της Κασσάνδρας – ειδικά εκείνη μπροστά στο beach bar «Μπούσουλας» θυμίζει­ ­Καραϊβική. Τα 20 εστιατόρια του resort, που καλύπτουν κάθε προτίμηση, κάνουν τη Σάνη γαστρονομικό προορισμό.

Κατηφορίζοντας την ανατολική ακτή, συναντάμε μια σειρά από όμορφα παραθαλάσσια χωριά, τουριστικά αναπτυγμένα, με πολύ πράσινο, ωραίες έως υπέροχες θάλασσες, family friendly περιβάλλον κι έντονη ζωή – καθόλου περίεργο που τα προτίμησαν οι Θεσσαλονικείς για τα εξοχικά τους. Διασκέδαση ημέρα και νύχτα αλλά κι ευκαιρίες για κοντινές αποδράσεις στη φύση. Καλή ξενοδοχειακή υποδομή και βίλες προς ενοικίαση. Tα καλύτερα beach bars της Κασσάνδρας βρίσκονται σε αυτές τις ακτές.

Στην Κρυoπηγή θα βρείτε μια παραλία με κρυστάλλινα νερά δίπλα στο πευκοδάσος, ενώ στο παλιό χωριό με τα πέτρινα σπίτια σάς περιμένει η νόστιμη και γραφική «Πλατεία της Ανθούλας». Στην όμορφη και μεγάλη σε μήκος παραλία του Πολύχρονου θα επιλέξετε πού να βάλετε την πετσέτα σας ανάλογα με το πόση ησυχία θέλετε. Εδώ και το «Villas Seaside Lounge & Restaurant», στιλάτο κι elegant beach bar, με μαύρες ομπρέλες και μεγάλες μαξιλάρες που επιπλέουν και στη θάλασσα. Στo κομψό υπερυψωμένο εστιατόριο θα δοκιμάσετε πιάτα που εστιάζουν στα θαλασσινά. Σε απόσταση 3 χλμ. από τον οικισμό, ανεβαίνοντας τους πευκόφυτους λόφους, ανακαλύπτεις τη μικρή λίμνη Μαυρόμπαρα, βιότοπο για τρία είδη σπάνιας νεροχελώνας.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 6
Το μπιτάτο «Elephant beach bar» στο Πευκοχώρι σε στέλνει στην Αφρική.

Στη Χανιώτη το μεγάλο παραλιακό πάρκο γεμίζει κόσμο μέχρις αργά το βράδυ. Αξίζει μια επίσκεψη στο «Achinos beach - 7 Seas», περσινή κοσμική άφιξη που ­ανέβασε το επίπεδο των premium lounge beach bars στην περιοχή.

Το καταπράσινο Πευκοχώρι, από τα πιο τουριστικά χωριά, διαθέτει πολυσύχναστη ωραία αμμουδιά στον οικισμό και must κοντινές θάλασσες, όπως ο Γλαρόκαβος. Εκεί το πολύ δημοφιλές beach bar ο «Γλαρόκαβος» (6949075300) συγκεντρώνει κόσμο κάθε ηλικίας και κάνει συχνά πάρτι. Δίπλα του το εντυπωσιακό «Umbrellas», με 600 ξαπλώστρες, διαθέτει ατμοσφαιρικό και κοσμοπολίτικο εστιατόριο με έμφαση στα θαλασσινά, αξιόλογη κάβα κρασιών και συχνά live. Πιο casual και μπιτάτο το «Elephant beach bar» (6970425787), σε African style setting, συγκεντρώνει νεανικό κοινό. Στο Πευκοχώρι και η «Orka», music bar κυρίως με ελληνική μουσική.

Το Παλιούρι, το νοτιότερο χωριό του ποδιού, έχει διατηρήσει αρκετά τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Εκτός από τα γραφικά σοκάκια και το πευκοδάσος, αξίζει μια εξερεύνηση στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον. Η περιοχή του Ακρωτηρίου είναι προστατευόμενη από το δίκτυο Natura 2000. Εξωπραγματικό τοπίο δημιουργούν οι γεωμορφές Παλάτια, βράχοι που έχουν διαβρωθεί σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς, στην περιοχή Καλαμάκι.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 7
Πάρτι διάθεση στη «Λευκή Άμμο», ένα από τα πιο επιτυχημένα beach bars της Χαλκιδικής.

Για κολύμπι θα πάτε στην αμμουδιά Χρούσο (ή Ξενία), όπου τα δέντρα αγγίζουν τη θάλασσα. Εδώ θα βρείτε ένα από τα πιο επιτυχημένα beach bars της Χαλκιδικής, τη «Λευκή Άμμο» (6981190191), με ωραία κοκτέιλ και πάρτι κάθε weekend μέχρις αργά, καθώς και το beach bar «Cabana» (6955698151), σε παρόμοιο μοτίβο. Πολύ καλή η παραλία μπροστά στο beach bar «Nαυαγός», αλλά για περισσότερη ησυχία αξίζει να συνεχίσετε, μέσα από πεύκα κι ελιές, μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και να κατεβείτε στους δύο μοναχικούς κολπίσκους.

Μετά το Παλιούρι συναντάμε την καταπράσινη Αγία Παρασκευή, με συμπαθητικά ταβερνάκια. Οι ιαματικές πηγές της περιοχής έδωσαν το όνομά τους στα «Λουτρά» (2374071358), ένα σύγχρονο spa με εσωτερική κι εξωτερική πισίνα με εντυπωσιακή θέα.

Η Νέα Σκιώνη είναι ένα μεγάλο ψαροχώρι με αύρα παλιού τόπου διακοπών, που αγαπούν κυρίως οικογένειες. Ανακαλύψτε μέσα στο χωριό την ταβέρνα του Μανώλη, που ψήνει τα κρεατικά του δικού του κρεοπωλείου.
Το Ποσείδι το αγαπούν οι νέοι –εδώ βρίσκεται, άλλωστε, και η κατασκήνωση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου– αλλά και οι οικογένειες. Καλή παραλία, με top beach bar το «Cocus», γνωστό για τα ζωντανά πάρτι του, αλλά και ήσυχα σημεία. Η Σκάλα Φούρκας είναι κλασικός τόπος οικογενειακών διακοπών με μεγάλη, παχιά αμμουδιά με δυτικό προσανατολισμό. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, καθίστε στο ρομαντικό «Anassa by the Sea» με την υπέροχη θέα. Στο μεταίχμιο του πρώτου και του δεύτερου ποδιού­, στην παραλία Καλύβες Πολύγυρου, να σημειώσουμε μια πεντάστερη άφιξη, το «Tui Sensimar Blue Lagoon Palace», το πρώτο Sensimar της Χαλκιδικής, με adults only προφίλ.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 8
Στο «Fresco», ο κορυφαίος σεφ Έκτορας Μποτρίνι παρουσιάζει ιταλικές γεύσεις υψηλής κουζίνας.

KNOW HOW ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

Πού να φάτε

Fresco («Sani Dunes», 2374099500) Εκλεπτυσμένη ιταλική κουζίνα από τον Έκτορα Μποτρίνι (Χρυσός Σκούφος 2018).
Ντομάτα («Sani Resort», 2374099500) Ελληνική μοντέρνα κουζίνα από τον Χρύσανθο Καραμολέγκο (Χρυσός Σκούφος 2018).
Water («Sani Asterias», 2374099500) Γκουρμέ γεύσεις από τον Ντέμη Κοκκινίδη (Χρυσός Σκούφος 2018).
Αλέξης («Sani Resort», 2374099500) Κλασικό εστιατόριο για ψάρι.
Μαρίνα (Νέα Ποτείδαια, 2373041570) Από τις κορυφαίες ψαροταβέρνες στη χώρα (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018).

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 9
Ο σεφ Θόδωρος Γκαβέζος στη βραβευμένη «Μαρίνα» στην Ποτείδαια υπηρετεί την εκλεκτική ψαροφαγία.

Μασσαλία (Νέα Φώκαια, 2314003714, www.massalia.gr) Ψαγμένο μεζεδοπωλείο.
Gust (Νέα Μουδανιά, 2373021101) Ποιοτικό wine & cocktail bar, με προσεγμένο πολυσυλλεκτικό φαγητό.
Θέα Θάλασσα (Άφυτος, 2374091044) Καλοφτιαγμένη θαλασσινή κουζίνα.
Πλατεία της Ανθούλας (Κρυοπηγή, 2374053001) Καλή ταβέρνα με σπιτικό φαγητό σε γραφικό περιβάλλον.
Anassa by the Sea (Σκάλα Φούρκας, 2374043026) Σύγχρονη κουζίνα θαλασσινών σε ρομαντικό περιβάλλον.
Aelia beach bar & restaurant (Νέα Σκιώ­νη, 2374071009) Κλασικά και σύγχρονα πιάτα θαλασσινών σε μοντέρνο σκηνικό.
Ταρσανάς (Λουτρά, 2374071935) Ποικιλία καλών μεζέδων και φρέσκο ψάρι.
Γιαννίκος (Παλιούρι, 2374092214) Παλιά ταβέρνα με σπιτικά μαγειρευτά και σχάρα.
Achinos beach - 7 Seas (Χανιώτη, 6947471471) Κοσμικός, ντιζαϊνάτος χώρος με μοντέρνα κουζίνα θαλασσινών.
Villas Seaside Lounge & Restaurant (Πολύχρονος, 2374062518) Στιλάτο κι elegant beach bar με θαλασσινές γεύσεις.
Umbrellas (Πευκοχώρι, 6945266299) Κομψό εστιατόριο-beach bar με σύγχρονη θαλασσινή κουζίνα και αξιόλογη κάβα.
Σπάρος (Άφυτος, 2374091171) Μοντέρνο μεζεδοπωλείο πάνω στην παραλία.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 10
Με το «Miraggio Thermal Spa resort» η Χαλκιδική απέκτησε το δικό της παλάτι.

Πού να μείνετε

Sani Resort (Σάνη, 2374099500) Πολυτελές mega συγκρότημα με πέντε μονάδες διαφορετικού στιλ.
Achtis (Άφυτος, 2374021030) Ρομαντικό μικρό ξενοδοχείο σε πράσινο περιβάλλον με νερά.
Afitis (Άφυτος, 2374091044) Κομψό και στιλάτο boutique hotel πάνω στην παραλία.
Miraggio Thermal Spa resort (Παλιούρι, 2374440000) Πολυτελές συγκρότημα πάνω στη θάλασσα.
Κappa resort (Παλιούρι, 2374300713) Πολυτελές συγκρότημα με σουίτες και βίλες με πισίνα.
Porto Valitsa (Παλιούρι, 2374092007) Πολυτελής μονάδα σε ρομαντική τοποθεσία, πάνω σε βράχο.

Στη Σιθωνία ο εξωτισμός είναι για όλους

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 11
Στη Βουρβουρού το πυκνό δάσος φτάνει μέχρι την άμμο και το κολύμπι γίνεται απόλαυση.

Η Σιθωνία τα έχει όλα: εξωτικές παραλίες με λεπτή λευκή άμμο και κρυστάλλινα καταγάλανα νερά, άλλες οργανωμένες με εκπληκτικά beach bars και άλλες ερημικές, με χίπικη διάθεση, πολυτελή resorts κι ενοικιαζόμενα δωμάτια, δασωμένες καταπράσινες πλαγιές, ακατοίκητα νησάκια για φοβερές εκδρομές, τοπία που σου γαληνεύουν την ψυχή, έντονη βραδινή ζωή.

Kεφαλοχώρι της Σιθωνίας είναι η παραλιακή Νικήτη. Κλασικά τουριστική, αλλά με ευχάριστη περαντζάδα, ωραία οργανωμένη παραλία και πολλά εστιατόρια και ταβέρνες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ξεχωριστή επιλογή το πολύ καλό ψαρομάγαζο «Γράδα Blue» του Απόστολου Ρήγα, chef patron του πασίγνωστου εστιατορίου «Grada Nuevo» στη Θεσσαλονίκη, με πεντανόστιμα θαλασσινά πιάτα κι έμφαση στις πρώτες ύλες. Πολύ ιδιαίτερο εστιατόριο και ο «Αρσανάς» σε μια ατμοσφαιρική αυλή με κουζίνα tailor-made από τον σεφ Μιχάλη Δεληθανάσση, που εδώ και 20 χρόνια συνδυάζει τη δημιουργικότητα με τα εκλεκτά εποχικά υλικά.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 12
Ευρηματική μοντέρνα κουζίνα από τον σεφ Βασίλη Μουρατίδη στο «Squirrel» του «Danai Beach Resort & Villas» στη Νικήτη.

Υψηλή γαστρονομία από τον σεφ Βασίλη Μουρατίδη στο σοφιστικέ εστιατόριο «Squirrel» (Χρυσός Σκούφος 2018) του υπερπολυτελούς «Danai Beach Resort & Villas». Στην παλιά Νικήτη και κυρίως στον ιστορικό οικισμό Άγιος Νικήτας η αίσθηση αλλάζει: πετρόχτιστα σπίτια, πράσινο, δροσιά αλλά και το συμπαθέστατο all day wine gallery «Barcarolla» (6980293934) και, ακριβώς απέναντι, η ταβέρνα-ζωγραφιά «Πλάτανος». Από τη Νικήτη και κάτω, η μια υπέροχη παραλία διαδέχεται την άλλη: η Λαγόμανδρα, η Ελιά με τους κολπίσκους στους οποίους ­κατεβαίνεις από μονοπατάκια, ο Τριπόταμος, ο Παράδεισος, η Αγία Κυριακή, η Κουτσουπιά, το Αζάπικο, η Κόχη.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 13
Το πιο παλιό χωριό της Σιθωνίας, η Συκιά, διατηρεί την έννοια της φιλοξενίας.

Κοντά στον Νέο Μαρμαρά βρίσκεται και η παραλία που ενώνει το χωριό με τη μεγάλη­ παραλία του all time classic resort «Porto Carras». Ο Νέος Μαρμαράς, διάσημος και κοσμικός, ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα, έχει ως επίκεντρο το λιμάνι με τις ψαροταβέρνες και τα καϊκάκια για μίνι κρουαζιέρες στα απέναντι ακατοίκητα νησιά Κέλυφος και Σπαλαθρονήσια. Για ποτάκι και ρομαντζάδα θα πάτε στο άκρως ατμοσφαιρικό all day «Μώλος sea side bar» με την κυκλαδίτικη αισθητική και την υπέροχη θαλασσινή θέα. Link συγκινητικό με το παρελθόν ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, επάνω σε λόφο δίπλα στο λιμάνι, με εκπληκτική θέα και υπέροχες εικόνες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες όταν διώχτηκαν από το νησί του Μαρμαρά στη Μικρά Ασία.

Το υπέροχο χωριό Παρθενώνας είναι το βασίλειο των πραγματικά ντόπιων Χαλκιδικιωτών. Φύση καταπράσινη, με πλατάνια παντού και ανάμεσά τους πετρόχτιστα σπίτια – τα περισσότερα τα έχουν αγοράσει Γερμανοί και τα έχουν αναπαλαιώσει υποδειγματικά. Με κατεύθυνση προς τα νότια, οι παραλίες συνεχίζονται με τη μεγάλη αμμώδη και μη οργανωμένη Τριστινίκα –εδώ βρίσκεται το ιστορικό εναλλακτικό «Ethnic Beach Bar», που έχει αναθρέψει γενιές φοιτητών– και αμέσως μετά με την τεράστια παραλία της Τορώνης με τα βαθιά, κρυστάλλινα νερά, κατά τόπους οργανωμένη. Tέλος, στη μύτη της Σιθωνίας βρίσκεται το διάσημο κι εκθαμβωτικά όμορφο Πόρτο Κουφό. Ένας κλειστός κόλπος που «δανείζεται» το πράσινο χρώμα του από τις δασωμένες πλαγιές που τον πλαισιώνουν, με πολύ βαθιά νερά για απολαυστικό κολύμπι. Σχεδόν απέναντι από τη Νικήτη, στην πλευρά του κόλπου του Αγίου Όρους, βρίσκεται η τουριστική Βουρβουρού, όπου ακόμη και σήμερα μπορείς να δεις τα παλιά σπίτια των ψαράδων.

Υπέροχη φύση, όπου το πυκνό δάσος φτάνει μέχρι την άμμο, κι εννέα ακατοίκητα νησάκια ακριβώς απέναντι από τον οικισμό, με μεγαλύτερο το Διάπορο. Είναι απόλαυση το ταξιδάκι με βάρκα ή καΐκι και το κολύμπι για μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά. Μέσα στο δάσος το πολύ όμορφο και ατμοσφαιρικό «Ekies Αll Senses Resort» είναι και γαστρονομικός προορισμός χάρη στα δύο εξαιρετικά του εστιατόρια: το «Treehouse» (Χρυσός Σκούφος 2018) και το «Bubo» (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018), με τον βραβευμένο σεφ Δημήτρη Παμπόρη να παρουσιάζει αφενός ένα fine dining menu degustation σε ένα στιλάτο δεντρόσπιτο και αφετέρου μια δημιουργική κουζίνα που τιμά την ελληνική παράδοση με φαντασία. Σε απόσταση αναπνοής από τη Βουρβουρού, η μικρή αιχμηρή χερσόνησος Ξιφάρα σχηματίζει ένα ονειρικό τοπίο που κρύβει, μεταξύ άλλων, τη γοητευτική παραλία Καρύδι.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 14
«Treehouse» στο «Ekies All Senses Resort» στη Βουρβουρού: χρυσοσκουφάτη εμπειρία σε δεντρόσπιτο δεν συναντάς συχνά!

Από τη Βουρβουρού και κάτω ξεκινάει μια μεγάλη σειρά από πιο άγριες, υπέροχες παραλίες στις οποίες σε οδηγούν κατωφερικοί (καλοί) χωματόδρομοι περίπου ενός ενάμισι χιλιομέτρου. Οι Βαλκάνιοι γείτονες τις λατρεύουν. Σε αρκετές από αυτές μπορείς να κάνεις γυμνισμό και γενικά το όλο σκηνικό σε βάζει στο τριπάκι να ανακαλύψεις την περιπετειώδη πλευρά σου, ενώ τα beach bars για κάθε στιλ διαδέχονται το ένα το άλλο. Ξεχωρίζει το «Manassu Beach Bar» στην Ακτή Ονείρου, ολόλευκο με ένα καλοβαλμένο camping. Το μενού του beach bar επιμελείται ο γνωστός σεφ Σάκης Καλιοντζής.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 15
Στις Καβουρότρυπες οι λευκά βράχοι θυμίζουν γλυπτά και τα νερά Χαβάη.

Άλλο ένα (ιστορικό) beach bar είναι ο «Αρμενιστής», στην ομώνυμη παραλία, φωλιά για τους εναλλακτικούς. Ακολουθεί η μαγική παραλία Καβουρότρυπες, που δεν είναι μία, αλλά αλλεπάλληλες μικρές παραλιούλες, ανάμεσα σε λείους λευκούς βράχους, σαν γλυπτά, με καταπράσινη «πλάτη» και νερά Χαβάης. Οι τεράστιες αμμώδεις παραλίες της Σάρτης και της Συκιάς (Άγιος Ιωάννης) είναι κατάλληλες για οικογενειακές διακοπές. Παραλία υπέροχη, σε απόκοσμο τοπίο με σκουρόχρωμους βράχους, είναι τα Τηγάνια.

Περίπου 2,5 χλμ. προς την ενδοχώρα βρίσκεται το ημιορεινό χωριό Συκιά. Είναι ίσως το πιο παλιό χωριό της Σιθωνίας με κατοίκους ντόπιους Χαλκιδικιώτες, πολύ φιλόξενους, και με οικιστικό πυρήνα που διατηρεί την αγιορείτικη αρχιτεκτονική και πλακόστρωτα στενά δρομάκια για βόλτες. Επιστρέφοντας­ στον παραλιακό, συναντάμε το μικρό και πολύ γραφικό χωριό Καλαμίτσι με την ολόλευκη αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά. Κατά τόπους οργανωμένη, είναι η σωστή επιλογή για όσους ποντάρουν κυρίως στην επαφή με τη φύση. Ξαναγυρίζοντας στο πάνω μέρος της ανατολικής πλευράς της Σιθωνίας, βρίσκουμε τον Άγιο Νικόλαο, αναγκαστικό πέρασμα στο δρόμο για το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 16
Η εκπληκτική στρογγυλή παραλία στο Καλαμίτσι με λεπτή ολόλευκη άμμο και γαλάζια νερά.

Ένα παραδοσιακό χωριό με ρομαντικά καλντερίμια, σπίτια στο ύφος της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα κι ένα σιντριβάνι με ανθισμένες τριανταφυλλιές στην κεντρική πλατεία με ψησταριές τριγύρω. Επίνειο του χωριού είναι ο Όρμος της Παναγιάς, με δαντελωτή παραλία που αντικρίζει τον Άθω και αγκαλιάζεται από πεύκα, πολλές ταβέρνες (must το τσίπουρο του Αγίου Νικολάου) και δυνατότητα για ημερήσιες κρουαζιέρες γύρω από τη Χερσόνησο του Άθω μέχρι το νησάκι Αμμουλιανή και την Ουρανούπολη. Εδώ βρίσκεται και το beach bar «Talgo» για ολοήμερο ριλάξ.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 17
Στο «Γράδα Blue» στη Νικήτη οι θαλασσινές γεύσεις έχουν επίπεδο και φινέτσα.

KNOW HOW ΣΙΘΩΝΙΑ

Πού να φάτε
Treehouse («Ekies Αll senses resort», Βουρβουρού, 2375091000) Βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόριο, σε ξύλινη εξέδρα πάνω σε δέντρο, με μενού από τον σεφ Δημήτρη Παμπόρη.
Bubo («Ekies Αll senses resort», Βουρβουρού, 2375091000) Fine dining με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τον σεφ Δημήτρη Παμπόρη σε ειδυλλιακό περιβάλλον.
Γράδα Blue (Νικήτη, 6932197065) Το καλοκαιρινό «αδερφάκι» του «Grada Nuevo» της Θεσσαλονίκης με καλοφτιαγμένη θαλασσινή κουζίνα.
Αρσανάς (Νικήτη, 2375023787) Ελληνική κουζίνα tailor-made από τον σεφ Μιχάλη Δεληθανάσση.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 18
Στον «Αρσανά» στη Νικήτη μπορείτε να απολαύσετε έναν ξεχωριστό δείπνο με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τη θάλασσα.

Αλμύρα (Νικήτη, 2375022920) Πάνω στη θάλασσα, με μια ατελείωτη σειρά μεζέδων.
Squirrel («Danai Beach Resort & Villas», Νικήτη, 2075899333) Χρυσοσκουφάτη γαστρονομική εμπειρία από τον σεφ Βασίλη Μουρατίδη.
Πλάτανος (Παλιά Νικήτη, 6932573331) Μέσα στα πλατάνια, με vintage διακόσμηση και καλή, σύγχρονη ελληνική κουζίνα.
Μπουκαδούρα (Ακτή Ελιά, 2375051012) Εξαιρετική ελληνική κουζίνα σε ονειρεμένη ατμόσφαιρα από τη Γιώτα Κουφαδάκη (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018).
Origano (Νέος Μαρμαράς, 2375072699) Ψησταριά με χειροποίητα εδέσματα από ντόπια κρέατα.
Paul’s (Παρθενώνας, 2375071349) Γραφική ταβέρνα με σπιτικό ελληνικό φαγητό και θαλασσινή θέα.
Στέκι του Μένιου (Παρθενώνας, 6945414052) Λουλουδιασμένη αυλή, ελληνική κουζίνα και αρκετές φορές κυνήγι.
Πόρτο Μαρίνα (Πόρτο Κουφό, 2375051468) Φρέσκο ψάρι από δικά τους καΐκια, ειδυλλιακή θέα στο λιμανάκι.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 19
Το «Ekies Αll senses resort» θα το βρεις μέσα στο δάσος και θα σε αποζημιώσει γαστρονομικά.

Πού να μείνετε
Ekies Αll senses resort (Βουρβουρού, 2375091000) Πολυτελές ξενοδοχείο με cool ατμόσφαιρα δίπλα στη θάλασσα, μέσα σε πευκοδάσος.
Danai Beach Resort & Villas (Νικήτη, 2075899333) Πολυτελές συγκρότημα σαν βίλα στην ιταλική ριβιέρα, μέλος των Leading Hotels με υπέροχη θαλασσινή θέα.
Lagomandra Beach Hotel (Λαγομάντρα, 2375072217) Περιποιημένο συγκρότημα κατάλληλο για οικογένειες.
Porto Carras (Νέος Μαρμαράς, 2375077000) Πολυτελές συγκρότημα με 2 μονάδες διαφορετικού στιλ και υπέροχη «ιδιωτική» παραλία.

Η χερσόνησος του Άθω είναι ένα πολιτισμικό παζλ

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 20
Στα υπέροχα νερά της Ουρανούπολης χαίρεσαι να κολυμπάς.

Άλλη υπόθεση το τρίτο πόδι, με το εμβληματικό Άγιον Όρος. Πιο οικογενειακό, με τo μαγικό νησάκι της Αμμουλιανής και τα αρχαία Στάγειρα, πλατανοδάση και κρυφούς κόλπους για μοναχικό κολύμπι. Επίκεντρο της Χερσονήσου και πύλη για το Άγιον Όρος είναι η Ουρανούπολη, με μικρές γοητευτικές παραλίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον χάρη στα σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής και τον Πύργο του Προσφορίου δίπλα στο λιμανάκι, που χτίστηκε γύρω στο 1344 από τη μονή Βατοπεδίου. Εδώ συναντάς ένα ιδιότυπο παζλ: καταστήματα με τουριστικά θρησκευτικά είδη δίπλα σε σορτς, ταβέρνες, μοναχοί από όλον τον κόσμο με τη μαύρη τους ενδυμασία δίπλα σε επισκέπτες σε ανέμελη διάθεση διακοπών.

Από το λιμανάκι ξεκινούν καραβάκια που κάνουν τον διάπλου του Αγίου Όρους – είναι συνταρακτική η εμπειρία έτσι όπως ορθώνεται πάνω από το κεφάλι σου σαν πέτρινο κάστρο που πλέει στη θάλασσα. Τα καραβάκια φεύγουν και για ημερήσιες στα απέναντι νησάκια, το πιο διάσημο εκ τω οποίων –και το μοναδικό κατοικημένο– είναι η Αμμουλιανή. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το πολυτελές resort «Eagles Palace». Φέτος ο επιχειρηματίας Απόστολος Τραστέλης έχει αναλάβει όλα τα εστιατόρια του συγκροτήματος, με consultant chef τον Αρνό Μπινιόν, που υπογράφει το fine dining μενού στο εστιατόριο «Κamares by Spondi», ενώ ο Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι μαγειρεύει σε κάποια από τα εστιατόρια του συγκροτήματος. Οικογενειακές διακοπές στην Ιερισσό με την απέραντη αμμώδη παραλία και το λιμανάκι με τα ψαροκάικα και παράκαμψη προς τον Πύργο Γομάτι, στην κορυφή του κόλπου του Αγίου Όρους, για το «Maori beach bar» (2315532808), που φέρνει αέρα Πολυνησίας στην ήδη εξωτική παραλία.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 21
Σε ένα καταπράσινο λοφάκι, τα αρχαία Στάγειρα προσφέρονται για αρχαιολογική βόλτα με θέα.

Πίσω στην ακτογραμμή του Στρυμονικού­, ένας ξεχωριστός προορισμός είναι η Ολυμπιάδα. Η περιοχή είναι πανέμορφη και προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Κολπίσκοι απομονωμένοι, που μπορείς να κάνεις μπάνιο μόνος ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο, και οργανωμένες παραλίες. Δίπλα στο χωριό, σε ένα καταπράσινο λοφάκι που βλέπει τη θάλασσα, βρίσκονται τα συναρπαστικά αρχαία Στάγειρα, η γενέτειρα του Αριστοτέλη και του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άλλο ένα σημείο που έχει τη χάρη του είναι ο Σταυρός. Στο παράλιο χωριό βρίσκεται ένα βαθίσκιωτο πλατανόδασος που φτάνει μέχρι την άμμο, με all day café-bars ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα αλλά και ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Ως πρόταση διαμονής ξεχωρίζει το «Electra Hotel» μες στα πλατάνια με σάουντρακ το κελάηδισμα των αηδονιών το βράδυ. Γαστρονομικό σημείο αναφοράς το διάσημο εστιατόριο για ψάρι «Καλαματιανός», με τον σεφ Χρήστο Γκρέμο (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2018) να προτείνει μια δημιουργική θαλασσινή και αγιορείτικη κουζίνα. Για μια θριαμβευτική ματιά όμως στην ομορφιά της περιοχής, θα ανεβείτε στο χωριό του Παλιού Σταυρού. Κτίρια λαϊκής αρχιτεκτονικής, στενά δρομάκια και η απόλυτη θέα σε ολόκληρο τον Στρυμονικό Κόλπο.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 22
Ο σεφ Χρήστος Γκρέμος βάζει την τελευταία πινελιά στα δημιουργικά θαλασσινά πιάτα του βραβευμένου «Καλαματιανού»

KNOW HOW ΑΘΩΣ

Πού να φάτε
Kamares by Spondi («Εagles Palace», Ουρανούπολη, 2377031101) Μαγευτική θαλασσινή θέα και υψηλού επιπέδου μενού από τον consultant chef Arnaud Bignon.
Καπετάν Μανώλης (Ολυμπιάδα, 2376051218) Ψαροταβέρνα πάνω στη θάλασσα με καλομαγειρεμένα ψάρια, θαλασσινά και τα διάσημα μύδια Ολυμπιάδας.
Καλαματιανός (Σταυρός, 2397061073) Πάνω στο κύμα με θαλασσινή κουζίνα από τον σεφ Χρήστο Γκρέμο (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας).
Don Quijote (Σταυρός, 2397026917) Καλοφτιαγμένη ιταλική κουζίνα, σωστά ψημένα κρεατικά και τζαζ μουσικές.

Γυρίσαμε τη Χαλκιδική πόδι πόδι - εικόνα 23
Απόλυτη ησυχία και exclusive πολυτέλεια στο «Avaton Luxury Villas Resort» στην παραλία Κόμιτσα της Νέας Ρόδας.

Πού να μείνετε
Eagles Palace Resort & Spa (Ουρανούπολη, 2377031101) Πολυτελές συγκρότημα πάνω στη θάλασσα, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική με μακεδονίτικα και αγιορείτικα στοιχεία.
Αvaton Luxury Villas Resort (Νέα Ρόδα, 6932390252) Συγκρότημα από πολυτελείς βίλες σε καταπράσινους κήπους με εκπληκτική θαλασσινή θέα.
Electra Hotel (Σταυρός, 2397065135) Περιποιημένο ξενοδοχείο στην άκρη του χωριού, με μεγάλη πισίνα τριγυρισμένη από πλατάνια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.