Τρία ραντεβού που δεν θα χάσουμε στην Πειραιώς 260

Έρχονται η απρόβλεπτη χορογράφος Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας, μια αληθινή ιστορία διά χειρός Γιούλας Μπούνταλη και μια στενότερη γνωριμία με τη δουλειά του φέρελπί Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου. Ραντεβού στην Πειραιώς 260!

Κακό - Θεϊκή μέθη Peter Hönnemann©

Χορευτική μέθη με την Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας

Με χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών, πολλή μουσική και χορό με εκστατικές εξάρσεις, η αντισυμβατική και βαθιά πολιτικοποιημένη χορογράφος Μαρλέν Μοντέιρο Φρέιτας, η οποία χαρακτηρίστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας ως "ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα της γενιάς της" (Αργυρός Λέοντας για το Χορό, 2018), θα μας οδηγήσει στο "Κακό - Θεϊκή μέθη". Μια χορογραφία στην οποία είναι έντονο το δαιμονικό στοιχείο, η μεταμόρφωση, ο σουρεαλισμός, αλλά και το άφθονο χιούμορ. Έχοντας δει δουλειές της στο Φεστιβάλ Αθηνών ("Of ivory and flesh - Statues also suffer", 2018) μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως ο υποδόριος σαρκασμός παίζει καταλυτικό ρόλο στις παραστάσεις της. Στις 30/6, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τη χορογράφο. Συντονίζουν η Στέφανι Καρπ και ο Κωνσταντίνος Τζήκας (30/6 & 1/7).

Άνοιξη

Η Γιούλα Μπούνταλη μάς ταξιδεύει στα επαναστατικά 60s

Οι κοινωνικές ανησυχίες της Γιούλας Μπούνταλη αντικατοπτρίζονται στις καλλιτεχνικές της προτάσεις. Στο Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιάσει ένα έργο που τοποθετείται στο Μεσολόγγι του ’60 και αφορά τη δράση μια ομάδας μαθητριών που αντιδρούν στον αποκλεισμό τους από τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης. Ο τίτλος της παράστασης είναι "Άνοιξη" και, όπως έχει δηλώσει η ίδια, "έχει να κάνει με την ηλικία των κοριτσιών και με τις γιορτές της Εξόδου που γίνονται κάθε χρόνο στο Μεσολόγγι". Το σκηνικό της εγχείρημα είναι πολυαναμενόμενο χάρη στο εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα του, αλλά και επειδή πρωταγωνιστούν εξαιρετικοί ηθοποιοί: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλη Δρίβα, Βασίλης Καραμπούλας, Κώστας Μπερικόπουλος, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου κ.ά. (2-4/7).

Αντιγόνη

 

Ερευνητική "Αντιγόνη" από τον Αλέξανδρο Ραπτοτάσιο

Ανυπομονούμε για τη νέα σκηνική πρόταση του Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου, του νέου σκηνοθέτη που έρχεται με σπουδές και επαγγελματική εμπειρία από την Αγγλία. Μετά τα "Γεγονότα" που παρουσίασε στην ΕΛΣ το 2021, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, την οποία μεταφέρει σε σύγχρονη συνθήκη. Οι προβληματισμοί γύρω από την έννοια της εξουσίας και την ατομική και συλλογική εναντίωση σε αυτήν μπλέκονται με ένα σχόλιο για τα media, καθώς ο Χορός των γερόντων μετατρέπεται σε Χορό πολιτών, που παρακολουθούν τη σύγκρουση Αντιγόνης και Κρέοντα μέσα σε ένα τηλεοπτικό στούντιο. Ερμηνεύουν οι Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Λάμπρος Γραμματικός, Δανάη Λουκάκη, Γιώργος Μπινιάρης κ.ά. (5-7/7).

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κακό - Θεϊκή μέθη

  • Χορός
  • Διάρκεια: 105 '

Η αντισυμβατική και βαθιά πολιτικοποιημένη χορογράφος εξερευνά με την ομάδα της την έννοια του κακού ως θεϊκή μέθη, αλλά και ως συνθήκη έκστασης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και κοινωνικής ανατροπής.

Αντιγόνη

  • Σκηνική Σύνθεση

Σύγχρονη εκδοχή του σοφόκλειου δράματος, όπου η σχέση ατομικής και συλλογικής ευθύνης με την εξουσία γίνεται αφορμή για ένα σχόλιο πάνω στην επιρροή των μέσων ενημέρωσης στον δημόσιο λόγο.

Άνοιξη

  • Κοινωνικό

Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στο Μεσολόγγι τη δεκαετία του '60 με πρωταγωνίστριες μια ομάδα μαθητριών, η δημιουργός μιλά για τις έμφυλες ταυτότητες και τη γυναικεία χειραφέτηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.