‘’Countless’’: ένα πρότζεκτ χορού, μια αναγωγή στη μνήμη του σώματος

Η Μαρκέλλα Μανωλιάδη δημιουργεί μια παράσταση μέσω τουFlux Laboratory Athens, όπου νέες καλλιτέχνιδες προσπαθούν να προσεγγίσουν το σώμα ως αρχείο.

Countless Χρήστος Καπάτος©

Η Μαρκέλλα Μανωλιάδη, δημιουργός της παράστασης "Countless" , αποφοιτά από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης  το 2002. Συνεργάζεται, ήδη μέσα από την σχολή με μια σειρά καλλιτεχνών και ομάδων. Μετά την αποφοίτηση της η παρουσία της γίνεται αισθητή τόσο σε εγχώριες όσο και σε διεθνείς σκηνές (Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Λονδίνο, Λίβερπουλ, Στοκχόλμη, Φλωρεντία, Μιλάνο, Βενετία κ.ά.). Τώρα έρχεται στο προσκήνιο με τη νέα της δημιουργία, η οποία θα πορουσιαστεί την Τετάρτη 29/6, την Πέμπτη 30/6 και την Παρασκευή 1/7 στο χώρο Φαλήρου 97 στο Κουκάκι (πρώην Fiat). 

Countless
Χρήστος Καπάτος©

Το "Countless" προέκυψε μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Flux Laboratory Athens, όπου οι 15 συμμετέχουσες εκφράζουν τον τρόπο με τον οποίο δομείται η ενσωμάτωση της γνώσης, στις λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται καθώς αναζητούν την ερμηνευτική ποιότητα στην κίνηση, στη μεταβλητότητα της εμπειρίας καθώς η μονάδα διακρίνεται από το σύνολο για να υποχωρήσει και πάλι μέσα σε αυτό. Σε αυτήν την διαδικασία μάθησης και τελικά εξέλιξης και πρώιμης έκθεσης των χορευτριών δίνει το βήμα η Μανωλιάδη.
Το πρότζεκτ είχε ως αφετηρία τη δική της διερώτηση σε σχέση με την ενσώματη μνήμη και την εμπειρία της ως χορεύτρια: "πόσες εκδοχές του εαυτού μου έχω χορέψει μέχρι σήμερα;". Η διερώτηση αυτή εκφράστηκε όχι απλώς σαν ένας απολογισμός των περασμένων, μια τρόπον τινά νοσταλγική ανασκόπηση όλων αυτών που συγκροτούν την καλλιτεχνική της ταυτότητα σήμερα, αλλά ως ένα είδος προβληματισμού για τη λειτουργία του σώματος ως αρχείου, ενός σώματος επομένως που ενεργοποιεί μνήμες και αναβιώνει εμπειρίες σε σχέση με τα ερωτήματα που του θέτουμε κατά την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική διαδικασία.
Θέλοντας να προτείνει μια σκηνική συνθήκη που να υποδέχεται και να υποστηρίζει το εκπαιδευτικό σκέλος, δίχως να αναιρεί την ευθραυστότητα κάθε νεαρής χορεύτριας που επιχειρεί τα πρώτα βήματά της στην σκηνή, η χορογράφος δημιούργησε ένα χορευτικό έργο με ανοιχτή δομή σαν ευχή και καλωσόρισμα μαζί στις αμέτρητες σκηνικές εμπειρίες των παιδιών που ανοίγονται στα μονοπάτια της τέχνης του χορού.

Countless
Χρήστος Καπάτος©

Χορεύουν οι Κωνσταντίνα Βέρρου, Αλεξάνδρα Γεωργοβασίλη, Ελίνα Δεμιρτζίογλου, Σεβαστή Ζαφείρα, Βεατρίκη Καπνίση, Γλυκερία-Δανάη Κουτέλα, Μαριέττα Μαναρώλη, Ζωή Μαστροθεοδώρου, Φωτεινή Ξυστρή, Ράνια Τάτση, Φαίη Τζούμα, Μαργαρίτα Τοντισάκη, Μαρία Φιλίππου, Άννα-Μαρία Φωτιάδου, Έλενα Ψημμένου.

To Flux Laboratory ιδρύθηκε το 2003 με έδρα την Γενεύη και την Αθήνα, πρόκειται για έναν πειραματικό και διεπιστημονικό χώρο. Σκοπός του είναι η δημιουργική εργασία και ο προβληματισμός, από τα οποία προκύπτει  ο διάλογος και η διαπλοκή τεχνών (χορός, μουσική), αλλά και επιστημών (τεχνολογία, ενημέρωση, επιχειρήσεις). Προσπαθώντας να υλοποιήσει μέσα από προγράμματα τις ιδέες και τις φωνές νέων καλλιτεχνών. 

Περισσότερες πληροφορίες

Countless

  • Χορός
  • Διάρκεια: 42 '

Παράσταση που προέκυψε από εκπαιδευτικό εργαστήρι με θέμα τη λειτουργία του σώματος ως αρχείου μνήμης και αναβίωσης εμπειριών. Συμμετέχουν 15 νέες χορεύτριες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αντιγόνη

Ο Λιθουανός σκηνοθέτης δίνει την προσωπική ερμηνεία του στο πιο δημοφιλές από τα αρχαία δραματικά κείμενα, διαβάζοντάς το μέσα από ένα λαϊκότροπο πρίσμα, που όμως αδικεί τη δυναμική και το ήθος του πρωτότυπου κειμένου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
11/08/2022

Η μοντέρνα "Ελένη" του ΚΘΒΕ κατεβαίνει στην Επίδαυρο

Ήρθε η στιγμή να δούμε την "Ελένη"-Έμιλυ Κολιανδρή στην Επίδαυρο. Η τραγωδία του Ευριπίδη είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου και την σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

Νέος Πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Η Πρύτανις κυρία Ελένη Αρβελέρ αποχώρησε από την θέση της ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και την διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Ροϊλός.

Ο μύθος του Περσέα έγινε παράσταση

Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο μύθο του Περσέα παρουσιάζεται στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Αγίων Θεοδώρων "Νότης Περγιάλης" με ελεύθερη είσοδο.

Σε ποιο έργο θα δούμε τον Liam Ireland;

Τον ηθοποιό της νέας γενιάς, Liam Ireland, που έγινε γνωστός από την τηλεοπτική "Γη της ελιάς", θα σκηνοθετήσει ο Θοδωρής Βουρνάς σε έργο του Ντένις Κέλι.

Ο Δημήτρης Λάλος στο ρόλο του Σοπέν

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Όπερας της Βαρσοβίας με σολίστ την πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου συντροφεύουν τον ηθοποιό Δημήτρη Λάλο στην παράσταση-συναυλία που θα δούμε στο Ηρώδειο.