Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάακερ: Όταν ο Μπαχ συναντά την Πίνα Μπάους

Η παράσταση «Εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε» της κορυφαίας χορογράφου έχει όλες τις προδιαγραφές για να δημιουργήσει μοναδικές στιγμές στο Ηρώδειο. Η Μαρία Κρύου μας εξηγεί το γιατί.

Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάακερ: Όταν ο Μπαχ συναντά την Πίνα Μπάους

Η παράσταση «Εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε» της κορυφαίας χορογράφου Αν Τερέζα ντε Κεερσμάακερ έχει όλες τις προδιαγραφές για να δημιουργήσει μοναδικές στιγμές στο Ηρώδειο, την Τρίτη 2/7. Η Μαρία Κρύου μας εξηγεί το γιατί.

Σιωπή γεμάτη μουσικότητα

Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάακερ: Όταν ο Μπαχ συναντά την Πίνα Μπάους - εικόνα 1

Ίσως το μινιμαλιστικό προφίλ των παραστάσεων της Αν Τερέζα ντε Κεερσμάακερ οδηγεί κάποιους να τη χαρακτηρίσουν εγκεφαλική χορογράφο. Ωστόσο, τα στοιχεία με τα οποία συνθέτει τις παραστάσεις της βγάζουν έντονο συναίσθημα, ενώ η ιδιαίτερη σχέση της με τη μουσική φανερώνει επίσης την καλλιτεχνική της ευαισθησία. Ο συνθέτης Στιβ Ράιχ θεωρείται το μουσικό της alter ego, έχει δουλέψει όμως και πάνω σε συνθέτες διαφορετικών ιστορικών εποχών, όπως ο Μότσαρτ, ο Μπαχ και ο Κολτρέιν.

Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία

Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάακερ: Όταν ο Μπαχ συναντά την Πίνα Μπάους - εικόνα 2

Με την ομάδα Rosas λανσάρισε η Κεερσμάακερ το 1983 το ιδιότυπο, διόλου αφηγηματικό, χορευτικό στιλ της. Ενώ οι χορευτές της στη σκηνή δίνουν την αίσθηση ότι αυτοσχεδιάζουν, στις παραστάσεις της όλα είναι δουλεμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Στους Rosas έχει πάντα ενδιαφέρον η δεξιοτεχνία με την οποία χτίζονται οι σκηνικές σχέσεις κάθε χορευτή με το χώρο και τη μουσική.

Ο Κεράς και ο Μπαχ

Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάακερ: Όταν ο Μπαχ συναντά την Πίνα Μπάους - εικόνα 3

Στην παράσταση «Εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε» που θα δούμε στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, καθοριστική είναι η συμβολή του σπουδαίου Γάλλου τσελίστα Ζαν-Γκιγέν Κεράς, ο οποίος υπήρξε επί πολλά χρόνια σολίστ του διάσημου Ensemble Intercontemporain που ίδρυσε ο Μπουλέζ το 1972. Η ζωντανή εμφάνισή του με την ερμηνεία των Έξι σουιτών για τσέλο του Μπαχ είναι μεγάλο δέλεαρ και για τους μουσικόφιλους, δύο ημέρες, μάλιστα, μετά την εμφάνιση του κορυφαίου τσελίστα Γιο-Γο Μα στο Ηρώδειο με το ίδιο έργο.

Φόρος τιμής στην Πίνα

Αν Τερέζα Ντε Κεερσμάακερ: Όταν ο Μπαχ συναντά την Πίνα Μπάους - εικόνα 4

Η Πίνα Μπάους πίστευε ότι «το καινούργιο στην τέχνη κατοικεί στη ζωή» και μονίμως το αναζητούσε στις χορογραφίες, χρησιμοποιώντας την ένταση της συμβολικής κίνησης. Το ίδιο κάνει και η Κεερσμάακερ και, τρέφοντας απέραντο θαυμασμό για την κορυφαία σύγχρονη χορογράφο, εμπνεύστηκε τον τίτλο της παράστασής της από τη φράση «Mitten wir im Leben sind mit dem Tod umfangen» («Εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε μέσα στο θάνατο»), μετάφραση ενός λατινικού ψαλμού από τον Λούθηρο, που έχει χαραχτεί στον τάφο της Πίνα Μπάους.

Περισσότερες πληροφορίες

Εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 120 '

Η Κεερσμάκερ χορεύει μαζί με τέσσερις χορευτές της ομάδας της, σε μια παράσταση που αποτίνει φόρο τιμής στην Πίνα Μπάους. Τους συνοδεύει ο Ζαν-Γκιγέν Κεράς, ο οποίος ερμηνεύει με το τσέλο του 6 Σουίτες του Μπαχ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.