Άντζελα Μπρούσκου: "Η Μήδεια γίνεται ο τόπος της συλλογικής μνήμης"

Η σκηνοθέτιδα που έχει εργαστεί εκτενώς πάνω στην σκηνική προσέγγιση του αρχαίου δράματος, γράφει στο "α" για την παράσταση "Μήδειας υλικό" και τον προφητικό λόγο του σημαντικού Γερμανού συγγραφέα Χάινερ Μίλερ, που μόλις έκανε πρεμιέρα στο Bios.

Άντζελα Μπρούσκου. Ελπίδα Μουμουλίδου©

Η Άντζελα Μπρούσκου που έχει εντρυφήσει στο αρχαίο δράμα και στην σκηνική του προσέγγιση μέσα από δικές της συνθέσεις αλλά και έργα σημαντικών δραματουργών όπως η Σάρα Κέιν ("Φαίδρας έρως”), ανεβάζει φέτος ένα ακόμη έργο του Χάινερ Μίλερ μετά το "Κουαρτέτο”. Ο λόγος για το "Μήδειας υλικό” που μόλις έκανε πρεμιέρα στην κεντρική σκηνή του Bios. Μέσα από ένα ποιητικό όσο και βαθυστόχαστο κείμενο για την πραγματικότητα που μας περιβάλλει, η σκηνοθέτις μιλά για το έργο του σημαντικού Γερμανού συγγραφέα, που λειτουργεί πρωτίστως ως μανιφέστο των εξεγερμένων, αδικημένων γυναικών ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, αποικιοκρατικής εξουσίας και πατριαρχίας. Ερμηνεύουν η Παρθενόπη Μπουζούρη, ο Γερμανός ηθοποιός Άντριαν Φρίλινγκ, με τη συμμετοχή της Άντζελας Μπρούσκου, η οποία υπογράφει επίσης τα σκηνικά, τα κοστούμια και το βίντεο, σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και μουσική Αλέξανδρου Μήτρου.

Μήδειας υλικό
© Νικολέττα Γιαννοπούλου

"Ο Γιώργος Χειμωνάς λέει με κεφαλαία για την "Μήδεια” του Ευριπίδη Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΒΑΡΗ. Δύο φορές βάρβαρη η Μήδεια. Από καταγωγή κι από έρωτα. Ο Μίλερ λέει: Έχετε αυτιά για την κραυγή΄’; Η σύγχρονη τραγωδία συμβαίνει με μικρά γράμματα. Σήμερα ξανασυναντιόμαστε με τον προφητικό λόγο του Χάινερ Μίλερ στις βομβαρδισμένες πόλεις της Ευρώπης.

"Η σύγχρονη τραγωδία συμβαίνει με μικρά γράμματα. Σήμερα ξανασυναντιόμαστε με τον προφητικό λόγο του Χάινερ Μίλερ στις βομβαρδισμένες πόλεις της Ευρώπης".

Ποια είναι η Μήδεια του Μίλερ σήμερα; Πού την συναντάμε; Ποια είναι η καταγωγή της; Με ποιο πλοίο, ποιο τρένο, ποιο λεωφορείο, ποια βάρκα ήρθε από την μακρινή πατρίδα της; Πώς πέρασε τα σύνορα; Πώς επιβιώνει; Ως καθαρίστρια, σύζυγος, αναπαραγωγική μηχανή των απογόνων ενός Ιάσονα; Τα διαβατήρια των προσφύγων ξεθωριαζουν στο νερό, παρασύρονται στην δίνη των κυμάτων και ξεπλένονται χωρίς ονόματα. Η υποτελής γυναίκα πόσο "βάρβαρη" θεωρείται στον Δυτικό Πολιτισμό; Πώς θα ενταχθεί αυτή και τα παιδιά της  σ’ ένα καπιταλιστικό σύστημα καταναλωτισμού και βίας που δεν την αναγνωρίζει; Πώς να έρθει από το βάθος της Ιστορίας κι από βασίλισσα να σου πλένει τον απόπατό σου;

Τα παιδιά της, οι μικροί προδότες, ήδη απολαμβάνουν την ευτυχία των χορτάτων και η Μήδεια είναι το στίγμα. Η σημερινή Μήδεια δίνει δώρο στα παιδιά της το θάνατο. Να τα ξαναφέρει μέσα από τις φλέβες και το αίμα της πάλι στο σώμα της. Να μην έχουν γεννηθεί".

Μήδειας υλικό
Νικολέττα Γιαννοπούλου©

"Όπως λέει και ο Μίλερ: "Η αισθητική της σκληρότητας που σαν ηδονή καταναλώνουμε καθημερινά ακόμα και μέσα από την τηλεόραση είναι για μένα φλέγον ζήτημα".

"Ζούμε σ’ έναν κόσμο που ο πόλεμος συμβαίνει μέσα στις οθόνες των τηλεοράσεων ως καθημερινότητα ειδήσεων. Όπως λέει και ο Μίλερ: "Η αισθητική της σκληρότητας που σαν ηδονή καταναλώνουμε καθημερινά ακόμα και μέσα από την τηλεόραση είναι για μένα φλέγον ζήτημα".

Η ΡΗΜΑΓΜΕΝΗ ΟΧΘΗ και το ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ σαν σύγχρονα χορικά μας μιλούν με σκόρπιες φράσεις, μέσα από την ποίηση για την καταστροφή που έχει καταφέρει ο πολιτισμός μας στη ΓΗ. Και καθώς οι λέξεις και ο φράσεις χάνουν την σημασία τους ο θάνατος συμβαίνει ως πληροφορία. Ο,ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ. 

Η Μήδεια του Μίλερ θέλει να σπάσει στα δύο την ανθρωπότητα και να κατοικήσει στο άδειο κέντρο. Μήτε γυναίκα μήτε άντρας. Η μορφή της γίνεται ο τόπος της συλλογικής μνήμης”.

Μήδειας υλικό
Στέβη Κουτσοθανάση©

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μήδειας υλικό

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 75 '

Το "Μήδειας υλικό" είναι ένα κείμενο που έχει παρασταθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και λειτουργεί πρωτίστως ως μανιφέστο των εξεγερμένων, αδικημένων γυναικών, στο πλαίσιο των μεταγραφών της αρχαίας τραγωδίας. Σύμβολο της εξέγερσης ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης, αποικιοκρατικής εξουσίας και πατριαρχίας. Η ιδέα της προδοσίας είναι κυρίαρχη σε ολόκληρο το έργο. Το δίπτυχο προδοσία και επανάσταση είναι η απάντηση του συγγραφέα στα μεγάλα πολιτικά και ηθικά ζητήματα της εποχής του που συναντιούνται με τα σημερινά. Σήμερα που όλος ο πλανήτης πλήττεται από πολέμους δίχως νόημα και η ανθρωπότητα κινδυνεύει από την ύβρη που διαπράττουμε απέναντι στην ζωή, η Μήδεια έρχεται να μας θυμίσει πως εμείς τελικά σκοτώνουμε τα παιδιά μας. Η μορφή της γίνεται ο τόπος της συλλογικής μνήμης. Το θέατρο του Μίλερ βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο της μεγάλης επικαιρότητας των νεκρών που αριθμεί ο πολιτισμός μας.

Bios

Πειραιώς 84

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.