Χριστούγεννα με τη νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η ζωγραφική ακρίβεια της σκηνικής δράσης στις παραστάσεις του Δημήτρη Παπαϊωάννου παραμένει κάτι μοναδικό και εντυπωσιάζει στη νέα του δημιουργία, τον «Εγκάρσιο Προσανατολισμό», που έρχεται στη Στέγη τον Δεκέμβριο.

Χριστούγεννα με τη νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Αφού κατέκτησε το κοινό μεγάλων θεάτρων του εξωτερικού με την εντυπωσιακή εικαστική του σύλληψη και την τελειοθηρική του εκτέλεση ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ετοιμάζεται για την αθηναϊκή πρεμιέρα στις 22 Δεκεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ο τίτλος αναφέρεται στον μηχανισμό με τον οποίο τα έντομα στρέφονται προς το φως και οι πρώτες κριτικές από τα διεθνή μέσα αποθεώνουν τον Έλληνα διεθνή. Στις ανταποκρίσεις τους γράφουν: «Αν ο Μιχαήλ Άγγελος ζούσε τώρα, μια τέτοια δουλειά δεν θα μας παρέδιδε;» αναφέρει το κορεάτικο auditorium. kr• «κόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς» γράφει το γαλλικό Le Progrès• «μια παρατετα μένη πράξη καλλιτεχνικής μαγείας που δημιουργήθηκε μπροστά στα μάτια μας από τους ανυπέρβλητα ακριβείς ερμηνευτές» επισημαίνουν οι New York Times.

Χριστούγεννα με τη νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου - εικόνα 1

Με τα απαιτητικά θεάματα που στήνει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου τολμά να πουσάρει τα όρια της δημιουργίας, αλλά και της ουσιαστικής επικοινωνίας. «Η συνεργασία είναι το μισό της εργασίας μου» έχει δηλώσει στο παρελθόν και με μια δυνατή ομάδα ερμηνευτών (Damiano Ottavio Bigi, Šuka Horn, Jan Möllmer, Breanna O’Mara, Τίνα Παπανικολάου, Łukasz Przytarski, Χρήστο Στρινόπουλο, Μιχάλη Θεοφάνου) και εξειδικευμένων συντελεστών σε σκηνικά, κοστούμια, κατασκευές, φωτισμό, γλυπτική κ.ά. έχει δημιουργήσει ένα θέαμα που παίζει με την ψευδαίσθηση. Ο σχεδιασμός σκηνικού είναι της Τίνας Τζόκα και του Λουκά Μπάκα. Ο σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος και η σύνθεση ήχων ανήκουν στον Coti K. Τον σχεδιασμό κοστουμιών έκανε ο Άγγελος Μέντης. Συνεργάτης σχεδιαστής φωτισμού είναι ο Στέφανος Δρουσιώτης.

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» πήρε την τελική του μορφή στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης μετά από 1,5 μήνα προβών από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την ομάδα του. Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για τις σεζόν 2019 -20 & 2020-21 και ακυρώθηκε στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων της πολιτείας για τη δημόσια υγεία κατά του Covid 19. Η Στέγη έχει σταθερή συνεργασία με τον Δημήτρη Παπαϊωάννπου τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα έχει κυκλοφορήσει μια έκδοση-αφιέρωμα στις τρεις δεκαετίες δημιουργίας του Έλληνα δημιουργού, με σχέδια και εικόνες από το προσωπικό αρχείο του: από τα πρώτα του χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών μέχρι την περίοδο της Ομάδας Εδάφους και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι σήμερα.

Χριστούγεννα με τη νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου - εικόνα 2

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών και θα παιχτεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στις 22/12 -16/1. Η προπώληση εισιτηρίων για τους Φίλους της Στέγης θα ξεκινήσει την Τετάρτη 24/11, ώρα 17:00 και για το γενικό κοινό την Τετάρτη 1/12, ώρα 17:00.

Περισσότερες πληροφορίες

Εγκάρσιος προσανατολισμός

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 105 '

Μια παράσταση γεμάτη από τις υποβλητικές εικόνες-σήμα κατατεθέν του χορογράφου. Ο τίτλος αναφέρεται στον τρόπο προσανατολισμού των εντόμων μέσω της σταθερής πορείας προς μια πηγή φωτός, ο λόγος για τον οποίο πετούν προς ό,τι λάμπει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.