Θέατρο κούκλας για ενήλικες από την ομάδα Κέντρο Βάρους

Εφημερία Ελένη Δανδάλη©

Η  βιωματική σχέση με την κούκλα δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια, όμως όταν ένας ενήλικας αφήσει το βλέμμα του να κυλήσει στην τρυφερό άγγιγμα του κουκλοθεάτρου δεν θα μάθει μόνο να βλέπει με σεβασμό άψυχα αντικείμενα, αλλά θα ανακαλύψει πώς με οδηγό μια κούκλα θα "ζήσει" πολλά και διαφορετικά συγκινησιακά ταξίδια. Κάθε παράσταση κουκλοθεάτρου για ενήλικες είναι μια διαφορετική εμπειρία και χαιρόμαστε που η ομάδα Κέντρο Βάρους, μετά από μια περίοδο παύσης, μόλις, ετοίμασε την πρώτη παράσταση της για ενήλικο κοινό. Η παράσταση ξεκινά σήμερα να παίζεται στο θέατρο Faust, ο τίτλος είναι "Εφημερία" και το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι είναι βασισμένη σε βιώματα και εμπειρίες της ομάδας, και με έμφαση στο διττό ρόλο κουκλοπαίκτη-γιατρού. Δηλαδή, ο κουκλοπαίκτης κινεί μια άψυχη κούκλα με πρόθεση να τη ζωντανέψει, και ο γιατρός με τη φροντίδα του προσπαθεί να κινητοποιήσει ένα ανήμπορο σώμα.

Εφημερία
Ελένη Δανδάλη©

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα της Κλειώς Κιούλπαλης και της Δήμητρας Κωνσταντινίδου και η εμψύχωση γίνεται από τις ίδιες και τις συνεργάτιδες τους, την Μπέττυ Κοκαράκη και την Εύα Τσαμπάση. Το σκηνικό είναι ένας νοσοκομειακός θάλαμος με τέσσερα κρεββάτια, τέσσερις κούκλες-ασθενείς. Οι κουκλοπαίκτριες ορατές, σε ρόλους γιατρών, νοσηλευτών, συνοδών. Μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους. Ασθενείς έρχονται, φεύγουν, οι ιστορίες τους περνάνε η μια δίπλα στην άλλη, χωρίς απαραίτητα να συναντιούνται. Το νοσοκομείο δεν αδειάζει ποτέ. Η επιγραφή Εφημερεύει παραμένει φωτισμένη. Η 75λεπτη παράσταση παίζεται σε δύο κλίμακες: "Ό,τι αντιπροσωπεύει τον κόσμο του νοσοκομείου και των ανθρώπων του είναι σε φυσικό μέγεθος, δυσανάλογα μεγάλο προς τις κούκλες-ασθενείς, που έτσι μικροί, μικροσκοπικοί, φαντάζουν πιο ευάλωτοι, "εφήμεροι" και αναγκαστικά αφημένοι στα μεγάλα χέρια που τους εμψυχώνουν". Ό κόσμος διψά για έργα της εποχής του και η ομάδα Κέντρο Βάρους καταθέτει τη δική της πρόταση με ενσυναίσθηση μέσα από την υπερβατική τέχνη του κουκλοθεάτρου...Δίνοντας ζωή, μέσα από την κίνηση και την έκφραση, σε ένα αντικείμενο. 

Προπώληση από Viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Εφημερία

  • Κουκλοθέατρο
  • Διάρκεια: 75 '

Μια παράσταση κουκλοθεάτρου με επιτραπέζιες κούκλες και θέατρο σκιών που απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και εστιάζει στον διττό ρόλο του κουκλοπαίκτη-γιατρού.

Faust

Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ξεκινά η ερευνητική "Αντιγόνη" του Χάρη Φραγκούλη

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Χάρης Φραγκούλης μας καλεί σε μια μη κλασική ανάγνωση της "Αντιγόνης" αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς μιας19μελούς υποκριτικής ομάδας σε κλειστό χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
08/12/2022

Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 8 έως 14 Δεκεμβρίου και ξεχωρίζουν.

Σπουδαίοι φιλόσοφοι και η κοινωνική θέση της γυναίκας στο επίκεντρο δύο χορευτικών ραντεβού

Πρεμιέρα για την παράσταση της Μαρίας Κολιοπούλου σε νέο χώρο στην Κυψέλη και της Εύης Δημητρίου στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

Το κουκλόσπιτο

Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί και μεταφράζει το ιψενικό έργο ως μια ιστορία του σήμερα, εστιάζοντας στην ψευδαίσθηση μιας συζυγικής και οικογενειακής θαλπωρής που θρυμματίζεται βίαια.

Οικόπεδα με θέα

Ο Αμερικανός δραματουργός κάνει ωραίο θέατρο πάνω στον αμοραλισμό του οικονομικού συστήματος και ο Χανιωτάκης το αποδίδει σε μια καλοπαιγμένη, ατμοσφαιρική, αλλά και κάπως νωχελική παράσταση.

"TheARtro": Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει για την πρώτη παράσταση επαυξημένης πραγματικότητας

Παρακολουθήσαμε την πρώτη παράσταση "επαυξημένη" με ψηφιακές πληροφορίες που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα μέσα από το καινοτόμο ερευνητικό έργο "TheARtro" που στοχεύει στην προσβασιμότητα και τον θεατρικό τουρισμό και μιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα και επιστημονική υπεύθυνη με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε.

Στέλιο Ανατολίτη, πόσο κανονική είναι η δουλειά του κωμικού;

Ο γνωστός κωμικός μιλά στο "α" με αφορμή τη νέα του παράσταση "Κανονική δουλειά", η οποία συνεχίζει να παίζεται στο Alhambra Art Theatre με μεγάλη επιτυχία, αλλά και τα δέκα χρόνια που κλείνει φέτος στο stand up comedy.