Η ανερχόμενη ηθοποιός Ισιδώρα Δωροπούλου αυτοσυστήνεται

Μαθαίνουμε τα πάντα για την ανερχόμενη ηθοποιό, που μόλις ανέλαβε έναν σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη παράσταση του θεάτρου "Μπέλλος", "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα".

Ισιδώρα Δωροπούλου Απόστολος Δελάλης©

Πού σε ξέρω;

Παίζω θέατρο τα τελευταία αρκετά χρόνια της ζωή μου και ψάχνοντας, χρόνο με το χρόνο, τρόπους μέσα μου και συνεργασίες που θα με βελτιώνουν καλλιτεχνικά.

Πού σε βρίσκω αυτό τον καιρό;

Στο θέατρο "Μπέλλος", στο έργο "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" του Ματέι Βίσνιεκ, σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

Πότε και πώς κόλλησες το μικρόβιο του θεάτρου;

Σπούδαζα πολλά χρόνια χορό, όλοι πίστευαν ότι θα ακολουθούσα αυτόν τον δρόμο. Ωστόσο, κάτι δεν μου ήταν αρκετό. Έλειπε ο λόγος. Το θέατρο είναι σωματοποιημένος λόγος και η φωνή του ηθοποιού το μουσικό όργανο. Συνειδητά, πήρα την απόφαση 16 χρονών. Ασυνείδητα, όμως, η απόφασή μου είχε ήδη παρθεί πολύ νωρίτερα. Το ερέθισμα μου το έδωσε, χωρίς να το ξέρει, η θεατρόφιλη μητέρα μου.

Πες μου μια παράσταση που θυμάσαι έντονα.

Το "Γάλα" του Βασίλη Κατσικονούρη στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη.

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα (Δωροπούλου)
© Ελίνα Γιουνανλή
Σκηνή από την παράσταση 

Τι σε αγγίζει στο "Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα";

Το αντιπολεμικό και βαθιά ουμανιστικό του μήνυμα. Ο καταγγελτικός του χαρακτήρας προς οποιοδήποτε ιδεολογία διχάζει τους ανθρώπους και τους μετατρέπει σε εχθρούς. Η εναντίωσή του στην πάλη των ανθρώπων για χρήματα και κάθε σύνορο που, στην τελική, καμία σημασία δεν έχει, γιατί στο τέλος  "όλη η γη ένα μνήμα είναι". Και η -δυστυχώς- διαχρονικότητά του.

Ποια είναι η αγαπημένη σου σκηνή από το έργο;

Η πρώτη σκηνή του έργου. Η έναρξη. Μέσα στη τραγικότητά της, έχει μία τρυφεράδα και μία ανθρωπιά που την καθιστούν ακόμη πιο δραματική.

Ποια είναι τελευταία σου σκέψη πριν το τρίτο κουδούνι;

Έχω ακόμα το άγχος της πρεμιέρας, καθότι μόλις μπήκα σε μία παράσταση ήδη έτοιμη. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί έχουν διανύσει χιλιόμετρα, τα οποία εγώ ακόμα τρέχω να προλάβω. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, όταν χτυπάει το τρίτο κουδούνι, προσπαθώ ακόμα να με χαλαρώσω και να σκεφτώ εάν όλα μου τα φροντιστηριακά αντικείμενα είναι στη θέση που πρέπει. Την επόμενη εβδομάδα θα είμαι σε καλύτερη κατάσταση!

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα (Δωροπούλου)
© Ελίνα Γιουνανλή
Σκηνή από την παράσταση

Τι σε φτιάχνει στην Αθήνα;

Οι πολλές επιλογές.

Και τι σε χαλάει;

Τα άσχημα κτίρια και η βρωμιά (με εξαίρεση  το ιστορικό κέντρο).

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στο θέατρο τι θα ήταν αυτό;

Να διορθωθεί η ανεκδιήγητη προσβολή προς τους καλλιτέχνες, με την εξίσωση των διπλωμάτων μας με τα απολυτήρια Λυκείου. Αυτό θα άλλαζα καταρχάς. Τα υπόλοιπα έπονται αυτού.

Πες μου κάτι off the record.

Η "Λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" είναι από τις ωραιότερες και πιο εποικοδομητικές καλλιτεχνικές μου συναντήσεις. Με την ομάδα "The young quill" αισθάνομαι οικεία και καλλιτεχνικά ασφαλής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Μέσα από ένα υπερρεαλιστικό πλαίσιο διαδραματίζεται η ρεαλιστική ιστορία του Βίγκαν και της Γιάσμινσκα, που επαναπατρίζονται στο χωριό τους μετά τη λήξη του εμφυλίου αναζητώντας τη σορό του Βίμπκο, του χαμένου τους γιού που πολεμούσε. Η τοπική κοινωνία τους αντιμετωπίζει με καχυποψία αναζητώντας τρόπους να εκμεταλλευτεί οικονομικά το πένθος τους. Οι άνθρωποι, ζωντανοί ή νεκροί, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέσα εκμετάλλευσης για την παραγωγή κέρδους. Η μοναδική πηγή εσόδων του ζευγαριού είναι η κόρη τους, Ίντα, η οποία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου μπλέχτηκε σε κύκλωμα σωματεμπορίας και πλέον εκπορνεύεται στην κεντρική Ιταλία. Η Ίντα βιώνει μια παράλληλη ιστορία εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης.

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.