Ο μύθος του "Ηρακλή" ζωντανεύει από τσέχικο θίασο

Ηρακλής

Ο Τσέχος σκηνοθέτης της νέας γενιάς Tomáš Loužný ανέλαβε τη δραματουργική απόδοση των έργων του Ευριπίδη και του Σενέκα, από την Marie Nováková. Η παράσταση "Ηρακλής" ανεβαίνει, στις 7 με 9 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και τη Λαϊκή Παράδοση, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (Arc-Net) και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας.

Ηρακλής Prague City Theatres

Μία αρχική εκδοχή της παράστασης ανέβηκε στο Prague City Theatres ένα από τα πιο δυναμικά και αξιόλογα πολιτιστικά ινστιτούτα της Πράγας που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο τσέχικο και το ευρωπαϊκό θεατρικό γίγνεσθαι. "Δεν επαναλαμβάνουμε την παράσταση που ανεβάσαμε στην Πράγα, αλλά πραγματευόμαστε τη συνέχεια της ιστορίας του Ηρακλή. Πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εκκλήσεις του για έλεος και λύτρωση; Θα μπορέσει πραγματικά να παραδοθεί στη θεά Αθηνά, σε αυτή την πανίσχυρη πόλη, όπου ο Θησέας είναι ο βασιλιάς, και να βρει ειρήνη και συγχώρεση; Ή μήπως δε θα μπορέσει να ελέγξει τα ακατέργαστα συναισθήματά του και θα αποτύχει να μετανοήσει; Ο Ηρακλής θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες ακόμα και σήμερα, αλλά είναι πραγματικά κάποιος που αξίζει να τον θαυμάζουμε;…Ερχόμαστε στην Αθήνα με μια παραγωγή του "Ηρακλή" ειδικά σχεδιασμένη για το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης", αναφέρει ο Tomáš Loužný στο σημείωμά του.

Τomas louzny


Ο Tomáš Loužný είναι Τσέχος θεατρικός σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στην Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Πράγας. Σκηνοθετεί σε πολλά τσέχικα θέατρα και επίσης διασκευάζει μυθιστορήματα και άλλα μη θεατρικά υλικά για τις παραστάσεις του. Συνεργάζεται με θέατρα όπως τα Prague City Theatres, το Theatre X10, το Drama Studio στο Ústí nad Labem και το Vila Štvanice κ.λπ. Ενδιαφέρεται επίσης για το  θέατρο ενβύθισης (immersive theatre) και τις διάφορες μορφές επικοινωνίας μεταξύ ηθοποιού και κοινού. Εκτός από τη σκηνοθεσία, γράφει για το θέατρο και το ραδιόφωνο. Κέρδισε δύο φορές τον διαγωνισμό καλύτερου μίνι δράματος που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη Vaclav Havel στη Νέα Υόρκη (2017/8). Η βράβευση σήμαινε ότι έγινε δεκτός ως επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης – Playwrights Horizons και στην Ακαδημία Δραματικών Τεχνών Ernst Busch στο Βερολίνο. Το 2020 έλαβε επίσης το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Δραματοποίησης Ραδιοφώνου στο Τσεχικό Ραδιόφωνο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εθνικό ραδιόφωνο στην Τσεχική Δημοκρατία. Παρακολούθησε επίσης θεατρικό εργαστήρι για τον Shakespeare του Andrew Visnevski στην Αθήνα που διοργανώθηκε από το Εθνικό Θέατρο. Όταν δεν εργάζεται του αρέσει να ταξιδεύει κυρίως στη Νότια και Βόρεια Αμερική. Θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο Ευρωπαίο παρά Τσέχο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ancientdrama.gr

Περισσότερες πληροφορίες

Ηρακλής

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 80 '

Ο σημαντικός σκηνοθέτης της νέας γενιάς ανασυνθέτει την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, αντλώντας από τον «Ηρακλή μαινόμενο» του Ευριπίδη και το ομώνυμο δράμα του Σενέκα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Επετειακή παράσταση του Athens English Comedy Club στο θέατρο Ελιάρτ

Το πρώτο, και μοναδικό, εξ ολοκλήρου αγγλόφωνο comedy club στην Ελλάδα κλείνει τρία χρόνια παρουσίας και γιορτάζει με μία επετειακή παράσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2022

"Out of Spring": Νέες αναγνώσεις στο χορογραφικό έργο του Νιζίνσκι

Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου, η arisandmartha επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του πρωτότυπου έργου.

Η "Γέρμα" του Λόρκα διασκευάζεται από την Art Libera

Η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας της ισπανικής υπαίθρου, εγκλωβισμένης σε ένα περιβάλλον κυριαρχούμενο από πατριαρχικές φιγούρες.

"Οικόπεδα με θέα" και all star διανομή

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης ανεβάζει στο θέατρο Άνεσις το σπουδαίο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ που ξεγυμνώνει την αμείλικτη πλευρά του "αμερικάνικου ονείρου". Δείτε τα πρώτα στιγμιότυπα από την παράσταση.

"Κουρέα της Σεβίλλης": Η επιτυχία συνεχίζεται στο Ακροπόλ

Ο ταλαντούχος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξανά συναντά τον εμβληματικό ρόλο του Φίγκαρο στον περίφημο "Κουρέα της Σεβίλλης" του Μπομαρσέ, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου.

"Ανθρώπινη φωνή": Ένας εξομολογητικός μονόλογος με τη Λουκία Μιχαλοπούλου

Στην "Ανθρώπινη φωνή" του Ζαν Κοκτό θα απολαύσουμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου, μια ηθοποιό αφοσιωμένη, πολύτιμα δημιουργική και γενναιόδωρη, που έχει συναντηθεί θεατρικά με σημαντικούς καλλιτέχνες και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της αυτή με τον καλύτερο τρόπο.

Θέατρο Tempus Verum: Με ανατρεπτικό ρεπερτόριο τη νέα σεζόν 2022-23

Με σύγχρονη ματιά και νέους δημιουργούς μπαίνει στον θεατρικό χειμώνα ο θεατρικός οργανισμός του Κεραμεικού.