Βάκχες

Βάκχες

  • Διάρκεια: 90'
  • 2

Το έργο αφηγείται την ιστορία του Διονύσου, ο οποίος επιστρέφει στη Θήβα για να εγκαθιδρύσει τη λατρεία του, συνοδευόμενος από έναν όμιλο γυναικών από τη Λυδία, τις Βάκχες. Η παράσταση επιχειρεί μία ερμηνευτική προσέγγιση και διερευνά την διονυσιακή μανία ή «βακχεία» με βασικά εργαλεία τον λόγο του Ευριπίδη, τον συνδυασμό της σύγχρονης με την παραδοσιακή μουσική, και μια κινησιολογία βασισμένη στην τελετουργία των Αναστεναρίων, που πιθανότατα αποτελεί επιβίωση θρησκευτικών πρακτικών από τη λατρεία του Διονύσου. Ο φυσικός ήχος της λύρας συνομιλεί με το σύγχρονο sound design και τα υλικά της φύσης με τα συνθετικά, σε μία παράσταση που οδηγεί τα σώματα ολοένα προς έναν οργιαστικό χορό.


Ερμηνεύουν: Δ. Λάλος, Έλ. Μαυρίδου, Γ. Χριστοδούλου, Θ. Δόβρης, Β. Βολιώτη, Γ. Τριανταφυλλίδης. Μουσικοί επί σκηνής: Γ. Μαυρίδης, Β. Κόκλας. Σκην.-κοστ.: Δ. Λιάκουρα. Μουσ.: Γ. Μαυρίδης. Φωτ.: Π. Μαθιέλλης.

Αναλυτική κριτική

Η Έλενα Μαυρίδου κατέφυγε στο δρόμο της λαϊκής και δημοτικής παράδοσης, παρασταίνοντας τις "Βάκχες" ως λαϊκό παραμύθι ή τελετουργικό δρώμενο, όμως ελάχιστα πράγματα μεταδόθηκαν από την τρομερή ατμόσφαιρα της τραγωδίας. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική