O πολυταξιδεμένος «Οθέλλος» επιστρέφει στο Ηρώδειο

Ανάμεσα στους πολλούς σταθμούς της περιοδείας της στην Αττική, η επιτυχημένη παράσταση θα παρουσιαστεί για μια βραδιά κάτω από την Ακρόπολη.

O πολυταξιδεμένος «Οθέλλος» επιστρέφει στο Ηρώδειο

Έπειτα από μια σειρά sold-out παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, ο «Οθέλλος» επιστρέφει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον ατμοσφαιρικό χώρο του Ηρωδείου, ανάμεσα σε άλλους σταθμούς της περιοδείας του στην Αττική, για δύο παραστάσεις, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Αυγούστου. Με τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Μανώλη Δούνια να μοιράζονται την καρέκλα του σκηνοθέτη, η εν λόγω εκδοχή του κορυφαίου ερωτικού δράματος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, διαθέτει πινελιές που εκφράζουν, με τρόπο λειτουργικό αλλά ταυτόχρονα πρωτότυπο και δημιουργικό, τα νοήματα που επεδίωξε να μοιραστεί με το κοινό ο αξεπέραστος δραματουργός. Τόσο ο Αιμίλιος Χειλάκης (Ιάγος) όσο και ο Γιάννης Μπέζος (Οθέλλος), έδωσαν στους σπουδαίους ρόλους σύγχρονη υπόσταση, πάντα με τον σεβασμό που απαιτεί ένα κλασικό θεατρικό δημιούργημα, όπως διαβάζουμε στην κριτική του «α», ενώ ξεχώρισαν και οι γυναικείες ερμηνείες των Μάιρας Γραβάνη (Δυσδαιμόνα), Ελευθερίας Κοντογεώργη (Μπιάνκα) και Μυρτώς Αλικάκη (Αιμιλία), εκφράζοντας προβληματισμούς και ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες του σήμερα. Στον θίασο συμπρωταγωνιστούν οι Κώστας Κορωναίος, Αλέξανδρος Βάρθης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Κρις Ραντάνοφ, Μανώλης Δούνιας, Νίκος Τσιμάρας.

O πολυταξιδεμένος «Οθέλλος» επιστρέφει στο Ηρώδειο - εικόνα 1

Το αριστούργημα του διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου, σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη, υμνεί το μεγαλείο και τη θύελλα του ερωτικού πάθους και της ερωτικής ζήλιας, που στο πέρασμα τους αγνοούν και ισοπεδώνουν κάθε φυλετική, ηλικιακή, κοινωνική διάκριση. Σε μια Βενετία που ακμάζει διαρκώς, χωρίς ωστόσο να εκλείπουν οι ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, ο Μαυριτανός στρατηγός Οθέλλος (Γιάννης Μπέζος), αναγνωρισμένος για το ήθος και τη γενναιότητά του, διεκδικεί την Βενετσιάνα Δυσδαιμόνα (Μάιρα Γραβάνη) παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, Βραβάντιου (Κώστας Κορωναίος), ο οποίος αψηφά τον έρωτα τους και συντελεί στην αποστολή του αξιωματικού στην Κύπρο. Ως επιπλέον εμπόδιο στον έρωτα του Οθέλλου, ο οποίος παρά τη δόξα που απολαμβάνει ως στρατηγός, παραμένει κατώτερος και ξένος εξαιτίας της καταγωγής του, θα τεθεί ο φθόνος του κακόβουλου στρατιώτη Ιάγου (Αιμίλιος Χειλάκης). Ο τελευταίος εξοργίζεται βλέποντας τον Κάσσιο (Αλέξανδρος Βάρθης) να προάγεται ως υπασπιστής του Οθέλλου, στη θέση του ίδιου. Αποφασίζει, λοιπόν, ο Ιάγος, με τη βοήθεια της συζύγου του Αιμιλίας (Μυρτώ Αλικάκη) να δηλητηριάσει τη σχέση του Οθέλλου, πείθοντας τον ότι η Δυσδαιμόνα τον απατά με τον άπειρο Κάσσιο, οδηγώντας τον Μαυριτανό στρατηγό στην ερωτική μανία.

O πολυταξιδεμένος «Οθέλλος» επιστρέφει στο Ηρώδειο - εικόνα 2

Η γεμάτη γοητεία και μυστήριο πλοκή, οι ερμηνείες, η πρωτοτυπία των σκηνικών και των κοστουμιών, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου και η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, ενώνονται για να ξεδιπλωθούν σε ένα χώρο με ονειρική ατμόσφαιρα, όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

O πολυταξιδεμένος «Οθέλλος» επιστρέφει στο Ηρώδειο - εικόνα 3

Για περισσότερες παραστάσεις εντός Αττικής: Αμφιθέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου Νέας Μάκρης 28/8, Αμφιθέατρο Αχαρνών Μίκης Θεοδωράκης 5/9, Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης Δημήτρης Κιντής 8/9, Κατράκειο 9/9, Δημοτικό Θέατρο "Αλέξης Μινωτής" – Αιγάλεω 10/9, Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη - Βριλήσσια 13/9, Δημοτικό Αμφιθέατρο Θανάσης Βέγγος - Κορυδαλλός 19/9, Faliro Summer Theater 17-18 Σεπτεμβρίου.

O πολυταξιδεμένος «Οθέλλος» επιστρέφει στο Ηρώδειο - εικόνα 4

©φωτογραφιών: Κώστας Γκιόκας.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Οθέλλος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Τον παράφορο έρωτα κόντρα στα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής, την προδοσία, την εκδίκηση, τη ζήλια και το μύχιο φόβο για το ξένο πραγματεύεται η αριστουργηματική τραγωδία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.