Γυναικείες ερμηνείες που κλέβουν την παράσταση

Γελούν, αναπολούν και σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουν το δάκρυ να κυλήσει αργά, πέντε κυρίες του θεάτρου, που χρωματίζουν τους ρόλους τους με την δική τους ερμηνευτική χροιά.

Γυναικείες ερμηνείες που κλέβουν την παράσταση

Γελούν, αναπολούν και σε κάποιες περιπτώσεις αφήνουν το δάκρυ να κυλήσει αργά, πέντε κυρίες του θεάτρου, που χρωματίζουν τους ρόλους τους με την δική τους ερμηνευτική χροιά.

Γυναικείες ερμηνείες που κλέβουν την παράσταση - εικόνα 1

Γάμος
Η Άννα Βαγενά επέστρεψε φέτος σε μια παλιότερη επιτυχία της, τον «Γάμο», ένα έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 στο Θεσσαλικό Θέατρο σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου. Στην τωρινή παράσταση του Μεταξουργείου, «ο Γάμος» θα ανέβει με τη μορφή του μονολόγου σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά. Η ηρωίδα της Βάσας Σολωμού Ξανθάκη είναι η γυναίκα σύμβολο των καημών και τον κόπων κάθε απλής γυναίκας που δέχτηκε παλικαρίσια τη μοίρα της στο δύσκολο και συντηρητικό περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας (Μεταξουργείο).

Γυναικείες ερμηνείες που κλέβουν την παράσταση - εικόνα 2

Σταματία, το γένος Αυγεροπούλου
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος συνεργάζεται και πάλι με την Ελένη Ουζουνίδου μετά τον επιτυχημένο «Κοινό Λόγο» και της εμπιστεύεται ένα μονόλογο που δεν σε αφήνει εύκολα ασυγκίνητο. Μέσα σε ένα αφαιρετικό σκηνικό γεμάτο σεμέν η ηρωίδα του συγγραφέα του έργου Κώστα Σωτηρίου, διαπαιδαγωγημένη με τα χρηστά ήθη της εποχής και αρραβωνιασμένη με λοχαγό του Εθνικού Στρατού, αφηγείται τη ζωής της παραμένοντας προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρεί εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό (Θέατρο του Νέου Κόσμου).

Γυναικείες ερμηνείες που κλέβουν την παράσταση - εικόνα 3

Η Σύλβα και ο δράκος
Για μια ακόμα φορά είναι απίθανη η μεταμόρφωση της Νένας Μεντή. Με ξανθά μαλλιά και ντυμένη με το τιγρέ της φόρεμα κάθεται σταυροπόδι στη σκηνή-πάλκο του Χαμάμ και από κει μεταφέρει «κάτι» από τη ζωή μιας τραγουδίστριας του ’60, που έζησε έντονα και ερωτεύτηκε με πάθος τον «δράκο του Σέιχ Σου» Αριστείδη Παγκρατίδη. Ο Παναγιώτης Τσεβάς με το ακορντεόν του σιγοντάρει στην ατμόσφαιρα της παράστασης και μας κάνει να σιγοτραγουδήσουμε μαζί της γνωστά λαϊκά τραγούδια. Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα «Ο γύρος του θανάτου» του Θωμά Κοροβίνη (Μουσική Σκηνή Χαμάμ).

Γυναικείες ερμηνείες που κλέβουν την παράσταση - εικόνα 4

Η πόρνη από πάνω
Ο συγγραφέας Αντώνης Τσιπιανίτης κοιτάζει βαθιά μέσα στη γυναικεία ψυχή και η πάντα γοητευτική Κατερίνα Διδασκάλου την αποτυπώνει με λόγια και χειρονομίες στη σκηνή του θεάτρου. Αναπολώντας τη ζωή της Ερατώς, «πλημμυρίζει» τη σκηνή ερμηνεύοντας όλους τους χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στη ζωή της, και μας ταξιδεύει για 70 λεπτά από το γέλιο στη συγκίνηση, μέχρι την έκπληξη του τέλους (Βρετάνια).

Γυναικείες ερμηνείες που κλέβουν την παράσταση - εικόνα 5

Φεύγουσα κόρη
Η Ρηνιώ Κυριαζή, μας θυμίζει τον ξεχασμένο ήχο της ελληνικής γλώσσας μέσω της αφήγησης παραμυθιών, μοιρολογιών, νανουρισμάτων του Παπαδιαμάντη με τη συνοδεία κλαρίνου και άξονα το πένθος. Την υπογραφή της Μίρκας Γεμεντζάκη στη δραματουργία- σκηνοθεσία έχει αυτή η ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία που αποτελεί και μια ελληνική συμβολή στην έρευνα της ανθρωπολογίας του θεάτρου (Φούρνος).

Περισσότερες πληροφορίες

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Ο απολογισμός μιας γυναίκας η οποία αρραβωνιάστηκε έναν λοχαγό του στρατού και παρέμεινε προσκολλημένη σε αυτό που η ίδια θεωρούσε εθνικά, ηθικά και θρησκευτικά σωστό.

Η Σύλβα και ο δράκος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Συγκλονιστική η Ν. Μεντή, η οποία ζωντανεύει μνήμες, συναισθήματα και καημούς της Σαλονικιάς λαϊκής τραγουδίστριας Σύλβας, σε μια παράσταση που βασίζεται στο μυθιστόρημα «Ο γύρος του θανάτου» του Θωμά Κοροβίνη

Ο γάμος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας από τα Αμπελάκια Θεσσαλίας και ταυτόχρονα η ιστορία των χιλιάδων γυναικών, συζύγων και μανάδων, αυτού του τόπου

Η πόρνη από πάνω

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Η ζωή της Ερατώς αλλάζει όταν μια πόρνη εγκαθίσταται στο διαμέρισμα πάνω από το δικό της. Μια ολόκληρη ζωή σε ενενήντα λεπτά πετυχαίνει να αναπαραστήσει η Κατερίνα Διδασκάλου καθώς ερμηνεύει με αξιοθαύμαστη αμεσότητα, λιτότητα και μέτρο τη ζωή της καταπιεσμένης χήρας νοικοκυράς, αλλά και όλους τους χαρακτήρες που σημάδεψαν τη ζωή της ηρωίδας. Η προδοσία, η απόρριψη, η βαναυσότητα εναντίον των γυναικών και ταυτόχρονα ο έρωτας, η δύναμη που βρίσκει κανείς μέσα του ακόμη και στις δυσκολίες και η επιδίωξη για την χαρά της ζωής ξετυλίγονται μέσα από το βαθιά ανθρώπινο κείμενο που για ενδέκατη χρονιά συνεχίζει να συγκινεί το κοινό. Αποτελεί, άλλωστε, ένα ρόλο ζωής για την ηθοποιό.

Φεύγουσα κόρη

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Με οδηγό το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Μια ψυχή», μπλέκονται με τους ήχους του κλαρίνου παραδοσιακά παραμύθια και τραγούδια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.