"Χορευτική πανούκλα": Η θεατρική έκπληξη της περασμένης άνοιξης επιστρέφει σε νέα στέγη

Ύστερα από την επιτυχημένη διαδρομή της, η παράσταση με το καυστικό χιούμορ και την ανατρεπτική διάθεση επιστρέφει ανανεωμένη σε νέο χώρο.

Χορευτική Πανούκλα Στέφανος Σάμιος

Από τις παραστάσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη άνοιξη, λίγο πριν εκπνοή της χειμερινής σεζόν, ξεχώρισε η "Χορευτική πανούκλα", που έγραψε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, εμπνευσμένος από ένα πραγματικό, αδιευκρίνιστο ως σήμερα, γεγονός που συνέβη στο Στρασβούργο το καλοκαίρι του 1518, όταν χιλιάδες πολίτες άρχισαν να χορεύουν, μέχρι θανάτου από εξάντληση, στους δρόμους της πόλης.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Οι θρησκευτικές και πολιτικές αρχές, θορυβημένες, θέλησαν να εντοπίσουν την προέλευση της ακατανόητης "χορεομανίας" επιχειρώντας να την αποδώσουν σε αστρολογικά, υπερφυσικά, βιολογικά, ιατρικά και άλλα αίτια, μα πάνω απ’ όλα έσπευσαν να περιορίσουν την εξάπλωσή της προκειμένου να διατηρήσουν έναν επιθυμητό βαθμό ευταξίας στους δρόμους. Παρά τις προσπάθειές τους, η μανία πήρε γρήγορα τις διαστάσεις ανεξέλεγκτης επιδημίας, η οποία έγινε γνωστή με το όνομα "Χορευτική Πανούκλα". Το φαινόμενο εκτονώθηκε ύστερα από μερικές εβδομάδες, κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες, αλλά στο μεταξύ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από εξάντληση, αφυδάτωση, εγκεφαλικά επεισόδια ή εμφράγματα.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Tο έργο του Μάρκελλου αποτελεί  μια αλληγορία πάνω στα όρια και τις ανεπάρκειες της ανθρώπινης φύσης, τον φόβο του Θανάτου, την αναπόφευκτη φθορά (σωμάτων και ιδεολογιών), την ενστικτώδη αντίδραση του ανθρώπου στην καταπίεση, στην χειραγώγηση και στην ανέχεια, αλλά και μια σπουδή, ταυτόχρονα, πάνω την σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία της ελευθερίας και στην αναγκαιότητα του "συνανήκειν”. Ο ίδιος υπέγραψε και τη σκηνοθεσία, σε μια παράσταση μπρεχτικής αισθητικής, όπου συνυπάρχουν η σατιρική πρόζα, η μουσική και τα τραγούδια, όπως και η εναλλαγή αφήγησης και δράσης με όχημα την δυναμική του ensemble.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Πρωταγωνιστούν ο καταιγιστικός ρυθμός, η ειρωνική και υπαινικτική γλώσσα, η πρωτότυπη μουσική του Λευτέρη Βενιάδη και μια καλοκουρδισμένη ομάδα ηθοποιών που αλλάζουν ρόλους, παίζουν μουσικά όργανα, τραγουδούν και συνθέτουν σπαρταριστά επεισόδια: Ελένη Στεργίου, Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Πάνος Ζουρνατζίδης, Ilya Algaer, Μυρτώ Παπά, Λευτέρης Βενιάδης και ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος.

Χορευτική Πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Info

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τα μέσα του Οκτωβρίου, στο Σύγχρονο Θέατρο. Σύμβουλος στη δραματουργία είναι η Ελένη Στεργίου, τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις υπογράφει ο Λευτέρης Βενιάδης, τις χορογραφίες και την επιμέλεια κίνησης η Ηρώ Κόντη, τα σκηνικά και κοστούμια η Νίκη Ψυχογιού, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης και το μακιγιάζ η Olga Falei. 

Χορευτική πανούκλα
Στέφανος Σάμιος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.