Από το σελιλόιντ στο σανίδι: Οι παραστάσεις που φέρνουν το σινεμά στο θέατρο

Η φετινή σεζόν κατακλύζεται από παραστάσεις έργων που λατρέψαμε στη μεγάλη οθόνη και μια πληθώρα επιλογών, από μεγάλα θεάματα μέχρι pocket εκδοχές, δίνουν νέα, θεατρική ζωή στα σενάρια που άφησαν εποχή.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών Χρήστος Συμεωνίδης©

Σας αρέσει το σινεμά; Ραντεβού στα θέατρα! Κάπως έτσι χαρακτηρίζουμε τη φετινή σεζόν, καθώς κατακλύζεται από παραστάσεις έργων που λατρέψαμε στη μεγάλη οθόνη. Πληθώρα επιλογών, από μεγάλα θεάματα μέχρι pocket εκδοχές, ανταγωνίζονται σε πρωτοτυπία και δίνουν νέα, σκηνική ζωή στα σενάρια που άφησαν εποχή. Μια τέτοια είναι η ταινία-σταθμός του Τσάρλι Τσάπλιν "Τα φώτα της πόλης", που γίνεται μιούζικαλ στην παράσταση-πρόταση του Εθνικού Θεάτρου (Rex): Η Αμάλια Μπένετ σκηνοθετεί και υπογράφει τις χορογραφίες του φαντασμαγορικού θεάματος για όλη την οικογένεια, σε πρωτότυπη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Ο ανερχόμενος Προκόπης Αγαθοκλέους ερμηνεύει το ρόλο του θρυλικού Σαρλό και 25 ακόμη ταλαντούχοι ηθοποιοί και τραγουδιστές ερμηνεύουν, χορεύουν και τραγουδούν (Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σαβίνα Γιαννάτου κ.ά.).

Τα φώτα της πόλης
©Karol Jarek
"Τα φώτα της πόλης"

Διαβάστε Επίσης

Σε άλλο ύφος, η Λίλυ Μελεμέ ανεβάζει το "Dogville", τη συγκλονιστική ηθική αλληγορία του τρομερού παιδιού του "Δόγματος 95" Λαρς φον Τρίερ, με τους Στέλιο Μάινα, Έλλη Τρίγγου, Θοδωρή Κατσαφάδο, Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, κ.ά. στην ερμηνεία για το "κακό" (Νέος Ακάδημος). Ο Θοδωρής Αθερίδης βρίσκεται πίσω από τη θεατρική μεταφορά της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του Τόμας Βίντερμπεργκ: Νίκος Ορφανός, Γιάννης Σοφολόγης, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης και Θάνος Γρίβας λένε "Άσπρο Πάτο / Another round", ερμηνεύοντας τους τέσσερις φίλους που αποφασίζουν να τονώσουν την καθημερινότητά τους με σταθερές δόσεις αλκοόλ (Ίδρυμα Μιχάλης "Κακογιάννης").

Dogville
Πάτροκλος Σκαφίδας©
"Dogville"

Διαβάστε Επίσης

Από τις πλέον αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών, ο "Κύκλος των χαμένων ποιητών" του Πίτερ Γουίαρ έγινε θεατρικό έργο από το σεναριογράφο της, Τομ Σούλμαν. Tο βλέπουμε σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, με τους Άκη Σακελλαρίου (στον ρόλο του καθηγητή Κίτινγκ), Τάσο Χαλκιά, Σπύρο Τσεκούρα κ.ά. (Βρετάνια). Τις "Επικίνδυνες σχέσεις", την εκπληκτική ιστορία ίντριγκας και αποπλάνησης του Λακλό που λατρέψαμε στην ταινία του Στίβεν Φρίαρς, παρουσιάζει η Βίκυ Βολιώτη σε μία εκδοχή "τσέπης", όπου πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Αλεξανδρής, Άντρια Ράπτη, Έλενα Τυρέα, κ.ά. (Vault).

Επικίνδυνες σχέσεις
Μαρίτα Αμοργιανού©
"Επικίνδυνες σχέσεις"

Διαβάστε Επίσης

Ο Πέτρος Λαγούτης και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συσκηνοθετούν την κοινωνική σάτιρα του Πάολο Τζενοβέζε "Τέλειοι ξένοι", στην οποία μια παρέα φίλων αποφασίζει να παίξει ένα αθώο παιχνίδι που φέρνει τα πάνω-κάτω. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Μυρτώ Αλικάκη, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Πέτρος Λαγούτης, Δημήτρης Λιόλιος, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρης Ξανθόπουλος και Γιώργος Χρανιώτης (Αθηνά). Σε αυτά συνυπολογίστε τις "Σκηνές από ένα γάμο" του Μπέργκμαν, που θα σκηνοθετήσει η Έλενα Καρακούλη (ΔΘΠ, από 21/4/23) και τα σπουδαία λογοτεχνικά έργα που αγαπήσαμε από την κινηματογραφική μεταφορά τους και έχει εντάξει στον προγραμματισμό του το Αγγέλων Βήμα: "Ανατολικά της Εδέμ", "Υπέροχος Γκάτσμπι", "Chicago" (από τον Μάρτιο του '23).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Dogville

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Αριστουργηματική αλληγορία που εξετάζει τα όρια της ηθικής, παίζει με το δίπολο θύμα-θύτης, ενώ ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης.

Άσπρο Πάτο / Another Round

  • Κοινωνικό

Στη θεατρική μεταφορά της ομώνυμης ταινίας του Τόμας Βίντερμπεργκ, που απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, τέσσερις κολλητοί αποφασίζουν να διατηρούν ένα επίπεδο μέθης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακολουθώντας μια νέα στάση ζωής.

Τέλειοι ξένοι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Στη γνωστή από τον κινηματογράφο ιστορία, επτά φίλοι, τρία ζευγάρια και ένας σινγκλ, συναντιούνται για δείπνο σε ένα σπίτι ένα βράδυ με έκλειψη Σελήνης, όπου παίζουν ένα παιχνίδι όπου όλοι αφήνουν τα κινητά τους εκτεθειμένα σε όλους και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι φέρνει τα πάνω κάτω στις μεταξύ τους σχέσεις στη γνωστή κοινωνική σάτιρα του Πάολο Τζενοβέζε, που παρουσίασε στο σινεμά το 2016 με πρωτότυπο τίτλο «Perfetti Sconosciuti». Η ιταλικής παραγωγής ταινία μπήκε στο βιβλίο Γκίνες το 2019, όντας το φιλμ με τα περισσότερα ριμέικ στην ιστορία του σινεμά (έχουν φτάσει τα 22 μέχρι σήμερα).

Επικίνδυνες σχέσεις

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Στην άκρως ακατάλληλη για ανηλίκους πολυβραβευμένη διασκευή του διάσημου μυθιστορήματος του Πιέρ Σοντερλό ντε Λακλό στήνεται ένα σχέδιο εκδίκησης που προσφέρεται για μια οξυδερκή μελέτη της ανθρώπινης ψυχής.

Τα φώτα της πόλης

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Ένας άνεργος περιπλανώμενος, ο Σαρλώ, ερωτεύεται μια τυφλή ανθοπώλισσα και κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εγχείρηση που θα της χαρίσει την όραση. Με κεντρικό άξονα τον ρακένδυτο ήρωα που αγωνίζεται να επιβιώσει στο βίαιο περιβάλλον του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού, η ταινία-μύθος του αμερικανικού κινηματογράφου παίρνει τη μορφή ενός ιδιότυπου θεατρικού μιούζικαλ που αφηγείται μέσα από τη γλώσσα της μουσικής και του χορού, μια οικουμενική ιστορία αγάπης που ξεπερνά τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Η ζωντανή μουσική, το τραγούδι και η ενέργεια των δημιουργών συστρατεύονται, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδιοφυή «μελαγχολικό κλόουν», τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων και τις αρχετυπικές αξίες της ζωής.

Ανατολικά της Εδέμ

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 105 '

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το έργο του νομπελίστα συγγραφέα που διερωτάται πάνω στο δίπολο καλού-κακού, την αναζήτηση της ευτυχίας, το ανεξήγητο της αγάπης και τις συνέπειες της απουσίας της. Στο γεμάτο ανατροπές μυθιστόρημα που αντλεί από την βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ, μια κακοποιημένη γυναίκα συναντά έναν άνδρα που την ερωτεύεται και την αφήνει έγκυο στην Καλιφόρνια του 1900. Δεκαεπτά χρόνια μετά, τα δίδυμα παιδιά της πιστεύουν ότι η μητέρα τους πέθανε στη γέννα, αγνοώντας τη σκληρή αλήθεια.

Ο Υπέροχος Γκάτσμπι

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 95 '

Θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος-σταθμός για την εποχή της τζαζ και την κυριαρχία του αμερικανικού ονείρου ως αυτοσκοπός στο λαμπερό κλίμα της νεοϋορκέζικης αριστοκρατίας, σε διασκευή του Σάιμον Λέβι.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αντικομφορμιστής καθηγητής φιλολογίας και υπέρμαχος της ελευθερίας, Τζον Κίτινγκ, φέρνει τα πάνω-κάτω στην αυστηρή ακαδημία αρρένων του Γουέλτον, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των μαθητών. Με το σύνθημα «Άδραξε τη μέρα!» θα αλλάξει σταδιακά τη ζωή τους και θα διαταράξει τις ισορροπίες στο σχολείο που υπακούει στο μότο "Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Τελειότητα". Θα μάθει στους μαθητές του να αγαπούν την ποίηση, την τέχνη, τη ζωή και να παλεύουν για τις επιλογές τους. Η σύγκρουση με το εκπαιδευτικό κατεστημένο, τη διεύθυνση του σχολείου, τους γονείς των μαθητών του θα είναι αναπόφευκτη. Η ίδια η έννοια της επανάστασης κυριαρχεί στο έργο, το οποίο μετατράπηκε σε μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και χιούμορ, η οποία περνάει απλόχερα στο κοινό την ουσία του, που συμπυκνώνεται στο κυνήγι των ονείρων και των καταπιεσμένων επιθυμιών μας, την αξία του ελεύθερου πνεύματος, την αξία της ποίησης και πρωτίστως της αυτοδιάθεσης. Αξίζει να τη δείτε μαζί με εφήβους.

Βρετάνια

Πανεπιστημίου 7

Αθηνά

Δεριγνύ 10 & Πατησίων

Αγγέλων Βήμα

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Vault

Μελενίκου 26

Νέος Ακάδημος

Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.