"Μάκμπεθ" για τρεις ηθοποιούς

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς διασκευάζει το… σκωτσέζικο έργο υπό τον τίτλο «Μάκμπεθ - Ο κύκλος του στΑΙΜΑτος». Με αφορμή το ανέβασμά του που αναμένεται στο Από Μηχανής Θέατρο, του ζητήσαμε να μας συστήσει τους τρεις πρωταγωνιστές.

«Μάκμπεθ» για τρεις ηθοποιούς

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μυλωνάς διασκευάζει το… σκωτσέζικο έργο υπό τον τίτλο "Μάκμπεθ - Ο κύκλος του στΑΙΜΑτος". Με αφορμή το ανέβασμά του που αναμένεται στο Από Μηχανής Θέατρο σε avant premiere με το "α" στις 26/11, του ζητήσαμε να μας συστήσει τους τρεις πρωταγωνιστές.

Γιάννης Νταλιάνης

"Μάκμπεθ" για τρεις ηθοποιούς - εικόνα 1

"Η βαθιά του καλλιέργεια, η εργατικότητα αλλά και η τρυφερότητα του τον συντροφεύουν στη συνεργασία. Εκτός από το ρόλο του Μάκμπεθ, ανέλαβε και το ρόλο του μεταφραστή. Σε αυτήν την τόσο δημιουργική διαδικασία κατά την οποία η διασκευή του έργου προέκυψε αποκλειστικά από τη ζύμωση των προβών, ο Γιάννης Νταλιάνης, συλλέκτης του νεογέννητου υλικού, θα το μεταφράσει από την αρχή με σεβασμό στη ρυθμολογία και την ποιητικότητα του πρωτότυπου δίνοντάς του όμως ταυτόχρονα νέα πνοή απόλυτα συνυφασμένη με το σύμπαν της παράστασης. Η συνάντησή του με τον Μάκμπεθ ορίζεται σε εκείνο το σημείο όπου ως ένας κοινός
άνθρωπος, μάλλον διστακτικός, μάλλον επιφυλακτικός, αποφασίζει να αποχαιρετήσει τον πρότερο του βίο και να ενδυθεί την ιστορία του σαιξπηρικού ήρωα, με λίγα λόγια να ζήσει ξανά, να ζήσει από την αρχή.".

Άννα Ελεφάντη

"Μάκμπεθ" για τρεις ηθοποιούς - εικόνα 2

"Η μία γυναίκα του θιάσου. Συνοδοιπόρος, συνεργάτης, σύντροφος μου. Ένα πρόσωπο σκοτεινό είναι η Λαίδη Μάκμπεθ, μυστηριώδες για την οποία αμέτρητα έχουν γραφτεί και πάλι δύσκολα αποκρυπτογραφείται. Μάγισσα ή κοινή θνητή, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει, σε κάθε περίπτωση είναι εκείνη που δελεάζει τον κεντρικό ήρωα να ενδυθεί τον Μάκμπεθ και μαζί να γράψουν ένα δίχως επιστροφή πεπρωμένο. Είναι εκείνη που γνωρίζει πολύ καλά ότι για να επιβιώσει σε έναν κόσμο αντρών βουτηγμένο στο αίμα και τη δίψα για εξουσία θα πρέπει η ίδια να αποποιηθεί κάθε γυναικεία της εκδοχή, να γίνει πιο άντρας και από άντρα και να δράσει. Η επίκληση "Unsex me!" που απευθύνει προς τις σκοτεινές δυνάμεις, είναι τελεσίδικη. Κι όμως. Από τη θέση της απόλυτης ισχύος θα βάλει η ίδια τέλος στη ζωή της αφήνοντας σε εμάς μα προπαντός στην Άννα Ελεφάντη να λύσει ένα τεράστιο αίνιγμα.".

Θανάσης Βλαβιανός

"Μάκμπεθ" για τρεις ηθοποιούς - εικόνα 3

"Εργατικός, υπομονετικός, συνεπής, μια κολώνα του σκηνοθέτη. Η μουσική του παιδεία πλουτίζει τo υλικό της πρόβας, ακούει τη μουσική της παράστασης κι ας μην ακούγεται μουσική, κρατάει το ρυθμό της κι ας μην το κάνει φανερά. Στην ίδια δημιουργική διαδικασία με τη σύνθεση της διασκευής και της πρωτότυπης μετάφρασης, θα αναλάβει να ντύσει τη σκηνή με μουσικές και μελωδίες του κόσμου επιλέγοντάς τις όχι ως διακοσμητικά στολίδια αλλά ως σημαντικά συστατικά της δραματικής εξέλιξης. Τρία πρόσωπα συναντιούνται στο πρόσωπο του Θανάση Βλαβιανού, φάροι που φωτίζουν την απόφαση του κεντρικού ήρωα να παρασυρθεί στη δίνη των στίχων του Σαίξπηρ ώστε να ειπωθεί στο σύνολό της η ιστορία που τελικά γράφεται από το αίμα όλων όσοι θα είναι μέρος της. Στρατηγός, βασιλιάς, αυλικός, άντρας της εξουσίας σε κάθε περίπτωση, συνθέτει την περιοχή εκείνη στην οποία ο Μάκμπεθ θα πατήσει, θα βαδίσει, θα τρέξει και τελικά θα πέσει καταγής".

Περισσότερες πληροφορίες

Μάκμπεθ-ο κύκλος του στΑΙΜΑτος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ επαναπροσδιορίζεται σε μια διασκευή για τρία πρόσωπα, αποκαλύπτοντας την εμπειρία των ηρώων για την εξουσία και την αιώνια μάχη των δύο φύλων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.