"Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος": Ο δραματικός μονόλογος για τη ζωή του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη ρίχνει αυλαία

Κοιμώμενος Χαλεπάς 2023 Rabella Gre©

Η παράσταση "Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος", σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, με τον Γιώργη Κοντοπόδη στο ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά, συνεχίζει για τέσσερις τελευταίες παραστάσεις κάθε Τετάρτη στο θέατρο Αλκμήνη. Πρόκειται για το μονολογικό έργο που υπογράφει ο Άγγελος Ανδρεόπουλος, βασισμένος στη ζωή του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη, που παρουσιάζεται για δεύτερη σεζόν και ενώ έχει περιοδεύσει και εκτός Αττικής. 

Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος
Ραμπέλλα Γρε

Η ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά περνάει μπροστά απ' τα μάτια μας σε ένα καταιγιστικό μονόλογο, ο οποίος ξεκινάει από ένα κελί στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, όπου ο Χαλεπάς πέρασε δεκατέσσερα χρόνια της ζωής του, για να μας ταξιδέψει σε όλους τους σταθμούς της πορείας του: από την Τήνο, στο Μόναχο και στην Αθήνα, μεταπηδώντας από τα παιδικά του χρόνια σε πολλές χρονολογίες-σταθμούς της καριέρας και της ζωής του αλλά και σε σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας γλυπτικής, μιλώντας μας για άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής πορείας αλλά και της βασανισμένης του ζωής, την οποία σφράγισε η αυταρχική μητέρα του και ο άβουλος πατέρας του. Σύμφωνα με την κριτική του "α", ο Γιώργος Κοντοπόδης στην ερμηνεία, δείχνει "πραγματική ψυχή και σθένος, καθώς δημιουργεί έναν άνδρα που στοιχειώνεται από το παρελθόν του, ενώ βρίσκεται και κυριολεκτικά εγκλωβισμένος στην παρούσα κατάσταση".

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας ενώ είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή: την Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον τυπικό πατέρα, τα αδέρφια, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Περισσότερο, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της έμπνευσης, της μανίας της δημιουργίας -η οποία οδηγεί στα σημαντικά έργα του-, των ονείρων, των εφιαλτών του, ώσπου καταλήγουμε στο τελικό ερώτημα. Τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός (σαλός) και ευφυής ή φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.