"Το Κιβώτιο" του Άρη Αλεξάνδρου για 7η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

100 χρόνια μετά τη γέννηση του συγγραφέα, το δραματοποιημένο μυθιστόρημα ανεβαίνει ξανά σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Φώτη Μακρή.

εξωφ κιβωτιο.jpg

Το "Κιβώτιο", ένεκα της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από τη γέννηση του δημιουργού του, Άρη Άλεξάνδρου, συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Φώτη Μακρή. Πρόκειται για τον μονόλογο ενός αντάρτη που προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του. Η παράσταση μάς μεταφέρει πίσω, στα τέλη του Εμφυλίου Πολέμου, οπότε, και με εντολή του Γενικού Άρχηγείου, μια ομάδα ανταρτών καλείται να μεταφέρει ένα κιβώτιο. Το περιεχόμενο άγνωστο, η διαδρομή επικίνδυνη και παραλήπτες η διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στην προσπάθεια τους να παραδώσουν το κιβώτιο, τα μέλη της ομάδας σταδιακά αποδεκατίζονται, με αποτέλεσμα ο μοναδικός επιζών να είναι υπεύθυνος τόσο για να φτάσει το κιβώτιο στον τελικό του προορισμό όσο και για το περιεχόμενό του. Το τελευταίο θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τον μεταφορέα σε μια διαδικασία απολογίας στον ανακριτή.

κιβ1.jpg

Ενώ φαινομενικά είναι ένα μυθιστόρημα σχετικό με τον Εμφύλιο, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έργο πολιτικό, εμπνευσμένο από αριστερά φρονήματα, που εναντιώνεται  σε κάθε μορφή εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό. Ο ήρωας, τον οποίο υποδύεται ο Φώτης Μακρής, συντάσσοντας διάφορες επιστολές προς έναν ανακριτή που ποτέ δεν βλέπει, προσπαθεί να ερμηνεύσει, κάθε φορά με μια διαφορετική σκέψη, τον σκοπό της παράξενης αυτής αποστολής του κιβωτίου.

κιβ 2.jpg

Ενα έργο γεμάτο συμβολισμούς, που δίνει στους θεατές την ελευθερία να επιλέξουν την ερμηνεία που ταιριάζει στον καθένα, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να οξύνει την κριτική τους σκέψη. 

Μετά από κάθε παράσταση θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, μαζί με καλεσμένους, που θα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του έργου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το κιβώτιο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής μεταπολεμικής πεζογραφίας, που εκτυλίσσεται στα τέλη του Εμφυλίου, παρουσιάζεται σε μορφή μονολόγου για 8η χρονιά. Στα τέλη του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα χάνει σταδιακά τα μέλη της. Ο μοναδικός που σώζεται ένας αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο, μόνο που αυτό είναι άδειο. Κατηγορείται ως δολιοφθορέας και φυλακίζεται από τους ίδιους του τους συντρόφους. Προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητά του συντάσσει αναφορές προς έναν άγνωστο ανακριτή, στο μοναδικό μυθιστόρημα του συγγραφέα που θεωρείται μια καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία αλλά και ένα σχόλιο για τον δυτικό πολιτισμό.

Studio Mαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.