Πανηγυρισμοί και αίσθημα πληρότητας στην επιστροφή των ζωντανών, θεατρικών θεαμάτων

Συγκινητική η πρώτη θεατρική έξοδος μετά από επτά μήνες απουσίας της διά ζώσης πολιτιστικής εμπειρίας.

Πανηγυρισμοί και αίσθημα πληρότητας στην επιστροφή των ζωντανών, θεατρικών θεαμάτων

Τρίτο κουδούνι, σκοτάδι, φώτα, το πρώτο χειροκρότημα, οι ηθοποιοί στη σκηνή, η παράσταση, η υπόκλιση. Μετά από 7 μήνες το θεατρόφιλο κοινό πλημμύρισε και πάλι τις πλατείες ανοιχτών θεάτρων κι εμείς βρεθήκαμε στην πρώτη παράσταση που ανέβηκε ζωντανά για το 2021, σηματοδοτώντας την επαναλειτουργία των ζωντανών θεαμάτων την Παρασκευή 28 Μαΐου.
Ακόμη και με μάσκες, με αποστάσεις και το ποσοστό πληρότητας στο 50 % (ένα μέτρο που ελπίζουμε να αλλάξει σύντομα), το συναίσθημα της επιστροφής στο χώρο του θεάτρου ήταν πανηγυρικό και πολύ διαφορετικό σίγουρα σε σχέση με πέρυσι, όταν παραμέναμε μουδιασμένοι από την ξαφνική και πρόσφατη καραντίνα. Η εμπειρία του προηγούμενου καλοκαιριού υπήρξε πολύτιμη για τους θιάσους και αξιοποιήθηκε στο έπακρον, όπως αποδεικνύει ο πολυμορφικός θεατρικός χάρτης της σεζόν που μόλις ξεκίνησε, αν αναλογιστούμε τις περιορισμένες συγκριτικά επιλογές και το πλήγμα που δέχτηκε πέρυσι το Φεστιβάλ Αθηνών. Φέτος, κοινό και καλλιτέχνες ήταν πιο έτοιμοι από ποτέ να ξαναβρεθούν και να νιώσουν τη μυστικιστική διαδικασία που δημιουργείται στο ενδιάμεσο γίγνεσθαι μεταξύ σκηνής και πλατείας.

Πανηγυρισμοί και αίσθημα πληρότητας στην επιστροφή των ζωντανών, θεατρικών θεαμάτων - εικόνα 1

Μπαίνουμε στο πλημμυρισμένο με κόσμο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά με το «επιτέλους!» να ηχεί στα στόματα και στις καρδιές μας. Ο ενθουσιασμός κορυφώνεται με ένα ζεστό χειροκρότημα όταν ακούμε (και νιώθουμε!) από τα μεγάφωνα πόσο σημαντική είναι η σημερινή μέρα για το θέατρο, λίγο πριν την έναρξη της πρώτης παράστασης της σεζόν. Το «Ιστορία χωρίς όνομα» σε μουσική και σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη, με πρωταγωνιστές τους Τάσο Νούσια, Μπέτυ Λιβανού, Μαρία Παπαφωτίου και Νίκο Ορφανό, στάθηκε μάλλον η ιδανική παράσταση για να σηματοδοτήσει αυτήν την επιστροφή, όπως απέδειξε η αγάπη του κόσμου. Η παράσταση σημείωσε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη στιγμή, στην αρχή της προηγούμενης σεζόν, γεγονός που δεν ανέκυψε η απότομη διακοπή της. Αντιθέτως θα λέγαμε ότι αναζωπυρώθηκε η επιθυμία του κόσμου είτε να την ξαναδεί είτε να την παρακολουθήσει για πρώτη φορά. Στο πλευρό του πρωταγωνιστικού τρίου ανεβαίνουν επί σκηνής οι Στάθης Μαντζώρος, Αργύρης Γκαγκάνης, Στέλιος Γιαννακός, Ανθή Φουντά.

Πανηγυρισμοί και αίσθημα πληρότητας στην επιστροφή των ζωντανών, θεατρικών θεαμάτων - εικόνα 2

Η καλοκουρδισμένη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου βραβευμένου βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου από τους Κώστα Γάκη και Ανθή Φουντά, ευτύχησε ακόμη περισσότερο στην συγκυρία της πρώτης παράστασης μετά τον εγκλεισμό, καθώς μας γέμισε εικόνες, συναισθήματα, ιδέες και σκέψεις. Πάνω στη λεπτή ισορροπία δράματος-κωμωδίας και στην εναλλαγή δράσης-αφήγησης, έστησε ο σκηνοθέτης ένα σκηνικό παιχνίδι (σε σκηνογραφία-ενδυματολογία Κωνσταντίνου Ζαμάνη & φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου), το οποίο δημιουργεί και εξυπηρετεί τις απαραίτητες ισορροπίες μεταξύ της παιδικότητας του έρωτα και του ιδανικού του έθνους, βασικού δίπολου του έργου. Σημαντικές στιγμές από την Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας συμπορεύονται με τον θυελλώδη παράνομο έρωτα ανάμεσα στον Ίωνα Δραγούμη και την Πηνελόπη Δέλτα. Ένας έρωτας που ζωντανεύει με τον Τάσο Νούσια να «γεμίζει» το θέατρο με την υψηλών τάσεων υποκριτική του δεινότητα και τις Μαρία Παπαφωτίου και Μπέτυ Λιβανού να μοιράζονται με δεξιοτεχνία δύο διαφορετικές ηλικίες και στιγμές από τη ζωή της συγγραφέως. Η βασανιστική έλξη ανάμεσα στα δύο ιστορικά πρόσωπα βρίσκει σάρκα και οστά στην επί σκηνής χημεία των Νούσια και Παπαφωτίου. Μέσα σε αυτό το κλίμα η παράσταση θέτει ερωτήματα για τις αφανείς θυσίες της Ιστορίας, την έννοια του έθνους, τη θέση και τα δικαιώματα των γυναικών, την ελευθερία του ανθρώπου να ζει εκτός κοινωνικών συμβάσεων και στερεοτύπων.

Πανηγυρισμοί και αίσθημα πληρότητας στην επιστροφή των ζωντανών, θεατρικών θεαμάτων - εικόνα 3

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι βιώσιμο ειδικά μετά την επανέναρξη των ζωντανών θεαμάτων, η διάρκεια των οποίων δεν επιτρέπει σε όλους τους θεατές την έγκαιρη επιστροφή από τα απομακρυσμένα ανοιχτά θέατρα.

©φωτογραφιών: Σταύρος Χαμπάκης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστορία χωρίς όνομα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 105 '

Ο θυελλώδης έρωτας του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα μεταφέρεται στη σκηνή μέσα από τη θεατρική διασκευή (των Κ. Γάκη και Αν. Φουντά) του ομώνυμου βραβευμένου βιβλίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.