Με το «9.25» η ομάδα «κι όμΩς κινείται» αναχωρεί για Φεστιβάλ Αθηνών

Στη δεύτερη συνολικά παρουσία της στην Πειραιώς 260, η δημοφιλής ομάδα σύγχρονου χορού καταθέτει μια αλληγορία για το πέρασμα του χρόνου.

Με το «9.25» η ομάδα «κι όμΩς κινείται» αναχωρεί για Φεστιβάλ Αθηνών

Ο χορός έχει την τιμητική του φέτος στην Πειραιώς 260 μιας και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών είναι γεμάτο δυνατά ονόματα της διεθνούς και εγχώριας σκηνής. Μέσα σε ένα ευρύ ρεπερτόριο χορευτικών παραστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου «Layers of Street», που δίνει βήμα στην κουλτούρα του hip hop και του χορού του δρόμου, ξεχωρίζουν σημαντικοί Έλληνες εκπρόσωποι του σύγχρονου χορού, όπως η δημοφιλής ομάδα της χορεύτριας Χριστίνας Σουγιουλτζή και του καλλιτέχνη του τσίρκου Bentancor Camilo, «κι όμΩς κινείται». Για τη δεύτερη συνολικά παρουσία της στο Φεστιβάλ Αθηνών, η ομάδα δημιουργεί το «9.25», μια αλληγορία για το πέρασμα του χρόνου με τρεις μουσικούς και έξι ερμηνευτές επί σκηνής στον Χώρο Δ’ της Πειραιώς 260 (10 & 11/6).

Με το «9.25» η ομάδα «κι όμΩς κινείται» αναχωρεί για Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 1
Η χορεύτρια και δημιουργός Χριστίνα Σουγιουλτζή © Χριστίνα Γεωργιάδου

Γνωστή για την ξεχωριστή σκηνική της γλώσσα που συνδυάζει τον σύγχρονο χορό, τα ακροβατικά και το τσίρκο με την τέχνη του θεάτρου, ένα συνονθύλευμα ουσιαστικά του προσωπικού λεξιλογίου και της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε μέλους της, η ομάδα «κι όμΩς κινείται» -με αφορμή την ώρα αναχώρησης ενός τρένου στις «9.25»- αποτυπώνει την πάλη του σύγχρονου ανθρώπου με το χρόνο που κυλάει αδυσώπητα, προκαλώντας άγχος και αίσθημα εγκλωβισμού. Ένα καίριο σχόλιο για το σήμερα, που βρίσκει ωστόσο προεκτάσεις και στην πρόσφατη εμπειρία του εγκλεισμού. Όπως λέει η δημιουργός, Χριστίνα Σουγιουλτζή, η παράσταση «είναι αφιερωμένη σε εκείνες τις στιγμές που σταματάς, κοιτάς γύρω σου και αντιλαμβάνεσαι το χρόνο να τρέχει και να τα παρασύρει όλα. Τα πάντα. Και φτάνει μια στιγμή που έχεις ανάγκη να υψώσεις το ανάστημά σου, να πεις: “εγώ τώρα, περίμενε, να πάμε με το ρυθμό μου, μη με τρέχεις, μη με σταματάς, μη με πηγαίνεις”».

Με το «9.25» η ομάδα «κι όμΩς κινείται» αναχωρεί για Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 2
© Χριστίνα Γεωργιάδου

Με όχημα ένα εντυπωσιακό σκηνικό (του Σταύρου Μάνεση) φτιαγμένο από κινούμενες ρόδες που σχεδόν παγιδεύουν τους χορευτές, καταγράφεται με ιδανικό τρόπο η έννοια του χρόνου που «καταπίνει» το άτομο. Σημεία αναφοράς στον ισοπεδωτικό ρυθμό του χρόνου αποτελούν οι Πρωτοχρονιές, ως υποχρεωτικές στιγμές χαράς που δημιουργούν την αίσθηση ότι οι 365 μέρες περνούν σε μια στιγμή. Σύμφωνα με την ομάδα «κι όμΩς κινείται», η ανθρώπινη επαφή είναι η μόνη που ξεχωρίζει μέσα σε αυτό το έντονο στοιχείο καρικατούρας. Στην παράσταση αποτυπώνεται μέσα από το ντουέτο του Νίκου Μάνεση και την Χριστίνας Σουγιουλτζή.

Με το «9.25» η ομάδα «κι όμΩς κινείται» αναχωρεί για Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 3
© Χριστίνα Γεωργιάδου

Τη χορογραφία συνυπογράφουν οι Χριστίνα Σουγιουλτζή, Camilo Bentancor, Ερμής Μαλκότσης. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα κοστούμια, στα οποία συμμετέχει και η ομάδα, είναι του Κλέωνα Αντωνίου και της Φανής Μουζάκη αντίστοιχα. Οι φωτισμοί και το βίντεο είναι της Μαρίας Αθανασοπούλου. Ερμηνεύουν οι Νώντας Δαμόπουλος, Αντιγόνη Λινάρδου, Νίκος Μάνεσης, Χριστίνα Σουγιουλτζή, με τη συμμετοχή των Camilo Bentancor και Δημήτρη Καπουράνη. Οι Κλέων Αντωνίου, Peter Jacques και Γιώργος Αμέντας συμπράττουν στην ζωντανή εκτέλεση της μουσικής σύνθεσης.

9.25 demo prova from kiomoskineitai on Vimeo.

i Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, tickets.aefestival.gr, www.ticketservices.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

9.25

  • Χορός
  • Διάρκεια: 90 '

Μια αλληγορία για το πέρασμα του χρόνου, ορμώμενη από το Φεστιβάλ Αθηνών 2021.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.