"Απόπειρες για τη ζωή της": 17 in-yer-face ιστορίες, ένα παιχνίδι ταυτοτήτων

Η θεατρική ομάδα «À Vendre» ανεβάζει ένα σπουδαίο δείγμα του “in-yer-face theatre” από τον Μάρτιν Κριμπ που μιλά για τα δεινά της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από τα μάτια μίας γυναίκας - του μοναδικού συνδετικού κρίκου ανάμεσα στις ιστορίες.

Απόπειρες για τη ζωή της Δημήτρης Λούτσιος©

Η θεατρική ομάδα "À Vendre", μετά από έναν πολύ επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Κύπρο, ταξιδεύει στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο θέατρο Θησείον για τέσσερις μόνο παραστάσεις, το σπουδαίο έργο "Απόπειρες για τη ζωή της” του Μάρτιν Κριμπ. Κορυφαίο δείγμα του "in-yer-face theatre” ρεύματος, το έργο που καθιέρωσε στο διεθνές στερέωμα τον Βρετανό συγγραφέα ανεβαίνει 28 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, πιο επίκαιρο από ποτέ. 

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι πραγματικά ο άλλος; 

17 σκηνές, 17 απόπειρες να περιγράψουμε, 17 προσπάθειες να καταλάβουμε, 17 ιστορίες που μας παρουσιάζουν τη διαδικασία κατασκευής μιας ταυτότητας για δημόσια κατανάλωση. Μια γυναίκα με διαφορετικές ταυτότητες είναι ο μόνος συνδετικός κρίκος. Η 'Άννα είναι θύμα εμφυλίου πολέμου, είναι σούπερσταρ, είναι τουριστική ξεναγός, είναι εικαστική καλλιτέχνιδα, είναι διεθνής τρομοκράτης. Είναι θραύσματα μιας γυναίκας που μπορεί να είναι όλα - ή και τίποτα. Η κάθε ιστορία απεικονίζει τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από τα μάτια μίας γυναίκας που απουσιάζει και που ταυτόχρονα λειτουργεί σαν ένα όχημα που σε μεταφέρει σε ένα κόσμο κατασκευασμένων αφηγήσεων.

Απόπειρες για τη ζωή της
Δημήτρης Λούτσιος©

Παίζουν οι Γιώργος Κυριάκου, Αριάνα Μαρκουλίδου, Άντονυ Παπαμιχαήλ Πολυξένη Σάββα, Πέννυ Φοινίρη. Σκηνοθετεί η Μαρία Βαρνακκίδου, σε μετάφραση Κύρου Παπαβασιλείου. Τα σκηνικά υπογράφουν οι Έλενα Κοτασβήλι και Ρεβέκκα Τάκη, τα κοστούμια η Κωνσταντίνα Ανδρέου, τους φωτισμούς ο Βασίλης Πετεινάρης, τον σχεδιασμό ήχου ο Πάνος Μπάρτζης, την επιμέλεια κίνησης η Αριάνα Μαρκουλίδου σε συνεργασία με τους ηθοποιούς. 

Λίγα λόγια για τον Μάρτιν Κριμπ και το έργο 

Ο Μάρτιν Κριμπ γεννήθηκε το 1956 στο Κεντ. Ξεκίνησε να γράφει για το θέατρο τη δεκαετία του 1980. Αν και ίδιος αρνείται κάθε είδος κατηγοριοποίηση, σύμφωνα με τον κριτικό Aleks Sierz (που ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο "in-yer-face theatre”), ένας από τους πυλώνες και η κορύφωση αυτού του ρεύματος είναι οι "Απόπειρες για τη ζωή της” του Μάρτιν Κριμπ, έργο που τον καθιέρωσε ως διεθνούς φήμης συγγραφέα. 

Οι "Απόπειρες για της ζωή της” ("Attempts on her life”) γράφτηκαν το 1997 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Royal Court στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα έργο που αγγίζει τον ακραίο πειραματισμό σε μορφή και περιεχόμενο. Με αυτό το έργο ο συγγραφέας απορρίπτει την παραδοσιακή θεατρική γραφή. Σκιαγραφεί ένα κόσμο όπου κυριαρχεί η βαρβαρότητα και προτείνει ως μόνο τρόπο αντιμετώπισης της αλήθειας και της πραγματικότητας την ειρωνεία και την αποσπασματική αφήγηση. 'Ένα αντισυμβατικό θεατρικό έργο με αποσπασματική μορφή, το οποίο αποτελείται από 17 σκηνές, κάποιες από τις οποίες μπορεί φαινομενικά να μην έχουν άμεση σύνδεση μεταξύ τους.

Σ’ αυτές τις σκηνές, διάφοροι ομιλητές αφηγούνται διάφορες ιστορίες. Ο συγγραφέας δεν ορίζει ποιος ηθοποιός θα είναι ο ομιλητής και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου σκηνικές οδηγίες. Η μόνη κοινή σταθερά που έχουν όλες οι σκηνές είναι ότι υπάρχει ένας κύριος πρωταγωνιστής, μια γυναίκα με το όνομα 'Άννα. Παρόλο που το όνομα μένει πάντα το ίδιο, ο χαρακτήρας της 'Άννας, η ταυτότητα της, φαίνεται να αλλάζει σχεδόν σε κάθε σκηνή: Η Άννα είναι θύμα εμφυλίου πολέμου, είναι σούπερσταρ, είναι τουριστική ξεναγός, είναι εικαστική καλλιτέχνιδα, είναι διεθνής τρομοκράτης, και άλλα. Στο τέλος δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποια είναι η 'Άννα. Αυτή καθίσταται το άθροισμα των εικόνων που έχουμε δημιουργήσει για αυτήν. Είναι ένα συνονθύλευμα πολλές φορές εσφαλμένων απόψεων που επιβάλλει ο παρατηρητής της. Ο θεατής σταδιακά οδηγείται στο να συνειδητοποιήσει ότι για να γνωρίσουμε την Άννα, αναπόφευκτα θα επιβάλουμε με βίαιο τρόπο το πώς εμείς θέλουμε να είναι η γυναίκα αυτή. 

Μέσα από την 'Άννα σκιαγραφούνται γυναίκες της εποχής μας, που τις περισσότερες φορές είναι βασανισμένες και βιώνουν μια τραγική εμπειρία. Παράλληλα, με ένα άμεσο και έντονα συναισθηματικό τρόπο, γίνεται ένα καυστικό σχόλιο και μια ωμή ανάλυση της σύγχρονης πραγματικότητας με κύρια συστατικά της την πολιτική διαφθορά, τον πόλεμο, την καταπίεση, την τρομοκρατία, τη φτώχεια, τον καταναλωτισμό, τον φασισμό, αλλά και τον θάνατο και τον έρωτα. 

Ο Μάρτιν Κριμπ αναφέρει ότι "έγραψα αυτό το έργο ώστε να μπορεί να ερμηνευτεί από μόνο του αλλά και από πολλούς άλλους ανθρώπους. Το έγραψα έτσι ώστε να μπορέσω να το αφήσω να φύγει"

Απόπειρες για τη ζωή της
Δημήτρης Λούτσιος©

Λίγα λόγια για την ομάδα "À Vendre"

"À vendre” σημαίνει "πωλείται" στα γαλλικά. Το όνομα είναι παρμένο από ένα ποίημα του Ρεμπώ, το Solde (Εκποίηση). Πρόκειται για μια ειρωνική προσευχή να μην πουληθούν τα πάντα: ... Πωλείται το κάθε Σώμα, η κάθε φωνή, ο τεράστιος αδιαμφισβήτητος πλούτος, ό,τι δεν πρόκειται να πουληθεί ποτέ. Οι πωλητές δεν έχουν φθάσει στο τέλος της εκποίησης! Οι ταξιδιώτες δεν είναι ανάγκη να ορίσουνε την προμήθειά τους από τόσο νωρίς!

H "À Vendre” είναι η Μαρία Βαρνακκίδου και ο Κύρος Παπαβασιλείου, έχοντας μαζί κάποιους τακτικούς συμπαραστάτες-συνεργάτες. Ιδρύθηκε το  2015 και ασχολείται κυρίως με το θέατρο της επινόησης. Στο ενεργητικό της έχει τις παραστάσεις "Παρεξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου" (Φεστιβάλ Κύπρια, 2013), "Το Βλέμμα", "RAM", "Come together" και το "Κρατήστε το αγκαλιά μέχρι να ξημερώσει". Επίσης, η À Vendre έχει πρόσφατα αναλάβει την παραγωγή της επιτυχημένης παράστασης OUT OF NECESSITY σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρνακκίδου και Μαρίας Κυριάκου. Η παράσταση έχει φιλοξενηθεί στο ΚΘΒΕ και πρόσφατα παρουσιάστηκε ξανά στο φεστιβάλ "Πάμε Καϊμακλί". 

Οι παραστάσεις της ομάδας έχουν σαν βασικό άξονα την περιέργεια και την ανάγκη των δημιουργών να μιλήσουν για πράγματα που τους αφορούν, που τους καίνε. Επηρεασμένοι και εμπνευσμένοι από τη σύγχρονη ζωή προσπαθούν να δημιουργήσουν παραστάσεις που κάνουν τον θεατή να βιώσει πόσο ζωντανό είναι το θέατρο.

Δείτε το trailer της παράστασης

Η παράσταση περιέχει σκληρή γλώσσα και συστήνεται για θεατές άνω των 16 ετών.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Απόπειρες για τη ζωή της

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Ένα παιχνίδι ταυτοτήτων που μιλά για τα δεινά της σύγχρονης κοινωνίας μέσα από τα μάτια μίας γυναίκας είναι το σπουδαίο αυτό δείγμα του in-yer-face theatre, που καθιέρωσε διεθνώς τον Βρετανό συγγραφέα, το οποίο ανεβαίνει 28 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση και είναι τώρα πιο επίκαιρο από ποτέ. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος είναι πραγματικά ο άλλος; 17 σκηνές, 17 απόπειρες να περιγράψουμε, 17 προσπάθειες να καταλάβουμε, 17 ιστορίες που μας παρουσιάζουν τη διαδικασία κατασκευής μιας ταυτότητας για δημόσια κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρεμιέρα για το "Dracula" στο θέατρο Πόρτα

H πολυαναμενόμενη παράσταση του Θάνου Παπακωνσταντίνου "βουτάει" στο λογοτεχνικό σύμπαν του Μπραμ Στόκερ τη σεζόν 2025-26.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/10/2025

Ακυκλοφόρητες φωτογραφίες από την 'Κόμισσα της Φάμπρικας' και μερικές σκέψεις του Σταμάτη Φασουλή

Η εμβληματική κωμωδία 'Η κόμισσα της Φάμπρικας' των Γιαλαμά – Πρετεντέρη επέστρεψε στο Embassy Theater, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Στιγμές, ατμόσφαιρα μέσα από τις εικόνες της παράστασης και σκέψεις του σκηνοθέτη, μέσα από το σημείωμα του.

"Όταν έκλαψε ο Νίτσε": η sold out παράσταση μετακομίζει στο Θέατρο Πορεία

Τρεις σπουδαίες προσωπικότητες συναντιούνται και πάλι στην θεατρική σκηνή, στο "Όταν έκλαψε ο Νίτσε" που μετακομίζει στο Θέατρο Πορεία. Μια συγκλονιστική συνάντηση φιλοσοφίας, ψυχανάλυσης και ανθρώπινης εξομολόγησης.

Πρεμιέρα του "Annie" στο Παλλάς: Ειδική τιμή για περιορισμένες θέσεις

Ζήστε τη μαγεία της πρεμιέρας του μιούζικαλ "Annie" στο Θέατρο Παλλάς με ένα ειδικό, προνομιακό εισιτήριο για περιορισμένο αριθμό θέσεων. Μάθετε περισσότερα.

"Ο εχθρός του λαού" από τον Τόμας Όστερμάιερ: Φωτογραφίες από την πρεμιέρα

Αν ήδη έχετε σημειώσει στην ατζέντα σας την παράσταση του "Εχθρού του λαού", σε σκηνοθεσία του Τόμας Οστερμάγερ πάρτε μια γεύση από την παράσταση που θα δείτε στο Κνωσός με έναν ωραίο θίασο: Κων/νος Μπιμπής, Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλης Οικονόμου κ.ά.

O Λάμπρος Φισφής είναι και πάλι "Πολύ καλύτερα τώρα…" στο Θέατρο Ακροπόλ

Αν ψάχνεις μια παράσταση που θα σε κάνει να γελάσεις, να ταυτιστείς και να δεις τη ζωή αλλιώς, ο Λάμπρος Φισφής επιστρέφει με το νέο του stand-up show "Πολύ καλύτερα τώρα…" στο Θέατρο Ακροπόλ.

5 λόγοι για να δεις τη 'Ruby Moon' από την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Αν αναζητάς μια παράσταση που συνδυάζει μυστήριο, φαντασία και βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, η "Ruby Moon" είναι ό,τι πρέπει. Η σκηνοθέτιδα Ειρήνη Δερμιτζάκη μάς δίνει πέντε λόγους να τη δούμε φέτος στο Αγγέλων Βήμα.