Σύγχρονο Θέατρο: Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε από τον Οκτώβριο

Άκρως συμπαντικό

Επιτυχημένες θεατρικές επαναλήψεις και δύο ξεχωριστές πρεμιέρες για μικρούς και μεγάλους διαμορφώνουν το ρεπερτόριο της σεζόν 2022-2023 στο Σύγχρονο Θέατρο του Κεραμεικού.
Το αναπάντεχο της ερωτικής έλξης διερευνά το κύκνειο άσμα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Τουργκένιεφ "Ανάμεσα σε δύο κόσμους" που διασκεύασε και σκηνοθέτησε την προηγούμενη χρονιά η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Φέτος, η επιτυχημένη ατμοσφαιρική παράσταση επιστρέφει ανανεωμένη (από 18/10) με τους Φιλίππα Κουτούπα, Βαγγέλη Κρανιώτη, Νίκη Παλληκαράκη, Σοφία Πανάγου και Ορέστη Τρίκα για να ζωντανέψει ξανά στη σκηνή την ιστορία του απομονωμένου Γιάκοφ που μετά από επτά χρόνια απομόνωσης βρίσκει την ουσία της ύπαρξης στον έρωτα, επενδεδυμένη με τη μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν. Ο Τουργκένιεφ γράφει το έργο αντλώντας έμπνευση από το "Άσμα Ασμάτων" και βαθιά επηρεασμένος από τον έρωτά του για την Πολίν Βιαρντό, η οποία ήταν καλή φίλη με τον Σοπέν με τον οποίο συχνά έπαιζαν μαζί πιάνο.

Aνάμεσα σε δύο κόσμους
"Aνάμεσα σε δύο κόσμους"

Διαβάστε Επίσης

Στις 10 Δεκεμβρίου η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη παρουσιάζει τη νέα της παράσταση σε δική της μετάφραση και σκηνοθεσία με μια έμπειρη ερμηνευτική ομάδα: Κώστας Καζανάς, Μπέσυ Μάλφα, Μιχάλης Μαρκάτης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Φωτεινή Ντεμίρη, Τζούλι Τσόλκα. Ο λόγος για την πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Σάρλοτ Τζόουνς "Άκρως συμπαντικό" που θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου που αναδεικνύει την αξία και την ομορφιά τους μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, συνεχείς ανατροπές και πολύ χιούμορ.

Διαβάστε Επίσης

Σφαγείο του Έρωτα
"Σφαγείο του Έρωτα"

Ο Θοδωρής Γκόνης στήνει για άλλη μια φορά στη σκηνή το γοητευτικό φωτισμένο με νέον "Σφαγείο του έρωτα" (από 7/10), με αφετηρία το έργο του Παντελή Μπουκάλα "Αίμα της Αγάπης", με ένα υποκριτικό τρίο από τη νεότερη γενιά -Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Χάρη Χαραλάμπου-Καζέπη, Αναστασία Χατζάρα- και τους μουσικούς Αθηνά Λαμπίρη, Τάσος Μισυρλής, Δημήτρης Χατζηζήσης που ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Φώτη Σιώτα. Ξεκινώντας από τις αφηγήσεις της παράδοσης η παράσταση ξεφυλλίζει δοκίμια του προηγούμενου αιώνα πάνω στις σχέσεις των φύλων και δημιουργεί ένα soundtrack από σύγχρονα ερωτικά τραγούδια γραμμένα από άντρες με στόχο να πιάσει το νήμα μιας ενιαίας αφήγησης κι ενός τρόπου σκέψης γύρω από την έμφυλη σύγκρουση και το δίπολο θύτης-θύμα.

Χορευτική πανούκλα
Στέφανος Σάμιος
"Χορευτική Πανούκλα /Dancing Plague"

Διαβάστε Επίσης

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, μετά την επιτυχημένη "εξάπλωση” της "Χορευτικής πανούκλας / Dancing plague" στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, η οποία εντυπωσίασε με το καυστικό της χιούμορ και την ανατρεπτική της διάθεση πάνω στα κακώς κείμενα του σήμερα, μετακομίζει στο Σύγχρονο Θέατρο (από 22/10). Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ερμηνευτής που μοιράζεται τη σκηνή με τους Ελένη Στεργίου, Γιάννη Μαστρογιάννη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Πάνο Ζουρνατζίδη, Ilya Algaer, Μυρτώ Παπά, Λευτέρη Βενιάδη και Βασίλη Ντοροβάτα, μας μεταφέρει μέσα από την παράσταση στο Στρασβούργο του 1518 όπου ένα πραγματικά αξιοπερίεργο γεγονός έλαβε χώρα, όταν χιλιάδες πολίτες των κατώτερων τάξεων άρχισαν να χορεύουν στους δρόμους μέχρις εξαντλήσεως.

Μεταμόρφωση
"Μεταμόρφωση"

Το αινιγματικό έργο του Φραντς Κάφκα "Μεταμόρφωση" μετέφερε το 2020 στη σκηνή ο Τάσος Σαγρής σε ένα τολμηρό, underground εγχείρημα που τον δικαίωσε, όπως φαίνεται από την επανάληψη της παράστασης για 4η χρονιά. Ο ήρωας του έργου μεταμορφώνεται σε ένα γιγαντιαίο έντομο, αλλά συνεχίζει να ζει έχοντας τη σκέψη, την καλοσύνη και τις ψυχολογικές ανάγκες ενός ανθρώπου.

Διαβάστε Επίσης

Το διήγημα του Τσέχου συγγραφέα αποτελεί ένα είδος συμβόλου της αγωνίας του σύγχρονου ανθρώπου και ο Σαγρής μέσα από τη δραματοποίηση του επιδιώκει να περάσει ένα μήνυμα: "όσοι δεν θέλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του καπιταλισμού, ο μόνος τρόπος να ξεφύγουν από αυτόν τον κόσμο είναι να μεταμορφωθούν". Οι Σίσσυ Δουτσίου, Συμεών Τσακίρης, Στέβη Φόρτωμα, Λουκία Ανάγνου, Θωμάς Χαβιανίδης επιστρέφουν στον θίασο της παράστασης από 29 Οκτωβρίου για 16 μεταμεσονύκτιες παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 11.45 μ.μ.

Είμαστε Πάτσι
"Είμαστε Πάτσι"

Η Συντεχνία του Γέλιου παρουσιάζει φέτος μια ολοκαίνουργια κωμωδία που πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα αυτή τη στιγμή αλλά και διαχρονικά, την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις. Στο έργο του Βόλκερ Λούντβιχ "Είμαστε πάτσι" (από 16/10) που σκηνοθετεί ο Βασίλης Κουκαλάνι η ζωή μιας σύγχρονης προοδευτικής οικογένειας που λειτουργεί χωρίς διακρίσεις διαταράσσεται όταν ένας νέος "μπαμπάς" παντρεύεται τη μαμά της Τζίνας και του Μάρκου και παίζει τον αφέντη του σπιτιού, απαιτώντας να τον υπακούν όλοι. Παίζουν οι ηθοποιοί Μικές Γλύκας, Βασιλική Διαλυνά, Μαριέλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριάνου, Αντώνης Χρήστου.
Παράλληλα, θα επαναληφθούν για λίγες παραστάσεις οι μεγάλες επιτυχίες της Συντεχνίας "Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν" (6/11-18/12), "Ο Μορμόλης" (26/12-15/1) και "Μια γιορτή στου Νουριάν" (22/1-9/4).
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.