"Το Κιβώτιο" του Άρη Αλεξάνδρου για 7η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

100 χρόνια μετά τη γέννηση του συγγραφέα, το δραματοποιημένο μυθιστόρημα ανεβαίνει ξανά σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Φώτη Μακρή.

εξωφ κιβωτιο.jpg

Το "Κιβώτιο", ένεκα της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από τη γέννηση του δημιουργού του, Άρη Άλεξάνδρου, συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Φώτη Μακρή. Πρόκειται για τον μονόλογο ενός αντάρτη που προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του. Η παράσταση μάς μεταφέρει πίσω, στα τέλη του Εμφυλίου Πολέμου, οπότε, και με εντολή του Γενικού Άρχηγείου, μια ομάδα ανταρτών καλείται να μεταφέρει ένα κιβώτιο. Το περιεχόμενο άγνωστο, η διαδρομή επικίνδυνη και παραλήπτες η διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στην προσπάθεια τους να παραδώσουν το κιβώτιο, τα μέλη της ομάδας σταδιακά αποδεκατίζονται, με αποτέλεσμα ο μοναδικός επιζών να είναι υπεύθυνος τόσο για να φτάσει το κιβώτιο στον τελικό του προορισμό όσο και για το περιεχόμενό του. Το τελευταίο θα είναι αυτό που θα οδηγήσει τον μεταφορέα σε μια διαδικασία απολογίας στον ανακριτή.

κιβ1.jpg

Ενώ φαινομενικά είναι ένα μυθιστόρημα σχετικό με τον Εμφύλιο, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα έργο πολιτικό, εμπνευσμένο από αριστερά φρονήματα, που εναντιώνεται  σε κάθε μορφή εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό. Ο ήρωας, τον οποίο υποδύεται ο Φώτης Μακρής, συντάσσοντας διάφορες επιστολές προς έναν ανακριτή που ποτέ δεν βλέπει, προσπαθεί να ερμηνεύσει, κάθε φορά με μια διαφορετική σκέψη, τον σκοπό της παράξενης αυτής αποστολής του κιβωτίου.

κιβ 2.jpg

Ενα έργο γεμάτο συμβολισμούς, που δίνει στους θεατές την ελευθερία να επιλέξουν την ερμηνεία που ταιριάζει στον καθένα, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να οξύνει την κριτική τους σκέψη. 

Μετά από κάθε παράσταση θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, μαζί με καλεσμένους, που θα βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση του έργου.

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το κιβώτιο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής μεταπολεμικής πεζογραφίας, που εκτυλίσσεται στα τέλη του Εμφυλίου, παρουσιάζεται σε μορφή μονολόγου για 7η χρονιά.

Studio Mαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οικόπεδα με θέα

Ο Αμερικανός δραματουργός κάνει ωραίο θέατρο πάνω στον αμοραλισμό του οικονομικού συστήματος και ο Χανιωτάκης το αποδίδει σε μια καλοπαιγμένη, ατμοσφαιρική, αλλά και κάπως νωχελική παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
08/12/2022

"TheARtro": Η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη μιλάει για την πρώτη παράσταση επαυξημένης πραγματικότητας

Παρακολουθήσαμε την πρώτη παράσταση "επαυξημένη" με ψηφιακές πληροφορίες που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα μέσα από το καινοτόμο ερευνητικό έργο "TheARtro" που στοχεύει στην προσβασιμότητα και τον θεατρικό τουρισμό και μιλήσαμε με τη σκηνοθέτιδα και επιστημονική υπεύθυνη με πρωτοβουλία της οποίας ξεκίνησε.

Στέλιο Ανατολίτη, πόσο κανονική είναι η δουλειά του κωμικού;

Ο γνωστός κωμικός μιλά στο "α" με αφορμή τη νέα του παράσταση "Κανονική δουλειά", η οποία συνεχίζει να παίζεται στο Alhambra Art Theatre με μεγάλη επιτυχία, αλλά και τα δέκα χρόνια που κλείνει φέτος στο stand up comedy.

"Rabbit Hole": Συνεχίζονται οι παραστάσεις του βραβευμένου έργου του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ

Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση βλέπουμε το συναρπαστικό έργο του Αμερικανού δραματουργού, που μιλάει για την επιβίωση και την ελπίδα.

Μια "Άκρως συμπαντική" κωμωδία σε πανελλήνια πρώτη στο Σύγχρονο Θέατρο

Η πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς αποκαλύπτει με μοναδικό τρόπο τις δυσκολίες και την περιπλοκότητα, αλλά παράλληλα την αξία και την ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων.

Μη χάσετε τις τελευταίες παραστάσεις για την "Ερμιόνη" του Ανδρέα Στάικου

Για λίγες ακόμα παραστάσεις, το θεατρικό θα παίζεται στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

"Spiritus": Ένα αστικό παραμύθι από τους bijoux de kant στο Θέατρο Μπέλλος

Ένα video art από τους bijoux de kant που χρησιμοποιεί ως όχημα και ανασυνθέτει το παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν για να ανιχνεύσει τις σύγχρονες συναισθηματικές απώλειες και ανάγκες των κατοίκων της μεγαλούπολης.