Ο μύθος του "Ηρακλή" ζωντανεύει από τσέχικο θίασο

Ηρακλής

Ο Τσέχος σκηνοθέτης της νέας γενιάς Tomáš Loužný ανέλαβε τη δραματουργική απόδοση των έργων του Ευριπίδη και του Σενέκα, από την Marie Nováková. Η παράσταση "Ηρακλής" ανεβαίνει, στις 7 με 9 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και τη Λαϊκή Παράδοση, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net) και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας.

Ηρακλής Prague City Theatres

Μία αρχική εκδοχή της παράστασης ανέβηκε στο Prague City Theatres ένα από τα πιο δυναμικά και αξιόλογα πολιτιστικά ινστιτούτα της Πράγας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο τσέχικο και το ευρωπαϊκό θεατρικό γίγνεσθαι. "Δεν επαναλαμβάνουμε την παράσταση που ανεβάσαμε στην Πράγα, αλλά πραγματευόμαστε τη συνέχεια της ιστορίας του Ηρακλή. Πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εκκλήσεις του για έλεος και λύτρωση; Θα μπορέσει πραγματικά να παραδοθεί στη θεά Αθηνά, σε αυτή την πανίσχυρη πόλη, όπου ο Θησέας είναι ο βασιλιάς, και να βρει ειρήνη και συγχώρεση; Ή μήπως δε θα μπορέσει να ελέγξει τα ακατέργαστα συναισθήματά του και θα αποτύχει να μετανοήσει; Ο Ηρακλής θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες ακόμα και σήμερα, αλλά είναι πραγματικά κάποιος που αξίζει να τον θαυμάζουμε;…Ερχόμαστε στην Αθήνα με μια παραγωγή του "Ηρακλή" ειδικά σχεδιασμένη για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης", αναφέρει ο Tomáš Loužný στο σημείωμά του.

Τomas louzny


Ο Tomáš Loužný είναι Τσέχος θεατρικός σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στην Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Πράγας. Σκηνοθετεί σε πολλά τσέχικα θέατρα και επίσης διασκευάζει μυθιστορήματα και άλλα μη θεατρικά υλικά για τις παραστάσεις του. Συνεργάζεται με θέατρα όπως τα Prague City Theatres, το Theatre X10, το Drama Studio στο Ústí nad Labem και το Vila Štvanice κ.λπ. Ενδιαφέρεται επίσης για το  θέατρο ενβύθισης (immersive theatre) και τις διάφορες μορφές επικοινωνίας μεταξύ ηθοποιού και κοινού. Εκτός από τη σκηνοθεσία, γράφει για το θέατρο και το ραδιόφωνο. Κέρδισε δύο φορές τον διαγωνισμό καλύτερου μίνι δράματος που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη Vaclav Havel στη Νέα Υόρκη (2017/8). Η βράβευση σήμαινε ότι έγινε δεκτός ως επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης – Playwrights Horizons και στην Ακαδημία Δραματικών Τεχνών Ernst Busch στο Βερολίνο. Το 2020 έλαβε επίσης το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Δραματοποίησης Ραδιοφώνου στο Τσεχικό Ραδιόφωνο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εθνικό ραδιόφωνο στην Τσεχική Δημοκρατία. Παρακολούθησε επίσης θεατρικό εργαστήρι για τον Shakespeare του Andrew Visnevski στην Αθήνα που διοργανώθηκε από το Εθνικό Θέατρο. Όταν δεν εργάζεται του αρέσει να ταξιδεύει κυρίως στη Νότια και Βόρεια Αμερική. Θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο Ευρωπαίο παρά Τσέχο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ancientdrama.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρακλής

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Ο σημαντικός σκηνοθέτης της νέας γενιάς ανασυνθέτει την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, αντλώντας από τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη και το ομώνυμο δράμα του Σενέκα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.