Ο "Ντον Ζουάν" επιστρέφει στο θέατρο Σημείο

Ντον Ζουάν Σταύρος Χαμπάκης©

Ο "Ντον Ζουάν" του Μολιέρου διατρέχει την ευρωπαϊκή δραματουργία από τον 17ο αιώνα έως τις μέρες μας, είναι ο θεατρικός ήρωας, που έγινε γρήγορα μύθος με την απίστευτη γοητεία και την ικανότητα του ξελογιάσματος. Ο σκηνοθέτης και εικαστικός Αλέξανδρος Διαμαντής, στην παράσταση που ανέβασε πέρυσι στο Σημείο, έβαλε τον κλασικό ήρωα να αναμετρηθεί με την εποχή μας, τον "διάβασε" ως την ενσάρκωση του ερωτήματος "ποιος είμαι;". Αξιοποιώντας την ιστορική μετάφραση του Παντελή Πρεβελάκη και με πρωταγωνιστές τρεις ωραίους ηθοποιούς, τη Μάνια Παπαδημητρίου (Σγκαναρέλ, Πιερρό, Ματουρίν, Ντον Αλόνσο), τον Όμηρο Πουλάκη (Ντον Ζουάν) και τη Δανάη Παπουτσή (Ντόνια Ελβίρα, Γκουσμάνος, Σαρλότ, Λαραμέ, Ζητιάνος, Ντον Κάρλος, Ντιμάνς, Φάντασμα), που εκτελούν έναν μικρό άθλο, αφού μοιράζονται όλους τους ρόλους του έργου, έστησε επεισόδια κωμικά, δραματικά, γήινα και μεταφυσικά, τα οποία φέρνουν τον Ντον Ζουάν αντιμέτωπο με όλες τις όψεις της ζωής. 

Ντον Ζουάν
Σταύρος Χαμπάκης©

"Ο Ντον Ζουάν, ο Άμλετ και ο Φάουστ, ο Οδυσσέας, ο Οιδίπους και η Μήδεια, η συλλογή Σι Τζινγκ, οι Χίλιες και μία νύχτες, ο μύθος του Κουετζαλκοάτλ και η Μαχαμπαράτα μαζί με ορισμένες ακόμα παραδόσεις, ιστορίες και μορφές, συγκροτούν την παγκόσμια κοινή μνήμη. Σε δύσκολους καιρούς, όπως σήμερα, οι μύθοι αυτοί λειτουργούν ως Κιβωτός, διατηρώντας και προχωρώντας το ανθρώπινο πνεύμα, επιβεβαιώνοντας πως δεν χάθηκαν τα πάντα, πως υπάρχει ακόμα ελπίδα και πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εκ νέου όλα όσα χάσαμε. Αυτή είναι η αξία των μεγάλων κειμένων, η παρηγοριά τους, και γι’ αυτό είναι καλό να επανερχόμαστε σ’ αυτά κάθε τόσο" διαβάζουμε στο σημείωμα της παράστασης που ξεκινά νέο κύκλο στο θέατρο Σημείο από τις 21/10. Προπώληση από Viva.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" στο Ηρώδειο

Η παράσταση που παρακολούθησαν στην Επίδαυρο περισσότεροι από 15.000 θεατές με τη Μαρία Πετεβή στον ομώνυμο ρόλο ολοκληρώνει την περιοδεία της στο Ηρώδειο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2022

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Στο Άττις συνεχίζεται η "Αναφορά για μια Ακαδημία" του Κάφκα

Η παράσταση της ομάδας Σημείο Μηδέν σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου ανεβαίνει ξανά τον Νοέμβριο.

Ο Θωμάς Ζάμπρας με νέο σόλο στο Lunar Space

"Απόφοιτος Λυκείου" ονομάζεται η νέα παράσταση του γνωστού κωμικού που έρχεται για μία και μοναδική παράσταση στον Ελληνικό Κόσμο από το Cinema Alive.

On Ego

Ερεθιστικά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από την ιδέα του Εαυτού θέτει το γοητευτικό έργο του Βρετανού δραματουργού, που μας συστήνει ο Γιάννης Νταλιάνης σε μια προσεγμένη σκηνική παρουσίαση.

Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού

Η ιλαροτραγωδία του Φο απογειώνεται στη σπιντάτη σκηνική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα, που μας την ξανασυστήνει φιλτραρισμένη μέσα από την ιταλική λαϊκή παράδοση, αλλά και από σύγχρονες αναφορές.

Το Σώσε

Ένα από τα ευτυχέστερα δείγματα του κωμικού είδους, μια ωδή στο θέατρο, ανεβαίνει σε μια καλοκουρδισμένη παράσταση υψηλής ενέργειας και απολαυστικών ερμηνειών.