Οι θερινές "Παραβάσεις" ταιριάζουν μόνο με ένα "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας"

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, ολοκληρώνει τον σαιξπηρικό της κύκλο με τη γνωστή κωμωδία του μεγάλου δραματουργού.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας Γιάννης Κουσκούτης©

Οι "Παραβάσεις", η σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), βγαίνουν για πρώτη φορά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Για πέντε παραστάσεις, στις 28, 29 και 30/6 και στις 3 και 4/7 στις 8.30. μ.μ., το πιο μαγικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” (σε μετάφραση Διονύση Καψάλη),  παρουσιάζεται σε μια θεατρική ανάγνωση ειδικά διαμορφωμένη για τον Θόλο του ΚΠΙΣΝ.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
Γιάννης Κουσκούτης©

Ο Έκτορας Λυγίζος, ολοκληρώνοντας τη φετινή, εξαιρετικά πετυχημένη σειρά θεατρικών αναλογίων του ΚΠΙΣΝ, που έφερε τον γενικό τίτλο "Αγάπης Αγώνες", σκηνοθετεί ένα ensemble νέων ηθοποιών που, με απλά θεατρικά μέσα, μας αφηγούνται τη σύνθετη ιστορία του πιο καλοκαιρινού θεατρικού ονείρου. Οι Παραβάσεις πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

Λίγα λόγια για το έργο

"Ο έρωτας δε βλέπει με τα μάτια/ μα με το νου, γι’ αυτό πάντα τυφλό/ τον ζωγραφίζουν […]"

Τη νύχτα του μεσοκαλόκαιρου, δύο νεαρά ζευγάρια και ένα μπουλούκι ερασιτέχνες ηθοποιοί καταφεύγουν σ’ ένα δάσος έξω απ’ την Αθήνα, όπου και πέφτουν θύματα δαιμόνιων –αλλά παιχνιδιάρικων– ξωτικών. Το άλλο πρωί, καμιά τους και κανείς δε θα γνωρίζει αν οι νυχτερινές τους περιπέτειες συνέβησαν στ’ αλήθεια ή ήταν μόνο όνειρο.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
Γιάννης Κουσκούτης©

Η κορυφαία σαιξπηρική κωμωδία είναι ένα έργο μεγάλης ποιητικής πνοής που, ενώ δε χάνει στιγμή την ελαφρότητα και τον εορταστικό του τόνο, λειτουργεί παράλληλα ως μια πολυδιάστατη μελέτη του έρωτα, του ονείρου και της φαντασίωσης. Εξωφρενικές φαρσικές καταστάσεις, θέατρο μέσα στο θέατρο, τραγούδια, ξόρκια, παράφορες εξομολογήσεις, έριδες και λεκτικοί διαξιφισμοί εναλλάσσονται αριστοτεχνικά συνθέτοντας ένα ονειρικό σύμπαν, όπου η φυσική τάξη των πραγμάτων ανατρέπεται προς τέρψιν –εν τέλει– όλων.

Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
Γιάννης Κουσκούτης©

Οι ηθοποιοί που ερμηνεύουν είναι οι: Μάνος Βαβαδάκης, Εύα Βλασσοπούλου, Γιώργος Ζιάκας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Γιώργος Ηλιόπουλος, Βίκυ Κυριακουλάκου, Έκτορας Λυγίζος, Φλομαρία Παπαδάκη, Κατερίνα Πατσιάνη, Νάνσυ Σιδέρη, Ιάσονας Στασινός και ο Θάνος Τοκάκης. Τα κοστούμια και οι κατασκευές φέρουν την υπογραφή της Ελλάδας Δαμιανού και οι φωτισμοί του Δημήτρη Κασιμάτη

Info: Στην παράσταση στις 30/6, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Θα ακολουθήσει, επίσης, συζήτηση με τους συντελεστές.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η Θάλασσα κι ο Γέρος": Ένα νέο έργο με τον Τάσιο Νούσια, σε καλοκαιρινή περιοδεία

Ανακαλύψτε τους σταθμούς της νέας παράστασης που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνκσι και που βασίζεται στο αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο γέρος και η θάλασσα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

Eurovision 2024: Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μας λένε ποια τραγούδια ξεχωρίζουν από την αρχή της διοργάνωσης μέχρι σήμερα

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές του "Reunion The Musical" και αγαπημένοι ερμηνευτές απαντούν με αφορμή την 68η διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ποια είναι τα τραγούδια που δεν ξεχνούν (εκτός από τα δικά τους φυσικά!).

Το "Matilda The Musical" έρχεται στο Παλλάς τη νέα σεζόν 2024-25 και ετοιμάζει πρώτη ακρόαση για παιδιά

Η Θέμις Μαρσέλλου ετοιμάζει μια νέα υπερπαραγωγή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ των Ντένις Κέλι και Τιμ Μίντσιν που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ και ανακοινώνει ακρόαση για κορίτσια και αγόρια 6-13 ετών.

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.