"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός": Οι τελευταίες παραστάσεις του καλοκαιριού

Οι τελευταίες δωρεάν θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους το προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν θέμα την κλιματική αλλαγή.

Αρχαίο θέατρο Απτέρας

Έξι δωρεάν θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους με θέμα την κλιματική αλλαγή φέρνει η ένατη και τελευταία εβδομάδα του φετινού προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, από τις 28 έως και τις 31 Αυγούστου σε Χανιά, Σάμο, Κεφαλονιά, Ρόδο, Άρτα και Χίο.

"Το πράσινο δεν μένει πια εδώ"

Το πράσινο δεν μένει πια εδώ

Πρώτη παράσταση που θα παρουσιαστεί την τελευταία εβδομάδα των εκδηλώσεων του προγράμματος είναι "Το πράσινο δεν μένει πια εδώ", στο Αρχαίο Θέατρο Απτέρας στα Χανιά, σε κείμενο και σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή, στις 28 και 29 Αυγούστου. Η παράσταση σχετίζεται με την υποβάθμιση της ζωής μας από την ασύδοτη βιομηχανική ανάπτυξη και από τη βάναυση και ατιμώρητη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος και ενθαρρύνει τα παιδιά-θεατές να συμμετέχουν στη δράση.

"Το τραγούδι της φάλαινας"

Το τραγούδι της φάλαινας

Πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου Σάμου (Ξύλινο) στις 29 και 30 Αυγούστου θα κάνει η παράσταση "Το τραγούδι της φάλαινας" σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου, η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο Νo More Harveys της Σαντάλ Μπιλοντώ. Η παράσταση αφορά μια γυναίκα η οποία αποφασίζει να αφήσει τον κακοποιητικό της σύζυγο και να μεταναστεύσει στον βορρά, ώστε να ξαναβρεθεί με τις δύο πιο γενναίες φίλες της. Στο ταξίδι της τη συνοδεύουν η προσωπική βοηθός τεχνητής νοημοσύνης Alexa και η σκέψη της φάλαινας, η οποία  εμπνέει την ηρωίδα να ανασυνταχθεί και να συνεχίσει στον δρόμο της.

"Λύματα ή πώς θα μας θυμούνται"

Λύματα ή Πώς θα μας θυμούνται

Στις 30 και 31 Αυγούστου, θα κάνει πρεμιέρα η παράσταση "Λύματα ή πώς θα μας θυμούνται", σε σκηνοθεσία Γεωργίας Κανελλοπούλου, στο Κάστρο Αγίου Γεωργίου στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Η παράσταση, σε ενεργό διάλογο με τις σύγχρονες εικαστικές τέχνες, αποσκοπεί στην δημιουργία ενός υβριδικού έργου τέχνης, ενός αντι-κληροδοτήματος. Βασική δραματουργική αφετηρία αποτελεί η έννοια των λυμάτων, τόσο ως υλική αποτύπωση την αλλοιωτικής παρέμβασης του ανθρώπινου πολιτισμού στη φύση, όσο και ως μεταφορική αποτύπωση όσων αφήνουμε πίσω μας στους πολιτισμούς του μέλλοντος.

"Η φάλαινα"

Η φάλαινα

Στον Προμαχώνα Αγίου Γεωργίου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου θα παρουσιαστεί η θεατρική-εικαστική εγκατάσταση "Η φάλαινα" στις 30 και 31 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία Αριάδνης Καβαλιέρου και Γιάννη Μπισμπικόπουλου. Η παράσταση αφορά την εικόνα μιας φάλαινας που ξεβράζεται και αποσυντίθεται στην ακτή μιας πόλης, της οποία οι κάτοικοι αδιαφορούν, αλλά δυο από αυτούς, ο Πιερ και η Οντίλ, αποφασίζουν να δουν τον θάνατο αυτό από κοντά, οδηγώντας τους σε ένα ταξίδι συνειδητοποίησης και αναζήτησης της ευθύνης του ανθρώπου απέναντι στα ζώα και στη φύση.

"Ο εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσέρνομπιλ"

Ο εφιάλτης της Περσεφόνης

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας θα παρουσιαστεί η πρωτότυπη περφόρμανς για παιδιά άνω των 10 ετών "Ο εφιάλτης της Περσεφόνης #Τσερνομπιλ" από την ομάδα Ονειρόδραμα, στις 30 και 31 Αυγούστου, με επίκεντρο το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής και οικολογικής καταστροφής. Εμπνευσμένη από τον μύθο της Περσεφόνης κατά τον Ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα, την ποίηση του Νίκου Γκάτσου, τις πραγματικές μαρτυρίες του Τσερνόμπιλ της νομπελίστριας συγγραφέως Σβετλάνας Αλεξίεβιτς, Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη του Αντρί Σνερ Μάγκνασον και Ο ύμνος της αγάπης από την επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου, πρόκειται για μια διαμαρτυρία, μια έκκληση και μια απάντηση στους "μεγάλους" που καταστρέφουν το "σπίτι μας", τον πλανήτη Γη.

"Το δάκρυ"

Το δάκρυ

Η πρώτη παρουσίαση της περφόρμανς χορού "Το δάκρυ" θα πραγματοποιηθεί στο Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρου της Χίου από την ομάδα σύγχρονου χορού Στέρεο Νερό. Στην παράσταση, η ομάδα σύγχρονου χορού ακολουθεί τη ζωή των κατοίκων στα Μαστιχοχώρια της Χίου και αναλύει τη σύνδεσή τους με τον κύκλο ζωής "του δέντρου που δακρύζει". Επίσης, μέσα από ποιητικές εικόνες και κινητικά μοτίβα, παρατηρεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του τοπικού μικροκλίματος και ερευνά τη δημιουργία της αντίστοιχης κουλτούρας.

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.