Οδηγός Θεάτρου

Κριτικές Παραστάσεων Παίζουν Σήμερα Έρχονται Ποιος παίζει που Αθηνόραμα club Προπωλήσεις

Ο Άμλετ συναντά την Ηλέκτρα στην Άνδρο

Προσοχή! Επικοινωνήστε με το θέατρο της επιλογής σας πριν από την έξοδό σας, διότι αρκετές παραστάσεις αναβάλλονται λόγω κρουσμάτων.
Συνάντησέ με στην έξοδο... Ευάγγελος Παπαδάκης

Ο Άμλετ και η Ηλέκτρα είναι δυο μυθικοί ήρωες που προσπαθούν να συνδιαλλαγούν και να επικοινωνήσουν με πρόσωπα της πολιτείας στην οποία ανήκει ο καθένας. Δεν έχουν κανένα στήριγμα, μόνο μοναξιά, ερημιά και απουσία. Παγκόσμια "μνημεία" της τραγικής ποίησης, τα έργα στα οποία πρωταγωνιστούν, διεκτραγωδούν την πονεμένη και αιματηρή κοινωνική πορεία του ανθρώπινου γένους. Τα δυο αυτά πρόσωπα αποτέλεσαν τη βάση του ερευνητικού προγράμματος "Ο Άμλετ συναντά την Ηλέκτρα" δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα σε δύο καλλιτέχνες, την  Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Δράκου  και τον Πολωνό ηθοποιό/σκηνοθέτη Przemysław Błaszczak, και σε δύο χώρες Ελλάδα και Πολωνία,  υπό την αιγίδα και σε συνεργασία της ΆΫΛΑ με το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι. 
 

Ειρήνη Δράκου, Συνάντησέ με στην έξοδο
Αγνώριστη είναι η Ειρήνη Δράκου στην παράσταση "Συνάντησέ με στην έξοδο..."


Η Ειρήνη Δράκου, στενή συνεργάτιδα του Δημήτρη Μπίτου και συνιδρύτρια της ομάδας Ασίπκα, είναι μια εξαιρετική δραματουργός και ηθοποιός που μας γοήτευσε σε πολλές παραστάσεις με την ερμηνεία της, από τη "Ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή" (2014) και την "Πορνογραφία" (2017) μέχρι "Το ευχαριστημένο" (2018) και τους "Δανειστές" (2019). Διαθέτει υποκριτική αμεσότητα και φυσικότητα, σκηνική γοητεία. Αυτό το καλοκαίρι επιστρέφει στην πατρίδα της, την Άνδρο, και πρωταγωνιστεί στην site specific παράσταση "Συνάντησέ με στην έξοδο..." όπου η αρχική πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένα έργο – παράσταση ως αποτέλεσμα τριών εργαστηρίων πάνω στο πάγιο αίτημα διάσωσης ενός κοινού μύθου για την Ευρώπη και τον κόσμο σήμερα, θέτοντας ερωτήματα γύρω από τη βία, και κατ’ επέκταση τη δημοκρατία, την Ειρήνη και της υποδοχή/αποδοχή του ξένου σήμερα. Όπως διαβάζουμε στο σημείωμα για την παράσταση "Είναι η στιγμή, που φοράμε τα γυαλιά του ποιητή, και περιπλανιόμαστε στην ποιητική πόλη και στο μνημειακό τοπίο, αλιεύοντας το διαφεύγον αφήγημα, και προσκαλώντας έτσι σε κάθε μας βήμα, την είσοδο της μεταφυσικής και της παιδικής αθωότητας, στην Ιστορία.  Είναι η στιγμή που  αποφασίσαμε να γράψουμε τη δική μας ‘Τραγωδία- Αυτοβιογραφία’ με αφετηρία την κοινή μας καταγωγή και σημείο συνάντησης, που είναι η αναζήτηση της ποιητικής ματιάς,  μιας νέας γλώσσας, και η επιστροφή στο Σώμα".

Ειρήνη Δράκου, Συνάντησέ με στην έξοδο

Σύνοψη του έργου 

Στο πολυτελές ξενοδοχείο ‘Europa’, επικρατεί αναβρασμός και πυρετώδεις προετοιμασίες για το γάμο του νέου ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου No-body με την ‘μυτερούλα’. Την ίδια στιγμή ο μελαγχολικός γιός της ‘μυτερούλας’, ο Α ο 2ος, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο αποψινό πάρτι του γάμου το έργο ‘Ηλέκτρα’, μια ταινία ως γαμήλιο δώρο για τους γάμους της μητέρας του με τον θείο του No-body. Ταυτόχρονα μια τρομερή επιδημία, σαν ένα σύννεφο από μαύρα πουλιά, σκεπάζει την πόλη κι ένα περιπλανώμενο τσίρκο που καταφθάνει από μακριά, κατασκηνώνει στην πίσω αυλή του μεγάλου ξενοδοχείου. Μέλος αυτού του τσίρκου η Ηλέκτρα. Μια ηθοποιός που πάσχει από αμνησία και που στο κάλεσμα του Α. για μια ‘Ελληνίδα ηθοποιό, άγαμη χωρίς υποχρεώσεις, ικανή για φόνο’, εμφανίζεται την ημέρα της μεγάλης γιορτής στην είσοδο του ξενοδοχείου. Θα καταφέρει ο αγοραφοβικός Ά. να ολοκληρώσει αυτή την ταινία και να βγει ποτέ ΈΞΩ από τον στοιχειωμένο Πύργο του Θα μπορέσει η Ηλέκτρα να θυμηθεί ποια είναι και τον δρόμο της επιστροφής έξω στην ΠΟΛΗ;

Συνάντησέ με στην έξοδο

Για την ΆΫΛΑ  και τις παραστάσεις

H παράσταση "Συνάντησέ με στην έξοδο..." που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού θα παρουσιαστεί αρχικά (για 6 παραστάσεις) σα δουλειά σ’ εξέλιξη στο καλλιτεχνικό residency της ΆΫΛΑ, στο Κτήμα Ηλίανθος στην Άνδρο και προγραμματίζεται να κάνει επίσημα πρεμιέρα στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2022 (για 10 παραστάσεις στις  17, 18, 19 και 24, 25, 26 Ιουνίου,  ώρα 9 μ.μ.)  σε παραγωγή  της Ομάδας Ασίπκα και της ΆΥΛΑ. Ο χώρος της παράστασης στην Αθήνα, θ’ ανακοινωθεί σύντομα. 

Aπό το 2014 η Ομάδα ΑΣΙΠΚΑ   οδηγήθηκε στην ανάγκη δημιουργίας της  ΆΫΛΑ ενός Κέντρου Παραστατικών Τεχνών & ενός δικτύου συνεργασιών που έχει ως βάση τη νήσο Άνδρο, και που ιδρύθηκε από την ηθοποιό Ειρήνη Δράκου τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο και τον Ηλεκτρολόγο – Μηχανικό Ευάγγελο Παπαδάκη, ως ανάγκη για πιο συστηματική εξέλιξη της έρευνας πάνω στις Παραστατικές Τέχνες, την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον. Το Κέντρο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών ΆΫΛΑ εγκαινιάζει το νέο χώρο στέγασης του στο Κτήμα Ηλίανθος στο Νειμποριό, στη Χώρα Άνδρου φιλοξενώντας πλέον σ ένα μόνιμο χώρο τα εργαστήρια τα καλλιτεχνικά προγράμματα και residencies του σε συνεργασία με φορείς, οργανισμούς και ομάδες του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Επικοινωνία στα: 6973527914 , ailaislands@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στη "Μικρασία"

Οι ηθοποιοί Θεοδώρα Σιάρκου, Κωνσταντίνος Κάππας, Νίκη Παλικαράκη και η ερμηνεύτρια Ελένη Ροδά πρωταγωνιστούν σε μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη "Μικρασία".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/07/2022

Πικάντικοι "Γείτονες από πάνω" και το καλοκαίρι

Η σπιρτόζικη κωμωδία που σκηνοθέτησε σε πανελλήνια πρώτη ο Δημήτρης Μαλισσόβας ξεκινάει την περιοδεία της από το Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης.

Έρχονται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου την εβδομάδα 4-10/7

Το πρώτο νεοελληνικό έργο παρουσιάζεται στην Επίδαυρο από το Εθνικό Θέατρο, ενώ στην Πειραιώς 260 έρχεται μια πειραματική "Αντιγόνη", ιστορίες επιστημονικής φαντασίας και χορός από διακεκριμένους δημιουργούς.

Αττικό Άλσος: Ένας μήνας γεμάτος θέατρο στο φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής

Το Θέατρο "Κατίνα Παξινού" φιλοξενεί 24 ξεχωριστές παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για όλο τον Ιούλιο.

Φόρος τιμής στον Βαγγέλη Παπαθανασίου το "The Thread" στο Ηρώδειο

Η μουσικοχορευτική παράσταση που ενώνει το σύγχρονο με το παραδοσιακό στοιχείο σε μουσική του μεγάλου συνθέτη, σκηνοθεσία και χορογραφία του Ράσελ Μάλιφαντ και κοστούμια της Μαίρης Κατράντζου, παρουσιάζεται στα τέλη Αυγούστου.

Οι εκρηκτικοί "Παίχτες" σαρώνουν για δεύτερη σεζόν

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός η sold out παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο.

"Ελένη", "Αριστοφάνης-Ηρώνδας: Contra tempo": Καλοκαιρινές προτάσεις με άποψη από το ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το καλοκαίρι του 2022 με δύο ξεχωριστές παραγωγές.