Δύο ωραίοι πειραματιστές στο Φεστιβάλ Αθηνών

Παράτησαν ό,τι έκαναν για να σκηνοθετούν. Ανήσυχοι και ταλαντούχοι, αναζητητές νέων μορφών θεατρικής έκφρασης με παρουσία εντός και εκτός συνόρων, η Αργυρώ Χιώτη και ο Γιάννης Καλαβριανός υπογράφουν δύο άκρως ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Δύο ωραίοι πειραματιστές στο Φεστιβάλ Αθηνών

Παράτησαν ό,τι έκαναν για να σκηνοθετούν. Ανήσυχοι και ταλαντούχοι, αναζητητές νέων μορφών θεατρικής έκφρασης με παρουσία εντός και εκτός συνόρων, η Αργυρώ Χιώτη και ο Γιάννης Καλαβριανός υπογράφουν δύο άκρως ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Αργυρώ Χιώτη

Δύο ωραίοι πειραματιστές στο Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 1

CV: Πολλά υποσχόμενη πρωταγωνίστρια αρχικά, εγκατέλειψε την ηθοποιία για να περάσει στην απέναντι όχθη. Ίδρυσε στη Μασσαλία, το 2005, τους Vasistas, μια διαπολιτισμική ομάδα νέων καλλιτεχνών. Έκτοτε αναζητούν τα μη «έτοιμα» κείμενα, την ισχύ της σιωπής, τη σωματικότητα και την ιδέα ύπαρξης ενός μεταδραματικού Χορού προσώπων επί σκηνής.

Αυτό το ξέρατε; Από τους Vasistas, αναδύθηκε η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός Αριάν Λαμπέντ. Το 2010, για την κινηματογραφική ερμηνεία της στο «Attenberg» της Α.-Ρ. Τσαγγάρη, έλαβε τη διάκριση που είχαν πάρει οι Βίβιαν Λι, Άννα Μανιάνι και Κατρίν Ντενέβ: το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Current projects: Ανανεώνοντας, μετά τα περσινά «Αίματα», τη συνεργασία της με τον διακεκριμένο σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου («Κυνόδοντας», «Αστακός»), ανεβάζει στο φεστιβάλ το νέο έργο του, «Απολογίες 4 & 5», που είναι ήδη sold-out. Ένα πολυφωνικό τραγούδι, ένας γυναικείος Χορός και η δίκη ενός ζευγαριού μπλέκουν σε μια αλληγορία για την έννοια της κοινότητας (Πειραιώς 260, 20-21/6).

Γιάννης Καλαβριανός

Δύο ωραίοι πειραματιστές στο Φεστιβάλ Αθηνών - εικόνα 2

CV: Γιατρός ήταν! Εγκατέλειψε, όμως, την παθολογία για ένα… άλλο πάθος. Δικαιώθηκε, χαρίζοντάς μας υποβλητικές παραστάσεις, όπως οι «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες»

Αυτό το ξέρατε; Υποψήφιος διδάκτωρ Θεατρολογίας πλέον, σκηνοθέτης με παρουσία (και) εκτός συνόρων αλλά και ευφάνταστος συγγραφέας, έκανε αίσθηση ήδη με την πρώτη του παράσταση, το 2006, τη σάτιρα «Εγώ είμαι το θείο βρέφος!», η οποία προκάλεσε συγκεντρώσεις παραχριστιανικών οργανώσεων έξω από το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Πρωταγωνιστής ο (άγνωστος τότε) Μάκης Παπαδημητρίου!

Current projects: Σε συνεργασία με τον ΘΟΚ, ανεβάζει το βραβευμένο έργο «Η Τάξη μας». Θέμα; Η αλήθεια γύρω από τη σφαγή των Εβραίων μιας πολωνικής πόλης και η φιμωμένη Ιστορία (Πειραιώς 260, 17-18/6).

Περισσότερες πληροφορίες

Απολογίες 4 & 5

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα πολυφωνικό τραγούδι, ένας γυναικείος Χορός και η ιλαροτραγική δίκη ενός ζευγαριού μπλέκουν σε μια αλλόκοτη αλληγορία για την έννοια της κοινότητας.

Η τάξη μας

  • Δράμα

Ένα έργο για τα γεγονότα στην πολωνική πόλη Jedwabne, όταν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και υπό γερμανική κατοχή, οι Καθολικοί κάτοικοί της σκότωσαν τους Εβραίους συμπατριώτες τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.