Όσα μάθαμε για το «The 1821 - η επιθεώρηση» από τη συνέντευξη τύπου

Πήραμε μια πρώτη γεύση από την παράσταση «1821-Η επιθεώρηση» που ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα σε μουσική σύνθεση Φοίβου Δεληβοριά και σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Όσα μάθαμε για το «The 1821 - η επιθεώρηση» από τη συνέντευξη τύπου

H μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που ετοιμάζουν εδώ και μήνες ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς, στην πρώτη τους επαγγελματική σύμπραξη, είναι μία από τις πρώτες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού που θα σπάσουν τη μακρά, άνυδρη σεζόν που προηγήθηκε. Και τι ωραία συγκυρία που αυτή η δια ζώσης συνάντηση θεατών και καλλιτεχνών θα γίνει με ένα κατεξοχήν λαϊκό είδος όπως η επιθεώρηση, που έρχεται να εκπληρώσει τη δίψα του κοινού για ένα διασκεδαστικό καλοκαιρινό θέαμα, χωρίς να παραγνωρίζει την ανάγκη της ουσιαστικής ψυχαγωγίας.

Όσα μάθαμε για το «The 1821 - η επιθεώρηση» από τη συνέντευξη τύπου - εικόνα 1
Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Κλίνης, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Γάλλος © Γκέλυ Καλαμπάκα

Η ιδέα ξεκίνησε από την πρόταση του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Λευτέρη Γιοβανίδη να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και κατέληξε στη δημιουργία της πρωτότυπης παράστασης «The 1821 - η επιθεώρηση», που θα ξεκινήσει τη διαδρομή της στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά στις 4/6. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιθεώρηση δείχνει να προσφέρει την ιδανική φόρμα, ώστε η επαναπροσέγγιση του παρελθόντος και της ιστορίας να γίνει με βλέμμα διεισδυτικό αλλά ταυτόχρονα ελαφρύ και χαλαρό, κριτικό και συνάμα κωμικό.

Όσα μάθαμε για το «The 1821 - η επιθεώρηση» από τη συνέντευξη τύπου - εικόνα 2
Δημήτρης Καραντζάς & Φοίβος Δεληβοριάς

Το άγχος που προκαλούν τόσα χρόνια ιστορικής διαδρομής ίσως φαντάζει μεγάλο, όμως σύμφωνα με τον Φοίβο Δεληβοριά, αυτά τα διακόσια χρόνια δεν είναι πολλά… «Τα φανταστήκαμε σαν δέκα γενιές εικοσάρηδων τη μία δίπλα στην άλλη», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου. Εκεί μας δόθηκε η ευκαιρία να πάρουμε και μια πολύ μικρή γεύση από το τι θα δούμε στη σκηνή του Βεάκειου: τη Γιάννα και τους σύγχρονους επικοινωνιολόγους να αγωνίζονται μάταια για το rebranding της χώρας, το κλέος των «αρχαίων ημών προγόνων» να συντρίβει με το βάρος του έναν σύγχρονο ανθρωπάκο - κάνοντάς μας να αδημονούμε για όλα τα υπόλοιπα που μπήκαν στο μπλέντερ της καλλιτεχνικής ομάδας και θα μας αποκαλυφθούν την ώρα της πρεμιέρας.

Όσα μάθαμε για το «The 1821 - η επιθεώρηση» από τη συνέντευξη τύπου - εικόνα 3
Πάνος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κουκουράκης, Γιώργος Γάλλος © Γκέλυ Καλαμπάκα

Με τρέλα, χιούμορ, μουσική, τραγούδια και δεκάδες πρωτότυπα νούμερα από την επταμελή συγγραφική ομάδα (Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Αστερής, Γλυκερία Μπασδέκη, Κώστας Μανιάτης, Κώστας Κωστάκος, Κέλλυ Παπαδοπούλου, Φοίβος Δεληβοριάς), μεγάλες και μικρές, σημαντικές αλλά και ιλαρές στιγμές αυτής της ιστορικής διαδρομής θα πάρουν σάρκα και οστά στο σανίδι όπου θα συναντηθούν οι τέσσερις μουσικοί και οι δεκατρείς ηθοποιοί της παράστασης, ερμηνευτές πολλών γενεών, που δείχνουν το νήμα που ενώνει τους εκπροσώπους του ελληνικού θεάτρου: η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, με τη μεγάλη εμπειρία της από τις ένδοξες εποχές της επιθεώρησης και της Ελεύθερης Σκηνής, η Ελένη Κοκκίδου, ο Νίκος Καραθάνος, ο Γιώργος Γάλλος, η Γαλήνη Χατζηπασχάλη, ο Γιάννης Νιάρρος, ο Μιχάλης Οικονόμου, ο Γιάννης Κουκουράκης, ο Γιάννης Κλίνης, η Βάσω Καβαλιεράτου, ο Πάνος Παπαδόπουλος, ο Ηλίας Μουλάς και η Ιωάννα Πιατά. Τα σκηνικά δημιούργησαν η Μαρία Πανουργιά και η Μυρτώ Λάμπρου, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τη χορογραφία η Ζωή Χατζηαντωνίου και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου. Μετά την πρεμιέρα στις 4 Ιουνίου, η παράσταση θα παίζεται στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τα τέλη του Ιουλίου.

i Προπώληση μέσω viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

The 1821 - η επιθεώρηση

  • Επιθεώρηση
  • Διάρκεια: 140 '

Η εθνική ταυτότητα και η σχέση μας με την επανάσταση και την ιστορική συνέχεια τοποθετούνται στο στόχαστρο μιας σύγχρονης επιθεώρησης με ζωντανή 4μελή ορχήστρα και κείμενα των Φ. Δεληβοριά, Λ. Κιτσοπούλου, Γ. Αστερή, Γλ. Μπασδέκη, κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.