Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, Άντζελα Μπρούσκου και Ιάννης Ξενάκης στο "Αισχύλου Project" της Ελευσίνας

Δύο μεγάλης κλίμακας θεατρικές παραγωγές έργων του Αισχύλου από σημαντικούς καλλιτέχνες και μια συναυλία με τη συμμετοχή διακεκριμένων μουσικών συνόλων έρχονται στο Μυστήριο 35 "ΑΙΣΧΥΛΟΥ Project" της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Νικίτα Μιλιβόγεβιτς

Το Μυστήριο 35 ΑΙΣΧΥΛΟΥ Project της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιστρέφει στη δεύτερή του έκδοση, στη γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή. Από τις 15 έως τις 30 Ιουλίου δύο μεγάλης κλίμακας θεατρικές παραγωγές έργων του Αισχύλου –μία ελληνική και μία διεθνής–, μια συναυλία με τη συμμετοχή διακεκριμένων μουσικών συνόλων, καθώς κι ένα θεωρητικό συμπόσιο για τον Αισχύλο και τις έννοιες που διέπουν το αρχαίο δράμα παρουσία εξεχόντων προσκεκλημένων, συνθέτουν έναν άτυπο αλλά εκρηκτικό διάλογο στο  σπουδαίο αυτό σκηνικό είδος, που παραμένει πάντοτε ζωντανό και κρίσιμο στα σύγχρονα ζητήματα δικαιοσύνης, ουμανισμού και πολιτικής.

Οι "Ευμενίδες, το έργο που εισήγαγε για πρώτη φορά τον Άρειο Πάγο ως όρο και θεσμό για την έννοια του δικαίου στην ιστορία της Ευρώπης, έρχονται σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου στις 15 & 16 Ιουλίου. Στον ίδιο χώρο, στις 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία "Ιάννης Ξενάκης: Ορέστεια" από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Ε.Ρ.Τ., της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων και της Παιδικής Χορωδίας του Ωδείου Kodály, ενώ την επομένη, στις 24 Ιουλίου, θα γίνει Ημερίδα Αρχαίου Δράματος υπό την επιμέλεια της Δηώς Καγγελάρη. 

Ευμενίδες Μπρούσκου Ελευσίνα
©Άρτεμις Σκουλίκα
"Ευμενίδες"

Τέλος, στις 29 & 30 Ιουλίου, θα δοθεί η ιδιαίτερη περφόρμανς σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, "Πέρσες. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών". Η παράσταση θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου, απ' 'όπου θα μεταφέρει τους θεατές εν πλω στη Σαλαμίνα με κατάληξη, όταν πέσει η νύχτα, σε μια έρημη περιοχή του νησιού που βλέπει στον τόπο όπου έλαβε χώρα η αρχαία σύγκρουση.

Περισσότερες πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων, εδώ

Λίγα λόγια για το ΑΙΣΧΥΛΟΥ project 


Η πρώτη έκδοση του ΑΙΣΧΥΛΟΥ project, μια Δράση Παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς, πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου με στόχο να θεσμοθετήσει έναν σπάνιο διάλογο πάνω στο αισχύλειο δράμα. Περιλάμβανε τις παραστάσεις "Κλυταιμνήστα" της σπουδαίας φλαμανδικής ομάδας tg STAN σε σκηνοθεσία Jolente De Keersmaeker, ένα πρωτοποριακό έργο για τις σύγχρονες έμφυλες ταυτότητες και τη φωνή των σιωπηλών, και "Πέρσες" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της εταιρείας "Το Θέατρο", για την τραγωδία της ανθρωπότητας σε μια συνομιλία για τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα.

Ευμενίδες Μπρούσκου Ελευσίνα
"Ευμενίδες"

"Ευμενίδες"  


Η δίκη στις αισχύλειες "Ευμενίδες" είναι η πρώτη νομική δίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην παράσταση, ένα φανταστικό δικαστήριο συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα. Κοινότητες, συλλογικότητες και κάτοικοι της πόλης της Ελευσίνας προσκαλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στον κόσμο μιας φανταστικής δίκης, αναλαμβάνοντας τη θέση του αθηναϊκού δικαστηρίου. Οι "Ευμενίδες" γίνονται ερέθισμα για την ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου. Το κοινό μπορεί να αλληλεπιδρά ενεργώντας ως επιπλέον ερμηνευτής ή ακόμα και ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εξέλιξη της δράσης. Μέσω του αρχαίου δράματος τίθεται ως ζητούμενο η συνοχή των πολιτών μιας κοινωνίας και η στάση τους απέναντι στα κοινά. Αυτή η ουτοπική συνθήκη συνιστά αντίστοιχα ένα ουτοπικό δικαστήριο, όπου διεξάγεται η δίκη του Ορέστη στις "Ευμενίδες" του Αισχύλου. Η ανελέητη αλυσίδα της διαιωνιζόμενης εκδίκησης και αντεκδίκησης παραχωρεί τη θέση της στη δικαιοσύνη της πόλης. Μια δίκη που λαμβάνει χώρα στο παρελθόν, αλλά απευθύνεται στους πολίτες όλου του κόσμου του μέλλοντος.

Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, η σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου, ο σχεδιασμός φωτισμών της Στέβης Κουτσοθανάση, τα σκηνικά της Ελίνας Λούκου,
τα κοστούμια του Βασίλη Μπαρμπαρίγου. Ερμηνεύουν:  Παρθενόπη Μπουζούρη (Προφήτης, Απόλλων), Άντζελα Μπρούσκου (Κλυταιμνήστρα), Διονύσης Πιφέας (Ορέστης), Δήμητρα Χατούπη (Αθηνά) και: Σμαράγδα Κάκκινου, Πάολα Καλλιγά, Δανάη Κατσαμένη, Θεοδώρα Κόρδα, Ανδριανή Κυλάφη, Βάλια Παπαχρήστου, Αγγελική Τουμπανάκη (Χορός).

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

"Ιάννης Ξενάκης: Ορέστεια"


Ο λόγος του Αισχύλου συνδυάζει αρχαϊκή μεγαλοπρέπεια, τελετουργική στιβαρότητα και διονυσιακή έκσταση. Εμπνεόμενος ευθέως από τα στοιχεία αυτά, ο Ιάννης Ξενάκης, ένας από τους στυλοβάτες της διεθνούς μουσικής πρωτοπορίας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, συνέθεσε την "Ορέστειά" του (1965-1966), ένα έργο που συμπυκνώνει την πλοκή και την ουσία της αισχύλειας τριλογίας και ταλαντεύεται ανάμεσα στην όπερα, στο ορατόριο και στο μυσταγωγικό χορόδραμα. Χωρίς ίχνος πρόθεσης να αξιοποιήσει παραδοσιακούς "καλλωπισμούς", η μουσική δίνει έμφαση στον αρχέγονο ρυθμό (εξ ου και η εκτεταμένη χρήση των κρουστών) και στην εκφραστική δύναμη του λόγου, που διαρκώς σμιλεύεται και μεταπλάθεται με ευφάνταστες σύγχρονες συνθετικές τεχνικές. Η συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία αναβίωσης της συγκλονιστικής, υποβλητικής και συνάμα έντοντα απαιτητικής μουσικής του από την ΚΟΑ και τους εκλεκτούς συνεργάτες της.
 
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Σολίστ: Holger Falk (βαρύτονος), Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά)
Συμμετέχουν: Χορωδία της ΕΡΤ (Διδασκαλία/διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου), Χορωδία Δήμου Αθηναίων (Διδασκαλία/διεύθυνση: Σταύρος Μπερής), Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodály (Διδασκαλία/διεύθυνση: Μιχάλης Πατσέας)
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Νικίτα Μιλιβόγεβιτς
©Άρης Καμαρωτός
Νικίτα Μιλιβόγεβιτς

"Πέρσες. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών"


Η περφόρμανς ξεκινά από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου. Συνεχίζεται σε ένα πλοίο που μεταφέρει τους θεατές στη Σαλαμίνα και τέλος, όταν πέσει η νύχτα, σε μια έρημη περιοχή του νησιού που βλέπει στον τόπο όπου έλαβε χώρα η αρχαία σύγκρουση. Το κοινό παρακολουθεί τον Ξέρξη, τον Χορό και τα άλλα πρόσωπα του έργου σε αυτή τη διαδρομή, ενώ τα μέρη του έργου του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, κατοικούν τα σημεία της διαδρομής. Ο Ξέρξης συνειδητοποιεί ότι δεν έχει γυρίσει στο σπίτι του, αλλά ότι έχει βρεθεί στον χώρο του εγκλήματος. Γύρω του ζωντανεύουν όλες οι χαμένες ψυχές αυτών που έσειρε ως εδώ. Ο χώρος γεμίζει με τις παρουσίες αυτών που ζουν συνεχώς την αγωνία ως αποτέλεσμα της καταστροφής που έφερε. Η σκληρή όμως μοίρα του ηττημένου είναι η μοναξιά.
 
Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, η σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, η κίνηση της Αμάλια Μπένετ, η μουσική σύνθεση-δραματουργία του Δημήτρη Καμαρωτού, τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, οι φωτισμοί του Γιάννη Δρακουλαράκο, τα κοστούμια του Κένι ΜακΛέλαν. Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ήμελλος (Ξέρξης), Μαρία Ζορμπά (Άτοσσα), Θοδωρής Αντωνιάδης (Αγγελιαφόρος), Γιώργος Μπινιάρης (Φάντασμα Δαρείου), Μυρτώ Αλικάκη (Κορυφαία χορού) και: Γιώργος Ζυγούρης, Νίκος Ιατρού, Δημήτρης Καραμάνος, Εμμανουήλ Κοντός, Νικόλας Μακρής, Νικόλας Ντούρος, Θανάσης Ραφτόπουλος & δύο ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου της Σερβίας στο Νόβι Σαντ (Χορός).

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.