Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τέσσερις από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 23 έως 28 Ιουνίου και ξεχωρίζουν.

Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς - Ένα καλοκαίρι κόλαση"

Μετά το Tempus Verum, το θερινό θέατρο "Λαμπέτη" μετατρέπεται σε νυχτερινό κέντρο των 90s και υποδέχεται το "Με σιχάθηκα... αλλά και πάλι όχι εντελώς - Ένα καλοκαίρι κόλαση". Εντός του ρετρό σκηνικού, θα συναντηθούν τρεις φαινομενικά άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες (Κρίστελ Καπερώνη, που σκηνοθετεί, Νάστια Βραχάτη και Τζωρτζίνα Λιώση), οι οποίες θα ενωθούν κάτω από τη θολούρα του καπνού και δίπλα σε μπουκάλια που αδειάζουν. Οι ηρωίδες βασίζονται σε χαρακτήρες των έργων "Πράσινό μου φουστανάκι", "Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α" και "Κατάθλας" της ανατρεπτικής Λένας Κιτσοπούλου. Πριν από την παράσταση, η ατμόσφαιρα θα ζεσταθεί με ζωντανό λαϊκό πρόγραμμα (από 24/6). Η φωτογραφία εξωφύλλου ανήκει στην παράσταση αυτή.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
Γιάννης Κουσκούτης©

"Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας"

Διαβάστε Επίσης

Η επιτυχημένη σειρά θεατρικών αναλογίων που διοργανώνεται στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ κλείνει τον κύκλο της με μια μαγική παράσταση. Με φετινό θέμα τους "Αγάπης αγώνες" και επίκεντρο το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, οι Παραβάσεις ολοκληρώνονται με το παραμυθένιο "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" σε διασκευή-σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου. Η κορυφαία κωμωδία του μεγάλου βάρδου αφηγείται τις εξωφρενικές περιπέτειες δύο νέων ζευγαριών που γίνονται άνω-κάτω από τα παιχνίδια των ξωτικών του δάσους. Ερμηνεύουν οι Μάνος Βαβαδάκης, Εύα Βλασσοπούλου, Γιώργος Ζιάκας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Γιώργος Ηλιόπουλος, Βίκυ Κυριακουλάκου, Έκτορας Λυγίζος, Φλομαρία Παπαδάκη, Κατερίνα Πατσιάνη, Νάνσυ Σιδέρη, Ιάσονας Στασινός και Θάνος Τοκάκης (από 28/6, με διερμηνεία στη νοηματική στις 30/6).

Δωδέκατη νύχτα

"Δωδέκατη νύχτα"

Ο Γιώργος Κιμούλης ανεβάζει την ξεκαρδιστική "Δωδέκατη νύχτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε δική του μετάφραση. Πρόκειται για τη γνωστή κωμωδία του μεγάλου δραματουργού που παίζει με τα φύλα και διηγείται την ιστορία δύο δίδυμων αδερφών που κατορθώνουν να επιβιώσουν από ένα ναυάγιο. Τα αδέρφια, μη γνωρίζοντας ο ένας αν η άλλη είναι ακόμη ζωντανή, μπλέκουν σε φοβερές παρεξηγήσεις λόγω της ομοιότητάς τους (πρεμιέρα 27/6, Βεάκειο). Επί σκηνής εμφανίζεται ο Γιώργος Κιμούλης, η Σοφία Βογιατζάκη, η Άννα Μονογιού, η Λίλη Τσεσματζόγλου, ο Σταύρος Καραγιάννης, ο Χρήστος Μουστάκας, ο Άρης Τρουπάκης, ο Γιώργος Ζιόβας, ο Κώστας Κοράκης, ο Τζώρτζης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Τσουρουνάκης.

Βάκχες Έλενα Μαυρίδου
©Ηλίας Ντζόιδος – Ελίνα Γιουνανλή

"Βάκχες"

Η Έλενα Μαυρίδου αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη. Η καλλιτέχνις συνδυάζει την κινησιολογία των Αναστεναρίων, που παραπέμπει στις πρακτικές της διονυσιακής μανίας, με τον φυσικό ήχο της λύρας και το σύγχρονο sound design. Η διανομή των ηθοποιών που ενσαρκώνουν την ιστορία της επιστροφής του Διονύσου στη Θήβα συμπληρώνεται από τους Δημήτρη Λάλο, Θανάση Δόβρη, Γιώργο Χριστοδούλου, Στέργιο Κοντακιώτη, Έλενα Μαυρίδου, Βίκυ Βολιώτη, Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Δήμητρα Κούζα. Ο χορός αποτελείται από τις Κική Καραΐσκου, Δήμητρα Κούζα, Σοφία Κουλέρα, Χριστίνα Μαριάνου και Μαριάμ Ρουχάτζε, ενώ επί σκηνής παίζουν μουσική ο Γιώργος Μαυρίδης και ο Βασίλης Κόκλας (πρεμιέρα 26/6, Κηποθέατρο Παπάγου).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βάκχες

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Το έργο αφηγείται την ιστορία του Διονύσου, ο οποίος επιστρέφει στη Θήβα για να εγκαθιδρύσει τη λατρεία του, συνοδευόμενος από έναν όμιλο γυναικών από τη Λυδία, τις Βάκχες. Η παράσταση επιχειρεί μία ερμηνευτική προσέγγιση και διερευνά την διονυσιακή μανία ή «βακχεία» με βασικά εργαλεία τον λόγο του Ευριπίδη, τον συνδυασμό της σύγχρονης με την παραδοσιακή μουσική, και μια κινησιολογία βασισμένη στην τελετουργία των Αναστεναρίων, που πιθανότατα αποτελεί επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διονύσου. Ο φυσικός ήχος της λύρας συνομιλεί με το σύγχρονο sound design και τα υλικά της φύσης με τα συνθετικά, σε μία παράσταση που οδηγεί τα σώματα ολοένα προς έναν οργιαστικό χορό.

Δωδέκατη νύχτα

  • Κωμωδία

Δύο αδέλφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν, επιβιώνουν από ένα ναυάγιο και μένουν στην ίδια παράξενη χώρα, χωρίς να γνωρίζει ο ένας αν ζει ο άλλος. Λόγω της απόλυτης ομοιότητάς τους, όμως, μιας και η Βιόλα είναι μεταμφιεσμένη ως Σεζάριο, ξεκινούν μια σειρά από ξεκαρδιστικές παρεξηγήσεις. Η ίδια είναι ερωτευμένη με τον Δούκα Ορσίνο, ο οποίος είναι αντίστοιχα ερωτευμένος με την Κόμισσα Ολίβια. Η Κόμισσα ερωτεύεται με τη σειρά της τον Σεζάριο, πιστεύοντας ότι είναι άντρας. Αυτά συμβαίνουν σε μία από τις δημοφιλέστερες κωμωδίες του Σαίξπηρ για τον ανεκπλήρωτο έρωτα.

Με σιχάθηκα… αλλά και πάλι όχι εντελώς - Ένα καλοκαίρι κόλαση

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 115 '

Τρεις ηρωίδες της διπλανής πόρτας αναδύονται μέσα από την ρετρό ατμόσφαιρα του μπουζουξίδικου των 90s σε μια μαύρη κωμωδία που ενώνει τα έργα της Λένας Κιτσοπούλου «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.», «Το πράσινό μου το φουστανάκι» και «Ο Κατάθλας», σε δραματουργική επεξεργασία Αγνής Χιώτη και Σταμάτη Μπάκνη. Η παράσταση, που επιστρέφει ανανεωμένη σε καλοκαιρινή εκδοχή, ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που μπαίνουν στο χώρο οι θεατές. Μία λαϊκή τραγουδίστρια ανοίγει το πρόγραμμα με χορό και τραγούδια και μας προετοιμάζει για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Οι τρεις φαινομενικά άγνωστες μεταξύ τους ηρωίδες συναντιούνται τυχαία στο νυχτερινό κέντρο «Η Κόλαση» και ανακαλύπτουν τα κοινά που τις ενώνουν.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας

  • Θεατρικό Αναλόγιο
  • Διάρκεια: 90 '

Η σειρά δραματοποιημένων αναλογιών «Παραβάσεις» του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με γενικό τίτλο «Αγάπης αγώνες», σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, ολοκληρώνεται με την πολυδιάστατη κωμωδία-μελέτη του συγγραφέα πάνω στον έρωτα, το όνειρο και την έννοια της φαντασίωσης. Ένας θίασος δώδεκα ηθοποιών θα αφηγηθεί και θα επιχειρήσει να αναπαραστήσει, με απλά θεατρικά μέσα, τη σύνθετη ιστορία μίας από τις πιο αρχετυπικές καλοκαιρινές σαιξπηρικές κωμωδίες. Το –ειδικά σχεδιασμένο για την κυκλική σκηνή του Θόλου– δραματοποιημένο αναλόγιο τοποθετεί τους θεατές γύρω από τη φρενήρη δράση, αξιοποιώντας παράλληλα το φυσικό τοπίο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος που λειτουργεί διαρκώς ως φόντο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.