Το "Tea Ceremony" επιστρέφει στο Bios

Η διεθνούς εμβέλειας παράσταση που θίγει επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα και ασκεί κριτική στις ανισότητες, σε ερμηνεία του Μάριου Ιωάννου, ανεβαίνει ξανά στην αθηναϊκή σκηνή.

Rome Tea Ceremony

Επιστρέφει για δεύτερη φορά στο Bios, η παράσταση που ξεχώρισε από κοινό και κριτικούς σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το "Tea Ceremony" επαναλαμβάνεται για έξι παραστάσεις στην Αθήνα. Ο μονόλογος, με τον Μάριο Ιωάννου, ανεβαίνει στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί ένα κοινωνικοπολιτικό σχόλιο στην εκμετάλλευση του ισχυρού εις βάρος του αδυνάμου και στο υπέρτατο τίμημα που πληρώνει η ανθρωπότητα στο σκοτεινό και αδηφάγο σύστημα που συντηρεί και από το οποίο μοιραία σαγηνεύεται.

Το φετινό ανέβασμα αφιερώνεται στη μνήμη του δραματουργού και σκηνοθέτη της παράστασης, Achim Wieland, που ήταν και ο δημιουργός των SRSLY_yours. Ο πολύτιμος Achim έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στην Σικελία κατά τη διάρκεια ανεβάσματος της παράστασης εκεί. 

Tea Ceremony ( Rome )

Το έργο

Η παράσταση μεταφέρει το κοινό της, σε ένα ιαπωνικό δωμάτιο όπου τελείται μια
παραδοσιακή τελετή τσαγιού.
Η Γκέισσα Κικουνοχάνα (Ανθισμένο Χρυσάνθεμο) με
απαλότητα και ευγένεια δημιουργεί ένα μεταξένιο τοπίο για το πνεύμα και τις αισθήσεις των παρευρισκόμενων. Όλα είναι αρμονικά και ιδανικά, μα δεν μένουν εκεί. Το ανήσυχο πνεύμα της, την παρασύρει σε ερωτήσεις που ηχούν σαν εκρήξεις στο αρμονικό περιβάλλον. Ποιοι μαζεύουν το μυρωδάτο τσάι μας; Ποιοι και κάτω από ποιες συνθήκες μαζεύουν το χρυσό που κοσμεί τα φλυτζάνια τσαγιού μας; Οι απαντήσεις οδηγούν σε ένα ταξίδι από ζοφερές αλήθειες, που αφορούν στη σύγχρονη δουλεία, στην παιδική εργασία, στο εμπόριο σωμάτων και ψυχών ανθρώπων που γεννήθηκαν σε "άτυχες" γωνιές της γης. Η τελετή υποδομείται, μα όχι ολοκληρωτικά. Όσοι βρεθούν στο Ιαπωνικό δωμάτιο, θα γίνουν μάρτυρες μιας φωτεινής αλήθειας που σώζει και σώζεται. Η ιδιότυπη τελετουργία τσαγιού θα πετύχει τελικά το δικό της σκοπό.

Rome Tea Ceremony

Τα παραδοσιακά κοστούμια και τα θεματικά σκηνικά της Ιωάννας Τσάμη μας μεταφέρουν στην Ιαπωνία, ενώ οι φωτισμοί του Βασίλη Πετεινάρη υπογραμμίζουν τα υπονοήματα της εκάστοτε σκηνής. Η κινησιολογία του πρωταγωνιστή, υπό την επιμέλεια του Αλέξη Βασιλείου, αλλά και ο εμβληματικός παραδοσιακός ιαπωνικός χορός, υπό την επιμέλεια της Zuiou Shinozuka, μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι είμαστε μάρτυρες μιας πραγματικής τελετουργίας.

Red Tea Ceremony Rome

Το "βιογραφικό" της παράστασης

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στη Κύπρο και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, με το κοινό να την αγκαλιάζει από την αρχή. Το "Tea Ceremony" τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερης παράστασης στο Φεστιβάλ Θεάτρου Milano Off το 2019, ενώ το 2020 ο Μάριος Ιωάννου, απέσπασε το Βραβείο Αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Fiat, στο Μαυροβούνιο. Σημαντικοί σταθμοί για το έργο ήταν οι παραστάσεις στο Τορίνο, στη Ρώμη, στο Εδιμβουργο (Zoo Playground ) και το Φεστιβάλ MESS στο Σεράγιεβο. Επόμενος σταθμός της παράστασης είναι το Λονδίνο. Το "Tea Ceremony" των SRSLY_yours, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας καλλιτεχνών από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία και Ιαπωνία.

Kikunohana spreading snow flakes.
Tea Ceremony, Kikunohana spreading snow flakes

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.