Θέατρο κούκλας για ενήλικες από την ομάδα Κέντρο Βάρους

Εφημερία Ελένη Δανδάλη©

Η  βιωματική σχέση με την κούκλα δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια, όμως όταν ένας ενήλικας αφήσει το βλέμμα του να κυλήσει στην τρυφερό άγγιγμα του κουκλοθεάτρου δεν θα μάθει μόνο να βλέπει με σεβασμό άψυχα αντικείμενα, αλλά θα ανακαλύψει πώς με οδηγό μια κούκλα θα "ζήσει" πολλά και διαφορετικά συγκινησιακά ταξίδια. Κάθε παράσταση κουκλοθεάτρου για ενήλικες είναι μια διαφορετική εμπειρία και χαιρόμαστε που η ομάδα Κέντρο Βάρους, μετά από μια περίοδο παύσης, μόλις, ετοίμασε την πρώτη παράσταση της για ενήλικο κοινό. Η παράσταση ξεκινά σήμερα να παίζεται στο θέατρο Faust, ο τίτλος είναι "Εφημερία" και το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι είναι βασισμένη σε βιώματα και εμπειρίες της ομάδας, και με έμφαση στο διττό ρόλο κουκλοπαίκτη-γιατρού. Δηλαδή, ο κουκλοπαίκτης κινεί μια άψυχη κούκλα με πρόθεση να τη ζωντανέψει, και ο γιατρός με τη φροντίδα του προσπαθεί να κινητοποιήσει ένα ανήμπορο σώμα.

Εφημερία
Ελένη Δανδάλη©

Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα της Κλειώς Κιούλπαλης και της Δήμητρας Κωνσταντινίδου και η εμψύχωση γίνεται από τις ίδιες και τις συνεργάτιδες τους, την Μπέττυ Κοκαράκη και την Εύα Τσαμπάση. Το σκηνικό είναι ένας νοσοκομειακός θάλαμος με τέσσερα κρεββάτια, τέσσερις κούκλες-ασθενείς. Οι κουκλοπαίκτριες ορατές, σε ρόλους γιατρών, νοσηλευτών, συνοδών. Μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους. Ασθενείς έρχονται, φεύγουν, οι ιστορίες τους περνάνε η μια δίπλα στην άλλη, χωρίς απαραίτητα να συναντιούνται. Το νοσοκομείο δεν αδειάζει ποτέ. Η επιγραφή Εφημερεύει παραμένει φωτισμένη. Η 75λεπτη παράσταση παίζεται σε δύο κλίμακες: "Ό,τι αντιπροσωπεύει τον κόσμο του νοσοκομείου και των ανθρώπων του είναι σε φυσικό μέγεθος, δυσανάλογα μεγάλο προς τις κούκλες-ασθενείς, που έτσι μικροί, μικροσκοπικοί, φαντάζουν πιο ευάλωτοι, "εφήμεροι" και αναγκαστικά αφημένοι στα μεγάλα χέρια που τους εμψυχώνουν". Ό κόσμος διψά για έργα της εποχής του και η ομάδα Κέντρο Βάρους καταθέτει τη δική της πρόταση με ενσυναίσθηση μέσα από την υπερβατική τέχνη του κουκλοθεάτρου...Δίνοντας ζωή, μέσα από την κίνηση και την έκφραση, σε ένα αντικείμενο. 

Προπώληση από Viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Εφημερία

  • Κουκλοθέατρο
  • Διάρκεια: 75 '

Πρόκειται για μία σύνθεση από μικρές ιστορίες τεσσάρων ασθενών σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο. Η νοσοκομειακή καθημερινότητα μέσα από τα δικά τους μάτια, που αφηγούνται μια διαδικασία άλλοτε φροντιστική, άλλοτε ανυπόφορη, παράλογη και συγκινητική. Το έργο βασίζεται σε βιώματα και εμπειρίες της ομάδας, που την απαρτίζουν τέσσερις κουκλοπαίκτριες σε διαφορετική ηλικιακή δεκαετία η καθεμιά. Εμφανείς οι ίδιες δίπλα στις κούκλες-ασθενείς, τις κινούν μέσα από ρόλους γιατρών, νοσηλευτών, συνοδών. Η πρόθεσή της κουκλοπαίκτριας να ζωντανέψει μια άψυχη κούκλα συμπίπτει εδώ με την πρόθεση της γιατρού να κινητοποιήσει ένα ανήμπορο σώμα. Το σκηνικό: Ένας νοσκομειακός θάλαμος με τέσσερα κρεβάτια, τέσσερις κούκλες-ασθενείς. Μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινότητας τους. Ασθενείς έρχονται, φεύγουν, οι ιστορίες τους περνάνε η μια δίπλα στην άλλη, χωρίς απαραίτητα να συναντιούνται. Το νοσοκομείο δεν αδειάζει ποτέ. Η επιγραφή “Εφημερεύει” παραμένει φωτισμένη. Η παράσταση παίζεται σε δύο κλίμακες: Ό,τι αντιπροσωπεύει τον κόσμο του νοσοκομείου και των ανθρώπων του είναι σε φυσικό μέγεθος, δυσανάλογα μεγάλο προς τις κούκλες-ασθενείς, που έτσι μικροί, μικροσκοπικοί, φαντάζουν πιο ευάλωτοι, "εφήμεροι" και αναγκαστικά αφημένοι στα μεγάλα χέρια που τους εμψυχώνουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός": Αυτό είναι το πρόγραμμα για την εβδομάδα 22-28 Ιουλίου

Οκτώ νέες παραγωγές φέρνει η τέταρτη εβδομάδα του προγράμματος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων θέατρο για εφήβους, μια παράσταση για την εργασία σεζόν και μια περιπατητική περφόρμανς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/07/2024

Γιολάντα Μαρκοπούλου: "Το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν τα σύνορα μέσα από την τέχνη είναι πάρα πολύ ωραίο"

Η δραστήρια σκηνοθέτρια μας μίλησε για τη δημιουργία της ομάδας Station Athens, που αποτελείται από πρόσφυγες και μετανάστες, τους θεατρικούς σταθμούς της μακράς διαδρομής της καθώς και για την παράσταση "Σφάλμα σύνδεσης" που θα δούμε στον κύκλο Grape του Φεστιβάλ Αθηνών.

16 κωμωδίες σε περιοδεία για το καλοκαίρι του 2024

Φέτος το καλοκαίρι θα βρεις όλα τα είδη κωμωδίας στις ανοικτές θεατρικές σκηνές της Αττικής κι όχι μόνο. Από αριστοφανικές κωμωδίες που κάνουν στάση στην Επίδαυρο, Μολιέρο, επιθεώρηση, σπουδαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, μέχρι ξεκαρδιστικά αστυνομικά μυστήρια και έργα με ελληνική υπογραφή.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη πήρε μια πρώτη γεύση από την παράσταση "Σφάλμα Σύνδεσης", ένα υβριδικό θεατρικό θέαμα με τη χρήση AI

Η Ναταλία Δραγούμη παρακολούθησε την πρόβα της παράστασης που σκηνοθετεί η Γιολάντα Μαρκοπούλου και μίλησε με τη σκηνοθέτρια και τους ηθοποιούς.

"Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών" συνεχίζεται για τρίτο χρόνο

Το studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζει ξανά από τον Οκτώβριο το έργο του Παντελή Μπουκάλα, με τον Φώτη Μακρή και τον μουσικό Νείλο Καραγιάννη επί σκηνής.

Το 8ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος έρχεται στο Φεστιβάλ Φιλίππων

Το Δηπεθε Καβάλας διοργανώνει και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες για την όγδοη διοργάνωση του εργαστηρίου, όπου θα διδάξουν οι Κωνσταντίνος Ντέλλας, Κώστας Φιλίππογλου, Violet Louise.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στο "Αναψυκτήριο" της Αργυρώς Χιώτη ξεδιψάνε οι ψυχές

Μπορούμε να συνεχίζουμε να πιστεύουμε στους μύθους; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει η θεατρική παράσταση της ιδιοσυγκρασιακής δημιουργού και σκηνοθέτιδας της ομάδας Vasistas, που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, με μια πολυφωνική ερμηνευτική ομάδα με ηθοποιούς, χορευτές και τραγουδιστές.